2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Házi növényi joghurtot készítettem, előflórásat! Miért jó ez? Mert ezt a tejmentes, vegán joghurtot az is élvezettel kanalazhatja, aki nem tud/akar tejtermékeket fogyasztani, és az inzulinrezisztencia-diétán élők sem kell izguljanak, hogy a tejfehérje megemeli az inzulin szintjüket. Ugye, mennyi ok a mosolyra?
Joghurt dolgában nem ez volt az első nekifutásom: korábban készült már nálam kókuszjoghurt, de ez most más. Mióta van tejkészítő automatám, szerettem volna a házi tejből növényi joghurtot is készíteni, házilag. Sok dolgot kipróbáltam, és közben sokat tanultam (megint), így ebben a bejegyzésben iránymutatást is kaptok a házi növényi joghurt készítéshez, nem csak egy kőbe vésett receptet! Akár a sűrű, kanalazható állagot keresed, akár a sűrűn folyó, iható joghurtra buksz, itt megtalálod a megoldást. 🙂 Tényleg joghurtízű lesz.
A kókuszjoghurton túl
Szerettem: joghurtos volt, kókuszos és frissítő. De. Kókuszkrémből volt igazán krémes, így pedig elég költséges. Probiotikus kapszulákat használtam hozzá kultúrának, ami egyrészt szintén költséges, másrészt előfordult, hogy tejsavbaktériumnak nem látszó dolgok is kitenyésztek belőle, és emiatt a szemetesbe iktattam a munkám gyümölcsét. Kerestem jobb minőségű kapszulákat, de azok már túl drágák lettek volna erre a célra.
Ez az új recept nagy előrelépés az előző joghurthoz képest, mert az alapja a növényi tej készítő automatámban készül, így könnyen elérhető és olcsó is, másrészt találtam hozzá igazi joghurt kultúrát!
Igazi joghurt igazi joghurtkultúrával
Anno nem mértem fel még gondolatban sem, hogy mekkora különbséget jelenthet az, hogy milyen kultúrával készül a joghurt. Úgy gondoltam, hogy tejsav, tejsav, probiotikum, probiotikum. Hát nem. Panni sajtműhelyében találtam igazi joghurthoz való joghurt kultúrát. A kultúrák csak a táptalajon kitenyésztett bacikat, és prebiotikumként inulint, nyílgyökérlisztet tartalmaznak, glutén- és tejtermékmentes üzemben csomagolják őket. Találtok kapszulás és tasakos kiszerelést is. A kapszulákból 1 liter tejhez 1/4 kapszulát használok, a többit 1/4 adagot alufóliába csomagolva, zár dobozban tartom a mélyhűtőben. A tasakos kiszerelés 1 liter tejhez van méretezve, ezért sokkal egyszerűbb használni (csak bele kell önteni a joghurt alapba az egészet), cserébe ezek a drágábbak.
Házi növényi joghurt kisokos
Sokat próbálgattam, hogy milyen tejből milyen joghurt lesz. Igyekeztem választ lelni a még fel nem tett kérdéseitekre is. 🙂 Ezek a tapasztalataim:
- A kókusz itt nem játszik. Általában pont arra használom, hogy a növényi tejek rizs/köles miatti sűrűségét, nyákosságát csökkentsem vele, így nem meglepő, hogy a kókuszból készült tej túl híg lesz a joghurthoz, még rizs/köles hozzáadásával is.
- Az állagról. Végül a köles-kesu párosítást találtam a legkrémesebbnek és a legkevésbé „gabona-ízűnek”, így ezt használtam. 1-1 mérőpohár szerepel a lenti receptben, nekem ez tetszett a legjobban: sűrűn folyó, még éppen szürcsölhető joghurt lesz belőle (a gyümölcsös fotón láthatod). Felezett adaggal (1/2-1/2 mérőpohár kesu és köles) kifejezetten híg, ivójoghurt lesz. Ha a kanálon is megálló változatra vágysz (a kanalas fotón), akkor szükséged lesz még 1 kk. agar-agar porra is.
- A tejkészítő programjai közül most kipróbáltam a sűrítő programot is, de nem vált be: a gabonaital, száraz magból program főzi/turmixolja szét a legalaposabban a magokat. Szinte semmi nem maradt a szűrőn, amikor átszűrtem és a joghurt egynemű maradt, míg a sűrítő programon készült szétvált. A továbbiakban nem is szűröm a joghurt alapot.
- Próbáltam a joghurt oltáshoz az előző joghurtot használni, de nem vált be. Túl erős ízű lett, és nem is pont olyan, mint az első adag. Gyanítom, hogy a különböző baktériumok aránya eltolódott érés közben, és/vagy a csíraszám sem volt így optimális, és ezek miatt az ízbeli különbség. Inkább új 1/4 kapszulát használok minden joghurthoz: 1 kapszula 140 Ft áron jött ki, napi 1 pohár joghurt fogyasztással számolva 4 hétig elég lehet, nem ebben fogok tönkre menni. 🙂
- Nyilván nem csak köles és kesu tejjel működhetne a házi növényi joghurt. Ha ezeket nem eheted, a köles helyett rizset ajánlok, és ha a diófélék sem mennek, akkor kesu helyett napraforgót. (A napraforgóval készült tej tetejéről le kell szedni az olajat, amikor elkészül, különben a tej bezöldül. Ez nem veszélyes, csak kissé bizarr. 🙂 ) A szójatej is kézenfekvő lehet, hiszen a boltokban is kapható szójajoghurt, de számomra cél volt a szójamentesség is.
Joghurtkészítő? Az előző joghurtomat még a sütőben melengettem, mert nem jelentett problémát a nyitott sütő ajtó, sem az, hogy ránézzek néha, hogy hogy érzi magát. Ez egy másféléves tornádóval már nem lenne kényelmes, ezért még tavasszal beruháztam egy joghurtkészítőbe.
Frissítés: a joghurtkészítőmet időközben fermentáló gépre cseréltem, ezzel tejfölt, kefirt, fermentált zöldségeket is készíthetek. Itt tudhatsz meg többet a fermentáló készülékről.
A végeredményt vakon megkóstoltattam két krónikus tejtermék fogyasztóval, és mindkettem joghurtízűnek találták. Őszinte meglepődésük már szinte bántó volt. 😀 Egyikőjük megjegyezte, hogy kissé rizses íze van, ami külön vicces annak fényében, hogy rizs pont nincs benne. Egy picit tényleg gabonás utóízű. Megkínáltam belőle legőszintébb ételkritikusomat is, a kislányomat, aki csak annyit mondott: „Jogut! Jogut!”. Az agar nélküli, sűrűbb verziót szépen tudta kanalazni, de türelmét vesztvén szürcsölni kezdte. 🙂
Nem ragozom tovább. Íme a recept:
Növényi joghurt házi növényi tejből, joghurt kultúrával
Hozzávalók
- 1 mérőpohár 60g hántolt köles
- 1 mérőpohár 50g kesudió
- 1/2 kk. só
- 1 kk. agar-agar por*
- 1 adag joghurt kultúra
- 1 kk. agavé szirup***
Elkészítés
- Tedd a növényi tejkészítő automatába a tej hozzávalóit (köles, kesudió, só, agar), töltsd fel vízzel a MIN jelzésig és indítsd el a gabonatej/száraz programot. (kb. 40 perc)
- Várd meg, amíg a joghurt alap 42 fokosra hűl. (Konyhai hőmérőt használtam hozzá.) Tedd bele a kultúrát is, és indítsd el a készüléken a "juice" - pár perces turmixoló programot.
- Öntsd szét a joghurtos üvegekbe és tedd a joghurt készítőbe 8-10-12 órára. Én nem éreztem jelentős különbséget, de idővel egyre "joghurtosabb" lesz.
- Ha elkészült, tedd be a hűtőbe és pár óra múlva fogyasztásra kész!
Megjegyzések
Tápérték információ
Anna mondta
Szia Nóri,
Én innen szoktam rendelni, nagyobb a választék,
http://xn--mtkiwebruhz-q7ad.hu/hu/kategoriak/35
A kisebb kiszerelést nézd, nekem elég majd egy évre, mélyhűtőben eláll. Én igazi tejjel készítem, de lehet kipróbálom majd valami növényivel is. (Egy ottani szakember szerint mindenből tudnak joghurtot csinálni ezek a kultúrák)
A magasabb zsírtartalom segít a sűrűség növelésében. Vagy a chia mag:-)
Anna
Mindenmentes Nóri mondta
Köszi, már ajánlották nekem korábban ezt a helyet. Gondom csak az volt, hogy kipróbálás kedvéért nem rendeltem volna ekkora csomagot. 🙂
Éva mondta
Köszönöm a receptet, alig várom, hogy kipróbáljam! Amíg nem tudok venni oltóanyagot, szerinted megpróbálhatom kapszulával? Vettem amit az előző receptednél használtál…
Mindenmentes Nóri mondta
Persze, miért ne… Joghurtkultúrával azért finomabb, majd próbáld ki legközelebb. 🙂
Bea mondta
Szia, azt honnan lehet felismerni, ha „tejsavbaktériumnak nem látszó dolgok is kitenyésztek belőle”?
Mindenmentes Nóri mondta
Megpenészedett, virágnyelven szólva. 🙂
M. Nógrád Megyéből mondta
Nóri mi a víz mennyisége? Nincs tejkészítő automatánk….
Köszönöm előre is.
M Nógrád Megyéből
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
1,3 literes a készülék. Szerintem automata nélkül nem tudod olyan finomra szétőrölni, ezért használj több (mondjuk dupla adag) kölest és kesut.
M. Nógrád Megyéből mondta
Drága Nóri!
Tejkészítő automata kivételével minden volt itthon. Na persze hogy azonnal nekiláttam, mielőtt a válaszodat elolvastam volna. 1 literrel számoltam, Thermomixben készítettem, s mivel még új a masina, a mérlegelésnél bevitt az erdőbe. Egy szó mint száz, több mint 90 gramm köles csúszott bele. Sűrű lett duplán és igazad van, kicsikét grízes is. De ettől nagyobb gondom az, hogy nemigen lett joghurt ízű és buborékok sem lettek benne másnap reggelre. Joghurt készítő géppel melegítettem, sajnos az enyém sem mutatja a hőfokot. Azonban nekem reggelre túl melegnek tűnt a keverék, bár a kezem jól bírta. Ha nagyon szépen kérlek, tudnál egy rögtönzött táv-diagnózist írni, hogy hol csúsztam el? Lehet, hogy a sűrű, kásában nem tudnak szaporodni a bacik? Köszönöm nagyon. Márti
(Azért megettük… :)))
Mindenmentes Nóri mondta
Kedves M.,
A Thermomixet nem ismerem, így nem tudom, mit csinál. 🙂
A joghurt íz és bubik megjelenése a bacik dolga, így szerintem a kultúrával csúszott el valami: volt-e benne elég baci, amikor hozzáadtad, mennyire volt meleg, mert a forrót nem szeretik, stb. A kásásság és a sűrűség biztosan nem zavarta őket.
Örülök, hogy azért nem kellett kidobni. 🙂
Ildi mondta
Szia Nóri!
Agar helyett zselatinnal is működik? Abból mennyit tegyek hozzá?
Köszi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
persze. Fele annyit és hideg vízben oldd fel, és azelőtt tedd bele a joghurtba, hogy félre teszed érni.
Anna mondta
Szia Nóri,
Ismét én, hátha tudod erre a választ: a joghurtban a tejsavbaktériumok, az ilyen lactobacillus félék okozzák az egészséges baktériumok felszaporodását, és a jótékony, bizonyos esetekben probiotikus hatást. Amit nem értek, az az, hogy tudnak-e ezek működni tejcukor nélkül. és ha igen, akkor hogyan?
Az eufic honlapját nézegettem, általában megbízható élelmiszertudományi infók vannak rajta, de nekem nem világos a válasz erre a kérdésre. (igaz, én bölcsész vagyok :-))
http://www.eufic.org/article/hu/taplalkozas/funkcionalis-elelmiszerek/artid/tejsavbakteriumok-hasznalatuk-elelmiszerekben/
szóval a lényeg, amit kérdezni akarok : a növényi joghurtnak van-e a hagyományos élőflórás és probiotikus joghurtokhoz hasonló hatása?
Köszi,
Anna
Éva mondta
Megérkeztek a kis kapszuláim, azonnal ki is próbáltam, én most sűrűre készítettem, házi őszibarack lekvárral kevertem össze, isteni finom!!!
Legközelebb kipróbálom hígabbra is.
Végre egy joghurt ami sikerült és ízlik! 🙂 Köszönöm!
Vettem kefir kapszulát is, az kb. szobahőmérsékleten dolgozik, szerinted jó lenne ezzel a tejjel és ugyanígy negyed kapszulával?
Orsi mondta
A PAnni Sajtműhelye oldalon azt olvastam, hogy „A thermophil kultúra fagyasztva tárolandó.” Ezt hogyan oldod meg? Már a kiszállítás miatt is és a későbbiekben? Köszi!
Orsi mondta
Illetve még azon gondolkoztam: a több kis pohár vagy az egy nagy tartály a praktikusabb? Sok készüléket néztem, de egyet sem találtam, amelyiknek állítható lenne a hőmérséklete.
Mindenmentes Nóri mondta
Talán a több kis pohár… Ha egyiket megkóstolod, a többi még érintetlen. Egyébként ehhez a sütő is elég, ahhoz, hogy kipróbáld, nem érdemes rögtön beruházni egy joghurtmelegítőre. 🙂 Először én is a sütőben melengettem. És… úgy tudom, hamarosan megjelenik majd állítható termosztát is a magyar piacon, de ez még csak pletyka, hónapokon belül talán…
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
a kiszállítás alatt nincs fagyasztva, ezt tolerálják a bacik. (Panni is ezt írja az oldalán, bevallom, én később vettem észre, hogy fagyasztós. 🙂 ) Itthon pedig lezárt dobozban, a mélyhűtőben.
Boros Ildikó mondta
Szia Nóri!
Megérkezett a Vegital gépem, vettem joghurtkultúrát, joghurtkészítő gépet…
Persze, az első tej rizs és kókusz alapú volt, ebből akartam joghurtot, ami…nem sikerült…Nem akartam betonkemény állagút, de olyan volt, mint amikor este beleöntöttem, az íze sem változott! Szerinted, csak a köles és kesu keverékéből lesz jó? Olyan csalódott vagyok…brühühü
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
a kókusz alapú joghurtok nekem mindig túl hígak lettek. Az ízének azért változnia kellett volna szerintem… Azóta más fejlemény? (Bocs a késői válaszért, nyaraltunk.)
Boros ildikó mondta
Köszönöm, kísérleteztem tovább…Már sikerült joghurt ízű és megfelelő állagú cuccot készítenem! Köszönöm Nóri!
NK mondta
Hogyan keszitetted, milyen aranyban?
Panna mondta
Szia!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy vajon bármilyen joghurtkészítő gépben működik, vagy van, amelyik jobb/rosszabb? Most készülök gépet venni.
Köszi
Mindenmentes Nóri mondta
A joghurt készítő igazából csak melegít, akár a sütőd is megteszi. Bármilyen gép jó.
Magdi mondta
Sütôben hány fokon és mennyi ideog kell melegíteni?
Andrási Nóra mondta
40 fokon kellene, sütőben 50 fokon tudod… Próbáld 6 óráig, és kóstold meg: ha nem elég „joghurtos”, mehet még tovább is.
Mahdi mondta
Köszönöm. És milyen edényben? Sima jenai tálban jó? Van jelentôsége hogy több kisebben vagy egy nagyobb edényben csinálom?
Andrási Nóra mondta
Mindegy. Amit nem bontasz, az jobban eláll. 🙂
Horváth Kriszta mondta
Sziasztok, kefírgombával és növényi tejjel tett már próbát valaki? Milyen eredménnyel?
Mindenmentes Nóri mondta
Én próbáltam, eredménye még nincs (az edény balesetet szenvedett…)
Anikó mondta
Szia Nóri!
Ha sütőben melengetem, akkor hány fokra érdemes beállítani?
Azt lehet tudni, hogy a nem hőfokszabályzós joghurtkészítő hány fokon melegít?
Köszönöm a vàlaszt! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
a joghurt készítő 42 fokot tart. Én anno a sütő kiolvasztó funkcióját (50 fok légkeveréssel) használtam, azt sem folyamatosan.
Karacs Ágnes mondta
Kedves Nóri,
SNekem sajnos nem sikerült a joghurt 🙁 A kesudiós alaptejben köles helyett rizst használtam, hozzátettem egy negyed kapszulányi Panni féle joghurtkultúrát, majd kis üvegekben a joghurtkészítőgépbe raktam és kivártam az ajánlott 12 órát. De most is ugyanolyan állagú a készítmény, mint este volt.
Mi lehet a gond? Cukor nem kellett volna hozzá? Nem azon (mármint normál esetben a tejcukron) élnek a bacik?
Köszönöm a segítséget,
Ági
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Ági,
sajnálom. 🙁 Első körben nem tudom, hogy mi lehet a gond, mert a köles/rizs csere nem lehet a baj. Az állaga nekem sem változik meg nagyon, lévén nincs benne tejfehérje, ami kicsapódjon, ezért készítem ilyen sűrű „alapcuccból”, de az íze joghurtos, savanykás kellene legyen. Próbáld meg nyugodtan kevés cukorral/sziruppal (ne nyírfacukorral), ami szimpatikus, szerintem max. 1-2 kávéskanálnyi kellhet. Ez segíthet, de én azért vettem ki a receptből, mert nem tapasztaltam hűdenagy különbséget… Írj, hogy mi lett!
Karacs Ágnes mondta
Szia Nóri,
A cukor tényleg nem segített, de savanykásnak végül savanykás lett, így ivójoghurtként fogom a fiamnak tálalni ;). A következő adagot kipróbálom zselatinnal.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
most értem meg, hogy első körben nem volt benne agar vagy zselatin, ugye? Akkor ivójoghurt lesz, de ezt szerintem a receptben is írtam. Ez viszont jó hír, mert meg is van a megoldás, ha kanalazható joghurtra vágytál. 🙂
Levendula mondta
Szia,nagyon kérlek áruld el nekem, hogy pontosan hogyan érted el a savanykás ízt! Már négyszer próbáltam, oltottam 44 fokon, 46 fokon, 38 fokon, volt joghurtkészítő gépben 10, 12, meg 24 órát is, termoszban is, és semmi! Valami történik, mert az állaga más lesz, de semmi joghurtíze nincs, savanykásnak meg pláne nem az. Yobiotik joghurt kultúrával próbálkozom, volt hogy többet tettem bele, volt hogy kevesebbet. Volt benne 1x méz is. Próbáltam rizstejjel, zabtejjel és mandulatejjel is. Nekem miért nem sikerül?
Mindenmentes Nóri mondta
Sima növényi tejjel csináltad? Mert akkor az a baj… Ez a recept egy sokkal sűrűbb alapból indul ki. Sima tejhez azt szoktam tanácsolni, hogy forrald fel 1 ek. konjac liszttel, mert az legalább besűríti. Igazán jó joghurtot én ebből a sűrű alapból szoktam készíteni.
Levendula mondta
Mindenfélével csináltam már, azóta túl vagyok még jónéhány próbán. Az állaggal nincs bajom, azt tudom kezelni. Az ízével van a baj, édes maradt, egyáltalán nem lett savanyú. De közben kiderült, hogy ha az alap tej egyáltalán nem édes, pl. a házi, akkor tökéletes a joghurtíz. A bolti tejek eddig bármit vettem, mind alapból olyan édesek, hogy nem fedi el a joghurtíz, és nem lett savanykás. Most már csak meg kell találni azt az alaptejet, amiből a végén is jóízű lesz. Nekem nincs tejkészítő gépem, és eddig nem sikerült olyan tejet alkotnom, ami ízlene joghurtosítva is. Hiába követem a receptet pontosan az arányokat tekintve, még kísérleteznem kell.
Mindenmentes Nóri mondta
Á, értem. Igen, bolti tejek közül nehéz édesítetlent venni.
Szabó Gabi mondta
Sziasztok, most éppen nincs tejkészítőm, ezért bolti rizstejjel (dm bio) próbálkoznék. Érdemes? köszönöm!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
ez a joghurt alap sokkal sűrűbb, mint a bolti rizstej – próbáld meg besűríteni pl. 1 ek. konjac liszttel besűrítve.
NK mondta
sziasztok, valahogy elveszett a korábbi hozzászólásom. Szóval azt lehet, hogy pl. időközben kihűlt joghurtot (ami még nem készült el, és ezért nem elég „joghurtos”) visszateszem a sütőbe melengetni? Vagy ha lehűlt, akkor már utána nem aktiválódnak azok a dolgok? Köszi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Szerintem lehet, a bacik nem halnak meg egy kis hűtéstől. 🙂 Esetleg keverj bele pár csepp agave szirupot is, hogy legyen mit enniük…
NK mondta
szuper. köszi 🙂
Horváth Kriszta mondta
Szia Nóri, már harmadszorra próbálkozom, ízre mindig nagyon finom a joghurt, de nem akar besűrűsödni, pedig már a harmadik alkalommal 1 evőkanálnyi agart tettem bele. Lehet az agar rossz? A lejárati ideje még messze van… Meg tud az agar romlani egyáltalán? 🙂
Köszönöm
Kriszta
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
hű, 1 ek. agartól szeletelhető kellett volna legyen… Az agart is felforraltad?
Ica mondta
Fantasztikus lett az íze, az állaga meg pont olyan, mint a képen!
Legközelebb agar-agar nélkül is kipróbálom, hogy mennyire folyékony úgy a joghurt.
Köszönöm a receptet!
Agi mondta
szia, én sütőben készítettem, lehet, hogy a hőfok volt a baj (a legalacsonyabb fokozat is már szerintem nagyon meleg neki), de egyrészt nem lett joghurt ízű másrészt, nagyon kásás lett, harmadrészt, a teteje valahogy „megkövült”, mintha megsült volna, bár gondolom, ez a sütő miatt van. Mitől lesz joghurtosabb? A kesu helyett napraforgómagot használtam, amúgy mindenből annyit raktam bele, mint amit a recept ír. köszi!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
valahogy meg kell oldani, hogy a megfelelő hőfokon tartsd egy éjszakán át, plusz kell egy kis cukor a baciknak (pl. agave szirup, méz, inek mi), hogy legyen mit egyenek.
Szabina mondta
Szia Nóri!
Ne haragudj, hogy bombázlak a kérdésekkel, hozzászólásokkal, talán ma ez már az 5. hozzászólásom, de teljesen rákattantam a mindenmentes főzésre. Eddig is szerettem főzni, de most ki sem lehet robbantani a konyhából, szerencsére a férjem éppen államvizsgára készül, így ő sem akar kirobbantani onnan egyelőre :))) Szóval..nekem még nincs gépem, viszont holnap itt vannak a a kapszulák 🙂 Arra gondoltam, hogy darálóban fogom őrölni a hozzávalókat. Esetleg segítenél, hogy hogyan csináljam meg gép nélkül a dolgot? Csak forraljam össze a darát a vízzel? Előre is köszönöm, szép napot,
Szabina
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Épp most próbáltam ki, hogy bolti növényi tejet (na jó, nem bolti volt, de olyan állagú) összeforraltam 1 ek. konjac liszttel, és azt oltottam be joghurtnak. Egész jó lett, majd írok erről is egy bejegyzést. Kicsit hígabb és zselésebb, mint ez a változat, de ezt a gépben készült joghurt alapot nem tudom megmondani, hogy hogyan tudnád elkészíteni növényi tejkészítő nélkül.
szilvi mondta
szia! jelentem, megcsinàltam, és SIKERÜLT! tök finom, nem tettem bele sűrítőt, csak picit sűrűbbre csináltam az alapanyagot. pont jó lett az állaga, legközelebb kipróbálom a meggyes-mákos verziót is 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szuper! Köszi, hogy írtál. 🙂
Szilvi mondta
igazság szerint miután egyszer megnéztem a szójajoghurt összetevőit, meg voltam győződve arról, hogy háztartási körülmények között lehetetlen nem-tejből joghurtot csinálni (tele volt mindenféle állományjavítóval, aromával, ilyen-olyan fokozóval, stb). örülök, hogy tévedtem 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
🙂
Eszti mondta
Nóri! Szerinted agar-agar nélkül is sűrű lesz?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Igen, „sűrűn folyó”, lásd a málnás képen, ott agar nélkül készült. Ahol „megáll” a kanálon, az agaros volt.
Eszti mondta
Megcsináltam agar-agarral, de elég folyós lett. Sőt, olyan, mintha visszahígult volna az érés alatt.
Sebaj, még próbálkozom.
Köszönöm!
Mindenmentes Nóri mondta
Érdekes, valaki írt már hasonló tapasztalatot, nem tudom, nem az agaron múlt-e? Én ilyet használok.
Horváth Kriszta mondta
Szia Nóri,
én voltam korábban aki az egy evőkanál agarral is folyékony joghurtot produkált :). Azt a típusú agart kihajítottam, vettem egy másikat. Most úgy csináltam, hogy megvártam míg kihül az alap, és akkor kevertem bele az agart, 1 teáskanálnyi van benne most az új típusból (ez sem az, mint amit te használsz) de ennek meg az íze nagyon kiérződik. de legalább az állaga jó 🙂 A régi agarral próbáltam úgy, hogy belefőzöm a tejbe az agart, mint a receptedben van, és úgy is, hogy mikor lehűlt a tej 42 fokra, akkor kutyultam bele a bacival együtt. Kezdem feladni az agar kísérleteket. 🙁 Mit javasolsz? Esetleg a xantannal vannak tapasztalataid? abból van még itthon egy zacskó… 🙂
Köszönöm!
Kriszta
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Kriszta,
ez egyre izgalmasabb, mert az agart elvileg forró vízbe kell tenni ahhoz, hogy működjön… 🙂 Szóval szerintem próbáld meg az újjal forrón is, hátha. A xantánnal nincs tapasztalatom, mert amikor szerettem volna, nem kaptam, aztán megtudtam, hogy a használatával arra is allergia alakulhat azoknál, akik már allergiásak erre-arra, úgyhogy inkább nem foglalkoztam vele.
Vica mondta
Kedves Nóri!
A recept alapján, de bolti kesudiós rizstejjel készítettem a joghurtot, konjac liszttel sűrítettem, ahogy az egyik hozzászólásban javasoltad. A joghurtkészítőben viszont 21 órát álltak a pohárkák. Az eredmény állagra, illatra jó, viszont picit szúrós, erjedt íze van. Ez normális? Megehetjük így vagy elrontottam valamit? Köszönöm szépen! Szép estét! 🙂 Vica
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
azért szúrós, mert túlérett. 12 óra elég lett volna. Megehetitek, csak ilyen szúrós marad. 🙂
Horváth Kriszta mondta
Szia Nóri,
újabb jelentés agar frontról: most belefőztem a tejalapba az agart 1 kávéskanálnyit és voilá, kanálon megálló, remegős joghurt a végeredmény 🙂 Konkluzió: az agar is meg tud romlani 🙂 Most még egy picit az ízén kell kísérletezni, mert kiérezni az agart, nagyon haloványan… Köszi a támogatást 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Igeeen! Győzelem. 🙂
Zsuzsa mondta
Kedves Nóri, kesut nem ehetek, szoptatok és a kislányomnak ekcémás tünetei voltak, így le lettem tiltva. Tejfehérje érzékeny és egyelőre tej és tojás és szója és olajos mag mentes vagyok.. Kérdés, a növényi joghurtban mivel helyettesíthető a kesu? Nagyon köszönöm,
Mindenmentes Nóri mondta
Szia, földi mandula gumóval! Nevével ellentétben ez nem olajos mag, hanem egy gumó. Ha tejet készítesz belőle, előtte áztasd be pár órára, mert különben túl kemény lesz.
Anikó mondta
Nóri, ez a joghurt tökéletesre sikerült, heti 2x biztosan legyártom! Köszi a receptet!
Mindenmentes Nóri mondta
Boldogság. 🙂
Szabina mondta
Szia Nóri! Nekem sajnos nem lett savanykás, nem tudom mi lehetett a baj. A sütőben érleltem, tettem be egy hőmérőt, néha 60 fok körül is mutatott, majd sikerült úgy beállítanom, hogy 50 legyen. Talán ez volt a baj? A sűrűségéről annyit, hogy tejkészítő hiányában dupla adag száraz anyaggal dogoztam, nem kellett volna. Szerintem a recepted egy kiskanál konjac liszttel kiegészítve jó lehet ebben a helyzetben, mert az enyémet így szinte szeletelni lehetett, ízre semmit nem változott, pedig kapott agavé szirupot. Te mikor adod azt hozzá? Pannis kapszulából használtam…nem tudom mi lehet a baj. 40-42 fokos volt mikor beoltottam. (a kölest és a kesut felfőztem, botmixer, majd leszűrtem, jó sűrű massza lett, de már szinte tejbegríz volt. A sűrűségével kapcsolatban még elég a tudományom, de az igazi joghurtos ízt nem tudom hogyan érhetném el.) Végül is az állaga miatt mindenképp kuka lett volna, de így duplán csalódott vagyok.
Előre is köszönöm,
Szabina
Mindenmentes Nóri mondta
Igen, valószínűleg a hőfok nem volt az igazi, fontos az a kb. 45 fok. A konjac lisztes ötletet köszönöm! Az agávét a kultúrával együtt szoktam hozzáadni. Sajnálom a csalódásodat, remélem, megoldódik.
Hajni mondta
Szia Nóri!
Nekem az összes tejtermékközül legjobban a tejföl hiányzik, persze vannak alternatívák – nálad is, de nem akar az igazi lenni nekem.
Ebben a bejegyzésedben Panni sajtműhelyében egy ún krémsajt kultúrát, amit ha jól láttam tejföl készítéshez is ajánl.
Nagyon kezdő vagyok ebben a témában, de egy növényi tejfölnek vajon ugyanúgy kell neki állni, mint a joghurtnak? Ugyanazon feltételek, hőmérséklet, érlelés?
Köszönöm, megtisztelsz a válaszoddal 🙂
Hajni
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
picit más, épp most kísérleteztem vele, egy-két hét és lesz belőle bejegyzés is. 🙂
D.Nagy Szilvia mondta
Szia Nóri!
Növényi tejből próbáltam előállítani joghurtot 2 alkalommal. Én is Panni sajtműhelyéből rendeltem a kultúrát. Mindkétszer felsültem. Az első esetben kókusztejet használtam, a második esetben risz-kesudió tej keveréket. Az eredmény ugyanaz, azzal a különbséggel, hogy az elős esetben ettem is belőle, amitől 2 napig gyomorrontás-szerű tüneteim lettek az elfogyasztása után 1 órával kezdődően. Éreztem is, hogy valami nem smakkol, mert nem olyan máshogy volt savanyú, meg olyan erjedt-édes íze volt, gondolom a méztől, ami benne volt. Második alkalommal már joghurtkészítő géppel erjesztettem, de így is nyálkás, sárgás, rossz izű lett. Mi lehet a baJ? Miért nem sikerül? Talán egy hibát vétettem, ami az oka lehet, de te talán segíthetsz ebben. Nekem még nincs tejfőző gépem, így bolti növényi tejből csináltam. Lehet, hogy ez volt a baj? Válaszodat megköszönöm.
Szilvi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
A bolti tej miatt annyi baja lehetne, hogy nem lesz elég sűrű. (Azt szoktam ajánlani, hogy forrald össze 1 ek. konjac liszttel a tejet.) Itt valami az erjedéssel ment félre. Főleg másodszorra a hőfoknak is stimmelnie kellett. Baci fronton keresném a bajt: megfelelően volt-e tárolva a kultúra, és az edény, amiben a joghurt készült tuti steril volt-e?
Szilvi mondta
Szia Nóri,
Azóta megcsináltam rendes tejjel is a családomnak. Gyönyörű és (szerintük) finom lett, így biztosan nem a kultúrával volt a baj. Ugyanúgy csináltam mindent, mint a növényi tejnél, azon kívül, hogy ehhez nem adtam hozzá semmit, a növényihez adtam kókuszcukrot, meg konjaklisztet. Tegnap du. újra megcsináltam egy másik féle növényi tejjel (kókusz-mandula) és ugyanaz az sárgás-barnás lötty lett 12 óra után, mint előtte kétszer. Most nem ettem meg tanulva az előző gyomorrontásból. Az íze sem savanyú, hanem édes. Valamiért nem megy végbe az erjedés rendesen, de azt nem tudom miért. Konyhai hőmérővel csináltam, így a hőmérséklet is tökéletes volt. Nem értem, nem értem. Pedig annyira szeretném, mert a tejmentes életemből a leginkább a joghurt hiányzik. Előtte minden nap megettem egy-két joghurtot. Nagyon hiányzik. Most kénytelen vagyok 550 Ft-ért megvenni a kókuszjoghurtot az üzletben, de ezt csak nagyon ritkán engedem meg magamnak. Szeretnék joghurtozni, mint rég, de nem megy.
Mindenmentes Nóri mondta
Hű, hát erre sajnos én sem tudok gombot varrni… :\ Kevesebb cukor?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
új tippet kaptam: lehet, hogy kevés a növényi tejben a kalcium – 1 liter tejhez 1 kk. kalcium-klorid kellene. (Még nem próbáltam ki, ma hallottam erről először.)
D.Nagy Szilvia mondta
Szia,
S azt hol lehet beszerezni? Fura volna, mert hozzáadott kalciumosat használtam.
Szilvi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
pl. itt van kalcium-klorid. Sóhaj, ez volt az utolsó utáni ötletem… :\
Eszter mondta
Szia Nóri!
Meddig áll el a kész jogjurt a hűtőbe?
Nagyon szeretem ezt a joghurtot, a babos sajnos nem jött be nekem…
Andrási Nóra mondta
Szia Eszter,
ha nem nyúlsz bele sokszor, 2 hétig is simán… (Ha ilyen hosszabb időre rendezkedsz be, érdemes több edénybe szétszedni még frissen.)
Bakai-Bereczki Ilona mondta
Szia! Nekem nincs tejkészítő automatám, de megnéztem, hogy hogy kell köles és kesudió tejet készíteni. Azokból működhet a dolog? Szerinted hogy használjam őket?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
ezt az alapot direkt sűrűbbre főztem, mert a növényi tej nem sűrűsödik be érés közben, szóval ha „sima”, hígabb tejjel állsz neki, akkor érdemes előtte felforrósítani 1 ek. konjac liszttel, vagy más módon besűríteni.
Lili mondta
Szia!
Minden hozzávaló megvan, viszont tejkészítő automata nincs, joghurtkészítő van. Hogyan tudnám a joghurtot elkészíteni?
Köszönöm, szép napot!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Lili,
tejfőző nélkül vagy duplázd a kölest+kesut a recepthez, vagy tegyél bele még 1 ek. sűrítőanyagot (pl. konjac liszt vagy nyílgyökér/tápióka keményítő). A kesut áztasd pár órát, a kölest főzd puhára, és turmixold össze őket a vízzel. Ha jó erős a turmixod, nem kell szűrni, mert teljesen szétmennek. Így megles az alapod, oltsd be és tedd a joghurtkészítőbe. Írd meg, hogy milyen lett, mert így még nem próbáltam, mások írták, hogy így csinálják. 🙂
Lili mondta
Szia Nóri!
Nagyon finom lett a joghurt, nem hittem, hogy elsőre sikerül!
Köszönöm a receptet!
Szép napot!
Lili
Mindenmentes Nóri mondta
Nagyon örülök, köszi, hogy megírtad! 🙂
Ádám Laura mondta
Szia Nóri!
Szerinted az agar-agar por helyett lehet használni konjac lisztet? Köszi Laura
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Igen! Egy evőkanál konjac lisztet turmixolj bele a kész joghurtba, és jó krémes lesz.
Rita mondta
Szia Nóri!
Készítettem kókusztejes verziót (konzervből) és tehéntejeset a nem allergiásoknak. A tehéntejes tökéletes lett, a kókuszos blá és még meg is hajtott engem is és a kisfiamat is. Zselatint használtam egyébként, mert az agar-agar is allergizálhat, a férjem olvasta vhol.
Most kipróbálnám kesudióval és kölessel, mindkettő van itthon, meg botmixerem, ami nem túl erős… Konjaklisztem nincs… Chiamagra gondoltam helyette. (És van Pannis kapszulám.)
Szerinted? Nem olcsó a kesudió úh nem szeretnék póruljárni. Mennyi chiamagot tennél bele és mikor?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Chia magot a kész joghurtba tennék, kb. 1 ek. magot/pohár joghurt. Meg is darálhatod, akkor jobban sűrít.
Fazekasné Tímea mondta
Sziasztok! Régebbi hozzászólásokban olvastam kérdésként: kefír gombával a növényi tej működik? Akkor még nem volt tapasztalat. Most esetleg van már valakinek valamilyen tapasztalata?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
épp a napokban olvastam az egyik vegán FB csoportban, hogy működik. (Talán az Ezt ettem ma vegán vagy a Titkos vegán traccsparti volt.)
Szabina mondta
Szia Nóri!
Nálam ezekkel az arányokkal úgy ahogy van, tejkészítő nélkül tökéletesen működött a recept. Megfőztem a kesut és a kölest (sóval, agar-agarral), majd jött a botmixer, hűtés, oltás és ment a fermentálóba 12 órára. Talán a kapszulából lehetne 1/3 mennyiség is, hogy még savanykásabb legyen. Joghurtos-áfonyás kukorica prósza lesz belőle húsvétkor 🙂
Szép napot!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Örülök, hogy sikerült, köszi, hogy megírtad! 🙂
Gulyásné Adrienn mondta
Szia Nóri, végig olvastam a hozzászólásokat, a végére teljesen belekeveredtem.
A konjac lisztet akkor most mikor kell belekeverni? joghurt készítés előtt, vagy miután már kész a joghurt ? Eddig az összes hozzászólásból azt vettem ki, hogy besűrítjük vele a tejet, majd elkészítjük a joghurtot a kultúrával, de az utolsó hozzászólásodban ezt írtad, ; Szia,
Igen! Egy evőkanál konjac lisztet turmixolj bele a kész joghurtba, és jó krémes lesz.
kérlek segíts 🙂 köszönöm szépen: Adrienn
köszönöm szépen a válaszodat.
Gulyásné Adrienn mondta
Szia Nóri, végig olvastam a hozzászólásokat, a végére teljesen belekeveredtem.
A konjac lisztet akkor most mikor kell belekeverni? joghurt készítés előtt, vagy miután már kész a joghurt ? Eddig az összes hozzászólásból azt vettem ki, hogy besűrítjük vele a tejet, majd elkészítjük a joghurtot a kultúrával, de az utolsó hozzászólásodban ezt írtad, ; Szia,
Igen! Egy evőkanál konjac lisztet turmixolj bele a kész joghurtba
kérlek segíts 🙂 köszönöm szépen: Adrienn
köszönöm szépen a válaszodat.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Adri,
ha keményítővel sűríteénk be, azzal fel kell főzni, úgyhogy azokat az elején, a tejbe kell tenni. A konjac lisztet viszont nem kell főzni, úgyhogy azt a kész joghurtba érdemes beleturmixolni, különben a bacik megeszik érés közben, vagy nem is tudom, de híg lesz…
Adrienn Gulyásné mondta
köszönöm szépen Nóri, szép napot neked 🙂
Nikolett mondta
Szia!
Több kérdésem is lenne, az első hogy konjac liszt helyett tehetek bele sima lisztet? Vagy akár keményítőt? Vagy tud valami extrát ez a konjac-liszt? Azért kérdezem mert ilyenem nincs itthon, viszont zselatinnal próbáltam már és az nem vált be, nagyon zselé-ízű lett.
Illetve hogy ha kesu-köles párossal csinálom mennyire lesz fehér? Most próbáltam egy adagot csak kölessel, és elég barna lett. Mármint nyilván világosbarna, de nem szép fehér, mint egy joghurt. Kisfiam így meg sem kóstolta, mert nem fehér mint a bolti…
Köszönöm ha segítesz!
Nikolett
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
tápióka vagy kukorica keményítőt is tehetsz bele, de ezekkel előre fel kell főzni a tejet, lehűteni, beoltani, és úgy lehet belőle joghurt. A konjac liszt azt tudja, hogy csak bele kell turmixolni, és kész. Ha ennyire para a színe, akkor próbáld kesuval és jázmin rizzsel.
Nikolett mondta
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Kipróbálom akkor a rizs-kesu párost, remélem szeretni fogja a kisfiam! A rizstejet amúgy is kedveli!
Nikolett mondta
Szia! Kipróbáltam sima rizstejjel plusz kukoricakeményítővel, és szuper lett! Szép fehér, és a kisfiam szerint „ez isteni”.
Köszönöm a tippet, nagyon örülök hogy végre ő is újra ehet joghurtot!
Mindenmentes Nóri mondta
Nagyon örülök, hogy működött!
Nóra mondta
Nikolett, megírnád, hogy mennyi keményítőt tettél az 1 liter rizstejhez? Köszönöm!
Viola mondta
Kedves Nóri!
Szerinted Panni YoBiotik Mild joghurt kapszulájával is működne ez a recept? Amióta kijött ez a posztod, azóta csinálok így (szója)joghurtot, és mostmár szeretnék kísérletezgetni. 🙂 Ha jól értem, a Mild-nak erősebb az íze, és én azt szeretem. 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Persze! Én is próbáltam már.
Rack Bernadett mondta
Kedves Nóra!
Ma érkezett meg a fermentáló és a rainbow gépem, amit innen rendeltem:) Miközben a köles-kesu joghurt receptedet próbáltam reprodukálni hasított belém a felismerés, hogy a rainbow 1.8 literes, tehát akkor is, ha a minimum folyadékkal készítem el a kesu-köles italt, a fermentálóba nem fog beleférni. Jobban tettem volna, ha az 1,3-as italkészítőt rendelem? Vagy így el tudom rakni a már joghurtkultúrával bekevert kesu-köles italt a hűtőbe, és második körben elkezdeni a fermentálást?
Előre is köszönöm a segítséged,
Betti
Andrási Nóra mondta
Szia Betti,
el tudod tenni a felesleget és második körben fermentálni, ez működik.
Belán Emese mondta
Szia! Pektinnel is mukodhet? Vagy csak agar-agar? Koszonom! 🙂
Andrási Nóra mondta
Szia! Bármivel, ami sűrít…
Adri mondta
Kedves Nóri!
Egy kezdő kérdésem lenne. Rendeltem a linkelt joghurtkúltúrákból, igazából a két linkből az egyiknél írta Panni oldalán az összetevőknél a laktózt, a másiknál nem. Rendeltem abból is, aminél nem szerepel a laktóz az oldalon, de mikor megérkezett, a csomagoláson szerepelt a laktóz ennél is. Elképzelhető, hogy nincs olyan joghurt kultúra, amiben nincs laktóz? Tudsz ilyesmiről? Köszönöm a segítséget!
Andrási Nóra mondta
Szia Adri,
beszéltem velük erről, és úgy tudtam, hogy van olyan, amiben egyáltalán nincs, de egyébként ez nem olyan fontos, mint amilyennek elsőre tűnik. A laktóz a baktérium törzsek hordozójaként szerepel az összetételben, és olyan kevés van belőle, hogy már a feloldáskor a laktózmentes határérték alá süllyed a koncentrációja. Érés közben pedig még ebből esznek a bacik… tehát a végeredmény tuti megfelel a laktózmentes előírásoknak.
Ha így is mindenképpen olyat szeretnél, amiben nincs laktóz, akkor azt tudom javasolni, hogy hívd fel őket, biztosan segítenek.
Betti mondta
Kedves Nóri!
Kezd kezdő vagyok a házi kèszítèsű növènyi dolgokban. Tejfehèrje allegria miatt lassan 4 éve azonban mentesen ètkezünk.
Kèrdèsem az lenne,hogy ez a joghurt,hogy hogy vegán/mindenmentes , ha van Laktóz van az oltóanyagba?
Ez állati eredetű nem?
Illetve, ha tejfehèrjès használja még be is terhelődik.
Vagy rosszul gondolom? Segíts kèrlek nem merem megrendelni.
Köszi
Andrási Nóra mondta
Szia Betti,
ezen úgy látom sokan meglepődnek, de ipari méretekben a laktózt nem tejből szokták kivonni (nagyon drága és macerás lenne), hanem bakteriális fermentációval pl. kukoricaszárból állítják elő. Panniék megmutatták az egyik kultúra adatlapját, amin az allergén infónál az szerepel, hogy nem tartalmaz tejfehérjét, csak laktózt. Ez nyilván csak úgy lehetséges, hogy nem tejből jön a laktóz.
Egyébként pl. a kefir kultúrájuk teljesen laktózmentes – érdemes megnézni a honlapon az összetételt, mert változhat, és fel is hívhatod őket ha kétségeid vannak.
Remélem, tudtam segíteni!
Rigáné Galaczi Beatrix mondta
Kedves Nóra!
Nekem is 1,3L-es növényi tejfőzőm van, de abból jócskán maradt ki, ami nem fért bele a fermentáló poharakba. A maradékot (kultúrával bekeverve) betettem a hűtőbe. Az első adag elkészülte után beletehetm a maradékot a fermentálóba? Jó az úgy ha addig a hűtőben tárolom?
Vagy legközelebb inkább készítsem el a tartályban és utána öntsem szét üvegedénybe például?
Köszönöm!
Trixi
Andrási Nóra mondta
Szia Trixi,
ha MIN jelzésig töltöd, akkor pont belefér a fermentáló tartályába. 😉
Most csináld úgy, ahogy írtad.
Rigáné Galaczi Beatrix mondta
Rendben, köszönöm! 🙂
Nem tudom a joghurt hogyan sikerül, de az alap már tejszínnek is kiváló. 🙂
Varga Ildikó mondta
Szia Nóri, ez a recepted is tetszett, tegnap elkészítettem. Gép nélkül, botmixerrel, az érlelést aszalóban végeztem, a hômérséklet 39-42 fok között volt, néha ellenôriztem. Állaga fantasztikus lett, viszont nem mondanám meg, hogy joghurt. Abszolút semmi savanykásság, pedig 14 órát érlelôdött. (Az én kultúrám 12-14 órát írt, én pont a savanyúságot szeretem a natúrjogjurtban.) Mi lehet a hiba?
Andrási Nóra mondta
Szia Ildikó,
ezen másik, vagy több kultúrával próbálnék segíteni… Ha teszel az alapba babot, az is használhat, mert azt jobban szeretik a bacik. Babjoghurtom is van, itt.
Varga Ildiko mondta
Szuper-kreatív vagy, éreztem, hogy van valami jó kis megoldásod, köszönöm! Igen, a babjoghurt a másik kiszemeltem, az is sorra kerül, imádom a babot és hasonló irányba gondolkodtam, mikor anno rátaláltam a babos „tejtermék“ varázslataidra, most jött el az ideje, hogy kipróbáljam. Remek segítséget adtál, már tudom is, merre indulok. Köszönöm, minden jót neked❣️
D. mondta
Szia!
Nekem egy olyan kérdésem volna, hogy amikor elkészül a növényi tej a gépben, akkor nem kell azt szűrőzsákon átnyomni, ahogy van úgy készíted belőle a joghurtot?
Köszi!
D.
Andrási Nóra mondta
Szia,
ezt nem kell szűrni, mert a köles és a kesu is teljesen szétfő.
Oka van annak, ha írom, hogy szűrni kell, és annak is, ha nem. 🙂
Sanyi mondta
Sziasztok!
Eddig a chia magos próbálkozásomon kívül (máshol, talán Panniéknál látott recept, de ott a chia mag „tartotta össze”, az sem volt elég savanyú, joghurtos) minden növényi joghurt próbálkozásom teljes kudarcba fulladt. Szétválik a növényi tej felül marad az áttetsző víz, alul a szárazanyag.
Használok kalcium kloridot, a csapvíz szűrt (ergo elvileg klórmentes, mert amúgy itt nálunk nagyon klóroznak, érzékeny rá a bőröm és most nincs bajom). 0,01 gramm pontossággal kimérem a kultúrát. Auchanos joghurtkészítőt használok, hagyományos tejjel tökéletes (bár azt sima bio joghurttal csináltam és nem a Panni féle kultúrával, most majd azt is kipróbálom). A keverék hőmérsékletét infrás hőmérővel és maghőmérővel is mérem.
Valami ötlet, hogy mit rontok el?
Köszi: Sanyi.
Andrási Nóra mondta
Mivel készíted a joghurt alapot / növényi tejet? Miből és milyen készülékkel?
Eszter mondta
Kedves Nóri!
Elsőre tökéletes lett a joghurtom.
Most második nekifutasra viszont a fermentalas után rózsaszínes lett a joghurt teteje, elkevertem akkor eltűnt. Szaga, ize jó, nem büdös v rossz ízű. Ez valami romlási folyamat? Most a bontott bacit használtam, mélyhűtőbe volt, alufóliába csomagolva, talán kicsit többet tettem bele mint legutóbb. Egyenlőre beraktam a hűtőbe. Várom válaszod. Előre is köszönöm.
Andrási Nóra mondta
Szia Eszter!
Panni kultúráival nem tapasztaltam még ilyet. Elsőre azt mondom, ha szaga, íze rendben van, akkor rendben van. Ha bizonytalan vagy, hívd fel őket nyugodtan, bármiben segítenek!
Eszter mondta
Vegitaltol rendeltem a kapszulakat. Felhivom őket akkor 🙂
Köszi
A házi növényi tej / joghurt / tejföl / krémsajt készítéssel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseiteket megválaszoltam a Növényi "tejtermékek" GY.I.K. bejegyzésben - mielőtt kérdezel, kérlek olvasd el!