• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Sült túrótorta mindenmentesen

2016-07-21 Írta: Andrási Nóra 18 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Túrótortát sütöttem! Életemben először. Túró (cukor, glutén, tejtermékek és tojás) nélkül, természetesen. 🙂 Én olyan büszke vagyok magamra! Számomra isteni volt, bár ez önmagában nem sokat jelent, mivel soha nem ettem az “eredetit”, tejterméket sem már jó ideje, de! Háromból kettő krónikus tejtermék fogyasztónak is felszökkent a szemöldöke, hogy “nahát, ez túró ízű”! A “túró” kölesből készült, és a legújabb vegán csodafegyverrel, csicserilével tettem habosan könnyeddé a tölteléket.

Sült túrótorta mindenmentesen #gluténmentes #vegán |mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Régóta szerettem volna kipróbálni a kölestúrót, de idegenkedtem tőle, mert a szokásos mandulából készült “tejtermékekkel” szemben sokkal több benne a szénhidrát, és mi van a főtt köles glikémiás indexével? Mégis muszáj volt kipróbálnom, már csak azért is, hogy annak se maradjanak ki a túrós dolgok az életéből, aki nem fogyaszthat dióféléket, olajos magvakat.

Köles az inzulinrezisztencia diétában

Anno, a glikémiás index és gluténmentes gabonák témájú bejegyzésem kapcsán utána néztem a köles glikémiás indexének, és azt találtam, hogy kedvenc adatbázisomban 71 szerepel a főtt kölesre, ami magas érték, ez alapján nem ajánlott. Pedig van benne rost is rendesen, majdnem annyi, mint a hajdinában, ami kifejezetten alacsony GI gabona. Ki érti ezt? Idővel egyre többen ajánlották inzulinrezisztencia diétában, és én is használni kezdtem, abban az időben, amikor még minden apró vércukorszintugrást azonnal megéreztem, és nem volt vele semmi gondom. Nagyon szeretem, mert finom, sokoldalú, olcsó, és még B is lelkesen kanalazza.

Elkönyveltem, hogy biztosan sok függ attól is, hogy hogyan készül el az a köles, így mindig éppenhogy puhára főzöm, és egy perccel sem tovább. Eddig mindig sok zöldséggel ettem, ez a túrótorta az első recept, amikor nem. 🙂 Szerintem a recept alapján, nem túlfőzve, uzsonnára megengedhető egy szelet túrótorta, ami éppen 20g CH lesz. 😉

Sült túrótorta mindenmentesen #gluténmentes #vegán |mindenmentes.hu

Kölestúróhab

A glikémiás index minimalizálása céljából a túróhoz a párolt kölest csak villával törtem össze, így sűrű, tényleg túró állagú és ízű lett a végeredmény, viszont ezt torta tölteléknek túl sűrűnek találtam. A legújabb kedvenc csodafegyveremmel: csicseriléből felvert habbal összekeverve igazán könnyed és habos lett. Szerintem palacsintatölteléknek is elsőosztályú lenne zabpalacsintában, vagy hajdinapalacsintában. Ezer éve nem ettem túrós palacsintát… 😉

Sült túrótorta mindenmentesen #gluténmentes #vegán |mindenmentes.hu

5.0 from 6 reviews
Sült túrótorta mindenmentesen
 
Nyomtat
Előkészület
20 perc
Főzési idő
35 perc
Össz. idő
55 perc
 
Sült túrótorta cukor, glutén, tejtermékek, tojás és olajos magvak nélkül! Szénhidrátcsökkentett, IR-barát, vegán recept.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: torta, desszert
Konyha: gluténmentes, vegán, olajos mag mentes
adag: 8 szelet
Hozzávalók
  • a tésztához: (18 cm-es tortaforma, 8 szelet)
  • 60g kölesliszt*
  • 20g hajdinaliszt*
  • 20g barna rizsliszt
  • 30g tápióka keményítő
  • csipet himalájai só
  • 20g olívaolaj
  • 50g víz
  • ½ kk. almaecet
  • a töltelékhez:
  • 85g köles
  • ½ citrom leve**
  • ¼ kk. stevia por**
  • ½ kk. vanília kivonat
  • 2 ek. kókuszzsír
  • ½ csicserikonzerv leve (90-100g)
Elkészítés
  1. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra alul-felül sütéssel.
  2. A kölest öblítsd le, és tedd főni másfélszeres mennyiségű vízzel és egy csipet sóval. Ha felforrt, állítsd alacsony fokozatra a tűzhelyet, fedd le és kb. 10-15 perc alatt főzd puhára.
  3. A tésztához a liszteket a sóval tedd aprítógépbe, majd mérd hozzá az olajat, vizet, add hozzá az almaecetet is. Néhány pulzálással dolgozd össze a géppel, majd kézzel formálj belőle gombócot.
  4. Béleld ki a tésztával a sütőformát. Én a forma aljába sütőpapírt is teszek, az oldalára nem. Olajozott kézzel nyomkodd szét a gombócot, mint a gyurmát, amíg mindenhol egyenletesen vékony és jó magas pereme lesz. Süsd a tésztát 15 percig.
  5. A töltelékhez a párolt kölest törd össze egy villával. Keverd bele a citromlevet, stevia port, vanília kivonatot, kókuszzsírt is.
  6. A csicseriléből pár csepp almaecettel verj kemény habot, majd forgasd bele a kölestúróba.
  7. A tölteléket tedd a torta alapba, és tedd be a sütőbe újabb 20 percre, hogy a töltelék is összesüljön. Amikor kiveszed, a közepe még lehet egy kicsit lágy. Mire kihűl, megszilárdul, és szeletelhető lesz.
Megjegyzések
* A köles-, hajdina liszteket egész magokból, kávédarálóval őrlöm.

** A stevia és a citromlé mennyiségét nehéz szemre eltalálni: kezdd kevesebbel, és kóstolgasd, amíg az ízlésednek éppen megfelel!
Tápanyag információ
kalória: 150 kcal/szelet Szénhidrát: 20g CH/szelet
3.5.3208

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)
Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, csicserilé, desszert, köles, torta, túró, uzsonna

Előző bejegyzés « Cukkinis tócsni (gluténmentes, vegán recept) +lisztkeverék zöldséges lepényekhez
Következő bejegyzés Töltött padlizsán – sült zöldségekkel, dióval, “sajtos” szósszal (gluténmentes, vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Vegida mondta

    2016-07-22, 10:29 de.

    Szia Nóri!
    Nagyon tetszik a recept, ki fogom próbálni. A főtt kölesből eddig csak vaníliás krémet készítettem, “túrónak” nekem sosem vált be. Viszont ezzel a csicserilés változattal lehet, hogy meglepődök majd. 🙂 Szuper ötlet.
    A sütő melegétől ezek szerint nem olvadt szét a habos köleskrém. Almaecet ebben szerepet játszik? Mert azt nem tudok használni. A tésztát és a habot is almaecet nélkül készíteném. Illetve a tápióka keményítő helyett kukoricakeményítőt használnék (ez van itthon).
    A liszteket mi alapján válogattad össze? Hajdina és köleslisztem van per pillanat, ebből “gyúrnám” össze a tésztát.
    Köszönöm előre is a segítséged! 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-07-22, 12:56 du.

      Szia,
      A melegtől pont hogy “összesül” a csicserilével a krém, mint a tojásfehérjével tenné. Almaecet helyett tehetsz a csicseriléhez citromlevet, vagy más savas dolgot is, csak pár csepp kell, hogy keményebb habja legyen. A tésztába kell keményítő, kukorica is jó lehet, de lehet, hogy kicsit nehezebb lesz nyújtani.

      Válasz
      • Vegida mondta

        2016-07-24, 2:47 du.

        Elkészült! 🙂 Végül egy saját pitetészta recept alapján készítettem a tésztát (nem mertem kísérletezni, mert rizslisztem nem volt a receptedhez), de a töltelék a te ötleted alapján készült. Nagyon hálás vagyok, csupahab és csupakrém lett a töltelék. Lenyűgözően müködik a csicseriborsó(lé). 🙂

        Válasz
  2. Dia mondta

    2016-07-22, 12:23 du.

    Szia! Szuper jól hangzik ! Hol lehet csicseriborsó konzervet venni? Azt nem lehet házilag gyártani vhogy? Végül is csak só, víz, és vmi kioldódik a csicseriborsó ból,. Az almaecetet is lehet citromlével pótolni? Candida van, nem merem használni. A kölestúró egyébként használható lenne a csicseriborsó shab nélkül? Stevia helyett xilit? Bocsi, ha sokat kérdezek 🙂 puszi

    Válasz
    • Ági mondta

      2020-02-10, 1:49 du.

      Kedves Nóri!

      Nagyon ígéretesnek tűnik a recept, épp most vettem kis a sütőböl az én alkotásom! 🙂
      A csicserilé tényleg szuper ötlet, éppen ezért, hogy a konzerv másik fele se “vesszen el”, van abban tapasztalatod, hogy csicseri levet le lehet-e fagyasztani?
      Köszönöm szépen!
      ((Illetve te mihez kezdesz ennyi csicseriborsóval? :D))

      Válasz
      • Andrási Nóra mondta

        2020-02-11, 10:59 de.

        Szia Dia,
        Igen, fagyasztható. Felengedve lehet, hogy kicsit zavarosabb lesz, de ugyanúgy működik.
        Hahaha! Szinte naponta elfogy nálunk 100g száraz csicseriborsóból készült hummusz. 😀 A kisfiam imádja: kanalazza magában, és a bundás kenyeret (csicseris bundás) is csak azzal hajlandó megenni… Meg egyébként a többiek is szeretik.
        Ha nálatok nincs ekkora kereslet, akkor jó hír, hogy a főtt csicseriborsó is fagyasztható. 🙂

        Válasz
  3. Évi mondta

    2016-11-08, 5:00 du.

    Szia Nóri! Kipróbáltam a köles túrót. De mivel én csak a tejtermékekre vagyok érzékeny, egy fincsi csiga tölteléknek használtam. Mit mondjak, 14 éve ettem túrót utoljára és ez mennyei volt. Legközelebb palacsinta töltelék lesz. Szeretem a receptjeidet.

    Válasz
  4. Anita mondta

    2016-11-22, 8:28 de.

    Kedves Nóri!

    Nagyon jó a recept, kifogom próbálni! Annyi kérdésem lenne, ha nincs vanília kivonatom, akkor helyette lehet valamit használni vagy kihagyható?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-11-24, 1:56 de.

      Szia,
      vaníliarúd is jó, vagy ki is hagyható.

      Válasz
  5. Holler Ildi mondta

    2016-12-19, 10:41 du.

    Szia Nóri! Olyan rég szemezek evvel a recepttel, de idegenkedem tőle, a csicseri lé miatt, vagyis a benne lévő tartósító miatt. Ez a konzerv nem tartalmaz tartósítót, csak sót? Legalább is ez van a dobozán? Érdekel, mert én nem találtam a neten erre utaló nyomot. Te gondoltál erre, vagy csak bennem merült ez fel? Köszi!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-12-22, 10:46 du.

      Szia,
      most nincs nálam ebből a dobozból és nem emlékszem már biztosan, de inkább arra hajlok, hogy nincs benne. Ha ez zűrös Neked, beáztatott és megfőzött csicseriborsó levével is működik. (Jól le kell főzni, a lének kihűlve tojásfehérje-szerű állaga kell legyen.)

      Válasz
  6. Holler Ildi mondta

    2016-12-23, 11:15 du.

    Koszi! Akkor ezt a fozos megoldast valasztom valoszinuleg! Boldog Karacsonyt nektek!!☺

    Válasz
  7. csilla mondta

    2018-11-08, 10:01 du.

    Hosszas tervezgetés után csak nekiálltam a túrótorta megsütésének. Mind a kölesből készült túrót, mind a csicseri-tojáshabot eddig csak blogokon láttam, ezért jobban izgultam gyártás közben, mint fogorvos előtt. Viszont a csicserilés varázslat sikere annyira megihletett, hogy a köleskrémhez kevert gabon kívül készült még egy adag “hab”: poreritrittel, tápiókakeményítővel, citromlével. miután a kölesúrót a tésztára halmoztam, lekentem a köleses réteget baracklekvárral, hadd szóljon, rá a “tojáshab” és be a sütőbe. Na itt jött az IGAZI izgalom, ami cirka negyed óra múlva boldogsággá alakult. Nem mondom, hogy teljes mértékben Rákóczi túrós élményt kaptam, de mindenmentes túrótortának páratlan! Eszméletlen, mennyi csodát tudunk növényi alapanyagokból kihozni! Talán egy kis tökéletesítéssel még el is érhető a fejemben megszületett vegán Rákóczi-álom. Egyszóval köszönöm, Nóri!
    Foglalkoztat mostanában a flódnikészítés is, mit gondolsz, pici elősütéssel alkalmas lehet ez a tészta erre a vállalkozásra?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-11-09, 4:32 du.

      Jaj de örülök az ilyen visszajelzéseknek! 🙂
      A kérdésedre sajnos nem tudok válaszolni, mert sosem sütöttem flódnit sajnos…

      Válasz
  8. Zakemy mondta

    2019-04-14, 9:18 du.

    Szia Nóri! A túró az egyik nagy kedvencem, a recepted szuperül néz ki. Sajnos a csicseriborsó és egyéb diófélék nem ajánlottak nekem. Esetleg van ötleted, mivel lehetne helyettesíteni a csicseriborsó levet? Válaszodat előre is köszi!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-04-15, 9:04 de.

      Próbáld csak simán kihagyni: nem lesz olyan szellős, de finom marad.

      Válasz
      • Zakemy mondta

        2019-04-19, 7:22 du.

        Köszi szépen a tippet! Így elsőre kicsit sem lett olyan, mint a képen, de egészen finom. 🙂 A köles még új nekem, nem tudtam olyan szépen összetörni, mint te, sok kis golyó látható maradt. A másfélszeres víz a köles főzéséhez nekem kevésnek tűnik, 3-5-ször annyi vizet is hozzá tudok adni, magába szívja.
        Mindenesetre szuper a recept, máskor is megsütöm majd, hátha jobban fog sikerülni 🙂

        Válasz
  9. Orsi mondta

    2020-02-26, 11:55 de.

    Én most hétvégén sütöttem meg ezt a receptet, de nem utoljára! Évek óta nem ettem túrót, nem gondoltam hogy hasonló ízvilágot el lehet érni.
    Köszi! 🙂

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum