2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Ha követed a blogom egy ideje, láthattad, hogyan próbálkoztam először probiotikus kapszulákkal joghurtot készíteni, ami nem volt rossz, de a tej- és gluténmentes, igazi joghurtkultúra felfedezése igazi előrelépés volt ezen a téren: így született a házi joghurtom. Ez egy igazán nagyszerű állomás volt, rögtön beszereztem Panni sajtboltjából még néhány kultúrát és amiatt panaszkodtam neki, hogy mennyire nem egyszerű az élet ezekkel a bacikkal, hogy mindegyik más-más hőfokon érzi jól magát. Erre csak annyit mondott, hogy „készíts kefirt, annak kb. 20-25 fok kell, elronthatatlan”. Így is tettem, és íme a végeredmény. 🙂
Kefir házilag – igazi kefirkultúrával
Az otthoni kefirkészítés tényleg nem egy nagy kaland. A kefir kultúra számára optimális hőfok 25 fok körül van, nem szükséges hozzá külön berendezés, egyszerűen a konyhapulton is állhat egy éjszakát, persze lefedve, és másnap mehet a hűtőbe.
Kefir kultúrából is kapható kapszulás és tasakos változat: a kapszulából 1/4 kapszula kell 1 liter tejhez, és a maradék negyed kapszulák tartalmát alufóliába csomagolva, lezárt dobozban tárolhatjuk a mélyhűtőben felhasználásukig. A tasakokat pont 1 liter tejhez méretezték, így sokkal könnyebb használni, cserébe ezek drágábbak. (A kultúrákat tej- és gluténmentes üzemben csomagolják.)
A joghurtnál is használt alapot próbáltam ki hozzá, és nekem elsőre ízlett. Állagra kb. kaukázusi kefir, de csak enyhén szénsavas, visszafogottan buborékos. Ha már úgyis növényi tejkészítőben készül hozzá a tej, én abban hagytam állni egy éjszakát: a készülék hőszigetelt, így biztosan nem fáztak a bacik. 🙂
Nekem és B-nek ízlett, tejivó férjemnél nem volt osztatlan a siker, pedig a joghurtomat szerette… Kíváncsian várom a visszajelzéseiteket.
A recept növényi tejkészítő automatával készül.

Kefir házilag, növényi tejből, kefir kultúrával
Hozzávalók
- 1 mérőpohár 60g hántolt köles
- 1 mérőpohár 50g kesudió
- 1/2 kk. só
- 1/4 kapszulás kefir kultúra** vagy 1 tasakos kefir kultúra
- 1 kk. agavé szirup***
Elkészítés
- Tedd a növényi tejkészítő automatába a tej hozzávalóit (köles, kesudió, só), töltsd fel vízzel a MIN jelzésig és indítsd el a gabonatej/száraz programot. (kb. 40 perc)
- Tedd félre, és várd meg, amíg 30-35 fokosra hűl. (Konyhai hőmérőt használtam hozzá.) Tedd bele a kultúrát is, és indítsd el a készüléken a "juice" - pár perces turmixoló programot.
- Hagyd az automatában fermentálódni 8-10-12 órára. Én nem éreztem jelentős különbséget, de idővel egyre "kefiresebb" lesz.
- Ha elkészült, tedd be a hűtőbe és pár óra múlva fogyasztásra kész!
Megjegyzések
A kész kefir hűtőben egy hétig biztosan eláll, tovább nem próbáltam. ***Az agavé szirup azért szükséges, hogy a benne lévő cukrok tápanyagot adjanak az erjesztést végző baktériumoknak.
Kedves Nóri!
Fantasztikus vagy, alig várom, hogy elmehessek kefirkultúráért!!! Már csak akkor lennék ettől boldogabb, ha olyan sajtot is tudnák készíteni, amit már sajna, több, mint 1 éve nem ehetek…A vegán parmezánt sem készíthettem el, számomra tilos a napraforgó és az élesztőpehely is! A joghurtnál csalok egy kicsit, a kesudió is határeset az allergiatesztemben..További jó kísérletezést és főzőcskézést kívánok Neked!
Szia,
már néhány kesumentes érlelt sajtot szanáltam a hűtőből, előbb-utóbb valamelyik csak jó lesz… 😀
Rettentően hiányzott már a kefír, az „előző életemben” nagy rajongója voltam, nagyon köszi a receptet, muszáj lesz kipróbálni! 🙂 A bögrém pedig üdvözletét küldi a testvérének. 😉
😉
Ez nagyon jól hangzik, meg is rendeltem a kultúrát. Egy kérdésem lenne, ha nincs növényi tejkészítő automatám, akkor csak turmixoljam le a hozzávalókat, szűrjem le, melegítsem a megfelelő hőfokra, és mehet bele a kultúra?
Előre is köszönöm a válaszod!
Otthoni eszközökkel nem tudod jól leutánozni a tejkészítőt (próbáltam) – szerintem főzz egy sűrűbb növényi tejet, ahogy szoktál, vagy sűrítsd be pl. 1 ek. konjac liszttel.
Szia! én azt szeretném kérdezni, hogy simán bolti gabonatejjel is lehet kefírt csinálni? nagyon köszönöm! és gratulálok a receptjeidhez!
Szia,
elvileg lehet (én nem próbáltam): előre be kell sűríteni, mert a növényi tej nem sűrűsödik be érés közben, pl. főzd fel 1 ek. konjac liszttel, vagy 1 kk. agar porral. +Kellhet bele kalcium-klorid is, ha nincs benne kalcium (hozzáadott, vagy pl. mandulához nem kell).
Szia Nóri,
Az mitől függ, hogy kell-e bele kalcium klorid, te azért nem használsz, mert a kesuban van?
Ma kaptam kézhez egy leveskeszítőt, jól sejtem, hogy a darabos főzés után elindított smooth- krémleves program (25+23 perc) jó megoldás lehet ezekre a receptjeidre? A habos kesutejet már ki is próbáltam úgy, persze nincs viszonyítási alapom, de jónak tűnt így és attól tartok egy 25 perces főz+turmix program kevés lenne nyers kölessel, vagy rizzsel kezdve. Próbáltál valaha ilyen készüléket, mit gondolsz, van olyan alapanyag, amihez elég lehet a 25 perces program is, ami egyből turmixol is?
Nagyon szépen köszönöm!
Zseniális a blog, rengeteget segít!
Szia,
Igen, magokban van kalcium, oda nem kell.
Nincs levesfőzőm, így passz… Szerintem csak próbáld ki és kóstold meg. Babnak lehet, hogy kevés lenne a 25 perc.
Nagyon finom. 🙂 Köszi a receptet. 🙂
Kedves Nóri!
Inspirált a blogod, hogy a meglévő növényitej készítőm mellé vegyek egy fermentálót is.
Megtörtént.
Tapasztalataim:
1. mivel nem volt otthon csak tarkabab, abból készítettem tejfölt. Sajnos, maradt benne egy kis kellemetlen íz, de már rendeltem fehérbabot, amit ajánlasz.
2. Szeretnék kefírt készíteni, vagyis el is készítettem a tejkészítőben recepted szerint. Itt egy kicsit zavarban vagyok, azt olvastam, hogy a kefírnek az alacsonyabb hőfok kell, de a receptedben ezt nem írod, én pedig a joghurt készítést kapcsoltam be. Próbáltam a kimchi-t, de ott nem tudtam időt állítani, makacsul ragaszkodott a 36 (38?) órához, Te pedig 12 órában adod meg a készítés idejét.
Végül is melyik a jó program?
Szia Eszter,
épp most próbáltam ki csicseriborsóval a tejföl receptem, mert elfogyott a fehér bab, szóval azzal is lehet legközelebb. 🙂
Kefirhez az alacsonyabbik hőfokú program kell (kimchi vagy rice wine). Nem tudom, miért nem tudtad rövidebb időre beállítani, annak működnie kellene. Ha tényleg nem sikerül, hívd fel a Vegital szervizt! Mindig készségesen segítenek.
Köszönöm Nóri.
Próbáltam többször a kimchinél az időpontot állítani, nem mozdul.
Felhívom a szervízt.
Csicsriborsóm van üveges, szerinted az is jó lenne?
A kesudió-köles kefír így is elég jó lett.
A konzerv hüvelyes csak akkor működhet, ha a levét is mellé teszed, de konkrétan nem tudom, nem próbáltam.
Kedves Nóra,
Nekem igazi kefirgombám van, van bármi tapasztalatod vele és a növényi – akár bolti tejekkel?
Szia Tamara,
nincs sajnos – FB csoportokban láttam, hogy van, aki ilyet használ, szóval nem Te leszel az első, de én nem tudok hozzászólni. 🙂
Kölest pajzsmirigy probléma miatt kerülöm kell elvileg. Mit javasolsz helyette? Előre is nagyon köszönöm!
Próbáld 1/2-1/2 adagolópohár kesuból és gyöngybabból!
Barnarizzsel szoktam csinálni, de csináltam már fehérrel is, tök jó lesz úgy is (ha rizst ehetsz) 🙂
Szia Nóri!
Pár napja írtam, hogy fermentálás után hígabb a kész termék mint előtte. Megfogadtam a tanácsodat és nem hűtöttem le teljesen és most a kefir sem sikerült. Jó sűrű volt az alap a kefir pedig nagyon híg. Esetleg lehet gond hogy színes Himalája sót és mézet használok cukor helyett? Viszont a bab-kesu mindig sikerül, ezért nem értem. A tejszín alapom olyan jó lett fermentálás nélkül is, hogy abból lett a krémsajt. Lehet a géppel van gond? Válaszodat előre is köszönöm.
Szia Éva,
sem a sóban, sem a mézben nem látom a gondot…
Ha a géppel lenne a baj, a bab-kesu sem sikerülne.
Most már csak a kölesre, kesura és a kultúrára tudok gyanakodni.
Kipróbálnám én is most már ezt a receptet, de most nincs kefir kultúrám…
Ha jutok valamire, írok ide.
Szia Nóri!
Csináltam megint tejföl, kivettem egy adagot amit csak simán beraktam a hűtőbe és szépen besűrűsödött, a géppel megint hígabb lett mint az alap. Arra gondoltam holnap felhivom a szervizt és megkérdezem. Majd jelentkezem.
Szia, két kérdésem lenne a kerfirrel kapcsolatban 🙂
Leszurod a tejet mielőtt belemegy a kultúra?
Illetve az agavet mikor adod hozzá?
Előre is köszönöm
Laca
Szia Laca,
nem, nem kell szűrni. Az agavét a kultúrával együtt ésszerű belekeverni.
Sok sikert!
Nóra
Köszönöm szépen! Jó sűrűre sikeredett, elégedett vagyok!
Régóta akartam már növényi alapú kefirt, de csak most találtam a receptre.
Agave helyett most csak almaszirup volt itthon, de láthatóan az is tette a dolgát 🙂
Köszi mégegyszer!
A házi növényi tej / joghurt / tejföl / krémsajt készítéssel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseiteket megválaszoltam a Növényi "tejtermékek" GY.I.K. bejegyzésben - mielőtt kérdezel, kérlek olvasd el!