• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Kefir házilag, növényi tejből

2016-11-22 Írta: Andrási Nóra 23 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ha követed a blogom egy ideje, láthattad, hogyan próbálkoztam először probiotikus kapszulákkal joghurtot készíteni, ami nem volt rossz, de a tej- és gluténmentes, igazi joghurtkultúra felfedezése igazi előrelépés volt ezen a téren: így született a házi joghurtom. Ez egy igazán nagyszerű állomás volt, rögtön beszereztem Panni sajtboltjából még néhány kultúrát és amiatt panaszkodtam neki, hogy mennyire nem egyszerű az élet ezekkel a bacikkal, hogy mindegyik más-más hőfokon érzi jól magát. Erre csak annyit mondott, hogy “készíts kefirt, annak kb. 20-25 fok kell, elronthatatlan”. Így is tettem, és íme a végeredmény. 🙂

Tejmentes kefir házilag valódi kefir kultúrával #tejmentes #vegán #mindenmentes \mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Kefir házilag – igazi kefirkultúrával

Az otthoni kefirkészítés tényleg nem egy nagy kaland. A kefir kultúra számára optimális hőfok 25 fok körül van, nem szükséges hozzá külön berendezés, egyszerűen a konyhapulton is állhat egy éjszakát, persze lefedve, és másnap mehet a hűtőbe.

Kefir kultúrából is kapható kapszulás és tasakos változat: a kapszulából 1/4 kapszula kell 1 liter tejhez, és a maradék negyed kapszulák tartalmát alufóliába csomagolva, lezárt dobozban tárolhatjuk a mélyhűtőben felhasználásukig. A tasakokat pont 1 liter tejhez méretezték, így sokkal könnyebb használni, cserébe ezek drágábbak. (A kultúrákat tej- és gluténmentes üzemben csomagolják.)

A joghurtnál is használt alapot próbáltam ki hozzá, és nekem elsőre ízlett. Állagra kb. kaukázusi kefir, de csak enyhén szénsavas, visszafogottan buborékos. Ha már úgyis növényi tejkészítőben készül hozzá a tej, én abban hagytam állni egy éjszakát: a készülék hőszigetelt, így biztosan nem fáztak a bacik. 🙂

Tejmentes kefir házilag valódi kefir kultúrával #tejmentes #vegán #mindenmentes \mindenmentes.hu

Nekem és B-nek ízlett, tejivó férjemnél nem volt osztatlan a siker, pedig a joghurtomat szerette… Kíváncsian várom a visszajelzéseiteket.

A recept növényi tejkészítő automatával készül.

5.0 from 7 reviews
Kefir házilag, növényi tejből, kefir kultúrával
 
Nyomtat
Előkészület
20 perc
Főzési idő
12 óra
Össz. idő
12 óra 20 perc
 
Tejmentes, vegán növényi kefir házilag készült növényi tejből
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: házi finomság
Konyha: tejmentes, vegán
adag: 1,3L / 7 pohár
Hozzávalók
  • 1 mérőpohár (60g) hántolt köles
  • 1 mérőpohár (50g) kesudió
  • ½ kk. só
  • 1/4 kapszulás kefir kultúra** vagy 1 tasakos kefir kultúra
  • 1 kk. agavé szirup***
Elkészítés
  1. Tedd a növényi tejkészítő automatába a tej hozzávalóit (köles, kesudió, só), töltsd fel vízzel a MIN jelzésig és indítsd el a gabonatej/száraz programot. (kb. 40 perc)
  2. Tedd félre, és várd meg, amíg 30-35 fokosra hűl. (Konyhai hőmérőt használtam hozzá.) Tedd bele a kultúrát is, és indítsd el a készüléken a "juice" - pár perces turmixoló programot.
  3. Hagyd az automatában fermentálódni 8-10-12 órára. Én nem éreztem jelentős különbséget, de idővel egyre "kefiresebb" lesz.
  4. Ha elkészült, tedd be a hűtőbe és pár óra múlva fogyasztásra kész!
Megjegyzések
Az én növényi tejkészítőm 1,3 L-es. Ha ettől eltérő térfogatú készüléket használsz, használj arányosan több vagy kevesebb hozzávalót!

** A kapszula tartalmát négyfelé osztottam, a másik 3 részt alufóliába csomagolva a fagyasztóban tartom. (Lezárt a dobozban, a többi kapszulával.)
A kész kefir hűtőben egy hétig biztosan eláll, tovább nem próbáltam.

***Az agavé szirup azért szükséges, hogy a benne lévő cukrok tápanyagot adjanak az erjesztést végző baktériumoknak.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 pohár kalória: 92 kcal Szénhidrát: 9g CH
3.5.3226

Hasonló bejegyzések:

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)
Habos-babos kakaó (vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, fermentáló, kefir, kesudió, köles, növényi tejtermék, Vegital

Előző bejegyzés « Mindenmentes zsemle – gluténmentes, élesztőmentes, IR-barát
Következő bejegyzés Vegán székelykáposzta »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Boros Ildikó mondta

    2016-11-22, 8:43 de.

    Kedves Nóri!
    Fantasztikus vagy, alig várom, hogy elmehessek kefirkultúráért!!! Már csak akkor lennék ettől boldogabb, ha olyan sajtot is tudnák készíteni, amit már sajna, több, mint 1 éve nem ehetek…A vegán parmezánt sem készíthettem el, számomra tilos a napraforgó és az élesztőpehely is! A joghurtnál csalok egy kicsit, a kesudió is határeset az allergiatesztemben..További jó kísérletezést és főzőcskézést kívánok Neked!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-11-28, 9:00 du.

      Szia,
      már néhány kesumentes érlelt sajtot szanáltam a hűtőből, előbb-utóbb valamelyik csak jó lesz… 😀

      Válasz
  2. Zita @The Puur mondta

    2016-11-22, 1:29 du.

    Rettentően hiányzott már a kefír, az “előző életemben” nagy rajongója voltam, nagyon köszi a receptet, muszáj lesz kipróbálni! 🙂 A bögrém pedig üdvözletét küldi a testvérének. 😉

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-11-28, 8:57 du.

      😉

      Válasz
  3. Dóri mondta

    2017-02-15, 8:58 du.

    Ez nagyon jól hangzik, meg is rendeltem a kultúrát. Egy kérdésem lenne, ha nincs növényi tejkészítő automatám, akkor csak turmixoljam le a hozzávalókat, szűrjem le, melegítsem a megfelelő hőfokra, és mehet bele a kultúra?
    Előre is köszönöm a válaszod!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-02-18, 11:22 de.

      Otthoni eszközökkel nem tudod jól leutánozni a tejkészítőt (próbáltam) – szerintem főzz egy sűrűbb növényi tejet, ahogy szoktál, vagy sűrítsd be pl. 1 ek. konjac liszttel.

      Válasz
  4. sasvári juli mondta

    2017-10-22, 12:24 du.

    Szia! én azt szeretném kérdezni, hogy simán bolti gabonatejjel is lehet kefírt csinálni? nagyon köszönöm! és gratulálok a receptjeidhez!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-10-22, 9:57 du.

      Szia,
      elvileg lehet (én nem próbáltam): előre be kell sűríteni, mert a növényi tej nem sűrűsödik be érés közben, pl. főzd fel 1 ek. konjac liszttel, vagy 1 kk. agar porral. +Kellhet bele kalcium-klorid is, ha nincs benne kalcium (hozzáadott, vagy pl. mandulához nem kell).

      Válasz
  5. Andi mondta

    2020-05-27, 4:46 du.

    Szia Nóri,

    Az mitől függ, hogy kell-e bele kalcium klorid, te azért nem használsz, mert a kesuban van?
    Ma kaptam kézhez egy leveskeszítőt, jól sejtem, hogy a darabos főzés után elindított smooth- krémleves program (25+23 perc) jó megoldás lehet ezekre a receptjeidre? A habos kesutejet már ki is próbáltam úgy, persze nincs viszonyítási alapom, de jónak tűnt így és attól tartok egy 25 perces főz+turmix program kevés lenne nyers kölessel, vagy rizzsel kezdve. Próbáltál valaha ilyen készüléket, mit gondolsz, van olyan alapanyag, amihez elég lehet a 25 perces program is, ami egyből turmixol is?

    Nagyon szépen köszönöm!
    Zseniális a blog, rengeteget segít!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-05-28, 10:30 de.

      Szia,
      Igen, magokban van kalcium, oda nem kell.
      Nincs levesfőzőm, így passz… Szerintem csak próbáld ki és kóstold meg. Babnak lehet, hogy kevés lenne a 25 perc.

      Válasz
  6. Tímea mondta

    2020-10-22, 4:58 du.

    Nagyon finom. 🙂 Köszi a receptet. 🙂

    Válasz
  7. Faragó Eszter mondta

    2021-03-28, 1:23 du.

    Kedves Nóri!
    Inspirált a blogod, hogy a meglévő növényitej készítőm mellé vegyek egy fermentálót is.
    Megtörtént.
    Tapasztalataim:
    1. mivel nem volt otthon csak tarkabab, abból készítettem tejfölt. Sajnos, maradt benne egy kis kellemetlen íz, de már rendeltem fehérbabot, amit ajánlasz.
    2. Szeretnék kefírt készíteni, vagyis el is készítettem a tejkészítőben recepted szerint. Itt egy kicsit zavarban vagyok, azt olvastam, hogy a kefírnek az alacsonyabb hőfok kell, de a receptedben ezt nem írod, én pedig a joghurt készítést kapcsoltam be. Próbáltam a kimchi-t, de ott nem tudtam időt állítani, makacsul ragaszkodott a 36 (38?) órához, Te pedig 12 órában adod meg a készítés idejét.
    Végül is melyik a jó program?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-03-30, 10:34 de.

      Szia Eszter,
      épp most próbáltam ki csicseriborsóval a tejföl receptem, mert elfogyott a fehér bab, szóval azzal is lehet legközelebb. 🙂
      Kefirhez az alacsonyabbik hőfokú program kell (kimchi vagy rice wine). Nem tudom, miért nem tudtad rövidebb időre beállítani, annak működnie kellene. Ha tényleg nem sikerül, hívd fel a Vegital szervizt! Mindig készségesen segítenek.

      Válasz
      • Faragó ESzter mondta

        2021-03-30, 9:49 du.

        Köszönöm Nóri.
        Próbáltam többször a kimchinél az időpontot állítani, nem mozdul.
        Felhívom a szervízt.
        Csicsriborsóm van üveges, szerinted az is jó lenne?
        A kesudió-köles kefír így is elég jó lett.

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2021-03-31, 2:22 du.

          A konzerv hüvelyes csak akkor működhet, ha a levét is mellé teszed, de konkrétan nem tudom, nem próbáltam.

          Válasz
  8. Kovács Tamara mondta

    2021-03-29, 8:13 du.

    Kedves Nóra,

    Nekem igazi kefirgombám van, van bármi tapasztalatod vele és a növényi – akár bolti tejekkel?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-03-30, 10:35 de.

      Szia Tamara,
      nincs sajnos – FB csoportokban láttam, hogy van, aki ilyet használ, szóval nem Te leszel az első, de én nem tudok hozzászólni. 🙂

      Válasz
  9. Olivia mondta

    2022-03-08, 3:14 du.

    Kölest pajzsmirigy probléma miatt kerülöm kell elvileg. Mit javasolsz helyette? Előre is nagyon köszönöm!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-03-08, 3:19 du.

      Próbáld 1/2-1/2 adagolópohár kesuból és gyöngybabból!

      Válasz
    • Szilvi mondta

      2022-05-12, 10:58 de.

      Barnarizzsel szoktam csinálni, de csináltam már fehérrel is, tök jó lesz úgy is (ha rizst ehetsz) 🙂

      Válasz
  10. Ignéczi Éva mondta

    2022-08-27, 7:25 de.

    Szia Nóri!

    Pár napja írtam, hogy fermentálás után hígabb a kész termék mint előtte. Megfogadtam a tanácsodat és nem hűtöttem le teljesen és most a kefir sem sikerült. Jó sűrű volt az alap a kefir pedig nagyon híg. Esetleg lehet gond hogy színes Himalája sót és mézet használok cukor helyett? Viszont a bab-kesu mindig sikerül, ezért nem értem. A tejszín alapom olyan jó lett fermentálás nélkül is, hogy abból lett a krémsajt. Lehet a géppel van gond? Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-08-29, 2:06 du.

      Szia Éva,
      sem a sóban, sem a mézben nem látom a gondot…
      Ha a géppel lenne a baj, a bab-kesu sem sikerülne.
      Most már csak a kölesre, kesura és a kultúrára tudok gyanakodni.
      Kipróbálnám én is most már ezt a receptet, de most nincs kefir kultúrám…
      Ha jutok valamire, írok ide.

      Válasz
      • IgnécziÉva mondta

        2022-08-29, 5:40 du.

        Szia Nóri!

        Csináltam megint tejföl, kivettem egy adagot amit csak simán beraktam a hűtőbe és szépen besűrűsödött, a géppel megint hígabb lett mint az alap. Arra gondoltam holnap felhivom a szervizt és megkérdezem. Majd jelentkezem.

        Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum