• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Mindenmentes répatorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

2021-10-12 Írta: Andrási Nóra 33 hozzászólás

Szerettem volna egy egyszerű répás süti receptet, amihez bármikor nyúlhatok, ha csak úgy sütnék valamit, de akkor is, ha alkalomra kell valami nagy hirtelenséggel… Így lett ez a mindenmentes répatorta, ami sütemény dolgában tényleg az egyik legmentesebb alkotásom: hozzáadott cukor-, glutén-, tej-, tojás-, szója- élesztő- és magmentes, teljes értékű növényi étrend barát recept. 🙂

Mindenmentes répatorta (luténmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Mindenmentes répatorta alkatrészek

Zab- és hajdinaliszttel készül, így gluténmentes, mégis tápláló. Édesítésre egész datolyát használtam (mazsola is jó). A többi hozzávaló is mind teljes értékű, „valódi étel”. 🙂 Adok néhány támpontot, hogy mit hogyan változtass a hozzávalókon, ha szeretnél:

  • A datolya minősége erősen befolyásolja, hogy mennyi plusz folyadék kell bele. Először puha sukkari datolyával készítettem, ahhoz elég volt a 180g növényi tej, de később szárazabb királydatolyával is sütöttem, ahhoz kb. +50g növényi tej kellett! Akkor jó, ha átnedvesedik az egész tészta (nyilván), és jó sűrű, de azért egy kanállal/spatulával össze tudod keverni.
  • Ha nem szeretnél datolyával édesíteni, akkor kiválthatod 100g almapürével és 1/4 tk. stevia porral.
  • A nádmelasz nem csak édesít, karamelles ízt is ad – ha esetleg pont nincs otthon, anélkül is megsütheted, nem ezen áll vagy bukik a siker. 🙂
  • A torta tetejére házi krémsajtból készült a citromos krém – ha nem készítesz otthon ilyet, vagy magmentesen eszel (a krémsajtban kesudió van), akkor cseréld le nyugodtan bolti vegán natúr krémsajtra (van már többféle is), vagy el is hagyhatod. (A bolti krémsajt nyilván nem teljes értékű…)

Mindenmentes répatorta (luténmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Ez a recept 20 cm-es püspökkenyér formához szól, de ha duplázod, akkor egy 26 cm-es tortaformában is sütheted. Én már készültem ilyennel születésnapra is.

Na, azt hiszem, minden „mivel helyettesítsem?” kérdést átgondoltam, ami eszembe jutott, de biztosan megleptek majd újakkal 🙂 – hozzászólásban kérdezzetek, ha valami felmerül!

Mindenmentes répatorta (luténmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Maga a süti egyébként annyira egyszerű, hogy egy hétéves is simán összedobja… 😉

4.9 from 10 reviews
Mindenmentes répatorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
 
Nyomtat
Előkészület
15 perc
Főzési idő
60 perc
Össz. idő
1 óra 15 perc
 
Mindenmentes (hozzáadott cukor-, glutén-, tej-, tojás-, mag-, élesztő- és szójamentes) répatorta teljes értékű növényi alapanyagokból.
Szerző: Andrási Nóra
Étel típus: desszert
Konyha: gluténmentes, vegán, TÉNÉ
adag: 10
Hozzávalók
  • 150g zabpehelyliszt
  • 50g hajdinaliszt
  • 1 tk. szódabikarbóna

  • 200g répa
  • 180g növényi tej*
  • 150g datolya
  • 0,5x0,5 cm citroméj darab
  • késhegynyi őrölt szerecsendió
  • ¼ tk. őrölt fahéj
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • VAGY ½ tk. almás pite fűszerkeverék (az előző három helyett)
  • 2 tk. nádmelasz (20g)
  • 2 tk. almaecet
  • 1 ek. úifűmaghéj

  • 100g növényi krémsajt
  • 2 tk. agavé szirup (vagy más világos színű szirup)**
  • fél bio citrom reszelt héja
Elkészítés
  1. Melegítsd elő a sütőt légkeveréssel 180 fokra.
  2. Keverd össze a szilárd hozzávalókat: zabpehelyliszt, hajdinaliszt, szódabikarbóna.
  3. A következő hozzávalókat tedd turmixgépbe: növényi tej, datolya, citromhéj, fűszerek, nádmelasz, almaecet, útifűmaghéj, és turmixold össze jó alaposan.
  4. A répát reszeld le sajtreszelőn, vagy tedd aprítógépe és aprítsd egészen apróra.
  5. A folyékony hozzávalókat öntsd a lisztekhez, dobd rá a répát is, és laposan keverd össze: egyenletesen keveredjen el, de utána már ne keverd tovább, mert csak kiengeded belőle a bubikat. 🙂
  6. Tedd a tésztát 20 cm-es, sütőpapírral kibélelt formába, és süsd 180 fokon, légkeveréssel, 60 percig.
  7. A tetejére való krémhez keverd össze a krémsajtot a sziruppal és a citromhéjjal, majd kend a sütemény tetejére, amikor kihűlt.
Megjegyzések
* A datolya minősége erősen befolyásolja, hogy mennyi plusz folyadék kell bele. Először puha sukkari datolyával készítettem, ahhoz elég volt a 180g növényi tej, de később szárazabb királydatolyával is sütöttem, ahhoz kb. +50g növényi tej kellett! Akkor jó, ha átnedvesedik az egész tészta (nyilván), és jó sűrű, de azért egy kanállal/spatulával össze tudod keverni.

** Az agávé szirup bármilyen világos színű sziruppal/édesítővel helyettesíthető. (Ide a sötét színe miatt nem használtam datolyát.)

A tápanyag táblázatban szereplő cukor tartalom természetesen előforduló cukor.

Több infót a helyettesítésekről lásd a bejegyzésben!
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 kalória: 142 kcal zsír: 1,9 g Szénhidrát: 29 g cukor: 12 g rost: 3,6 g fehérje: 4,1 g
3.5.3251

Hasonló bejegyzések:

Tárkonyos csicseri-raguleves (TÉNÉ)
Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: desszert, húsvét, reggeli, répa, TÉNÉ, tízórai, torta, ünnepelünk, uzsonna

Előző bejegyzés « Habos-babos kakaó (vegán, TÉNÉ)
Következő bejegyzés Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Szilvi mondta

    2021-10-12, 4:36 du.

    Kedves Nóra!
    Nekem a hajdinval van problémám,mivel tudnám helyettesíteni?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-10-13, 6:42 de.

      Használj csak zablisztet. Szeretek többféle gabonát használni, de itt pl. nem lenne muszáj. Lehet, hogy a zab picit több folyadékot kér majd.

      Válasz
      • Szilvi mondta

        2021-10-16, 8:44 de.

        Köszönöm szépen

        Válasz
  2. Melinda mondta

    2021-10-12, 4:51 du.

    Nagyon tetszik a recept! A (nád)melasz mivel helyettesíthető?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-10-13, 6:43 de.

      Ízében leginkább kókuszvirág sziruppal, de ha csak simán kihagyod, az i jó. Kicsi hangsúlyosabbá teszi a datolya karamellás ízét, azért van ott, ilyen kevés nem igazán édesít.

      Válasz
      • Melinda mondta

        2021-10-13, 9:34 de.

        Rendben, köszönöm! 🙂

        Válasz
    • Ercsa mondta

      2022-01-25, 8:35 du.

      Én csak egyszerűen kihagytam. Úgy is tökéletes volt.

      Válasz
  3. Judit mondta

    2021-10-13, 1:25 du.

    Szia Nóri, az útifűmaghéjat el lehet hagyni? Amúgy nagyon guszta a süti, már kinyomtattam viszem haza és hamarosan sütök :))

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-10-13, 2:07 du.

      Szia Judit,
      nem kellene kihagyni, sokat segít összetartani…

      Válasz
      • Judit mondta

        2021-10-14, 1:10 du.

        köszönöm! akkor követem a receptedet 🙂

        Válasz
  4. Judit mondta

    2021-10-25, 10:10 de.

    Kedves Nóri!
    A hétvégén szombaton elkészítettem… nagyon gyorsan elfogyott.
    vasárnap (kérésre) újra megsütöttem… az is pár óra alatt elfogyott 😀
    nagyon finom, irtó puha sütemény – teljesen karácsonyi hangulatba jöttem a mézeskalács illattól 😀
    A tetejére nem tettem mázat, nem tudtam készíteni krémsajtot, de anélkül is óriási sikere volt!

    Köszönöm a receptet! :)))))

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-10-25, 6:48 du.

      <3

      Válasz
  5. Kata mondta

    2021-10-25, 4:02 du.

    Szia! Almaecet mivel váltható ki vagy elhagyható?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-10-25, 6:48 du.

      Citromlevet használhatsz helyette.

      Válasz
  6. Ibolya mondta

    2021-11-06, 11:53 de.

    Jól néz ki a recept. A növényi krémsajtot hogy csinálod?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-11-08, 4:19 du.

      Így.

      Válasz
      • M. Anita mondta

        2021-12-14, 11:15 du.

        Szia Nóri! Te mit gondolsz, 1 éves gyerek ehet ebből a sütiből? Az utifűmaghéj miatt kicsit bizonytalan vagyok.

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2021-12-15, 9:18 de.

          Szia,
          szerintem nyugodtan… Nagyon kevés útifűmaghéj van benne.

          Válasz
  7. Ary mondta

    2021-11-15, 7:35 du.

    Kedves Nóri,

    Már most harapnek belé, ebben a sütibe ,
    Holnap elszeretnem készíteni, hiszen ahová hivatott
    Vagyok, ott vannak IR -es ismerőseim is.
    Csodálatos estenk lesz ez a fincsisag mellet.
    Köszi szépen a recepteket!

    Válasz
  8. Bereczki Barbara mondta

    2022-01-24, 11:46 de.

    Kedves Nóri! A zabpehelylisztet mivel tudnám helyettesíteni? Én sajnos zabot sem ehetek. Nagyon köszönöm előre is! Üdv, Barbi 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-01-25, 2:24 du.

      Kedves Barbara,
      szerintem fele-fele hajdina és barna rizsliszttel is működnie kellene, ha az jó. Lehet, hogy picit kevesebb folyadék is elég lesz, a zab a legszomjasabb a lisztek közül.

      Válasz
      • Betti mondta

        2023-01-25, 3:40 du.

        Ennek a válasznak én is örülök, mert a zabot nekem is kerülnöm kell. Ki fogom próbálni barna rizsliszttel. Köszönet a segítségért. 🙂

        Válasz
  9. Ercsa mondta

    2022-01-25, 8:40 du.

    Régóta szemeztem ezzel a recepttel, végül ma megsütöttem és brutál jó lett! Nem is értem miért kell a nemmentes verzióba annyi olaj meg tojás, a cukorról nem is beszélve!

    Válasz
  10. Adrienn mondta

    2022-02-03, 1:21 du.

    Szia Nóri! Nekema datolyával van problémám, mivel tudnám helyettesíteni? 🙂 Köszi előre is!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-02-03, 2:17 du.

      Mazsola? Picit áztasd, hogy puha legyen…

      Válasz
  11. Ági mondta

    2022-02-16, 9:31 de.

    Kedves Nóra!
    Már egyszer megsütöttem, és nagyon jó lett! Köszi a receptet!
    Mégis érdekel, hogy ha nem légkeveréses a sütőm, akkor mennyi idő után vegyem ki, illetve hány fokon süssem?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-02-16, 5:18 du.

      Elvileg légkeverés nélkül 20 fokkal magasabbra kell állítani, és a sütési idő ugyanannyi. Elvileg.

      Válasz
  12. Ági mondta

    2022-02-16, 7:23 du.

    Köszönöm!

    Válasz
  13. Rita mondta

    2022-03-29, 8:24 du.

    Szia, sajnos fruktózoskont mit mit helyettesíthetnék?

    Válasz
    • Rita mondta

      2022-03-29, 8:27 du.

      Gondok itt a datolya, nadmelansz, agavé szirupra.

      Válasz
      • Andrási Nóra mondta

        2022-03-29, 9:19 du.

        A melaszt hagyd ki, datolya helyett pedig próbálj meg több répát és több tejet használni, és steviával édesíteni (1/4 teáskanál por kivonatot tennék ide).

        Válasz
  14. Ágnes Rita mondta

    2022-05-27, 8:57 du.

    Nóri!
    Kérlek, írd meg, hogy lehet a gabonákat megmosni megőrlés előtt? Úgy tudom, hogy a kölest is, a vörös lencsét is több vízben ajánlott megmosni főzés előtt. Kenyérsütésnél erre nincs szükség?
    Köntösöm a válaszodat előre is.
    Ágnes

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-05-31, 9:15 de.

      Szia Ágnes,
      nem szoktam őket mosni, szerintem a „rendes” malomban sem mossák… 🙂

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum