• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

2022-05-03 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

Ugorjunk a recepthez!

Tavaly, az Erdőkóstoló blog szerzőjének vadnövényismereti tanfolyamán ismerkedtem meg a podagrafűvel, hogy Pécsről hazaérve jöjjek rá: ő burjánzik a körtefánk alatt! Pont azért indultam, hogy vadon termő leveles zöldekkel gazdagítsam az étrendünket: így csomagolásmentes, bio, és jelentősen olcsóbb is! 😉 Erre kiderült, hogy még csak a kapun sem kell kimennem emiatt… Hurrá! Azóta ismerkedünk a podagrafűvel, került már levesbe is, szendvicskrémbe is, de eddig ez a kedvenc podagrafüves ételem, úgyhogy gondoltam, megmutatom.

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

A podagrafűről

Azok után, hogy a zsebkendőnyi kertemben alkalmam nyílt megtapasztalni, mennyi erőfeszítés szükséges egy kis fej saláta felneveléséhez, tulajdonképpen rettentően hálás vagyok ezért a kupac podagrafűért, ami tulajdonképpen egy inváziós faj, azaz kb. kiirthatatlan. Évről évre terjed: 3 éve még csak egy-két tő virágzott itt. Sajátos módját választottuk a kordában tartásának: megesszük! 😀

Végre egy növény, ami a kertünkben terem, és azt mondhatom a gyerekeknek, hogy szedjenek belőle nyugodtan, biztosan van elég… (Kedvenc játékuk egész nyáron a főzőcskézés, amihez csak a kertünkben termett, valóban ehető dolgokat használnak. Nagyon lelkesek, így ha valamire rákapnak, azt könnyen kiirtják az udvarról…)

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Ha még nem ismered: nagyon jellegzetes levele van (alul kettő kétfelé szeldelt és középen egy háromfelé szeldelt), és az illata borsos, ha a szárát megtöröd. Ezzel együtt is, körültekintően, levelenként szedjük, nem összemarkolva, mert – pláne „igazi” erdőben – mellékeveredhet egy sor kicsit hasonló dolog, amik mérgezőek is lehetnek. Csak olyan növényt szedj le, amiről tuti biztos vagy, hogy ismered! (Mindig.)

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

A frissen kihajtott, zsenge, még fényes levelei a legfinomabbak, ezért időszakosan lenyírom, mielőtt kivirágzana, hogy új hajtásokat hozzon, így késő őszig kitart a szezonja.

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Használom zöldséglevesbe beleaprítva, krémsajtból készült szendvicskrémbe más zöldfűszerekkel együtt, és ebbe a lepénybe is. 🙂

Podagrafű nélkül is működik

A lepényt egyébként Babramegy – Vida Kata egyik insta posztja inspirálta (ez itt): tojáslepényt sütött mindenféle maradék zöld levelekkel (retek, karalábé, stb.). Szóval ha pont nincs kéznél podagrafű, seráfütty, szerintem bármilyen zöld levél megteszi: spenót, sóska, retekzöld, karalábé zöld, újhagyma, mángold, ésatöbbi, ésatöbbi… Én a podagrafű mellé egy kis csokor korianderzöldet tettem, mert imádom és pont volt itthon, de ha elfogy, akkor petrezselyem, vagy bármi más zöldfűszer is jó lesz.

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

A lepényhez a csicseriborsó lisztet is a házi malomban őröltem. Mivel jó nagy magról van szó, elég hangos, és kicsit ugrál is közben, 😀 de a gyártó szerint is állni fogja a strapát, úgyhogy örülök, hogy ezentúl nem kell külön egész csicseriborsót és lisztet is készleteznem a kamrámban, mert mindkettőből sok fogy…

Ezt a lepényt így, ahogy van, magában is ettem már ebédre: egy újabb csokor zöld levéllel nyilván. 🙂 Ha igazán belevaló kertész lennék, akkor téptem volna egy kis tyúkhúrt és pitypanglevelet a kertben, de inkább ezeket a zsenge salátaleveleket választottam: a Zsámboki biokertben nőttek, ami innen 40 km-en belül van, és a legközelebbi csomagolásmentes boltban vettem át. Újabb apró lépéseink a fenntarthatóság felé: tudom, csepp a tengerben, de jólesik tudni, hogy mi megtesszük, amit tudunk. Ha kisebb lepényeket sütsz, akkor remek feltét főzelékre is: a hétvégén spenóthoz készült, és úgy is nagyon ízlett, de krémsajtba is mártogattuk már…

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Szóval mindenhogy is jó lesz, próbáld ki! 😉

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Szerző: Andrási Nóra
Gluténmentes, vegán "tojáslepény" podagrafűvel vagy más vadzöldekkel, zöldfűszerekkel. Teljes értékű növényi étrendbe illeszthető recept.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 5 minutes mins
Főzési idő 10 minutes mins
Össz. idő 15 minutes mins
Étel típusa lepény
Mentesség gluténmentes, TÉNÉ, vegán
Adagok száma 2 személyre
Energia tartalom 248 kcal

Hozzávalók
 

  • 125 g csicseriliszt
  • 175 g víz
  • 1 tk. fekete só
  • csipet őrölt kurkuma
  • kb. 50g zöld levél: itt 2/3 podagrafű és 1/3 korianderzöld volt de más leveles zöld vagy zöldfűszer is jó lehet (lásd a bejegyzésben!)
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A csicserilisztet keverd simára a fekete sóval, kurkumával, vízzel.
  • A leveleket alaposan mosd meg és vágd jó apróra, majd forgasd bele a csicserilisztes masszába.
  • Forró serpenyőben süsd addig, amíg a teteje kezd megszilárdulni, majd fordítsd meg, és süsd készre a másik oldalát is. (Én a sütéshez egy szilikonecsettel átkenem olajjal a serpenyőt.)

Megjegyzések

Ebből az adagból két 20 cm átmérőjű lepényt tudsz sütni, ezzel számoltam a tápérték adatokat is.
Ha nagyon éhes vagy, megsütheted egyben is egy nagy serpenyőben, vagy készülhet evőkanálnyi adagokból kb. 8-10 kisebb lepény, pl. főzelékre feltétnek.

Tápérték információ

Adag: 1 lepényKalória: 248kcalSzénhidrát: 37gFehérje: 15gZsír: 4.3gRost: 7.3g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

 

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, ebéd, podagrafű, TÉNÉ, útravaló, vacsora főzelék, vadzöldség

Előző bejegyzés « Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)
Következő bejegyzés Reggeli granola tál (TÉNÉ) »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required