• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Gluténmentes granola kehely tejmentes joghurttal (vegán)

2017-01-06 Írta: Andrási Nóra 6 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Mióta csak elkészült az első adag igazán finom házi tejmentes joghurtom, terveztem, hogy készítek hozzá házi granolát, de valahogy eddig elkerültük egymást… Tavaly ősszel megjelent Nagy Zita, Zizi Vegán reggeli c. szakácskönyve, szintén a BOOOK Kiadó gondozásában, és volt szerencsém a megjelenés után egy dedikált példányt birtokomba venni. 🙂 Amikor először átlapoztam, ez volt az egyik első recept, ami igazán megfogott. Ez volt az első, de biztosan nem az utolsó adag granola, ami a konyhámban készült…

Granola kehely (gluténmentes, tejmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Nagy Zita: Vegán reggeli

Egy véletlen elszólásnak köszönhetően Zizivel kb. egyszerre ismertük fel, hogy mindketten éppen a BOOOK Kiadóval dolgozunk az első könyvünkön. Ez persze sok késő éjszakai üzenetváltást, lelki tréninget és szurkolást vont maga után. 🙂 Alig vártam, hogy végre kézbe vehessem Zizi kötetét, mert egyébként nekem is a reggel a kedvenc napszakom és kicsit egyoldalúnak találtam már a reggeli palettámat.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Nos, a kötet gyönyörű: a szín- és képi világa tökéletesen illik a témához. Persze ebben már nem találok semmi meglepőt, én is rajongok a kiadó könyveiért. A receptektől kb. azt kaptam, amit vártam: Zizi blogját már régóta követem, így tudom, hogy kb. milyen arányban fogyaszthatom az ő receptjeit, mi az, amit egy-két hozzávaló cserével meg tudok oldani. Számomra „kész” receptet keveset, de inspirációt annál többet kaptam.

Granola kehely (gluténmentes, tejmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Kedvenceim pl. a lencsepástétom recept, mivel odavagyok a különböző zöldséges kencékért – nem is értem, eddig a lencse hogyan kerülte el a figyelmemet ebben a szerepkörben. 🙂 A legeslegjobban a granola receptek fogtak meg (három is van a kötetben), mivel a házi granola készítés is régóta szerepelt már a bakancslistámon. A harmadik, „zabpelyhes verzió”-nak keresztelt receptet készítettem el: ehhez pont volt itthon minden hozzávaló és még étcsoki is kerül bele – nem lehetett kihagyni! 🙂

Ha tudni szeretnéd, hogy gluténmentes és/vagy inzulinrezisztencia étrendhez mennyire illeszthető ez a kötet, ajánlom figyelmedbe a The Puur blog kimerítő összefoglalóját!

A kötetet itt tudod megrendelni.

Granola kehely (gluténmentes, tejmentes, vegán) |mindenmentes.hu

A granolának egyébként még langyosan, a csoki nélkül is nagy sikere volt a családomnál: B-ről kiderült, hogy már eléri a tepsit a konyhapulton is, Z pedig próbált észrevétlenül csipegetni a kihűlőfélben lévő szemekből, de többször lebukott. 🙂 Szerencsére a granola sokáig eláll, így érdemes nagyobb adagot sütni – azt hiszem, én is állandósítok neki egy tároló üveget.

A receptet a szerző engedélyével osztom meg.

5.0 from 1 reviews
Zabpelyhes granola
 
Nyomtat
Előkészület
10 perc
Főzési idő
20 perc
Össz. idő
30 perc
 
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: reggeli, tízórai, uzsonna
Konyha: gluténmentes, vegán
adag: 4-6 adag
Hozzávalók
  • 160g apró szemű zabpehely*
  • 110g mandula, durvára vágva
  • 40g tökmag
  • 50g étcsokoládé (min. 70%-os)
  • 65g napraforgómag
  • 40g kókuszreszelék
  • 2 ek. hántolt kendermag
  • ½ kk. só
  • 80 ml agavé szirup*
  • 4 ek. kókuszzsír, olvasztva
  • (házi tejmentes joghurt a rétegzéshez)
Elkészítés
  1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  2. Egy nagyobb tálban dolgozzuk össze a szilrád hozzávalókat (a csokoládé kivételével), majd keverjük hozzá a folyékonyakat és alaposan keverjük össze.
  3. Egyenletesen kenjük szét a tepsiben. Süssük 6-8 percig, keverjük át egy fakanállal, és süssük újabb 8-10 percig, amíg aranybarna lesz.
  4. Ha kihűlt, keverjük bele a kész granolába az apróra vágott étcsokoládét is.
  5. (A granola kehelyhez rétegezzünk egymásra néhány kanál joghurtot - granolát - joghurtot.)
Megjegyzések
* Zabpehely helyett használhatsz hajdinapelyhet is, ha a gluténmentes zab sem fér bele a gluténmentes étrendedbe.
** Zizi juharszirupot használt, én cseréltem agavéra, mivel ez az egyetlen szirup, amit (ritkán és keveset) használok.

A tápanyag információt a kötet szerint tüntettem fel.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 adag kalória: 521 kcal Szénhidrát: 36 g
3.5.3226

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Reggeli granola tál (TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: ajándék, archiv, granola, könyvajánló, reggeli, tízórai, uzsonna

Előző bejegyzés « Mindenmentes cirokos cipó (gluténmentes, élesztőmentes házi kenyér)
Következő bejegyzés Gluténmentes kakaós csiga (IR-barát, vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Judyt mondta

    2017-01-06, 5:56 de.

    En kb egy wve csinaltam .eg Zizi egyik granolajat azota ő es nehany tarsa allando tagjai lettek a reggeleinknek. Hol rizstejes muzlivel jol krrmturoval hol joghurttal keverve 😉 de olyan os volt hogy gesztenyepuret turboztam fel kakaos granolaval 🙂 ugyhogy aterzem az elmenyt tenylwg nehez ellenallni 😀

    Válasz
  2. Erzsi mondta

    2017-01-06, 10:07 de.

    Kedves Nóri!
    Miért jobb az agavé a juharszirupnál?
    E

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-06, 11:14 du.

      Az agavé nagy része fruktóz, ami inzulintól független módon szívódik fel, a juharszirupban pedig szacharóz, azaz „sima” répacukor van. (IR-es szempont)

      Válasz
      • Erzsi mondta

        2017-01-09, 8:51 de.

        Értem, köszönöm!
        E.

        Válasz
  3. Gitta mondta

    2017-01-24, 2:26 du.

    Szia,nyírfacukor-sziruppal is működne?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-26, 6:19 du.

      Összeragadni összeragadna, de a xilit nem karamellizálódik, így sem aranyszínű, sem pirított ízű nem lesz. Esetleg próbáld azt, hogy 1 ek. agávé szirupot megtartasz, a többit helyettesíted.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum