• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Gluténmentes kakaós csiga (IR-barát, vegán)

2017-01-10 Írta: Andrási Nóra 43 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Mindig szerettem sütni, és mégis: az életmódváltásom előtt sosem sütöttem kakaós csigát. Már elég sokszor kértetek tőlem gluténmentes kakaós csiga receptet és jó ideje várt a kidolgozandó receptötleteim listáján, mire pár hete végre nekiláttam az első adagnak. A tészta már elsőre is egész jól kezelhető volt, de a csigáim megjelenésén még volt mit javítani… Szerencsére kis családom zokszó nélkül pusztította el az esztétikailag kifogásolt darabokat.

Gluténmentes kakaós csiga - IR-barát, vegán recept |mindenmentes.hu

Gluténmentes kakaós csiga

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Milyen a jó kakaós csiga? Halvány emlékeimben az él a mai napig, hogy csíkokra cincálható és a közepe a legfinomabb része. 🙂 Ezeknek a pontoknak sikerült most is megfelelni. Sokat kóstolgattuk ezt a receptet, mire véglegesnek minősítettem, így biztosan állíthatom, hogy ezek a helyes kis gluténmentes kakaós csigák remekül mennek kávéhoz, praktikus útravaló falatok, és felnőttek, gyerekek egyaránt szeretni fogják. 🙂

Gluténmentes kakaós csiga - IR-barát, vegán recept |mindenmentes.hu

Mivel új voltam kakaós csiga fronton, sok hagyományos és reform receptet átolvastam. A legtöbb receptben több olajat használtak a tésztához, mint amit én jó szívvel beletennék, ezért ez egy kevésbé zsíros változat. A kedvenc inzulinrezisztencia diétába is illeszthető gluténmentes lisztjeim mellet az újonnan felfedezett földi mandula lisztet használtam. A kakaó mellé eritrit került, mert így a töltelék iskolás korom kakaós csigáit idézi, mégsem kell beleszámolni a napi szénhidrát-bevitelbe.

Kihűlés után le kell takarni, hogy ne száradjon ki, így viszont 3-4 napig is finom.

Vigyázat, kapós! 🙂

5.0 from 8 reviews
Gluténmentes kakaós csiga (IR-barát, vegán)
 
Nyomtat
Előkészület
50 perc
Főzési idő
20 perc
Össz. idő
1 óra 10 perc
 
Gluténmentes kakaós csiga inzulinrezisztencia diétába illeszthető lisztekből: cukormentes, tejmentes, vegán recept.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: péksütemény, süteméy
Konyha: gluténmentes, IR-barát, vegán
adag: 20 db
Hozzávalók
  • 70g földimandula liszt
  • 70g kölesliszt
  • 70g barna rizsliszt
  • 2 ek. útifű maghéj
  • 2 ek. lenmag, frissen darálva
  • 180g víz
  • 4 ek. olívaolaj
  • csipet só
  • 10g élesztő
  • 2 ek. kakaó
  • 4 ek. eritrit
  • kb. 40g kókuszzsír, olvasztva
Elkészítés
  1. A lenmagot daráld le és pár evőkanál vízzel összekeverve készíts belőle "lenmag-tojást": kézi habverővel kevergesd, amíg zselés, tojásfehérje-szerű állaga lesz.
  2. A langyos vízben keverd el az élesztőt és tedd félre.
  3. Mérd a liszteket egy nagyobb keverőtálba: a földi mandula liszttel kezd, mert ez mindig csomós egy kicsit, ezeket lapítsd szét egy kanállal. Aztán mehet bele a többi liszt és a só.
  4. Az élesztős vízben keverd el az útifű maghéjat és az olívaolajat.
  5. A folyékony keveréket öntsd a lisztere, add hozzá a lenmag-tojást is és dolgozd össze a tésztát. Letakarva tedd félre kelni kb. 30 percre.
  6. A töltelékhez a kakaóport és az eritritet keverd el annyi olvasztott kókuszzsírral, hogy jól kenhető masszát kapj.
  7. A tésztát két részletben nyújtsd ki és kend meg a töltelékkel: az egyik oldalán egészen a széléig, majd erről az oldalról tekerd fel. Érdemes fólián vagy szilikon sütőlapon nyújtani, mert azzal könnyebb lesz feltekerni!
  8. Vágj kb. 1 centi széles csigákat, tedd őket sütőpapírral kibélelt tepsibe és letakarva hagyd kelni, amíg a sütő bemelegszik 180 fokra.
  9. Süsd a csigákat 180 fokon alul-felül sütéssel 20 percig.
Megjegyzések
Kihűlés után le kell takarni, hogy ne száradjon ki, így viszont 3-4 napig is finom.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 db kalória: 66 kcal zsír: 6,5 g Szénhidrát: 6,5 g fehérje: 1 g
3.5.3226

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Reggeli granola tál (TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, kakaó, reggeli, tízórai, uzsonna

Előző bejegyzés « Gluténmentes granola kehely tejmentes joghurttal (vegán)
Következő bejegyzés Sült fokhagymás, petrezselymes hummusz »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Boros Ildikó mondta

    2017-01-11, 8:22 de.

    Szia Nóri!

    Sajnos, lenmagot nem használhatok, ezért a kérdésem, mit lehet helyette??

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-12, 3:48 du.

      Chia magot, de kis is hagyhatod akár, csak úgy kicsit nehezebb lesz nyújtani (én többször megsütöttem így is).

      Válasz
  2. Adrienn mondta

    2017-01-11, 9:27 de.

    Kedves Nóra!

    A mandula lisztet mivel lehet helyettesíteni, a két éves kislányom mogyoróféléket nem ehet egyenlőre, mert érzékeny rá, viszont szívesen készítenék neki ilyen kakaóscsigát.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-12, 3:48 du.

      Keves Adrienn,
      a FÖLDI mandula nem rokona a mandulának, nem dió/mogyoróféle, csak így hívják. Egyébként a sáskafélékhez tartozik.

      Válasz
      • Anna mondta

        2017-02-06, 5:20 du.

        SÁSKA ??? ^_^

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2017-02-06, 10:03 du.

          Ó… SÁS! Sásfélék. ☺️

          Válasz
  3. viomol23 mondta

    2017-01-11, 1:00 du.

    Szia! Kipróbálnám szívesen, így hát az érdekelne, hogy van-e jelentősége a 3 féle lisztnek, például helyettesíthetek-e gesztenye és mandulaliszttel? Továbbá ebben az esetben a csicserilé funkcionál-e tojásfehérjeként és ha agave sziruppal készíteném, szükséges-e a kókuszzsír a kakaós masszához?
    Üdv
    Vio

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-12, 3:45 du.

      Szia,
      persze, hogy van jelentősége a háromféle lisztnek… 😀 A csicserilé ide nem lenne jó, mert ide „ragasztó” kell, nem tojásfehérje. Ha kihagyod a kókuszzsírt, összeragadnak a csigák, egyébként jó lehet.

      Válasz
  4. Poór Kata mondta

    2017-01-11, 2:48 du.

    Nóri, a földimandula liszt helyettesíthető valamivel? Esetleg hajdinával, vagy valamilyen darált maggal?
    Szép napot! 🙂
    Kata

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-12, 3:43 du.

      Hajdina ó lehet. 🙂

      Válasz
  5. Szabina mondta

    2017-01-12, 1:45 du.

    Szia Nóri!

    Esetleg sima mandulaliszttel is működhet?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-12, 3:31 du.

      Igen, vagy hajdinaliszttel is. A folyadék mennyisége viszont ezzel változhat…

      Válasz
    • Andi mondta

      2021-03-15, 10:29 de.

      Én sima mandula liszttel készítettem, finom lett.

      Válasz
  6. Nagy Katalin mondta

    2017-01-14, 5:31 du.

    Szia Nóri! Élesztő helyett szódabikarbóna vagy sütőpor mehet bele?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-16, 11:52 du.

      Mehetni mehet, csak nem tudom, hogy lesz a feltekeréssel, mert a tekercseknek még kelni kell, hogy szépen kikerekedjenek…

      Válasz
  7. Simon Virág mondta

    2017-01-15, 9:46 du.

    Nóri, nagyon finom lett ez a kakaós csiga! A tésztával könnyen lehet dolgozni, a végeredmény ropogós, és egyben krémes belsejű. Én kókuszcukorral csináltam a tölteléket, nagyon finom ízű lett.
    Csak azt nem tudtam csekkolni, hogy valóban eláll-e több napig… a másnapot se érte meg 🙂

    Válasz
  8. Moni mondta

    2017-01-17, 12:47 du.

    Szia Nori!

    Hatha szerencsem lesz, es bekukkantasz alvas idoben ….

    Szoval osszeallitottam a tesztat – eletem elso gm tesztaja. Nekem kanallal kenheto. Mindent a recept szerint csinaltam, egyedul a lenmag tojasban nem voltam biztos. Az is kenheto volt kb. Kocsonyas allagra szamitottam, de nem mertem tobb vizet adni hozzza. Lehet, hogy igy is elvizeztem? Most tettem oda kelni. Kivancsian varom, hogy mi lesz … De azert kivancsi lennek, hogy eeddig jo-e igy?

    Elore is ioszi, Moni

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-22, 11:33 du.

      Szia,
      nem tudok minden nap válaszolni… 🙂 Első körben elég nedves, igen, mire megkel, már csak kicsit nedves tapintású kell legyen.

      Válasz
  9. Matyacsilla mondta

    2017-01-25, 11:23 de.

    Nagyon finom lett,köszönöm a receptet! A diós bejgli mellett a kedvenc!

    Én első körben-amíg vártam a földimandula lisztre-megcsináltam hajdinaliszttel. Nagyon rossz ízű lett. Miután a futár meghozta a földimandula lisztet és újból megcsináltam,mintha nem ugyan azt a receptet készítettem volna. Gondolom,mandulaliszttel azért élvezetesebb lehet.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-26, 6:16 du.

      Köszi, hogy megírtad!

      Válasz
  10. Tünde mondta

    2017-01-29, 5:11 du.

    Kedves Nóri!
    180 g vízzel kell elkeverni az élesztőt, vagy 180 g víz kell a lenmagtojáshoz és az élesztőhöz összesen? Én az előbbi módon csináltam, de úgy nagyon lágy és ragacsos lett a tészta, és muszáj volt lisztet adnom hozzá, hogy ki tudjam nyújtani.
    A másik kérdésem, hogy szerinted milyen lesz a tészta, ha kihagyom az olajat, és csak a töltelékhez használom az előírt mennyiséget? Nekem egy kicsit túl olajos így az összhatás.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-29, 11:27 du.

      Szia,
      Jól csináltad. Nekem is lágy volt, de mire megkelt, kezelhető lett. Mondjuk mindig két sütőpapír/fólia között nyújtok, mer az tuti nem ragad és feltekerni is könnyebb. 🙂
      Kihagyhatod az olajat, úgy is működik a tészta csak nekem nem volt elég klasszikus kakaós csigás az élmény: ropogósabb lesz, nem annyira nedves.

      Válasz
  11. Szabina mondta

    2017-02-01, 8:37 de.

    Szia Nóri!

    Ez valami mennyei lett. Én sima mandulaliszttel csináltam, mert az volt itthon és a 2 rudat 2 féle töltelékkel töltöttem meg (kakaós és fahéjas), csak ennyiben változtattam a recepten. A mindenmentes recepteknél én nem szeretem az olyan kijelentéseket, hogy pont olyan, mint az igazi, de ez még annál is jobb számomra. A látványpékségek elbújhatnak mögötte ízben, állagban, mindenben 🙂

    Szép napot,

    Szabina

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-02-01, 2:01 du.

      Köszönöm! 🙂 <3

      Válasz
  12. Évi mondta

    2017-02-03, 12:30 de.

    Én is elkészítettem, mandulaliszttel…
    Köszönöm a receptet, igazán jól sikerült!

    Válasz
  13. Évi mondta

    2017-02-04, 10:33 de.

    Szia Nóri!
    Mivel én ehetek tojást, a lenmagot lecseréltem egy normál tojásra, így viszont borzalmas állaga lett a tésztanak. Valahogy kinyújtottam, de már a szeleteléskor is tört, és a sütőben is, illetve nem is kelt meg egyáltalán, pedig az élesztő szuper volt, azonnal felfutott. Szerinted létezik, hogy a tojás ennyire eltolta a tésztát? Ha igen, mivel lehetne javitani rajta? Köszi! Évi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-02-04, 7:31 du.

      Szia,
      igen sajnos a tojás nem egyenlő a lenmagtojással, nem lehet így lecserélni egyiket a másikra. A tojásos gluténmentes süteményeim mindig sokkal szárazabbak voltak. Próbáld ki lenmagtojással! 😉

      Válasz
  14. Pölöskei Réka mondta

    2017-02-14, 1:28 du.

    Kedves Nóri!

    Ma végre sikerült időt szakítanom arra, hogy megsüssem a csigákat- igazán finom lett! Alig várom, hogy a tejmentes diétát nemrég követő és az őt ért csapástól egyenlőre szenvedő kiskamasz lányom megkóstolja!
    Az élesztő nem futott fel olyan szépen mint a langyos tejes kelt tésztáknál. Mit rontottam el?
    Ennek ellenére jól lehetett vele dolgozni- a fólia életmentő tanács.
    Nagyon köszönöm.
    Réka

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-02-14, 2:09 du.

      Szia Réka,
      semmit nem rontottál el, ez ilyen. 🙂 Nekem is csak buborékozni szokott, megszokásból használom a „futtasd fel” kifejezést.

      Válasz
  15. Lili mondta

    2017-03-13, 8:16 du.

    Szia! Schar gluténmentes lisztkeverékkel nem lehet megcsinálni? köszi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-03-13, 10:51 du.

      Szia,
      nem használok lisztkeverékeket.

      Válasz
  16. Edina mondta

    2017-03-20, 10:20 du.

    Kedves Nóri! Köszönet a receptért! A végeredmény nagyon finom lett, nemrég sült ki, de már alig van belőle! 🙂

    Válasz
  17. Zsu mondta

    2017-05-09, 7:13 du.

    Koszonom,ez jòl esett…..ès a legjobb,hogy az ìnyenc lànyomnak is nagyon ìzlett.

    Alenmagliszt maradt ki (fura mòd nem volt itthon),helyette plusz egy evokanàl utifumaghèj ment bele. Nagyon jòl kezelheto tèsztàt kaptam. Igazàn koszonom.

    Válasz
  18. Emi mondta

    2017-05-10, 10:37 du.

    Szia Nóri!

    Kipróbáltam ezt a receptet is, s amennyira tartottam tőle, annyira finom lett! (Pedig először benéztem kicsit a hozzávalókat és az útifűmaghéjat szentjánoskenyér porral helyettesítettem… ettől kevesebb lett, de így is formázható maradt).
    Nagyon hálás vagyok érte, mert a férjemnek nagyon nehéz finom alternatívát találni és ez tényleg nagyon finom kakaóscsiga!

    Örök hálám 🙂

    Válasz
  19. Dénes Fruzsina mondta

    2018-01-03, 5:33 du.

    Szia Nóri,

    milyen élesztő az élesztő? por vagy rendes?
    Cukor nem kell hozzá?
    Sima élesztővel csináltam cukor nélkül és nem kelt meg 🙁

    Köszönöm, Fruzsina

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-01-05, 12:04 du.

      Szia,
      sima friss élesztőt szoktam használni, cukor nélkül. Tehetsz hozzá icipici cukrot, csak az élesztő miatt, de az is lehet, hogy az élesztő volt a ludas – még ha friss is, nekem eddig csak a budafoki nem okozott soha csalódást.

      Válasz
  20. Diána mondta

    2019-03-31, 4:44 de.

    Szia Nóri,
    Egyszer már megsütöttem, nagyon finom lett! Két kérdésem lenne… Az egyik, hogy milyen vékonyra vagy mekkora téglalapra nyújtsam ki? Legutóbbi túl vékonyra sikeredett és a kakaó mennyiség sem lett elég…>< Illetve természetes az, hogy éreztem a földimandula liszt textúráját? Kókuszreszelékhez tudnám hasonlítani…

    Köszönöm, legyen szép napod! 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-04-01, 8:13 de.

      Szia,
      Én a hajlítható vágódeszkán szoktam kinyújtani, az kb. 25×30 centis, olyan 3-5 mm vastagra. Utóbbin sajnos nem tudok segíteni, esetleg próbálj másik gyártótól is…

      Válasz
      • Diána mondta

        2019-04-03, 4:52 de.

        Rendben, köszönöm! 🙂

        Válasz
  21. Mariann mondta

    2020-01-04, 11:36 du.

    Szia Nori!
    koszi a receptet,cca 3*probaltam,a fiamnak izlett csak tul zsiros lett.
    Vegul elkezdtem kiserletezgetni es kb 5. Alkalomnal mandulatej szurlemenyt(1adag rainbow) tettem a foldimandula helyett es csak 3ek olajat. Igy lett tokeletes szamunkra 🙂

    Nagyon jo a kep !

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-01-06, 11:19 de.

      Köszi a tippet (is)! 🙂

      Válasz
    • Rita mondta

      2020-04-10, 1:28 du.

      Kedves Nóri,
      nagyon-nagyon köszönjük ezt a fantasztikus receptet, a család apraja-nagyja rajong érte.
      Mi képzeld a tölteléket úgy csináltuk, hogy friss datolyát, kókusztejszínt és kakaóport turmixoltunk, tényleg isteni lett a végeredmény

      Válasz
      • Andrási Nóra mondta

        2020-04-11, 3:18 du.

        Szupi. 🙂 Köszi a tippet!

        Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum