2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Mindig szerettem sütni, és mégis: az életmódváltásom előtt sosem sütöttem kakaós csigát. Már elég sokszor kértetek tőlem gluténmentes kakaós csiga receptet és jó ideje várt a kidolgozandó receptötleteim listáján, mire pár hete végre nekiláttam az első adagnak. A tészta már elsőre is egész jól kezelhető volt, de a csigáim megjelenésén még volt mit javítani… Szerencsére kis családom zokszó nélkül pusztította el az esztétikailag kifogásolt darabokat.
Gluténmentes kakaós csiga
Milyen a jó kakaós csiga? Halvány emlékeimben az él a mai napig, hogy csíkokra cincálható és a közepe a legfinomabb része. 🙂 Ezeknek a pontoknak sikerült most is megfelelni. Sokat kóstolgattuk ezt a receptet, mire véglegesnek minősítettem, így biztosan állíthatom, hogy ezek a helyes kis gluténmentes kakaós csigák remekül mennek kávéhoz, praktikus útravaló falatok, és felnőttek, gyerekek egyaránt szeretni fogják. 🙂
Mivel új voltam kakaós csiga fronton, sok hagyományos és reform receptet átolvastam. A legtöbb receptben több olajat használtak a tésztához, mint amit én jó szívvel beletennék, ezért ez egy kevésbé zsíros változat. A kedvenc inzulinrezisztencia diétába is illeszthető gluténmentes lisztjeim mellet az újonnan felfedezett földi mandula lisztet használtam. A kakaó mellé eritrit került, mert így a töltelék iskolás korom kakaós csigáit idézi, mégsem kell beleszámolni a napi szénhidrát-bevitelbe.
Kihűlés után le kell takarni, hogy ne száradjon ki, így viszont 3-4 napig is finom.
Vigyázat, kapós! 🙂

Gluténmentes kakaós csiga (IR-barát, vegán)
Hozzávalók
- 70 g földimandula liszt
- 70 g kölesliszt
- 70 g barna rizsliszt
- 2 ek. útifű maghéj
- 2 ek. lenmag frissen darálva
- 180 g víz
- 4 ek. olívaolaj
- csipet só
- 10 g élesztő
- 2 ek. kakaó
- 4 ek. eritrit
- kb. 40g kókuszzsír olvasztva
Elkészítés
- A lenmagot daráld le és pár evőkanál vízzel összekeverve készíts belőle "lenmag-tojást": kézi habverővel kevergesd, amíg zselés, tojásfehérje-szerű állaga lesz.
- A langyos vízben keverd el az élesztőt és tedd félre.
- Mérd a liszteket egy nagyobb keverőtálba: a földi mandula liszttel kezd, mert ez mindig csomós egy kicsit, ezeket lapítsd szét egy kanállal. Aztán mehet bele a többi liszt és a só.
- Az élesztős vízben keverd el az útifű maghéjat és az olívaolajat.
- A folyékony keveréket öntsd a lisztere, add hozzá a lenmag-tojást is és dolgozd össze a tésztát. Letakarva tedd félre kelni kb. 30 percre.
- A töltelékhez a kakaóport és az eritritet keverd el annyi olvasztott kókuszzsírral, hogy jól kenhető masszát kapj.
- A tésztát két részletben nyújtsd ki és kend meg a töltelékkel: az egyik oldalán egészen a széléig, majd erről az oldalról tekerd fel. Érdemes fólián vagy szilikon sütőlapon nyújtani, mert azzal könnyebb lesz feltekerni!
- Vágj kb. 1 centi széles csigákat, tedd őket sütőpapírral kibélelt tepsibe és letakarva hagyd kelni, amíg a sütő bemelegszik 180 fokra.
- Süsd a csigákat 180 fokon alul-felül sütéssel 20 percig.
Szia Nóri!
Sajnos, lenmagot nem használhatok, ezért a kérdésem, mit lehet helyette??
Chia magot, de kis is hagyhatod akár, csak úgy kicsit nehezebb lesz nyújtani (én többször megsütöttem így is).
Kedves Nóra!
A mandula lisztet mivel lehet helyettesíteni, a két éves kislányom mogyoróféléket nem ehet egyenlőre, mert érzékeny rá, viszont szívesen készítenék neki ilyen kakaóscsigát.
Keves Adrienn,
a FÖLDI mandula nem rokona a mandulának, nem dió/mogyoróféle, csak így hívják. Egyébként a sáskafélékhez tartozik.
SÁSKA ??? ^_^
Ó… SÁS! Sásfélék. ☺️
Szia! Kipróbálnám szívesen, így hát az érdekelne, hogy van-e jelentősége a 3 féle lisztnek, például helyettesíthetek-e gesztenye és mandulaliszttel? Továbbá ebben az esetben a csicserilé funkcionál-e tojásfehérjeként és ha agave sziruppal készíteném, szükséges-e a kókuszzsír a kakaós masszához?
Üdv
Vio
Szia,
persze, hogy van jelentősége a háromféle lisztnek… 😀 A csicserilé ide nem lenne jó, mert ide „ragasztó” kell, nem tojásfehérje. Ha kihagyod a kókuszzsírt, összeragadnak a csigák, egyébként jó lehet.
Nóri, a földimandula liszt helyettesíthető valamivel? Esetleg hajdinával, vagy valamilyen darált maggal?
Szép napot! 🙂
Kata
Hajdina ó lehet. 🙂
Szia Nóri!
Esetleg sima mandulaliszttel is működhet?
Igen, vagy hajdinaliszttel is. A folyadék mennyisége viszont ezzel változhat…
Én sima mandula liszttel készítettem, finom lett.
Szia Nóri! Élesztő helyett szódabikarbóna vagy sütőpor mehet bele?
Mehetni mehet, csak nem tudom, hogy lesz a feltekeréssel, mert a tekercseknek még kelni kell, hogy szépen kikerekedjenek…
Nóri, nagyon finom lett ez a kakaós csiga! A tésztával könnyen lehet dolgozni, a végeredmény ropogós, és egyben krémes belsejű. Én kókuszcukorral csináltam a tölteléket, nagyon finom ízű lett.
Csak azt nem tudtam csekkolni, hogy valóban eláll-e több napig… a másnapot se érte meg 🙂
Szia Nori!
Hatha szerencsem lesz, es bekukkantasz alvas idoben ….
Szoval osszeallitottam a tesztat – eletem elso gm tesztaja. Nekem kanallal kenheto. Mindent a recept szerint csinaltam, egyedul a lenmag tojasban nem voltam biztos. Az is kenheto volt kb. Kocsonyas allagra szamitottam, de nem mertem tobb vizet adni hozzza. Lehet, hogy igy is elvizeztem? Most tettem oda kelni. Kivancsian varom, hogy mi lesz … De azert kivancsi lennek, hogy eeddig jo-e igy?
Elore is ioszi, Moni
Szia,
nem tudok minden nap válaszolni… 🙂 Első körben elég nedves, igen, mire megkel, már csak kicsit nedves tapintású kell legyen.
Nagyon finom lett,köszönöm a receptet! A diós bejgli mellett a kedvenc!
Én első körben-amíg vártam a földimandula lisztre-megcsináltam hajdinaliszttel. Nagyon rossz ízű lett. Miután a futár meghozta a földimandula lisztet és újból megcsináltam,mintha nem ugyan azt a receptet készítettem volna. Gondolom,mandulaliszttel azért élvezetesebb lehet.
Köszi, hogy megírtad!
Kedves Nóri!
180 g vízzel kell elkeverni az élesztőt, vagy 180 g víz kell a lenmagtojáshoz és az élesztőhöz összesen? Én az előbbi módon csináltam, de úgy nagyon lágy és ragacsos lett a tészta, és muszáj volt lisztet adnom hozzá, hogy ki tudjam nyújtani.
A másik kérdésem, hogy szerinted milyen lesz a tészta, ha kihagyom az olajat, és csak a töltelékhez használom az előírt mennyiséget? Nekem egy kicsit túl olajos így az összhatás.
Szia,
Jól csináltad. Nekem is lágy volt, de mire megkelt, kezelhető lett. Mondjuk mindig két sütőpapír/fólia között nyújtok, mer az tuti nem ragad és feltekerni is könnyebb. 🙂
Kihagyhatod az olajat, úgy is működik a tészta csak nekem nem volt elég klasszikus kakaós csigás az élmény: ropogósabb lesz, nem annyira nedves.
Szia Nóri!
Ez valami mennyei lett. Én sima mandulaliszttel csináltam, mert az volt itthon és a 2 rudat 2 féle töltelékkel töltöttem meg (kakaós és fahéjas), csak ennyiben változtattam a recepten. A mindenmentes recepteknél én nem szeretem az olyan kijelentéseket, hogy pont olyan, mint az igazi, de ez még annál is jobb számomra. A látványpékségek elbújhatnak mögötte ízben, állagban, mindenben 🙂
Szép napot,
Szabina
Köszönöm! 🙂 <3
Én is elkészítettem, mandulaliszttel…
Köszönöm a receptet, igazán jól sikerült!
Szia Nóri!
Mivel én ehetek tojást, a lenmagot lecseréltem egy normál tojásra, így viszont borzalmas állaga lett a tésztanak. Valahogy kinyújtottam, de már a szeleteléskor is tört, és a sütőben is, illetve nem is kelt meg egyáltalán, pedig az élesztő szuper volt, azonnal felfutott. Szerinted létezik, hogy a tojás ennyire eltolta a tésztát? Ha igen, mivel lehetne javitani rajta? Köszi! Évi
Szia,
igen sajnos a tojás nem egyenlő a lenmagtojással, nem lehet így lecserélni egyiket a másikra. A tojásos gluténmentes süteményeim mindig sokkal szárazabbak voltak. Próbáld ki lenmagtojással! 😉
Kedves Nóri!
Ma végre sikerült időt szakítanom arra, hogy megsüssem a csigákat- igazán finom lett! Alig várom, hogy a tejmentes diétát nemrég követő és az őt ért csapástól egyenlőre szenvedő kiskamasz lányom megkóstolja!
Az élesztő nem futott fel olyan szépen mint a langyos tejes kelt tésztáknál. Mit rontottam el?
Ennek ellenére jól lehetett vele dolgozni- a fólia életmentő tanács.
Nagyon köszönöm.
Réka
Szia Réka,
semmit nem rontottál el, ez ilyen. 🙂 Nekem is csak buborékozni szokott, megszokásból használom a „futtasd fel” kifejezést.
Szia! Schar gluténmentes lisztkeverékkel nem lehet megcsinálni? köszi
Szia,
nem használok lisztkeverékeket.
Kedves Nóri! Köszönet a receptért! A végeredmény nagyon finom lett, nemrég sült ki, de már alig van belőle! 🙂
Koszonom,ez jòl esett…..ès a legjobb,hogy az ìnyenc lànyomnak is nagyon ìzlett.
Alenmagliszt maradt ki (fura mòd nem volt itthon),helyette plusz egy evokanàl utifumaghèj ment bele. Nagyon jòl kezelheto tèsztàt kaptam. Igazàn koszonom.
Szia Nóri!
Kipróbáltam ezt a receptet is, s amennyira tartottam tőle, annyira finom lett! (Pedig először benéztem kicsit a hozzávalókat és az útifűmaghéjat szentjánoskenyér porral helyettesítettem… ettől kevesebb lett, de így is formázható maradt).
Nagyon hálás vagyok érte, mert a férjemnek nagyon nehéz finom alternatívát találni és ez tényleg nagyon finom kakaóscsiga!
Örök hálám 🙂
Szia Nóri,
milyen élesztő az élesztő? por vagy rendes?
Cukor nem kell hozzá?
Sima élesztővel csináltam cukor nélkül és nem kelt meg 🙁
Köszönöm, Fruzsina
Szia,
sima friss élesztőt szoktam használni, cukor nélkül. Tehetsz hozzá icipici cukrot, csak az élesztő miatt, de az is lehet, hogy az élesztő volt a ludas – még ha friss is, nekem eddig csak a budafoki nem okozott soha csalódást.
Szia Nóri,
Egyszer már megsütöttem, nagyon finom lett! Két kérdésem lenne… Az egyik, hogy milyen vékonyra vagy mekkora téglalapra nyújtsam ki? Legutóbbi túl vékonyra sikeredett és a kakaó mennyiség sem lett elég…>< Illetve természetes az, hogy éreztem a földimandula liszt textúráját? Kókuszreszelékhez tudnám hasonlítani…
Köszönöm, legyen szép napod! 🙂
Szia,
Én a hajlítható vágódeszkán szoktam kinyújtani, az kb. 25×30 centis, olyan 3-5 mm vastagra. Utóbbin sajnos nem tudok segíteni, esetleg próbálj másik gyártótól is…
Rendben, köszönöm! 🙂
Szia Nori!
koszi a receptet,cca 3*probaltam,a fiamnak izlett csak tul zsiros lett.
Vegul elkezdtem kiserletezgetni es kb 5. Alkalomnal mandulatej szurlemenyt(1adag rainbow) tettem a foldimandula helyett es csak 3ek olajat. Igy lett tokeletes szamunkra 🙂
Nagyon jo a kep !
Köszi a tippet (is)! 🙂
Kedves Nóri,
nagyon-nagyon köszönjük ezt a fantasztikus receptet, a család apraja-nagyja rajong érte.
Mi képzeld a tölteléket úgy csináltuk, hogy friss datolyát, kókusztejszínt és kakaóport turmixoltunk, tényleg isteni lett a végeredmény
Szupi. 🙂 Köszi a tippet!
Sziasztok! Nekem jól működött földinandula helyett gesztenyeliszttel, köles helyett pedig csicseriborsóliszttel. (Ezek voltak itthon elérhetők) Élesztő helyett pedig gm zabkovászt használtam. Minden más változatlan naradt. Köszi a receptet!
Köszi, hogy megírtad!
Szia Nóra!
Sós, pl sajtos, pizzás csigának is jó lehet ez a tészta alap?
Szia Lelle,
igen, talán a Mindenmentes 2 könyvemben van is hasonló recept (pizzás csiga).
Nyilván magad is összerakhatod. 🙂
Nagyon szépen köszönöm! Ideje lesz beszerezni, sajnos nem vagyok az a kísérletezős típus…. 🙂
Szia!
Megjött a könyv, nagyon jó! Kislányommal mindenmentes diatean vagyunk, 8 hónapos. „Normális” esetben ilyenkor már egy kiflicsucskot adnék neki, hogy elmajszolja vacsora alatt.. szerinted ennek a csigának a tésztájából tudnék neki készíteni? Sehol se találtam receptet még, lisztkeveréket meg nem akarok adni neki…
Szia,
szerintem nyugodtan… 🙂