Go Back
+ servings
Eper chutney chiával: fűszeres, édeskés-savanykás indiai szósz vagy mártogatós cukor és hosszas főzés nélkül! (#gluténmentes, #vegán #recept)

Eper chia chutney / csatni - cukormentes

Szerző: Mindenmentes Nóri
Eper chutney chiával: fűszeres, édeskés-savanykás indiai szósz vagy mártogatós cukor és hosszas főzés nélkül.
Előkészítés 10 minutes
Főzési idő 5 minutes
Össz. idő 15 minutes
Étel típusa ebéd, mártogatós, szósz, vacsora
Mentesség gluténmentes, indiai, vegán
Adagok száma 6 adag, vagy 2 kis üveg
Energia tartalom 400 kcal

Hozzávalók
 

  • 400 g eper
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1/2 kk. őrölt szegfűszeg
  • 2 kk. rózsabors mozsárban összetörve
  • 1/4 kk. fekete bors frissen őrölt
  • 1 kk.
  • 2 kk. frissen reszelt gyömbér
  • 1 db lime kb. 100g egészben
  • 50 g chia mag
  • késhegynyi stevia ízlés szerint - ha az eper nem elég édes

Elkészítés
 

  • Tisztítsd meg és felezd el az eperszemeket. A lime héját vágd le és kockázd fel a gyümölcsöt. Tedd ezeket aprítógépbe és pár pulzálással aprítsd darabosra.
  • Tedd egy kis lábosba a gyümölcsöket az összes fűszerrel. Önts hozzá annyi vizet, hogy majdnem ellepje az eperdarabokat.
  • Közepes hőfokon kezdd el melegíteni. Amikor elkezd forrni, vedd le a tűzhelyről és keverd bele a chia magot. Kóstold meg, és ízlésed szerint igazíts a fűszerezésen, vagy édesíst még egy késhegynyi stevia porral.
  • Töltsd előzőleg sterilizált befőttes üvegekbe vagy csatos üvegben tedd a hűtőbe egy éjszakára. Másnapra a chia magoktól szép zselés és sűrű lesz.

Megjegyzések

Ha befőttnek készíted, hosszabb távú tartósításhoz, akkor főzd az epret hosszabb ideig (kb. 20 percig finoman rotyogva), és a chia maggal is még 5 percet, mielőtt üvegekbe töltöd.

Tápérték információ

Kalória: 400kcalSzénhidrát: 64g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!