2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Már sütöttem néhány adag zabpalacsintát, mióta először írtam róla, így gondoltam, megosztom Veletek tapasztalataimat.
Hozzávalók:
palacsintánként 15g zabpehely, vagyis pl. 10db palacsintához 150g
háromszoros mennyiségű víz, azaz 150g zabpehelyhez 450g víz
1 tojás (1 tojás mindenképpen kell, de 1 elég 15 palacsintához is, többel nem próbáltam)
1 csipet só
repceolaj a kikenéshez (kókuszzsírral csak akkor lehet, ha elég meleg van, az olívának pedig íze van, – nekem a repce bevált)
Palacsintasütés:
1. Tegyük turmixgépbe a hozzávalókat a következő sorrendben (így könnyebben összekeverednek): víz, só, tojás, zabpehely. Turmixoljuk össze alaposan, magas fordulatszámon. Hagyjuk állni kb. 10 percig, és pont jó állagú lesz.
2. Azért is jó turmixgépben készíteni, mert abból könnyű a serpenyőbe önteni és egyszerűbb 1-1 kanál vízzel hígítani a tésztát, amikor már kezd túl sűrű lenni (újra összekeverhetjük a géppel).
3. 22cm-es serpenyőben érdemes sütni, mert ez a tészta sűrűbb a hagyományosnál, így kisebb serpenyőben könnyebb dolgozni. (Ha nincs 22 centis serpenyőd, sütheted nagyobban is, csak ne kend ki teljesen a széléig.)
4. Palacsinták között szilikonecsettel szoktam vékonyan átkenni egy kis olajjal, nem kell sok.
5. Ha a palacsinta egyik oldala megsült, el fog válni a serpenyőtől, és meg lehet fordítani. Eleinte hosszú, lapos késsel forgattam, de így sok eltört, ezért inkább megtanultam feldobva megfordítani. Megtanultam? Elhatároztam, hogy márpedig forgatni fogom, és idővel egyre kevesebbet gyűrtem össze… Biztos, ami tuti alapon mindig rászámolok egy kicsit, pl. ha 8 palacsintát akarok sütni, akkor mondjuk 10-et mérek össze.
Azt vettem észre, ha valamilyen tejjel készítem, vagy teszek bele xilitet/nyírfacukrot is, akkor könnyebben megbarnul, odakap, de az ízében én nem éreztem különbséget, így inkább hanyagolom ezeket.
Utolsó észrevételem, minél gyakrabban készítem, annál jobban sikerül…
A héten nagy sláger volt kenyérszerepben is, pl. kicsit jobban megpirítva hummusszal.
Ha így sütitek, akkor a számolni való 10g CH/palacsinta. Jó étvágyat!
éppen sül a konyhában :p (nem én sütöm, én csak eszem) én tettünk bele egy ici pici teljes kiőrlésű lisztet mert hígnak találtam, lehet a zab ?!, fahéjjal olyan mintha zabkását ennék <3
én=mi
Ez ám a jólét. 🙂
Ha hígnak tűnik, akkor turmixoljatok bele még egy kevés zabpelyhet és/vagy hagyjátok még állni 5-10 percet és jó lesz. 🙂
Szia Nóri, épp most készítettem el, sztem nagyon finom lett, már nézelődöm a receptjeid között 🙂
Boldogság. 🙂 Kellemes böngészgetést!
Szió, szted milyen lenne fele víz, fele kókusztejjel?
Szia,
szerintem egy kicsit kókuszizű. 🙂 Nem hiszem, hogy ettől jobban leragadna, vagy ilyesmi.
Ha kipróbáltad, írd meg, milyen lett!
N.
Király a recept, köszi!
Hahó,
no success. 🙁 Tegnap megpróbáltam, mondjuk kicsit kevesebb lett benne a zabpehely, mint kellett volna, és kb fele kókusztej – fele vízzel készítettem. Hát, finom lett volna nagyon, de nem tudtam úgy alakítani, h ne szakadjanak el megfordításnál… De még feldobásnál is szakadt. Ötlet? 🙁 Mit csináltam rosszul? 😀
Szia,
ha könnyen szakad, akkor két dolgot tehetsz: vagy beleturmixolsz még egy kis zabpelyhet, vagy vársz vele még egy kicsit megfordítás előtt, hátha csak nem sült át eléggé. Esetleg a vastagsággal is kísérletezhetsz: kezdd el vastagabban sütni, és fokozatosan haladj a vékonyabb felé, hátha ez volt a baj. Bár ha írod is, hogy kevesebb volt a zabpehely, akkor gyanús, hogy ez lehetett a gond.
Sok sikert!
N.
Szia Nóri! Nem próbáltad még kész zabpehelylisztből?
Szia!
Én nem, de más már igen, és működött!
Üdv,
N.
Szia! Tudnál kalóriát számolni egy db palacsintára? Köszi 🙂
Szia,
a CH-táblázatban kalória adatok is szerepelnek, így bárki könnyen kiszámolhatja, egyébként korábban már megtette egyik barátnőm:
http://www.mindenmentes.hu/2012/02/zabpalacsinta/
🙂
Kedves Nóri!
Kipróbáltam a sokat próbált zabpalacsintát! Még tavaly nyáron eltett szilva lekvárral töltöttem meg. El kell mondani, nagyon jó lett! Kicsit tovább kell sütni, mint a hagyományosat, de ez nem gond. A 2 éves kislányom elismerően falta 🙂
Nóri, a blogod nagyszerű. Nem olyan régen vágtam bele életem első diétájába, a csökkentett szénhidrát számlálással. Már sikerült közel 6 kg-ot ledobnom. De igazán nem ez a lényeg. Az egész a neten való kutakodás közben jutottam el hozzád, s ma már minden nap, míg a törpe alszik, felfedezem egy receptedet magamnak.
Köszönöm a sok hasznos infót. A gondolkozásom az ételekről, minőségéről és mennyiségéről formálódik át. Köszönöm!
Mély tisztelettel: Dóri
Hát ez valami isteni! 🙂 köszönöm a receptet!
Remek recept, köszönöm szépen!
Nekem először túl híg lett a tészta és nem tudtam megfordítani, de sűrítés után minden úgy ment, ahogy kell. A turmixolás szuper ötlet. Jó kis 3 órás sütögetés lett belőle 🙂
Jó kis adag lehetett. 🙂
Kedves Nóri!
Nagyon szeretem a blogodat kislányom tejfeherje allergiás es coliákiás ferjem 1-es tip. diabeteszes, tobzódom itt a jobbnál jobb recetekben nem kell annyit gondolkodni, mint regebben hogy mit egyunk. Az lenne a kerdesem hogy te hol veszel glutenmentes zabot? en úgy tudom hogy a zabban is van glutenhoz hasonló feherje amit jobban tolerál a glutenerzekenyek szervezete de a feldolgozás során szinte mindig szennyezodik glutennal így csak a garantáltan glutenmentes zab fogyasztható. Neked van errol taasztalatod? A másik kerdesem, hogy quich-t vagy valamilyen toltott zoldseges pitet keszitettel már? SZeretnék biztosra menni azért kérdezlek téged. SZeretettel üdv! Kriszta
Szia Kriszta,
Lisztérzékenyeknek a gluténmentes zab is kérdéses, mert keresztallergia is előfordulhat: úgy tudom, erre van külön teszt, hogy a zab mehet-e vagy sem. Én a helyetekben inkább hagynám. Annyi más lehetőség van…
Én még akkor írtam zabos recepteket, amikor úgy tudtam, hogy nincs is semmi gondom a gluténnal, csak egy barátnőm tanácsolta, hogy egy darabig ne egyek. 🙂 Szóval nem figyeltem arra, hogy gluténmentes legyen. Mióta tudom, hogy komolyan kell vennem, azóta nem ettem zabot egyáltalán, éppen a szennyeződés miatt.
Egyébként gluténmentes zabpelyhet pl. itt lehet kapni:
http://www.ecobiobolt.hu/termekek/bio-elelmiszerek-bio-lisztek-keverekek-9976/bauck-hof-zabpehely-kisszemu-glutenmentes-475g/94499/
Zöldséges pitét még nem sütöttem, de jól hangzik. 🙂 Elég ritkán jutok el a sütésig, ilyenkor mindig édesség lesz belőle… Talán legközelebb!
Üdv,
Nóri
Még annyi, hogy a zabos receptjeim éppen ezért nem kaptak gluténmentes címkét.
Kedves Nóri! Köszi az információt most már látom, hogy ez egy régebbi bejegyzés. Igen szerintem sem kísérletezünk vele olyan kiegyensúlyozott a kislányom s olyan jól visszaszedte a súlyát is. Nekem a palacsintasütéshez még nagyon bevált az amarantliszt, magas Ca tartalma miatt szeretem de nagyon erős az íze, ezért max 1/3 arányban használom. Nagyon szép estét! Kriszta
Szia,
Tegnap próbáltam ki a recepted és egész jó lett. Én a túrót zsírszegény gyümölcsjoghurttal kevertem össze és azzal töltöttem.
Egy kérdés: Sok zabpalacsintás receptnél láttam, hogy 1 egész tojást és pl. 6 tojás fehérjét írják még hozzá. Próbáltad esetleg, hogy mit változtathat?
köszi üdv Norbi
Szia Norbi,
Én még nem próbáltam több tojásfehérjével: gyanítom, hogy több fehérje jobban összetartja a tésztát és szellősebb lesz.
Üdv, Nóri
Szia Nóri,
ma reggelire megsütöttem a zabpalacsintát. Én tejföllel és reszelt sajttal szeretem, sósan. Mondhatom, hogy nagyon finom lett! És ráadásul azzal a megnyugtató tudattal ettem, hogy az eves után nem szökik majd egekbe a vércukorszintem 🙂
Másokhoz hasonlóan nekem is egy kicsit híg lett, úgyhogy legközelebb kicsivel kevesebb vizet teszek a zabhoz.
Mindenesetre a blogodhoz gratulálok. Nagyon nagy öröm olvasni és rengeteg jó ötletet kapok belőle!
Zsu
Szia Nóri!
IR diéta miatt kérdezném, jól gondolom, h. ez a fajta palacsinta lassú CH-nak számít, tehát este és reggel is ehető? 🙂 Köszönöm a válaszodat!
Üdv: egy másik Nóri
Szia 🙂
Szerintem igen, én is ettem néha reggelire anno.
Köszi szépen, ez jó hír nekem 🙂 Kezdő IR-es vagyok és egyelőre nagyon unalmasnak tűnik a tk. kenyér/felvágott/sajt/zöldség reggelire, muszáj néha mással is feldobnom a reggeleket. 😀
Nóri
🙂 Egyél sokféle felvágottat és zöldséget, melegszendvicset, vagy kencéket. Találsz itt az oldalon is párat. 🙂
Igen-igen, köszi. 🙂 Nézegetem az oldaladat, sok mindent ki fogok próbálni, nagyon jó recept ötleteid vannak.. pl. a mogyorókrémet is már megtaláltam, nyami. 😀 További sok kreatív ötletet kívánok, h. aztán mi is kipróbálhassuk. 🙂
Még csak kétszer csináltam, de annyira jó! Szinte teljesen olyan mint az "igazi". Én zabpehelyliszttel csinálom és csenek bele egy vaníliarúdból kinyert vaníliát is 😉 Köszi Nóri, szuper vagy!
Hm, ez a vanília jó ötlet! 🙂
Örülök, hogy tetszik! 🙂
Egy csapott ek zabpehely kb hany gr? Nincs sajnos merlegem. Kosziii.
Szia,
Nekem meg zabpelyhem nincs itthon már egy ideje… 🙂
Nóri,
nem hittem benne, de nagyon jó lett!! Eddig csak olyan receptet találtam, amiben tej volt. S éppen otthon nem volt tejem, gondoltam, kipróbálom a te receptedet. És nagyon elégedett voltam az eredménnyel 🙂
köszönöm!!
Minden grammra pontosan kimérve, de a tészta olyan híg, mint az üres víz. Tettem még bele zabpelyhet, állaga végre jó, erre a palacsintaserpenyőben palacsinta helyett egy fél perc alatt égni kezdő, buborékos massza van… Mérges vagyok, nagyon…
Szia,
Sajnálom, hogy nem sikerült. Leírod pontosan, hogy miből mennyit használtál? Oda akarok kilyukadni, hogy hány palacsintához hány tojást?
Kedves Nóri! Nagyon finom lett. Én fahéjas-citromos, pici édesítőszeres reszelt almával töltöttem meg. Egy palacsinta a türelmetlenségem miatt elszakadt, viszont azt apró darabokra szaggattam,még jobban megpirítottam a palacsintasütőben és császármorzsaként xylites baracklekvárral fogyasztottam el. Isteni lett,ezek után direkt elrontottam még 1-2 darabot. ☺
Szia,
Örülök, hogy ízlett, és köszi a további inspirációt! 😉
Elsőre perfekt, nekem az arányok tökéletesen bejöttek, pedig kávédarálón daráltam a zabpelyhet és úgy szerkesztettem egybe. Tefal palacsintasütővel még olajozni sem kell.
Köszönöm Nóri, halodó konyhaművészetemet élesztetted újjá a blogoddal, szuper vagy csak így tovább!
Kedves Nóri, a recept tökéletes, palacsinta tortát készítettem belőle. Köszönöm. 🙂 Zsuzsa
Ismét egy olyan recept, ami nem mindenmentes. Ebben is ott a tojás. 🙁
Szia, az oldalam nem a kezdetektől mindenmentes, erről már írtam többször, pl. itt. Ha tojásmentes recepteket keresel, akkor pipáld be a jobb oldali keresőben, hogy „tojásmentes”, így nem futsz többet ilyen lyukakra. Tojásmentes palacsinta receptet itt találsz, de ez is működik tojás helyett 1 ek. lenmagból készült lenmagtojással (lenmagot ledarálod, pár ek. vízzel összekevered).
Helló!
Én most csináltam, finom állagú zabpelyhet turmixoltam. Nagyon rendben van.
Ja az átfordításra a megoldás:
ha az egyik oldala megsült, tányérra csúsztatom, tányér fölé fordítom a palacsintasütőt fejjel lefelé, és úgy fordítom a másik oldalára. A tányért egy kanál nyele segítségével kiszedem a sütőből.
Nekem nem fordult át normálisan, ha próbáltam lendületből átfordítani.
Ó, én sem lendületből forgatom, hanem egy tapadásmentes spatulával. A tányéros megoldás mindenesetre tuti fool-proof. 🙂
Kedves Nóri! Én tápióka keményítőt teszek 1 evő kanállal, 2 db tojás 5 dl víz és tej felesbe és zabpehely vagy liszt, Szintén turmixba keverem, és hagyom állni, hogy palacsinta tészta állaga legyen.. Aki eheti a zabpelyhet, próbálja ki a tápióka keményítővel, nagyon könnyű a sütése. Puha könnyen fordítható, még másnap is puha a tészta.. Üdv..
Kedves Nori, a recept tokeletes, nem ragad le es feldobva siman megfordithato. Bar nekem nem sikerul olyan szep vekonyra sutni, mint neked, igy 8 db keszult. Koszonet a receptert!