• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Töltött padlizsán – sült zöldségekkel, dióval, “sajtos” szósszal (gluténmentes, vegán)

2016-07-26 Írta: Andrási Nóra 5 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Tavasszal kedves barátaink lagzijára voltunk hivatalosak. Nem akármilyen lagzi volt ez… Mesélhetnék sok apró részletről, ami nagyon a helyén volt, de sejthetitek, hogy mi ragadott meg igazán: istenien főztek! Még rám is! Ízletes és gazdag gluténmentes, vegán választék volt, nem csak “köret salátával”. Az előkészületek közben kérdezte a menyasszony, hogy van-e töltött padlizsán receptem. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy nincs! Elhatároztam, hogy idén nyáron kiköszörülöm ezt a csorbát.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Töltött padlizsán - gluténmentes, vegán recept

A lagziban fantasztikus töltött padlizsán készült, a szervezkedős csoportban rögtön többen kérték a receptet, így az inspiráció most Ritától származott. A zöldségeken variáltam egy keveset és készült az egészre egy rettentően finom szósz, amolyan “sajt és tejszín-szerű” jelleggel, ami rá is pirul a töltelék tetejére.

Töltött padlizsán - gluténmentes, vegán recept

 A töltelék olyan jól sikerült, hogy önmagában is elfogadnám bármikor egy kis kölessel. A másfél éves kislányom is kitartóan kanalazta, amíg meg nem ette a padlizsánom töltelékének felét…! Ráadás ebben a receptben, hogy az egész padlizsánt sikerült olyan hozzávalókból elkészítenem, amiket nem kell számolni a 160 gramm szénhidrátos diétában (bevallom, erre nem figyeltem tudatosan, utólag esett le a tantusz – legfeljebb a dióféléket vagy a kukoricadarát számolhatnánk, esetleg a zöldségeket, ha többet eszünk, mint 20dkg…), így rengeteg párolt kölest ehetsz meg hozzá köretnek, de biztosíthatlak, hogy nem marad hozzá hely! Nagyon laktató étel. A másik jó hírem, hogy néhány apró változtatással a recept dióféléktől is mentes lesz: az öntetben kesu helyett használj napraforgót, a töltelékbe vízbe áztatott dió helyett tegyél főtt csicseriborsót.

5.0 from 2 reviews
Töltött padlizsán - sült zöldségekkel, dióval, "sajtos" szósszal (gluténmentes, vegán)
 
Nyomtat
Előkészület
30 perc
Főzési idő
1 óra
Össz. idő
1 óra 30 perc
 
Pirított zöldségekkel töltött padlizsán, isteni szósszal nyakon öntve és összepirítva.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: töltött
Konyha: gluténmentes, vegán
adag: 4 személyre
Hozzávalók
  • 2 nagyobb padlizsán (kb. 4-500g/db)
  • a töltelékhez:
  • 1 cukkini (kb. 300g)
  • 2-3 fej barna csiperke
  • 1 kápia paprika
  • 3-4 aszalt paradicsom
  • 50g dióbél*
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4-5 friss bazsalikomlevél
  • 2 ek. kukorica dara**
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • a szószhoz:
  • 50g kesudió*
  • 150g víz
  • 1 kk. (füstölt) só
  • ½ kk. őrölt paprika
  • ½ kk. mustár
  • ½ kk. miso paszta***
Elkészítés
  1. A padlizsánoknak vágd le a két végét, és hosszában felezd el. A belsejét egy kis késsel vágd körbe a héjától ujjnyi távolságra, majd a belsejét vedd ki: ha egy evőkanállal belenyúlsz az egyik végén, kézzel is alá tudsz nyúlni a magokat tartalmazó belsejének és egyben ki tudod venni. Ezt kockázd fel és tedd félre. A padlizsán feleket dörzsöld be sóval és tedd félre.
  2. Készítsd elő a töltelék hozzávalóit: a fokhagymát vágd minél apróbbra, a zöldségeket aprítsd kis kockákra. A diót áztasd forró vízbe (vagy előző éjjel hideg vízbe).
  3. Az olívaolajon futtasd meg a fokhagymát, majd mehet rá a paprika. Hagyd egy kicsit megpirulni. Utána ugyanígy pirítsd le a kockákra vágott, gombát, cukkinit és végül a padlizsánkockákat is. Keverd bele az apróra vágott aszalt paradicsomot és a friss bazsalikomot is.
  4. Tedd a töltelékbe az apróra vágott áztatott diót is, sózd, borsozd, majd szórd rá a kukoricadarát. Vedd le a tűzről és fedd le, hogy még kicsit összeszokjanak az ízek.
  5. A szószhoz tegyél minden hozzávalót turmixgépbe és turmixold krémesre.
  6. A szószból tegyél félre néhány kanálnyit, majd forgasd össze a tölteléket a többivel. A maradék szószt kanalazd a padlizsánok tetejére.
  7. A padlizsán feleket tedd egy mély tepsibe és önts alá egy kevés vizet, majd takard le alufóliával. Süsd légkeveréses sütőben 40 percig, majd kapcsold grillre és pirítsd meg a tetejét.
Megjegyzések
Köretnek párolt kölest ajánlok, 4 személyre kb. 200g-ot, ez 37g CH/adag lesz.

* Ha a diót főtt csicseriborsóval, a kesudiót napraforgómaggal helyettesíted, a recept dióféléktől is mentes lesz.
** Kukorica dara helyett használhatsz rizs darát is.
*** Miso vásárlásakor légy résen, mert sokszor glutén tartalmú gabona is kerül bele, bár a tradicionális recept nem így szól.
Tápanyag információ
kalória: 290 kcal/adag
3.5.3208

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)
Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)
Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, ebéd, padlizsán, töltött, vacsora

Előző bejegyzés « Sült túrótorta mindenmentesen
Következő bejegyzés Növényi joghurt házi növényi tejből, joghurt kultúrával »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Gitta mondta

    2016-07-26, 7:29 de.

    Szia!
    Hát ez biztos nagyon finom lehet!!Tuti meg fogom csinálni.
    A miso pasztából te milyet használsz?Sok fajta létezik,még sohasem használtam ilyet.
    Üdv:Gitta

    Válasz
  2. Kata mondta

    2016-08-07, 7:30 du.

    Szia Nori! Köszönjük a receptet. Ma Nori-Mindenmentes hetvege volt es a cukkinis eteleid dominaltak. A korabban mar kiprobalt Brownie receptedet is elövettem.
    Illetve a töltött padlizsant es a cukkinis tocsnit is elkeszitettem. A 2 före a 4-adagos etelek azonnal eltüntek a tanyerrol.
    A ferjem szerint a Debrecenben kapphato tocsnit a recepted maga mögött hagyja. Raadasul ö sütötte ki a tocsnikat. Szepen es gyorsan kisültek.
    A töltött padlizsan kicsit idöigenyesebb volt, de megerte. Nagyon dekorativ es izletes lett. Ezt is dicserte a parom, hogy latszik mennyire atgondolt, megkompnalt a recept remek füszerezessel.

    Köszönjük!!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-08-07, 9:47 du.

      Köszönöm a visszajelzést! 🙂

      Válasz
  3. Kriszti mondta

    2017-03-27, 3:00 du.

    Kedves Nóri!
    Laktózintolerancia-gyászom enyhítőjét tisztelem benned 🙂 szóval köszi a sok-sok receptet! Az a legjobb bennük, hogy nem valami megszokott étel tejmentesítve, hanem teljesen új dolgokat találsz ki, s az embernek eszébe se jut, hogy bármi is ‘pótszerekkel’ lenne helyettesítve… Szóval szuper az egész blog! És – talán – a legeslegfinomabb ez a töltött padlizsán, amit az elmúlt hetekben már többször megcsináltam, néha kicsit ígyebbül, néha meg amúgy 🙂
    Köszi mégegyszer, hogy megosztod velünk ezt a sok remek receptet!

    Válasz
  4. Magdi mondta

    2021-10-03, 1:11 du.

    Ez nagyon-nagyon finom lett! ez a szósz szuper a töltelékhez, kielégült vele a férjem -én ugyan nem eszek hüvelyest, mert felfúj, meg no laktóz, meg no glutén- igényeit is, rizibizivel ettük. A kestut kész kesukrémmel helyettesítettem. Persze a gyerekek még véletlenül sem ették meg, de ezzel nem is számoltam 😀

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum