A múlt héten rettentően megkívántam a fokhagymakrémleves. (Biztosan volt ebben szerepe az igazán novemberi, csendesen esős napoknak is.) Gyorsan össze is dobtam egy prototípust – a krémleveseket mindig tejfőzővel készítem, de természetesen bármilyen másféle mixerrel/turmixgéppel is menni fog. Az első adag túl híg lett, még a második sem volt az igazi, de a harmadik tökéletes lett! Szóval bő egy hete minden nap megeszem egy nagy tál fokhagymakrémlevest. Ilyenkor (is) örülök, hogy itthon dolgozom… 😀
TÉNÉ fokhagymakrémleves
Vicces ez a mindenmentes / teljes értékű növényi étrend dolog. Már annyira megszoktam, hogy így is el lehet készíteni kb. bármit, hogy sokszor megesik velem, ha nem mentes étteremben vagyok, hogy a fél étlapról azt hiszem, nekem való, aztán kiderül, hogy mégsem, mert ott pl. tejszínnel készülnek a krémlevesek. De hogy miért is…?! Ilyenkor érzem azt, hogy mennyire a kulturális batyunknak köszönhető a többség étrendje, mert hogy pl. ebből a fokhagymakrémlevesből senki nem fogja hiányolni a tejszínt, az olajat meg az alaplevet, az tuti… 😀
Bolti rizstejszín és egyéb csodák helyett egyszerűen kesut és rizst tettem a tejfőzőbe, sűrítés céljára keményítő helyett pedig egy kis krumplit. A többi részletkérdés. 🙂
Én pirított kenyér kockákkal szeretem (száraz serpenyőben vagy a sütőben), de ha nincs kedved pirongatni, akkor napraforgómag vagy tökmag is remek feltét lesz a tetejére.
Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)
Hozzávalók
- 1,3 liter leveshez:
- 1/2 adagolópohár 50g apró szemű fehér bab*
- 1 adagolópohár 60g kesudió
- 1/3 adagolópohár 30g barna rizs
- 1 tk. só
- frissen őrölt bors
- 1 ek. élesztőpehely
- 1 kis krumpli kb. 120g egészben
- 2-3 4... gerezd fokhagyma
- pirított kenyérkocka vagy magok feltétnek**
Elkészítés
- A krumplit hámozd meg és kockázd fel, majd tedd valamennyi hozzávalót egyszerre a tejfőzőbe, töltsd fel vízzel a MAX jelzésig és indíts el a krémleves programot. Kész!
- Ha tejfőző nélkül dolgozol, akkor valamennyi hozzávalót főzd bő 1 liter vízben kb. 30 percet, majd turmixold össze. (Ebben az esetben érdemes lehet konzerv babot használnod, lásd a jegyzeteket!)
Megjegyzések
A kenyérkocka és a magok nem szerepelnek a tápanyag összesítésben.
Ramóna mondta
Nagyon jó! A kesudiót közben lecseréltem napraforgómagra, mert hetek óta rá vagyok láttán a, és úgy is tökéletes! Köszönöm Nóra az isteni receptet!
Ramóna mondta
*”láttán a” helyett „kattanva” upsz
Andrási Nóra mondta
Nagyon jó ötlet, köszi hogy megírtad!
Szilvia Temesvari mondta
Kedves Nóra! Nekem hüvelyeseket egyáltalán nem szabad ennem. Vajon mivel helyettesítsem a fehérbabot?
Andrási Nóra mondta
Egyszerűen hagyd ki és használj picit több (fél pohár) rizst.
Németh Viktória mondta
Kedves Nóra!
Nekem a tejfőzőm a kisebb kapacitású, hogyan módosul a recept? A többi receptednél is érdekelne
Köszönöm szépen!!
Andrási Nóra mondta
Kedves Viktória,
mindig odaírom, hogy 1,3literre szól a recept, szóval a feltüntetett mennyiséget elosztod 1,3-mal és megszorzod 0,9-cel, ha Baby géped van.
Sok sikert! 🙂
Joó Gabi mondta
Kedves Nóra, egy éve találkoztam ezzel a recepteddel és azóta rendszeresen elkészítem. A csodája az egyszerűségében van! Nincs tejfőzőm, így a főz+turmixol kombinációt követem. Az egyetlen összetevő amin változtattam az a fokhagyma mennyisége: egy közepes fej megy bele főzéskor és egy másik fej a turmixolás során.
Fantasztikus recept, nagyon köszönöm!!!
Andrási Nóra mondta
Nem aprózzátok el akkor a fokhagymát! 😀 Örülök, hogy bevált!