• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Növényi joghurt házi növényi tejből, joghurt kultúrával

2016-08-04 Írta: Andrási Nóra 133 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

Házi növényi joghurtot készítettem, előflórásat! Miért jó ez? Mert ezt a tejmentes, vegán joghurtot az is élvezettel kanalazhatja, aki nem tud/akar tejtermékeket fogyasztani, és az inzulinrezisztencia-diétán élők sem kell izguljanak, hogy a tejfehérje megemeli az inzulin szintjüket. Ugye, mennyi ok a mosolyra?

Joghurt dolgában nem ez volt az első nekifutásom: korábban készült már nálam kókuszjoghurt, de ez most más. Mióta van tejkészítő automatám, szerettem volna a házi tejből növényi joghurtot is készíteni, házilag. Sok dolgot kipróbáltam, és közben sokat tanultam (megint), így ebben a bejegyzésben iránymutatást is kaptok a házi növényi joghurt készítéshez, nem csak egy kőbe vésett receptet! Akár a sűrű, kanalazható állagot keresed, akár a sűrűn folyó, iható joghurtra buksz, itt megtalálod a megoldást. 🙂 Tényleg joghurtízű lesz.

Növényi joghurt házi növényi tejből, joghurtkultúrával

A kókuszjoghurton túl

Szerettem: joghurtos volt, kókuszos és frissítő. De. Kókuszkrémből volt igazán krémes, így pedig elég költséges. Probiotikus kapszulákat használtam hozzá kultúrának, ami egyrészt szintén költséges, másrészt előfordult, hogy tejsavbaktériumnak nem látszó dolgok is kitenyésztek belőle, és emiatt a szemetesbe iktattam a munkám gyümölcsét. Kerestem jobb minőségű kapszulákat, de azok már túl drágák lettek volna erre a célra.

Ez az új recept nagy előrelépés az előző joghurthoz képest, mert az alapja a növényi tej készítő automatámban készül, így könnyen elérhető és olcsó is, másrészt találtam hozzá igazi joghurt kultúrát!

Igazi joghurt igazi joghurtkultúrával

Anno nem mértem fel még gondolatban sem, hogy mekkora különbséget jelenthet az, hogy milyen kultúrával készül a joghurt. Úgy gondoltam, hogy tejsav, tejsav, probiotikum, probiotikum. Hát nem. Panni sajtműhelyében találtam igazi joghurthoz való joghurt kultúrát. A kultúrák csak a táptalajon kitenyésztett bacikat, és prebiotikumként inulint, nyílgyökérlisztet tartalmaznak, glutén- és tejtermékmentes üzemben csomagolják őket. Találtok kapszulás és tasakos kiszerelést is. A kapszulákból 1 liter tejhez 1/4 kapszulát használok, a többit 1/4 adagot alufóliába csomagolva, zár dobozban tartom a mélyhűtőben. A tasakos kiszerelés 1 liter tejhez van méretezve, ezért sokkal egyszerűbb használni (csak bele kell önteni a joghurt alapba az egészet), cserébe ezek a drágábbak.

Növényi joghurt házi növényi tejből, joghurtkultúrával

Házi növényi joghurt kisokos

Sokat próbálgattam, hogy milyen tejből milyen joghurt lesz. Igyekeztem választ lelni a még fel nem tett kérdéseitekre is. 🙂 Ezek a tapasztalataim:

  • A kókusz itt nem játszik. Általában pont arra használom, hogy a növényi tejek rizs/köles miatti sűrűségét, nyákosságát csökkentsem vele, így nem meglepő, hogy a kókuszból készült tej túl híg lesz a joghurthoz, még rizs/köles hozzáadásával is.
  • Az állagról. Végül a köles-kesu párosítást találtam a legkrémesebbnek és a legkevésbé „gabona-ízűnek”, így ezt használtam. 1-1 mérőpohár szerepel a lenti receptben, nekem ez tetszett a legjobban: sűrűn folyó, még éppen szürcsölhető joghurt lesz belőle (a gyümölcsös fotón láthatod). Felezett adaggal (1/2-1/2 mérőpohár kesu és köles) kifejezetten híg, ivójoghurt lesz. Ha a kanálon is megálló változatra vágysz (a kanalas fotón), akkor szükséged lesz még 1 kk. agar-agar porra is.
  • A tejkészítő programjai közül most kipróbáltam a sűrítő programot is, de nem vált be: a gabonaital, száraz magból program főzi/turmixolja szét a legalaposabban a magokat. Szinte semmi nem maradt a szűrőn, amikor átszűrtem és a joghurt egynemű maradt, míg a sűrítő programon készült szétvált. A továbbiakban nem is szűröm a joghurt alapot.
  • Próbáltam a joghurt oltáshoz az előző joghurtot használni, de nem vált be. Túl erős ízű lett, és nem is pont olyan, mint az első adag. Gyanítom, hogy a különböző baktériumok aránya eltolódott érés közben, és/vagy a csíraszám sem volt így optimális, és ezek miatt az ízbeli különbség. Inkább új 1/4 kapszulát használok minden joghurthoz: 1 kapszula 140 Ft áron jött ki, napi 1 pohár joghurt fogyasztással számolva 4 hétig elég lehet, nem ebben fogok tönkre menni. 🙂
  • Nyilván nem csak köles és kesu tejjel működhetne a házi növényi joghurt. Ha ezeket nem eheted, a köles helyett rizset ajánlok, és ha a diófélék sem mennek, akkor kesu helyett napraforgót. (A napraforgóval készült tej tetejéről le kell szedni az olajat, amikor elkészül, különben a tej bezöldül. Ez nem veszélyes, csak kissé bizarr. 🙂 ) A szójatej is kézenfekvő lehet, hiszen a boltokban is kapható szójajoghurt, de számomra cél volt a szójamentesség is.
  • joghurt-keszito

    A készülő joghurt Instagramon – @mindenmentes

    Joghurtkészítő? Az előző joghurtomat még a sütőben melengettem, mert nem jelentett problémát a nyitott sütő ajtó, sem az, hogy ránézzek néha, hogy hogy érzi magát. Ez egy másféléves tornádóval már nem lenne kényelmes, ezért még tavasszal beruháztam egy joghurtkészítőbe.
    Frissítés: a joghurtkészítőmet időközben fermentáló gépre cseréltem, ezzel tejfölt, kefirt, fermentált zöldségeket is készíthetek. Itt tudhatsz meg többet a fermentáló készülékről.

Növényi joghurt házi növényi tejből, joghurtkultúrával

A végeredményt vakon megkóstoltattam két krónikus tejtermék fogyasztóval, és mindkettem joghurtízűnek találták. Őszinte meglepődésük már szinte bántó volt. 😀 Egyikőjük megjegyezte, hogy kissé rizses íze van, ami külön vicces annak fényében, hogy rizs pont nincs benne. Egy picit tényleg gabonás utóízű. Megkínáltam belőle legőszintébb ételkritikusomat is, a kislányomat, aki csak annyit mondott: „Jogut! Jogut!”. Az agar nélküli, sűrűbb verziót szépen tudta kanalazni, de türelmét vesztvén szürcsölni kezdte. 🙂

Nem ragozom tovább. Íme a recept:

Növényi joghurt házi növényi tejből, joghurtkultúrával

Növényi joghurt házi növényi tejből, joghurt kultúrával

Szerző: Mindenmentes Nóri
Tejmentes, vegán növényi joghurt házilag készült növényi tejből
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 20 minutes mins
Főzési idő 12 hours hrs
Össz. idő 12 hours hrs 20 minutes mins
Étel típusa házi finomság
Mentesség tejmentes, vegán
Adagok száma 7 1,3L / 7 pohár
Energia tartalom 46 kcal

Hozzávalók
 

  • 1 mérőpohár 60g hántolt köles
  • 1 mérőpohár 50g kesudió
  • 1/2 kk. só
  • 1 kk. agar-agar por*
  • 1 adag joghurt kultúra
  • 1 kk. agavé szirup***
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • Tedd a növényi tejkészítő automatába a tej hozzávalóit (köles, kesudió, só, agar), töltsd fel vízzel a MIN jelzésig és indítsd el a gabonatej/száraz programot. (kb. 40 perc)
  • Várd meg, amíg a joghurt alap 42 fokosra hűl. (Konyhai hőmérőt használtam hozzá.) Tedd bele a kultúrát is, és indítsd el a készüléken a "juice" - pár perces turmixoló programot.
  • Öntsd szét a joghurtos üvegekbe és tedd a joghurt készítőbe 8-10-12 órára. Én nem éreztem jelentős különbséget, de idővel egyre "joghurtosabb" lesz.
  • Ha elkészült, tedd be a hűtőbe és pár óra múlva fogyasztásra kész!

Megjegyzések

Az én növényi tejkészítőm 1,3 L-es. Ha ettől eltérő térfogatú készüléket használsz, használj arányosan több vagy kevesebb hozzávalót!
* Az agar-agar porra csak akkor van szükséged, ha szilárdabb, kanálon megálló joghurtra vágysz, mint a kanalas fotón. (További info fent, a kisokosban.)
** A kapszula tartalmát négyfelé osztottam, a másik 3 részt alufóliába csomagolva a fagyasztóban tartom. (Lezárt a dobozban, a többi kapszulával.)
***Az agavé szirup azért szükséges, hogy a benne lévő cukrok tápanyagot adjanak az erjesztést végző baktériumoknak.
A kész joghurt hűtőben egy hétig biztosan eláll, tovább nem próbáltam.

Tápérték információ

Adag: 100gKalória: 46kcalSzénhidrát: 4.5g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

 

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Reggeli granola tál (TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, fermentáló, joghurt, növényi tejtermék, Vegital

Előző bejegyzés « Töltött padlizsán – sült zöldségekkel, dióval, „sajtos” szósszal (gluténmentes, vegán)
Következő bejegyzés Menta fagylalt cukor, tej, tojás és fagylalt gép nélkül »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Anna mondta

    2016-08-04, 10:12 de.

    Szia Nóri,

    Én innen szoktam rendelni, nagyobb a választék,
    http://xn--mtkiwebruhz-q7ad.hu/hu/kategoriak/35

    A kisebb kiszerelést nézd, nekem elég majd egy évre, mélyhűtőben eláll. Én igazi tejjel készítem, de lehet kipróbálom majd valami növényivel is. (Egy ottani szakember szerint mindenből tudnak joghurtot csinálni ezek a kultúrák)
    A magasabb zsírtartalom segít a sűrűség növelésében. Vagy a chia mag:-)

    Anna

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-08-05, 11:31 du.

      Köszi, már ajánlották nekem korábban ezt a helyet. Gondom csak az volt, hogy kipróbálás kedvéért nem rendeltem volna ekkora csomagot. 🙂

      Válasz
  2. Éva mondta

    2016-08-04, 11:52 de.

    Köszönöm a receptet, alig várom, hogy kipróbáljam! Amíg nem tudok venni oltóanyagot, szerinted megpróbálhatom kapszulával? Vettem amit az előző receptednél használtál…

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-08-05, 11:30 du.

      Persze, miért ne… Joghurtkultúrával azért finomabb, majd próbáld ki legközelebb. 🙂

      Válasz
    • Bea mondta

      2017-02-19, 9:51 de.

      5 stars
      Szia, azt honnan lehet felismerni, ha „tejsavbaktériumnak nem látszó dolgok is kitenyésztek belőle”?

      Válasz
      • Mindenmentes Nóri mondta

        2017-02-21, 9:59 du.

        Megpenészedett, virágnyelven szólva. 🙂

        Válasz
  3. M. Nógrád Megyéből mondta

    2016-08-05, 4:57 du.

    Nóri mi a víz mennyisége? Nincs tejkészítő automatánk….

    Köszönöm előre is.

    M Nógrád Megyéből

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-08-05, 11:29 du.

      Szia,
      1,3 literes a készülék. Szerintem automata nélkül nem tudod olyan finomra szétőrölni, ezért használj több (mondjuk dupla adag) kölest és kesut.

      Válasz
  4. M. Nógrád Megyéből mondta

    2016-08-07, 7:54 du.

    Drága Nóri!

    Tejkészítő automata kivételével minden volt itthon. Na persze hogy azonnal nekiláttam, mielőtt a válaszodat elolvastam volna. 1 literrel számoltam, Thermomixben készítettem, s mivel még új a masina, a mérlegelésnél bevitt az erdőbe. Egy szó mint száz, több mint 90 gramm köles csúszott bele. Sűrű lett duplán és igazad van, kicsikét grízes is. De ettől nagyobb gondom az, hogy nemigen lett joghurt ízű és buborékok sem lettek benne másnap reggelre. Joghurt készítő géppel melegítettem, sajnos az enyém sem mutatja a hőfokot. Azonban nekem reggelre túl melegnek tűnt a keverék, bár a kezem jól bírta. Ha nagyon szépen kérlek, tudnál egy rögtönzött táv-diagnózist írni, hogy hol csúsztam el? Lehet, hogy a sűrű, kásában nem tudnak szaporodni a bacik? Köszönöm nagyon. Márti

    (Azért megettük… :)))

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-08-07, 9:47 du.

      Kedves M.,
      A Thermomixet nem ismerem, így nem tudom, mit csinál. 🙂
      A joghurt íz és bubik megjelenése a bacik dolga, így szerintem a kultúrával csúszott el valami: volt-e benne elég baci, amikor hozzáadtad, mennyire volt meleg, mert a forrót nem szeretik, stb. A kásásság és a sűrűség biztosan nem zavarta őket.
      Örülök, hogy azért nem kellett kidobni. 🙂

      Válasz
  5. Ildi mondta

    2016-08-11, 10:13 de.

    Szia Nóri!

    Agar helyett zselatinnal is működik? Abból mennyit tegyek hozzá?

    Köszi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-08-11, 9:11 du.

      Szia,
      persze. Fele annyit és hideg vízben oldd fel, és azelőtt tedd bele a joghurtba, hogy félre teszed érni.

      Válasz
  6. Anna mondta

    2016-08-12, 12:26 du.

    Szia Nóri,

    Ismét én, hátha tudod erre a választ: a joghurtban a tejsavbaktériumok, az ilyen lactobacillus félék okozzák az egészséges baktériumok felszaporodását, és a jótékony, bizonyos esetekben probiotikus hatást. Amit nem értek, az az, hogy tudnak-e ezek működni tejcukor nélkül. és ha igen, akkor hogyan?

    Az eufic honlapját nézegettem, általában megbízható élelmiszertudományi infók vannak rajta, de nekem nem világos a válasz erre a kérdésre. (igaz, én bölcsész vagyok :-))

    http://www.eufic.org/article/hu/taplalkozas/funkcionalis-elelmiszerek/artid/tejsavbakteriumok-hasznalatuk-elelmiszerekben/

    szóval a lényeg, amit kérdezni akarok : a növényi joghurtnak van-e a hagyományos élőflórás és probiotikus joghurtokhoz hasonló hatása?

    Köszi,

    Anna

    Válasz
  7. Éva mondta

    2016-08-25, 10:19 de.

    Megérkeztek a kis kapszuláim, azonnal ki is próbáltam, én most sűrűre készítettem, házi őszibarack lekvárral kevertem össze, isteni finom!!!
    Legközelebb kipróbálom hígabbra is.
    Végre egy joghurt ami sikerült és ízlik! 🙂 Köszönöm!
    Vettem kefir kapszulát is, az kb. szobahőmérsékleten dolgozik, szerinted jó lenne ezzel a tejjel és ugyanígy negyed kapszulával?

    Válasz
  8. Orsi mondta

    2016-08-27, 11:38 de.

    A PAnni Sajtműhelye oldalon azt olvastam, hogy „A thermophil kultúra fagyasztva tárolandó.” Ezt hogyan oldod meg? Már a kiszállítás miatt is és a későbbiekben? Köszi!

    Válasz
    • Orsi mondta

      2016-08-27, 2:06 du.

      Illetve még azon gondolkoztam: a több kis pohár vagy az egy nagy tartály a praktikusabb? Sok készüléket néztem, de egyet sem találtam, amelyiknek állítható lenne a hőmérséklete.

      Válasz
      • Mindenmentes Nóri mondta

        2016-08-27, 9:39 du.

        Talán a több kis pohár… Ha egyiket megkóstolod, a többi még érintetlen. Egyébként ehhez a sütő is elég, ahhoz, hogy kipróbáld, nem érdemes rögtön beruházni egy joghurtmelegítőre. 🙂 Először én is a sütőben melengettem. És… úgy tudom, hamarosan megjelenik majd állítható termosztát is a magyar piacon, de ez még csak pletyka, hónapokon belül talán…

        Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-08-27, 9:37 du.

      Szia,
      a kiszállítás alatt nincs fagyasztva, ezt tolerálják a bacik. (Panni is ezt írja az oldalán, bevallom, én később vettem észre, hogy fagyasztós. 🙂 ) Itthon pedig lezárt dobozban, a mélyhűtőben.

      Válasz
  9. Boros Ildikó mondta

    2016-08-31, 10:00 de.

    5 stars
    Szia Nóri!

    Megérkezett a Vegital gépem, vettem joghurtkultúrát, joghurtkészítő gépet…
    Persze, az első tej rizs és kókusz alapú volt, ebből akartam joghurtot, ami…nem sikerült…Nem akartam betonkemény állagút, de olyan volt, mint amikor este beleöntöttem, az íze sem változott! Szerinted, csak a köles és kesu keverékéből lesz jó? Olyan csalódott vagyok…brühühü

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-09-15, 9:58 du.

      Szia,
      a kókusz alapú joghurtok nekem mindig túl hígak lettek. Az ízének azért változnia kellett volna szerintem… Azóta más fejlemény? (Bocs a késői válaszért, nyaraltunk.)

      Válasz
      • Boros ildikó mondta

        2016-09-16, 7:03 de.

        Köszönöm, kísérleteztem tovább…Már sikerült joghurt ízű és megfelelő állagú cuccot készítenem! Köszönöm Nóri!

        Válasz
        • NK mondta

          2017-02-15, 8:21 du.

          Hogyan keszitetted, milyen aranyban?

          Válasz
  10. Panna mondta

    2016-08-31, 3:25 du.

    Szia!
    Nekem az lenne a kérdésem, hogy vajon bármilyen joghurtkészítő gépben működik, vagy van, amelyik jobb/rosszabb? Most készülök gépet venni.
    Köszi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-09-15, 9:56 du.

      A joghurt készítő igazából csak melegít, akár a sütőd is megteszi. Bármilyen gép jó.

      Válasz
      • Magdi mondta

        2020-02-18, 9:44 du.

        Sütôben hány fokon és mennyi ideog kell melegíteni?

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2020-02-19, 12:29 du.

          40 fokon kellene, sütőben 50 fokon tudod… Próbáld 6 óráig, és kóstold meg: ha nem elég „joghurtos”, mehet még tovább is.

          Válasz
          • Mahdi mondta

            2020-02-20, 1:33 du.

            Köszönöm. És milyen edényben? Sima jenai tálban jó? Van jelentôsége hogy több kisebben vagy egy nagyobb edényben csinálom?

          • Andrási Nóra mondta

            2020-02-21, 1:45 du.

            Mindegy. Amit nem bontasz, az jobban eláll. 🙂

  11. Horváth Kriszta mondta

    2016-09-21, 9:01 de.

    Sziasztok, kefírgombával és növényi tejjel tett már próbát valaki? Milyen eredménnyel?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-09-25, 10:26 du.

      Én próbáltam, eredménye még nincs (az edény balesetet szenvedett…)

      Válasz
  12. Anikó mondta

    2016-12-03, 12:09 de.

    5 stars
    Szia Nóri!

    Ha sütőben melengetem, akkor hány fokra érdemes beállítani?
    Azt lehet tudni, hogy a nem hőfokszabályzós joghurtkészítő hány fokon melegít?

    Köszönöm a vàlaszt! 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-12-03, 12:21 de.

      Szia,
      a joghurt készítő 42 fokot tart. Én anno a sütő kiolvasztó funkcióját (50 fok légkeveréssel) használtam, azt sem folyamatosan.

      Válasz
  13. Karacs Ágnes mondta

    2016-12-17, 9:00 de.

    Kedves Nóri,

    SNekem sajnos nem sikerült a joghurt 🙁 A kesudiós alaptejben köles helyett rizst használtam, hozzátettem egy negyed kapszulányi Panni féle joghurtkultúrát, majd kis üvegekben a joghurtkészítőgépbe raktam és kivártam az ajánlott 12 órát. De most is ugyanolyan állagú a készítmény, mint este volt.
    Mi lehet a gond? Cukor nem kellett volna hozzá? Nem azon (mármint normál esetben a tejcukron) élnek a bacik?

    Köszönöm a segítséget,
    Ági

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-12-17, 3:03 du.

      Szia Ági,
      sajnálom. 🙁 Első körben nem tudom, hogy mi lehet a gond, mert a köles/rizs csere nem lehet a baj. Az állaga nekem sem változik meg nagyon, lévén nincs benne tejfehérje, ami kicsapódjon, ezért készítem ilyen sűrű „alapcuccból”, de az íze joghurtos, savanykás kellene legyen. Próbáld meg nyugodtan kevés cukorral/sziruppal (ne nyírfacukorral), ami szimpatikus, szerintem max. 1-2 kávéskanálnyi kellhet. Ez segíthet, de én azért vettem ki a receptből, mert nem tapasztaltam hűdenagy különbséget… Írj, hogy mi lett!

      Válasz
      • Karacs Ágnes mondta

        2016-12-18, 12:52 de.

        Szia Nóri,

        A cukor tényleg nem segített, de savanykásnak végül savanykás lett, így ivójoghurtként fogom a fiamnak tálalni ;). A következő adagot kipróbálom zselatinnal.

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2016-12-18, 11:05 du.

          Szia,
          most értem meg, hogy első körben nem volt benne agar vagy zselatin, ugye? Akkor ivójoghurt lesz, de ezt szerintem a receptben is írtam. Ez viszont jó hír, mert meg is van a megoldás, ha kanalazható joghurtra vágytál. 🙂

          Válasz
        • Levendula mondta

          2017-05-18, 10:20 de.

          Szia,nagyon kérlek áruld el nekem, hogy pontosan hogyan érted el a savanykás ízt! Már négyszer próbáltam, oltottam 44 fokon, 46 fokon, 38 fokon, volt joghurtkészítő gépben 10, 12, meg 24 órát is, termoszban is, és semmi! Valami történik, mert az állaga más lesz, de semmi joghurtíze nincs, savanykásnak meg pláne nem az. Yobiotik joghurt kultúrával próbálkozom, volt hogy többet tettem bele, volt hogy kevesebbet. Volt benne 1x méz is. Próbáltam rizstejjel, zabtejjel és mandulatejjel is. Nekem miért nem sikerül?

          Válasz
          • Mindenmentes Nóri mondta

            2017-05-19, 10:40 du.

            Sima növényi tejjel csináltad? Mert akkor az a baj… Ez a recept egy sokkal sűrűbb alapból indul ki. Sima tejhez azt szoktam tanácsolni, hogy forrald fel 1 ek. konjac liszttel, mert az legalább besűríti. Igazán jó joghurtot én ebből a sűrű alapból szoktam készíteni.

          • Levendula mondta

            2017-05-22, 3:59 du.

            Mindenfélével csináltam már, azóta túl vagyok még jónéhány próbán. Az állaggal nincs bajom, azt tudom kezelni. Az ízével van a baj, édes maradt, egyáltalán nem lett savanyú. De közben kiderült, hogy ha az alap tej egyáltalán nem édes, pl. a házi, akkor tökéletes a joghurtíz. A bolti tejek eddig bármit vettem, mind alapból olyan édesek, hogy nem fedi el a joghurtíz, és nem lett savanykás. Most már csak meg kell találni azt az alaptejet, amiből a végén is jóízű lesz. Nekem nincs tejkészítő gépem, és eddig nem sikerült olyan tejet alkotnom, ami ízlene joghurtosítva is. Hiába követem a receptet pontosan az arányokat tekintve, még kísérleteznem kell.

          • Mindenmentes Nóri mondta

            2017-06-06, 9:56 de.

            Á, értem. Igen, bolti tejek közül nehéz édesítetlent venni.

  14. Szabó Gabi mondta

    2017-02-15, 1:03 du.

    5 stars
    Sziasztok, most éppen nincs tejkészítőm, ezért bolti rizstejjel (dm bio) próbálkoznék. Érdemes? köszönöm!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-02-18, 11:18 de.

      Szia,
      ez a joghurt alap sokkal sűrűbb, mint a bolti rizstej – próbáld meg besűríteni pl. 1 ek. konjac liszttel besűrítve.

      Válasz
  15. NK mondta

    2017-02-20, 11:18 de.

    sziasztok, valahogy elveszett a korábbi hozzászólásom. Szóval azt lehet, hogy pl. időközben kihűlt joghurtot (ami még nem készült el, és ezért nem elég „joghurtos”) visszateszem a sütőbe melengetni? Vagy ha lehűlt, akkor már utána nem aktiválódnak azok a dolgok? Köszi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-02-21, 10:04 du.

      Szia,
      Szerintem lehet, a bacik nem halnak meg egy kis hűtéstől. 🙂 Esetleg keverj bele pár csepp agave szirupot is, hogy legyen mit enniük…

      Válasz
      • NK mondta

        2017-02-22, 12:06 du.

        szuper. köszi 🙂

        Válasz
  16. Horváth Kriszta mondta

    2017-03-03, 3:50 du.

    Szia Nóri, már harmadszorra próbálkozom, ízre mindig nagyon finom a joghurt, de nem akar besűrűsödni, pedig már a harmadik alkalommal 1 evőkanálnyi agart tettem bele. Lehet az agar rossz? A lejárati ideje még messze van… Meg tud az agar romlani egyáltalán? 🙂
    Köszönöm
    Kriszta

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-03-06, 10:37 du.

      Szia,
      hű, 1 ek. agartól szeletelhető kellett volna legyen… Az agart is felforraltad?

      Válasz
  17. Ica mondta

    2017-03-13, 10:09 du.

    Fantasztikus lett az íze, az állaga meg pont olyan, mint a képen!
    Legközelebb agar-agar nélkül is kipróbálom, hogy mennyire folyékony úgy a joghurt.
    Köszönöm a receptet!

    Válasz
  18. Agi mondta

    2017-03-21, 10:22 de.

    szia, én sütőben készítettem, lehet, hogy a hőfok volt a baj (a legalacsonyabb fokozat is már szerintem nagyon meleg neki), de egyrészt nem lett joghurt ízű másrészt, nagyon kásás lett, harmadrészt, a teteje valahogy „megkövült”, mintha megsült volna, bár gondolom, ez a sütő miatt van. Mitől lesz joghurtosabb? A kesu helyett napraforgómagot használtam, amúgy mindenből annyit raktam bele, mint amit a recept ír. köszi!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-03-21, 9:48 du.

      Szia,
      valahogy meg kell oldani, hogy a megfelelő hőfokon tartsd egy éjszakán át, plusz kell egy kis cukor a baciknak (pl. agave szirup, méz, inek mi), hogy legyen mit egyenek.

      Válasz
  19. Szabina mondta

    2017-04-06, 12:33 du.

    Szia Nóri!

    Ne haragudj, hogy bombázlak a kérdésekkel, hozzászólásokkal, talán ma ez már az 5. hozzászólásom, de teljesen rákattantam a mindenmentes főzésre. Eddig is szerettem főzni, de most ki sem lehet robbantani a konyhából, szerencsére a férjem éppen államvizsgára készül, így ő sem akar kirobbantani onnan egyelőre :))) Szóval..nekem még nincs gépem, viszont holnap itt vannak a a kapszulák 🙂 Arra gondoltam, hogy darálóban fogom őrölni a hozzávalókat. Esetleg segítenél, hogy hogyan csináljam meg gép nélkül a dolgot? Csak forraljam össze a darát a vízzel? Előre is köszönöm, szép napot,

    Szabina

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-06, 5:30 du.

      Szia,
      Épp most próbáltam ki, hogy bolti növényi tejet (na jó, nem bolti volt, de olyan állagú) összeforraltam 1 ek. konjac liszttel, és azt oltottam be joghurtnak. Egész jó lett, majd írok erről is egy bejegyzést. Kicsit hígabb és zselésebb, mint ez a változat, de ezt a gépben készült joghurt alapot nem tudom megmondani, hogy hogyan tudnád elkészíteni növényi tejkészítő nélkül.

      Válasz
  20. szilvi mondta

    2017-04-18, 8:42 du.

    5 stars
    szia! jelentem, megcsinàltam, és SIKERÜLT! tök finom, nem tettem bele sűrítőt, csak picit sűrűbbre csináltam az alapanyagot. pont jó lett az állaga, legközelebb kipróbálom a meggyes-mákos verziót is 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-19, 12:45 du.

      Szuper! Köszi, hogy írtál. 🙂

      Válasz
      • Szilvi mondta

        2017-04-20, 2:10 du.

        igazság szerint miután egyszer megnéztem a szójajoghurt összetevőit, meg voltam győződve arról, hogy háztartási körülmények között lehetetlen nem-tejből joghurtot csinálni (tele volt mindenféle állományjavítóval, aromával, ilyen-olyan fokozóval, stb). örülök, hogy tévedtem 🙂

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2017-04-21, 9:01 du.

          🙂

          Válasz
  21. Eszti mondta

    2017-05-03, 11:19 de.

    5 stars
    Nóri! Szerinted agar-agar nélkül is sűrű lesz?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-05-03, 1:33 du.

      Szia,
      Igen, „sűrűn folyó”, lásd a málnás képen, ott agar nélkül készült. Ahol „megáll” a kanálon, az agaros volt.

      Válasz
      • Eszti mondta

        2017-05-04, 8:39 de.

        Megcsináltam agar-agarral, de elég folyós lett. Sőt, olyan, mintha visszahígult volna az érés alatt.
        Sebaj, még próbálkozom.
        Köszönöm!

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2017-05-04, 2:21 du.

          Érdekes, valaki írt már hasonló tapasztalatot, nem tudom, nem az agaron múlt-e? Én ilyet használok.

          Válasz
  22. Horváth Kriszta mondta

    2017-05-12, 6:25 du.

    5 stars
    Szia Nóri,

    én voltam korábban aki az egy evőkanál agarral is folyékony joghurtot produkált :). Azt a típusú agart kihajítottam, vettem egy másikat. Most úgy csináltam, hogy megvártam míg kihül az alap, és akkor kevertem bele az agart, 1 teáskanálnyi van benne most az új típusból (ez sem az, mint amit te használsz) de ennek meg az íze nagyon kiérződik. de legalább az állaga jó 🙂 A régi agarral próbáltam úgy, hogy belefőzöm a tejbe az agart, mint a receptedben van, és úgy is, hogy mikor lehűlt a tej 42 fokra, akkor kutyultam bele a bacival együtt. Kezdem feladni az agar kísérleteket. 🙁 Mit javasolsz? Esetleg a xantannal vannak tapasztalataid? abból van még itthon egy zacskó… 🙂

    Köszönöm!
    Kriszta

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-05-14, 9:40 du.

      Szia Kriszta,
      ez egyre izgalmasabb, mert az agart elvileg forró vízbe kell tenni ahhoz, hogy működjön… 🙂 Szóval szerintem próbáld meg az újjal forrón is, hátha. A xantánnal nincs tapasztalatom, mert amikor szerettem volna, nem kaptam, aztán megtudtam, hogy a használatával arra is allergia alakulhat azoknál, akik már allergiásak erre-arra, úgyhogy inkább nem foglalkoztam vele.

      Válasz
  23. Vica mondta

    2017-05-18, 7:44 du.

    Kedves Nóri!
    A recept alapján, de bolti kesudiós rizstejjel készítettem a joghurtot, konjac liszttel sűrítettem, ahogy az egyik hozzászólásban javasoltad. A joghurtkészítőben viszont 21 órát álltak a pohárkák. Az eredmény állagra, illatra jó, viszont picit szúrós, erjedt íze van. Ez normális? Megehetjük így vagy elrontottam valamit? Köszönöm szépen! Szép estét! 🙂 Vica

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-05-19, 10:40 du.

      Szia,
      azért szúrós, mert túlérett. 12 óra elég lett volna. Megehetitek, csak ilyen szúrós marad. 🙂

      Válasz
  24. Horváth Kriszta mondta

    2017-05-22, 9:45 du.

    Szia Nóri,

    újabb jelentés agar frontról: most belefőztem a tejalapba az agart 1 kávéskanálnyit és voilá, kanálon megálló, remegős joghurt a végeredmény 🙂 Konkluzió: az agar is meg tud romlani 🙂 Most még egy picit az ízén kell kísérletezni, mert kiérezni az agart, nagyon haloványan… Köszi a támogatást 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-06-06, 9:56 de.

      Igeeen! Győzelem. 🙂

      Válasz
  25. Zsuzsa mondta

    2017-05-30, 2:44 du.

    Kedves Nóri, kesut nem ehetek, szoptatok és a kislányomnak ekcémás tünetei voltak, így le lettem tiltva. Tejfehérje érzékeny és egyelőre tej és tojás és szója és olajos mag mentes vagyok.. Kérdés, a növényi joghurtban mivel helyettesíthető a kesu? Nagyon köszönöm,

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-06-06, 10:06 de.

      Szia, földi mandula gumóval! Nevével ellentétben ez nem olajos mag, hanem egy gumó. Ha tejet készítesz belőle, előtte áztasd be pár órára, mert különben túl kemény lesz.

      Válasz
  26. Anikó mondta

    2017-06-01, 7:45 du.

    Nóri, ez a joghurt tökéletesre sikerült, heti 2x biztosan legyártom! Köszi a receptet!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-06-06, 10:19 de.

      Boldogság. 🙂

      Válasz
  27. Szabina mondta

    2017-06-18, 4:19 du.

    Szia Nóri! Nekem sajnos nem lett savanykás, nem tudom mi lehetett a baj. A sütőben érleltem, tettem be egy hőmérőt, néha 60 fok körül is mutatott, majd sikerült úgy beállítanom, hogy 50 legyen. Talán ez volt a baj? A sűrűségéről annyit, hogy tejkészítő hiányában dupla adag száraz anyaggal dogoztam, nem kellett volna. Szerintem a recepted egy kiskanál konjac liszttel kiegészítve jó lehet ebben a helyzetben, mert az enyémet így szinte szeletelni lehetett, ízre semmit nem változott, pedig kapott agavé szirupot. Te mikor adod azt hozzá? Pannis kapszulából használtam…nem tudom mi lehet a baj. 40-42 fokos volt mikor beoltottam. (a kölest és a kesut felfőztem, botmixer, majd leszűrtem, jó sűrű massza lett, de már szinte tejbegríz volt. A sűrűségével kapcsolatban még elég a tudományom, de az igazi joghurtos ízt nem tudom hogyan érhetném el.) Végül is az állaga miatt mindenképp kuka lett volna, de így duplán csalódott vagyok.

    Előre is köszönöm,

    Szabina

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-06-19, 4:19 du.

      Igen, valószínűleg a hőfok nem volt az igazi, fontos az a kb. 45 fok. A konjac lisztes ötletet köszönöm! Az agávét a kultúrával együtt szoktam hozzáadni. Sajnálom a csalódásodat, remélem, megoldódik.

      Válasz
  28. Hajni mondta

    2017-07-09, 8:30 du.

    Szia Nóri!

    Nekem az összes tejtermékközül legjobban a tejföl hiányzik, persze vannak alternatívák – nálad is, de nem akar az igazi lenni nekem.
    Ebben a bejegyzésedben Panni sajtműhelyében egy ún krémsajt kultúrát, amit ha jól láttam tejföl készítéshez is ajánl.

    Nagyon kezdő vagyok ebben a témában, de egy növényi tejfölnek vajon ugyanúgy kell neki állni, mint a joghurtnak? Ugyanazon feltételek, hőmérséklet, érlelés?

    Köszönöm, megtisztelsz a válaszoddal 🙂

    Hajni

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-07-10, 8:35 de.

      Szia,
      picit más, épp most kísérleteztem vele, egy-két hét és lesz belőle bejegyzés is. 🙂

      Válasz
  29. D.Nagy Szilvia mondta

    2017-09-21, 1:16 du.

    Szia Nóri!

    Növényi tejből próbáltam előállítani joghurtot 2 alkalommal. Én is Panni sajtműhelyéből rendeltem a kultúrát. Mindkétszer felsültem. Az első esetben kókusztejet használtam, a második esetben risz-kesudió tej keveréket. Az eredmény ugyanaz, azzal a különbséggel, hogy az elős esetben ettem is belőle, amitől 2 napig gyomorrontás-szerű tüneteim lettek az elfogyasztása után 1 órával kezdődően. Éreztem is, hogy valami nem smakkol, mert nem olyan máshogy volt savanyú, meg olyan erjedt-édes íze volt, gondolom a méztől, ami benne volt. Második alkalommal már joghurtkészítő géppel erjesztettem, de így is nyálkás, sárgás, rossz izű lett. Mi lehet a baJ? Miért nem sikerül? Talán egy hibát vétettem, ami az oka lehet, de te talán segíthetsz ebben. Nekem még nincs tejfőző gépem, így bolti növényi tejből csináltam. Lehet, hogy ez volt a baj? Válaszodat megköszönöm.

    Szilvi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-09-21, 5:49 du.

      Szia,
      A bolti tej miatt annyi baja lehetne, hogy nem lesz elég sűrű. (Azt szoktam ajánlani, hogy forrald össze 1 ek. konjac liszttel a tejet.) Itt valami az erjedéssel ment félre. Főleg másodszorra a hőfoknak is stimmelnie kellett. Baci fronton keresném a bajt: megfelelően volt-e tárolva a kultúra, és az edény, amiben a joghurt készült tuti steril volt-e?

      Válasz
      • Szilvi mondta

        2017-09-24, 8:18 de.

        Szia Nóri,

        Azóta megcsináltam rendes tejjel is a családomnak. Gyönyörű és (szerintük) finom lett, így biztosan nem a kultúrával volt a baj. Ugyanúgy csináltam mindent, mint a növényi tejnél, azon kívül, hogy ehhez nem adtam hozzá semmit, a növényihez adtam kókuszcukrot, meg konjaklisztet. Tegnap du. újra megcsináltam egy másik féle növényi tejjel (kókusz-mandula) és ugyanaz az sárgás-barnás lötty lett 12 óra után, mint előtte kétszer. Most nem ettem meg tanulva az előző gyomorrontásból. Az íze sem savanyú, hanem édes. Valamiért nem megy végbe az erjedés rendesen, de azt nem tudom miért. Konyhai hőmérővel csináltam, így a hőmérséklet is tökéletes volt. Nem értem, nem értem. Pedig annyira szeretném, mert a tejmentes életemből a leginkább a joghurt hiányzik. Előtte minden nap megettem egy-két joghurtot. Nagyon hiányzik. Most kénytelen vagyok 550 Ft-ért megvenni a kókuszjoghurtot az üzletben, de ezt csak nagyon ritkán engedem meg magamnak. Szeretnék joghurtozni, mint rég, de nem megy.

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2017-09-24, 4:08 du.

          Hű, hát erre sajnos én sem tudok gombot varrni… :\ Kevesebb cukor?

          Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2017-09-25, 9:15 du.

          Szia,
          új tippet kaptam: lehet, hogy kevés a növényi tejben a kalcium – 1 liter tejhez 1 kk. kalcium-klorid kellene. (Még nem próbáltam ki, ma hallottam erről először.)

          Válasz
          • D.Nagy Szilvia mondta

            2017-09-29, 3:09 du.

            Szia,

            S azt hol lehet beszerezni? Fura volna, mert hozzáadott kalciumosat használtam.

            Szilvi

          • Mindenmentes Nóri mondta

            2017-10-02, 8:28 de.

            Szia,
            pl. itt van kalcium-klorid. Sóhaj, ez volt az utolsó utáni ötletem… :\

      • Eszter mondta

        2022-10-27, 10:15 du.

        Szia Nóri!
        Meddig áll el a kész jogjurt a hűtőbe?
        Nagyon szeretem ezt a joghurtot, a babos sajnos nem jött be nekem…

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2022-10-28, 7:02 de.

          Szia Eszter,
          ha nem nyúlsz bele sokszor, 2 hétig is simán… (Ha ilyen hosszabb időre rendezkedsz be, érdemes több edénybe szétszedni még frissen.)

          Válasz
  30. Bakai-Bereczki Ilona mondta

    2017-11-22, 6:14 du.

    Szia! Nekem nincs tejkészítő automatám, de megnéztem, hogy hogy kell köles és kesudió tejet készíteni. Azokból működhet a dolog? Szerinted hogy használjam őket?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-11-22, 8:47 du.

      Szia,
      ezt az alapot direkt sűrűbbre főztem, mert a növényi tej nem sűrűsödik be érés közben, szóval ha „sima”, hígabb tejjel állsz neki, akkor érdemes előtte felforrósítani 1 ek. konjac liszttel, vagy más módon besűríteni.

      Válasz
  31. Lili mondta

    2018-03-13, 11:28 de.

    Szia!

    Minden hozzávaló megvan, viszont tejkészítő automata nincs, joghurtkészítő van. Hogyan tudnám a joghurtot elkészíteni?

    Köszönöm, szép napot!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-03-13, 4:18 du.

      Szia Lili,
      tejfőző nélkül vagy duplázd a kölest+kesut a recepthez, vagy tegyél bele még 1 ek. sűrítőanyagot (pl. konjac liszt vagy nyílgyökér/tápióka keményítő). A kesut áztasd pár órát, a kölest főzd puhára, és turmixold össze őket a vízzel. Ha jó erős a turmixod, nem kell szűrni, mert teljesen szétmennek. Így megles az alapod, oltsd be és tedd a joghurtkészítőbe. Írd meg, hogy milyen lett, mert így még nem próbáltam, mások írták, hogy így csinálják. 🙂

      Válasz
      • Lili mondta

        2018-03-16, 2:05 du.

        Szia Nóri!

        Nagyon finom lett a joghurt, nem hittem, hogy elsőre sikerül!
        Köszönöm a receptet!
        Szép napot!

        Lili

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2018-03-19, 10:02 du.

          Nagyon örülök, köszi, hogy megírtad! 🙂

          Válasz
  32. Ádám Laura mondta

    2018-10-18, 1:53 du.

    4 stars
    Szia Nóri!
    Szerinted az agar-agar por helyett lehet használni konjac lisztet? Köszi Laura

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-10-18, 1:56 du.

      Szia,
      Igen! Egy evőkanál konjac lisztet turmixolj bele a kész joghurtba, és jó krémes lesz.

      Válasz
  33. Rita mondta

    2019-01-04, 2:22 du.

    5 stars
    Szia Nóri!
    Készítettem kókusztejes verziót (konzervből) és tehéntejeset a nem allergiásoknak. A tehéntejes tökéletes lett, a kókuszos blá és még meg is hajtott engem is és a kisfiamat is. Zselatint használtam egyébként, mert az agar-agar is allergizálhat, a férjem olvasta vhol.
    Most kipróbálnám kesudióval és kölessel, mindkettő van itthon, meg botmixerem, ami nem túl erős… Konjaklisztem nincs… Chiamagra gondoltam helyette. (És van Pannis kapszulám.)
    Szerinted? Nem olcsó a kesudió úh nem szeretnék póruljárni. Mennyi chiamagot tennél bele és mikor?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-01-05, 10:21 du.

      Szia,
      Chia magot a kész joghurtba tennék, kb. 1 ek. magot/pohár joghurt. Meg is darálhatod, akkor jobban sűrít.

      Válasz
  34. Fazekasné Tímea mondta

    2019-01-30, 11:45 de.

    Sziasztok! Régebbi hozzászólásokban olvastam kérdésként: kefír gombával a növényi tej működik? Akkor még nem volt tapasztalat. Most esetleg van már valakinek valamilyen tapasztalata?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-01-30, 11:47 de.

      Szia,
      épp a napokban olvastam az egyik vegán FB csoportban, hogy működik. (Talán az Ezt ettem ma vegán vagy a Titkos vegán traccsparti volt.)

      Válasz
  35. Szabina mondta

    2019-04-17, 9:40 de.

    Szia Nóri!

    Nálam ezekkel az arányokkal úgy ahogy van, tejkészítő nélkül tökéletesen működött a recept. Megfőztem a kesut és a kölest (sóval, agar-agarral), majd jött a botmixer, hűtés, oltás és ment a fermentálóba 12 órára. Talán a kapszulából lehetne 1/3 mennyiség is, hogy még savanykásabb legyen. Joghurtos-áfonyás kukorica prósza lesz belőle húsvétkor 🙂

    Szép napot!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-04-17, 1:04 du.

      Szia,
      Örülök, hogy sikerült, köszi, hogy megírtad! 🙂

      Válasz
  36. Gulyásné Adrienn mondta

    2019-07-16, 8:41 de.

    Szia Nóri, végig olvastam a hozzászólásokat, a végére teljesen belekeveredtem.
    A konjac lisztet akkor most mikor kell belekeverni? joghurt készítés előtt, vagy miután már kész a joghurt ? Eddig az összes hozzászólásból azt vettem ki, hogy besűrítjük vele a tejet, majd elkészítjük a joghurtot a kultúrával, de az utolsó hozzászólásodban ezt írtad, ; Szia,
    Igen! Egy evőkanál konjac lisztet turmixolj bele a kész joghurtba, és jó krémes lesz.

    kérlek segíts 🙂 köszönöm szépen: Adrienn

    köszönöm szépen a válaszodat.

    Válasz
  37. Gulyásné Adrienn mondta

    2019-07-16, 8:42 de.

    5 stars
    Szia Nóri, végig olvastam a hozzászólásokat, a végére teljesen belekeveredtem.
    A konjac lisztet akkor most mikor kell belekeverni? joghurt készítés előtt, vagy miután már kész a joghurt ? Eddig az összes hozzászólásból azt vettem ki, hogy besűrítjük vele a tejet, majd elkészítjük a joghurtot a kultúrával, de az utolsó hozzászólásodban ezt írtad, ; Szia,
    Igen! Egy evőkanál konjac lisztet turmixolj bele a kész joghurtba
    kérlek segíts 🙂 köszönöm szépen: Adrienn

    köszönöm szépen a válaszodat.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-07-16, 10:37 de.

      Szia Adri,
      ha keményítővel sűríteénk be, azzal fel kell főzni, úgyhogy azokat az elején, a tejbe kell tenni. A konjac lisztet viszont nem kell főzni, úgyhogy azt a kész joghurtba érdemes beleturmixolni, különben a bacik megeszik érés közben, vagy nem is tudom, de híg lesz…

      Válasz
      • Adrienn Gulyásné mondta

        2019-07-16, 11:43 de.

        köszönöm szépen Nóri, szép napot neked 🙂

        Válasz
  38. Nikolett mondta

    2019-07-30, 7:02 du.

    5 stars
    Szia!
    Több kérdésem is lenne, az első hogy konjac liszt helyett tehetek bele sima lisztet? Vagy akár keményítőt? Vagy tud valami extrát ez a konjac-liszt? Azért kérdezem mert ilyenem nincs itthon, viszont zselatinnal próbáltam már és az nem vált be, nagyon zselé-ízű lett.
    Illetve hogy ha kesu-köles párossal csinálom mennyire lesz fehér? Most próbáltam egy adagot csak kölessel, és elég barna lett. Mármint nyilván világosbarna, de nem szép fehér, mint egy joghurt. Kisfiam így meg sem kóstolta, mert nem fehér mint a bolti…
    Köszönöm ha segítesz!
    Nikolett

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-07-30, 8:16 du.

      Szia,
      tápióka vagy kukorica keményítőt is tehetsz bele, de ezekkel előre fel kell főzni a tejet, lehűteni, beoltani, és úgy lehet belőle joghurt. A konjac liszt azt tudja, hogy csak bele kell turmixolni, és kész. Ha ennyire para a színe, akkor próbáld kesuval és jázmin rizzsel.

      Válasz
      • Nikolett mondta

        2019-07-31, 5:33 du.

        Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Kipróbálom akkor a rizs-kesu párost, remélem szeretni fogja a kisfiam! A rizstejet amúgy is kedveli!

        Válasz
      • Nikolett mondta

        2019-08-02, 8:52 du.

        5 stars
        Szia! Kipróbáltam sima rizstejjel plusz kukoricakeményítővel, és szuper lett! Szép fehér, és a kisfiam szerint „ez isteni”.
        Köszönöm a tippet, nagyon örülök hogy végre ő is újra ehet joghurtot!

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2019-08-08, 1:04 du.

          Nagyon örülök, hogy működött!

          Válasz
        • Nóra mondta

          2020-03-28, 6:28 du.

          Nikolett, megírnád, hogy mennyi keményítőt tettél az 1 liter rizstejhez? Köszönöm!

          Válasz
  39. Viola mondta

    2019-11-28, 9:51 du.

    5 stars
    Kedves Nóri!

    Szerinted Panni YoBiotik Mild joghurt kapszulájával is működne ez a recept? Amióta kijött ez a posztod, azóta csinálok így (szója)joghurtot, és mostmár szeretnék kísérletezgetni. 🙂 Ha jól értem, a Mild-nak erősebb az íze, és én azt szeretem. 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-11-28, 11:53 du.

      Persze! Én is próbáltam már.

      Válasz
  40. Rack Bernadett mondta

    2020-05-05, 7:11 du.

    Kedves Nóra!

    Ma érkezett meg a fermentáló és a rainbow gépem, amit innen rendeltem:) Miközben a köles-kesu joghurt receptedet próbáltam reprodukálni hasított belém a felismerés, hogy a rainbow 1.8 literes, tehát akkor is, ha a minimum folyadékkal készítem el a kesu-köles italt, a fermentálóba nem fog beleférni. Jobban tettem volna, ha az 1,3-as italkészítőt rendelem? Vagy így el tudom rakni a már joghurtkultúrával bekevert kesu-köles italt a hűtőbe, és második körben elkezdeni a fermentálást?
    Előre is köszönöm a segítséged,
    Betti

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-05-08, 1:25 du.

      Szia Betti,
      el tudod tenni a felesleget és második körben fermentálni, ez működik.

      Válasz
  41. Belán Emese mondta

    2020-05-31, 7:08 du.

    Szia! Pektinnel is mukodhet? Vagy csak agar-agar? Koszonom! 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-06-02, 1:26 du.

      Szia! Bármivel, ami sűrít…

      Válasz
  42. Adri mondta

    2020-09-17, 7:20 de.

    Kedves Nóri!
    Egy kezdő kérdésem lenne. Rendeltem a linkelt joghurtkúltúrákból, igazából a két linkből az egyiknél írta Panni oldalán az összetevőknél a laktózt, a másiknál nem. Rendeltem abból is, aminél nem szerepel a laktóz az oldalon, de mikor megérkezett, a csomagoláson szerepelt a laktóz ennél is. Elképzelhető, hogy nincs olyan joghurt kultúra, amiben nincs laktóz? Tudsz ilyesmiről? Köszönöm a segítséget!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-09-17, 11:01 de.

      Szia Adri,
      beszéltem velük erről, és úgy tudtam, hogy van olyan, amiben egyáltalán nincs, de egyébként ez nem olyan fontos, mint amilyennek elsőre tűnik. A laktóz a baktérium törzsek hordozójaként szerepel az összetételben, és olyan kevés van belőle, hogy már a feloldáskor a laktózmentes határérték alá süllyed a koncentrációja. Érés közben pedig még ebből esznek a bacik… tehát a végeredmény tuti megfelel a laktózmentes előírásoknak.
      Ha így is mindenképpen olyat szeretnél, amiben nincs laktóz, akkor azt tudom javasolni, hogy hívd fel őket, biztosan segítenek.

      Válasz
  43. Betti mondta

    2021-04-22, 11:40 du.

    Kedves Nóri!

    Kezd kezdő vagyok a házi kèszítèsű növènyi dolgokban. Tejfehèrje allegria miatt lassan 4 éve azonban mentesen ètkezünk.
    Kèrdèsem az lenne,hogy ez a joghurt,hogy hogy vegán/mindenmentes , ha van Laktóz van az oltóanyagba?

    Ez állati eredetű nem?
    Illetve, ha tejfehèrjès használja még be is terhelődik.

    Vagy rosszul gondolom? Segíts kèrlek nem merem megrendelni.
    Köszi

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-04-23, 8:50 de.

      Szia Betti,
      ezen úgy látom sokan meglepődnek, de ipari méretekben a laktózt nem tejből szokták kivonni (nagyon drága és macerás lenne), hanem bakteriális fermentációval pl. kukoricaszárból állítják elő. Panniék megmutatták az egyik kultúra adatlapját, amin az allergén infónál az szerepel, hogy nem tartalmaz tejfehérjét, csak laktózt. Ez nyilván csak úgy lehetséges, hogy nem tejből jön a laktóz.
      Egyébként pl. a kefir kultúrájuk teljesen laktózmentes – érdemes megnézni a honlapon az összetételt, mert változhat, és fel is hívhatod őket ha kétségeid vannak.
      Remélem, tudtam segíteni!

      Válasz
  44. Rigáné Galaczi Beatrix mondta

    2021-05-05, 10:58 de.

    Kedves Nóra!

    Nekem is 1,3L-es növényi tejfőzőm van, de abból jócskán maradt ki, ami nem fért bele a fermentáló poharakba. A maradékot (kultúrával bekeverve) betettem a hűtőbe. Az első adag elkészülte után beletehetm a maradékot a fermentálóba? Jó az úgy ha addig a hűtőben tárolom?
    Vagy legközelebb inkább készítsem el a tartályban és utána öntsem szét üvegedénybe például?

    Köszönöm!
    Trixi

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-05-05, 1:19 du.

      Szia Trixi,
      ha MIN jelzésig töltöd, akkor pont belefér a fermentáló tartályába. 😉
      Most csináld úgy, ahogy írtad.

      Válasz
  45. Rigáné Galaczi Beatrix mondta

    2021-05-05, 2:07 du.

    5 stars
    Rendben, köszönöm! 🙂
    Nem tudom a joghurt hogyan sikerül, de az alap már tejszínnek is kiváló. 🙂

    Válasz
  46. Varga Ildikó mondta

    2021-06-15, 12:11 du.

    Szia Nóri, ez a recepted is tetszett, tegnap elkészítettem. Gép nélkül, botmixerrel, az érlelést aszalóban végeztem, a hômérséklet 39-42 fok között volt, néha ellenôriztem. Állaga fantasztikus lett, viszont nem mondanám meg, hogy joghurt. Abszolút semmi savanykásság, pedig 14 órát érlelôdött. (Az én kultúrám 12-14 órát írt, én pont a savanyúságot szeretem a natúrjogjurtban.) Mi lehet a hiba?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-06-16, 3:03 du.

      Szia Ildikó,
      ezen másik, vagy több kultúrával próbálnék segíteni… Ha teszel az alapba babot, az is használhat, mert azt jobban szeretik a bacik. Babjoghurtom is van, itt.

      Válasz
      • Varga Ildiko mondta

        2021-06-16, 6:07 du.

        Szuper-kreatív vagy, éreztem, hogy van valami jó kis megoldásod, köszönöm! Igen, a babjoghurt a másik kiszemeltem, az is sorra kerül, imádom a babot és hasonló irányba gondolkodtam, mikor anno rátaláltam a babos „tejtermék“ varázslataidra, most jött el az ideje, hogy kipróbáljam. Remek segítséget adtál, már tudom is, merre indulok. Köszönöm, minden jót neked❣️

        Válasz
  47. D. mondta

    2021-08-16, 3:18 du.

    5 stars
    Szia!
    Nekem egy olyan kérdésem volna, hogy amikor elkészül a növényi tej a gépben, akkor nem kell azt szűrőzsákon átnyomni, ahogy van úgy készíted belőle a joghurtot?
    Köszi!
    D.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-08-17, 9:16 de.

      Szia,
      ezt nem kell szűrni, mert a köles és a kesu is teljesen szétfő.
      Oka van annak, ha írom, hogy szűrni kell, és annak is, ha nem. 🙂

      Válasz
  48. Sanyi mondta

    2022-02-22, 8:12 de.

    Sziasztok!
    Eddig a chia magos próbálkozásomon kívül (máshol, talán Panniéknál látott recept, de ott a chia mag „tartotta össze”, az sem volt elég savanyú, joghurtos) minden növényi joghurt próbálkozásom teljes kudarcba fulladt. Szétválik a növényi tej felül marad az áttetsző víz, alul a szárazanyag.
    Használok kalcium kloridot, a csapvíz szűrt (ergo elvileg klórmentes, mert amúgy itt nálunk nagyon klóroznak, érzékeny rá a bőröm és most nincs bajom). 0,01 gramm pontossággal kimérem a kultúrát. Auchanos joghurtkészítőt használok, hagyományos tejjel tökéletes (bár azt sima bio joghurttal csináltam és nem a Panni féle kultúrával, most majd azt is kipróbálom). A keverék hőmérsékletét infrás hőmérővel és maghőmérővel is mérem.

    Valami ötlet, hogy mit rontok el?

    Köszi: Sanyi.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-02-22, 11:34 de.

      Mivel készíted a joghurt alapot / növényi tejet? Miből és milyen készülékkel?

      Válasz
  49. Eszter mondta

    2022-07-25, 8:54 du.

    Kedves Nóri!
    Elsőre tökéletes lett a joghurtom.
    Most második nekifutasra viszont a fermentalas után rózsaszínes lett a joghurt teteje, elkevertem akkor eltűnt. Szaga, ize jó, nem büdös v rossz ízű. Ez valami romlási folyamat? Most a bontott bacit használtam, mélyhűtőbe volt, alufóliába csomagolva, talán kicsit többet tettem bele mint legutóbb. Egyenlőre beraktam a hűtőbe. Várom válaszod. Előre is köszönöm.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-07-25, 9:49 du.

      Szia Eszter!
      Panni kultúráival nem tapasztaltam még ilyet. Elsőre azt mondom, ha szaga, íze rendben van, akkor rendben van. Ha bizonytalan vagy, hívd fel őket nyugodtan, bármiben segítenek!

      Válasz
      • Eszter mondta

        2022-07-26, 7:31 de.

        Vegitaltol rendeltem a kapszulakat. Felhivom őket akkor 🙂
        Köszi

        Válasz
  50. Luyza mondta

    2024-12-01, 7:24 du.

    5 stars
    Kedves Nóri,

    Hála Neked! Sokáig gondolkodtam a fermentáló masinán, végül megrendeltem és tegnap elkészítettem életem első joghurtját, mégpedig ezt a receptet. Régen az állati joghurttól fájt a hasam, mióta nem eszem tejet, azóta próbálkoztam a bolti növényi joghurttal, kókusz joghurttal, de valamitől azoknak van egy olyan mellékíze, amitől számomra ehetetlenek. Agar-agar helyett tápióka keményítőt tettem bele (még a villanykancsóba – itt jelzem meg, ez a kifejezés zseniális!) Egy dolgot szúrtam el, hogy a teljes kancsó tartalmát beoltottam és nem fért bele a fermentálóba a teljes adag. Legközelebb még a beoltás előtt veszek ki belőle egy keveset, mert nagyon szép tejszín volt. Egy kérdésem van, hogy miért pont 42 fok? Nekem nincs hőmérőm, így kézmelegre hűtöttem. Fantasztikusan finom, joghurt ízű lett a végeredmény. Igen, inkább szürcsölős az állaga, de végre joghurt 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-12-02, 5:48 du.

      42 fokot szeretnek a joghurt készítő bacik, ennyi. Beoltáskor elég kézzel „mérni”… Próbáld ki ezt is mindenképpen -szerintem ez a legfinomabb joghurtom!

      Válasz
      • Luyza mondta

        2024-12-03, 8:12 du.

        Köszi, ki fogom próbálni! Ma épp a „fehérbabos tejet” készítettem, nagyon finom és szép habos!

        Válasz
  51. A házi növényi tej / joghurt / tejföl / krémsajt készítéssel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseiteket megválaszoltam a Növényi "tejtermékek" GY.I.K. bejegyzésben - mielőtt kérdezel, kérlek olvasd el!

4.94 from 16 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.