• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Falafel

2012-06-27 Írta: Andrási Nóra 19 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ezt a közel-keleti konyhában mindennapi finomságot is ciprusi barátainknál kóstoltuk először egy libanoni étteremben. Isteni volt, friss petrezselyemmel megszórva, gyros hússal, salátával, grillezett padlizsánnal tálalták.

Falafel

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Az eredeti változatot falafel-kanállal formázzák és olajban sütik ki. (Török, szír, libanoni élelmiszerboltokban kapható.) Én ezt szerettem volna elkerülni, mivel így sok olajat szívna fel, sokáig tart, és ha nem tökéletes a falafel-masszánk, könnyen szétfut. Ezek miatt szimpatikusabbnak tűnt a sütőben sütés. Az ötlet egyébként nem az én fejemből pattant ki: egyszer találtam egy nagyobb boltban mirelit falafelt, azon szerepelt ajánlásként, hogy sütőben is elkészíthető.
Ez a vega fasírt-helyettesítő főzelékekhez is kiváló feltét.

Hozzávalók 24 darabhoz:

200g csicseriborsó
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 tk. sütőpor
2 ek. apróra vágott petrezselyem
2 ek. apróra vágott koriander
1 kk. őrölt chili vagy cayenne-bors
1 kk. őrölt római kömény
2 ek. olaj
só, bors

Így készül a falafel:

1. A csicseriborsót mossuk meg és áztassuk be legalább 12 órára.
2. A csicseriborsót, az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymagerezdeket, a sütőport, fűszereket, olajat összeturmixoljuk. (Az én kancsós turmixgépemnek ez túl sűrű volt, botmixerrel viszont sikerült.) Egy kissé darabos, nedves tapintású, laza masszát kell kapnunk. Hígíthatunk vagy sűríthetünk rajta 1-1 ek. vízzel vagy liszttel. Általában 1 csapott ek. rizslisztet szoktam tenni bele.
3. Kézzel golyókat formáltam sütőpapírral kibélelt tepsire, és 180 fokon légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütöttem őket, amíg elkezdtek megpirulni.

A massza össz CH-tartalma 150g, így 6g CH/falafel, ha Ti is 25 falafelt süttök.

Falafel

Hasonló bejegyzések:

Tárkonyos csicseri-raguleves (TÉNÉ)
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...
Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, csicseriborsó, ebéd, főzelék, görög, hidegen is, vacsora

Előző bejegyzés « Muszaka
Következő bejegyzés Gombás ragu csicseriborsóval »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. mclahlan mondta

    2012-12-02, 1:32 du.

    Nóri! 🙂
    Ma elkészítettem, római köménnyel, de koriandert nem sikerült beszerezni, így annyit változtattam rajta, hogy 2 tk.őrölt koriander magot tettem bele.
    Még a mindenkárosat imádó férjem is dicsérte az illatát!
    Nagyon laktató, nagyon finom, nagyon köszi ezt is! 🙂

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2012-12-03, 8:57 de.

    Örülök a sikerünknek! 🙂

    Válasz
  3. Judit Magyar mondta

    2013-07-14, 6:46 du.

    Kedves Nóri! Jól értem, hogya csicseriborsót nem kell megfőzni, csak beáztatni?

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-07-14, 6:56 du.

    Szia Judit!
    Jól bizony, mivel nem főzni, hanem sütni fogjuk. 🙂 Első alkalommal nem gondoltam át elég jól: megfőztem, majd megsütöttem. Nem ajánlom… 😉
    Nóri

    Válasz
  5. Judit Vaspöri mondta

    2013-08-14, 8:38 du.

    Szia Nóri!Sütőpor helyett használhatok szódabikarbónát?

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-08-14, 8:43 du.

    Szia Judit!
    Persze, a lényeg ugyanaz. 🙂
    N.

    Válasz
  7. Judit Vaspöri mondta

    2013-08-14, 8:51 du.

    Köszi! Candida diétára készülök, és gyűjtöm a recepteket, és nem utolsó sorban az erőt is hozzá :)Sok jó receptet találok itt!

    Válasz
  8. Névtelen mondta

    2014-01-17, 8:03 du.

    Szia Nóri. Kerestem tortilla vagy pita receptet a blogodon, amiben tálalhatnám ezt a finomságot, de nem találtam. Segítenél nekem ,hogy készíthetnék szénhidrát csökkentetten ilyesmit? Az eredeti gondolom sima búzalisztből van. A teljes kiőrlésű rozsliszt széttörik,letapad, a kukoricaliszt úgy tudom hizlal, zablisztből nem tudom ,hogy lehetne készíteni. Segítséged előre is köszönöm. 🙂

    Válasz
  9. Névtelen mondta

    2014-01-17, 8:03 du.

    Szia Nóri! Vehetek ehhez az ételhez konzerv babot, hogy ne kelljen áztatnom? Olvastam, hogy ha nem pihentetem hűtőben a masszát ,akkor az szét fog esni, de te nem írtad, hogy pihentetni kéne. Ha jól értem se nem kell zsemlemorzsába forgatni, se meglocsolni olajjal a sütés előtt? A választ előre is köszönöm. Üdv: Riri

    Válasz
  10. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-01-17, 8:07 du.

    Szia Riri,
    konzerv csicseriborsóval még nem próbáltam: nem tudom, egyenértékű-e a beáztatottal. Ha kipróbálod, írd meg, mire jutottál!
    A szétesés inkább akkor gond, ha hagyományosan, olajban sütik a falafelt: így a sütőben nem esik szét, és van egy kis olaj a masszában, nem szoktam külön megkenni.
    Üdv.

    Válasz
  11. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-01-17, 8:09 du.

    Szia,
    Igen, a pita búzalisztből, a tortilla kukoricalisztből van. Én a hajdinapalacsintámat tudnám elképzelni ilyen szerepben: már régóta tervezem valami salátás tekercsnek is kipróbálni, de még nem került sorra. A hajdinapalacsintát megtalálod a receptmutatóban "galette" címszó alatt.
    Üdv.

    Válasz
  12. Vigh Zoltánné mondta

    2016-11-05, 10:54 de.

    Kedves Nóri!
    Számomra olyan receptekre volna szükségem, ami nem tartalmaz, hagymaféléket, gombát, tojást, húst és halat. Szeretném megkérdezni, hogy tudnál e ebben segíteni!
    Köszönettel Vigh Zoltánné Icus

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-11-12, 12:16 de.

      Kedves Icus,
      az oldalamon a jobb oldalsávban és a receptek menüpont alatt található keresőt bepipálva leválogathatod a vegán recepteket, ezekben nincs tojás, hús és hal. A többire nem tudsz ilyen egyszerűen keresni, böngészni kell tovább… A hagyma nehéz ügy, mert minden főételemben van, de megteheted, hogy kihagyod.
      Üdv,
      Nóri

      Válasz
  13. Szabó Bernadett mondta

    2017-09-25, 6:28 du.

    Kedves Nóri!
    Régóta olvasgatom az oldaladat, és szemezek a receptekkel. Az életmódomon szeretnék változtatni, és egészségesebben élni. Nem vagyok gyakorlott szakács, így egy könnyebb étellel akartam kezdeni. A választásom a falafelre esett. Nem bántam meg! Már a sütőben illatozik!
    Köszönöm!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-09-25, 9:13 du.

      Szia, próbáld ki a lencse falafelt is, az is nagyon finom! 🙂

      Válasz
  14. csilla mondta

    2018-02-14, 7:18 du.

    konzerv csicserivel is nagyszerűen működik!
    én szójajoghurtos tzatzikivel tálaltam, ez lehet, hogy már fúziós konyha kategória? 🙂

    Válasz
  15. Körösztös Ágnes mondta

    2019-07-18, 6:06 du.

    Nagyon finom ez a fasírt!!! Köszönöm Nóri a receptet.

    Válasz
  16. Zsófi mondta

    2020-02-05, 7:58 du.

    Szia Nóri!
    Azt szeretném kérdezni, hogy ha konzerv csicseriborsóval csinálom akkor az áztatás kihagyhatom és egyből apríthatom, igaz?
    Eddig csak egyszer csináltam falafelt, akkor pedig babbal de valamiből túl kevés/sok volt és szétesett az olajban de remélem sütőben sikerülni fog.
    A válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-02-05, 8:54 du.

      Igen, kihagyhatod.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum