• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Zabpalacsinta

2012-02-26 Írta: Andrási Nóra 17 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ez a recept is egy tabunak hitt és már örökre elbúcsúztatott ételt hozott vissza az életembe: a palacsintát. Azért zabpehelyből készül, mert ennek az összes lisztfélénél alacsonyabb a szénhidrát-tartalma (57g/100g), és a GI-e is jó alacsony.
Rendkívül alacsony szénhidrát-tartalmú ebédekhez (pl. spenót) szoktuk enni második fogásként, vagy uzsonnára csomagolom.

Zabpalacsinta

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Hozzávalók:
8 palacsintához
120g aprószemű zabpehely
300g szójatej
1kk. xilit/nyírfacukor
1 tojás
olaj a serpenyő kenegetéséhez

Miért szójatej? Mert van olyan, amiben csak 2,5g CH van, míg a tehéntejben átlagosan 4,5-5g/100ml. Ennél a mennyiségnél ez talán még nem olyan nagy különbség, de én a kávémat is szójatejjel iszom (erről még később mesélek), így nálunk mindig van itthon, tehát miért ne?

Elkészítés:
1. Turmixgépben összemérjük a hozzávalókat, majd összeturmixoljuk.
2. Jó forró, olajjal megkent serpenyőben 8 palacsintát sütünk.

Tippek az elkészítéshez:
1. Ez a massza jóval sűrűbb a szokásos palacsintatésztánál, így vastagabb palacsinták lesznek belőle, és nem is lehet 8 normál, kb. 26cm átmérőjűt sütni. Nekem erre a célra egy 22cm átmérőjű kis teflonserpenyőm van.
2. A massza egyre sűrűbbé válik, amíg az első palacsintákat sütjük, mert a zabpehely magába szívja a folyadékot. A 3.-4. palacsinta környékén érdemes még 1-2 kanál szójatejet hozzáadni, és újraturmixolni.
3. A serpenyőt csak vékonyan kell megkenni olajjal. Akinek van, használjon olajsprayt, én szilikonecsettel kenem meg a serpenyőt.

Az így sütött 8 palacsinta kb. 10g/db CH-ot tartalmaz, valamint kb. 85 kcal-át.

Zabpalacsinta

Mivel töltsük meg?
Tölteléknek használhatunk lekvárt, de csak keveset, és nem mindegy, hogy milyet. Érdemes olyat venni, aminek jó magas a gyümölcstartalma, így kevés benne a cukor. Pl. az Aldiban kapható 65% gyümölcstartalmú málnalekvár annyira aromás, hogy abból egy kiskanálnyi (~7g) elég egy palacsintába, ennyiben kb. 2,8g cukor van, tehát 2db lekváros zabpalacsinta 25g CH-t tartalmaz.
A legjobb persze, ha diabetikus lekvárral esszük, ilyenből a múltkor találtam 55% gyümölcstartalmút, 22g/100g CH-tartalommal. Érdemes jól körülnézni a boltokban.

A másik nagyon finom lehetőség a túrós-gyümölcsös töltelék. Legutóbb 250g sovány túrót turmixoltam össze 200g fagyasztott eperrel, egy kis vaníliaaromával, édesítővel. A tapasztalat: nagyon kellemes. Ez a keverék kb. 24g CH-t tartalmazott összesen, tehát ha 8 palacsintába osztjuk, az 10+3g/db. Más gyümölccsel készítve alacsonyabb is lehet a CH-tartalom és ez elég sok tölteléket jelent, biztosan lesz, aki kevesebbel szereti.
Legközelebb ki szeretném próbálni túrósabban, gyümölcs:túró 1:2 arányban is, fagyasztott málnával és erdei gyümölccsel is. Biztosan nagyon finom lesz!
Vagy még jobb ötletem van: próbáljátok ki Ti, és írjátok meg, milyen volt! 🙂

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, szójamentes, tejmentes, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, desszert, ebéd, uzsonna, zabpalacsinta

Előző bejegyzés « Mennyi is az a napi 160g szénhidrát?
Következő bejegyzés Brokkolikrémleves »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Andriana44 mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    @girasole04:
    Spaarban van aprószemű, saját márkás, zöld zacsis zabpehely.

    Válasz
  2. stdzsi mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    Zabkorpából az uncsitesóm túrógombócot szokott csinálni.
    Zablisztet meg lehet a nagyobb szemű zabpehelyből is csinálni, úgy, hogy ledarálod. Én apró szeműt a Lidl-ben szoktam venni, az tényleg nagyon mütyüri.
    A nagyszeműt meg az Auchanban lehet kapni a diszkont részen kimérősben. :))

    Válasz
  3. Háziboszorka mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    @orulet: Köszi a visszajelzést!

    Válasz
  4. orulet mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    Szia, csak most járok erre,
    sütöttem zablisztes palacsintát, finom.
    Ízre teljesen jó, egyedül a fordítása nehézkesebb, előszeretettel szakadozik 🙂 Talán egy kicsit vastagabb is, én diab. lekvárral töltöttem, család is befalta.

    Válasz
  5. Háziboszorka mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    @orulet: Nekem csak zabpelyhem volt itthon, én azért turmixoltam, hogy összeálljon a tészta. Ha kipróbálod a liszttel, írd meg, milyen lett!

    Válasz
  6. orulet mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    A szemcseméret miatt kell turmixolni?
    Ha igen, akkor nem lehetne eleve zabpehelylisztet használni?

    Válasz
  7. Háziboszorka mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    @girasole04: Én tényleg minden kérdésnek örülök… 🙂 Azért írtam, hogy apró szemű, mert egy fórumon egyszer valaki talált nagy szeműt (én azóta sem), abból sütött valamit és nem lett az igazi… Egyébként pl. a Sparban rá is van írva, hogy apró szemű, szerintem a tied is az.

    Válasz
  8. girasole04 mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    @Háziboszorka: bocsi, hogy értetlenkedek, de engem az "apró szemű" kavart meg. Miért van nagy szemű pehely is? Én olyat vettem, ami kb kis ujj köröm nagyságú.

    Válasz
  9. Háziboszorka mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    @girasole04: Szia!
    Örülök, hogy megtaláltad az oldalam!
    Zabliszt, kókuszzsír bioboltban esélyesebb. Én is egy biobolt webshopból rendelem. Nézelődni, ismerkedni a termékekkel nagyobb bioboltokba szoktam menni. Én is Pesten lakom, ha szeretnél pontos címeket, írj egy emailt!
    A zabkorpa és az apró szemű zabpehely nem ugyanaz, utóbbi vagy a "reformkajáknál" vagy a reggelizőpelyheknél szokott lenni a boltokban. Zabpelyhet szinte mindenütt lehet kapni, külföldiül "oatmeal" vagy "Haferlflocken", még ez lehet ráírva.
    Remélem, tudtam segíteni. Üdv. 🙂

    Válasz
  10. girasole04 mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    szia,

    tegnap találtam a blogodra, nagyon tetszik, (sajna IR-es vagyok) ma 2 órát bóklásztam egy hiper-szuperben, sok mindent beszereztem, de zablisztet, kókuszzsirt nem találtam. bioboltaban nézzem? pesti vagyok. az aprószemű zabpehely egyenlő a zabkorpával? mert ez utóbbit vettem, egyelőre ennyi, biztos fogok még kérdezni:) az ázsiai konyhát én is szeretem, jöhetnek a receptek:)

    Válasz
  11. Háziboszorka mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    Most 250g sovány tehéntúró + 2 ek. natúr joghurt + pár csepp édesítő keveréket dobtam össze. Pár csepp citromlével mennyei! 🙂

    Válasz
  12. Awalon mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    Nekem bejött, már számolom hozzá a kalóriát 😉

    Válasz
  13. Henrietta mondta

    2014-08-01, 12:26 du.

    Szia Nóri,

    nagyon tetszenek a receptjeid. Ma ez a palacsinta volt az ebédünk.
    Rozi lányom ebéd előtt:
    – Fú, hogy néz ki, vastag. Tegyünk egy próbát, csak túlélem.
    Ebéd után:
    – Na ez jó volt, jöhet vacsira is.

    üdv, Henrietta

    Válasz
  14. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-08-01, 12:27 du.

    😀

    Válasz
  15. Anikó mondta

    2016-03-14, 12:03 du.

    Kedves Nóri! Nagyon tetszik a honlap, sok hasznos receptet lestem már el tőled. Kérdésem: a szójatejet nem igazán ajánlják a természetgyógyászok ( még a GMO mentest sem), mert növeli az ösztrogén szintet a női szervezetben és ezáltal borul az ösztrogén-progeszteron egyensúly. Erről mit gondolsz?
    Köszi Anikó

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-03-17, 5:35 du.

      Szia,
      szerintem akinek kiemelten figyel a hormon rendszerére (vmi zavar, vagy pl. daganat miatt), annak nem ajánlanám. Akinek ez egyébként nem kritikus pont, mértékkel (!) fogyaszthat fermentálatlan szója termékeket. Pl. egy pohár szójatejben elég kevés szója van igazából, vagy néha napján egy kis tofu belefér, de rendszeres fogyasztásra én is csak a fermentált szójatermékeket (szójaszósz, miso) tartom jó ötletnek.

      Válasz
  16. Kata mondta

    2017-03-19, 4:51 du.

    Szia Nóri!

    Nagyon köszönöm a receptet, nagyon jól sikerült! Kókusztejjel csináltam és üstben főzött szilvalekvárral ettem, amiben nincs hozzáadott cukor. Ez volt az első desszert, amit 1,5 hónap diéta óta ettem, úgyhogy dupla boldogság van 🙂
    További sok sikert kívánok!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum