2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Ezt a közel-keleti konyhában mindennapi finomságot is ciprusi barátainknál kóstoltuk először egy libanoni étteremben. Isteni volt, friss petrezselyemmel megszórva, gyros hússal, salátával, grillezett padlizsánnal tálalták.
![Falafel](https://www.mindenmentes.hu/wp-content/uploads/2015/12/falafel-1.jpg)
Az eredeti változatot falafel-kanállal formázzák és olajban sütik ki. (Török, szír, libanoni élelmiszerboltokban kapható.) Én ezt szerettem volna elkerülni, mivel így sok olajat szívna fel, sokáig tart, és ha nem tökéletes a falafel-masszánk, könnyen szétfut. Ezek miatt szimpatikusabbnak tűnt a sütőben sütés. Az ötlet egyébként nem az én fejemből pattant ki: egyszer találtam egy nagyobb boltban mirelit falafelt, azon szerepelt ajánlásként, hogy sütőben is elkészíthető.
Ez a vega fasírt-helyettesítő főzelékekhez is kiváló feltét.
Hozzávalók 24 darabhoz:
200g csicseriborsó
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 tk. sütőpor
2 ek. apróra vágott petrezselyem
2 ek. apróra vágott koriander
1 kk. őrölt chili vagy cayenne-bors
1 kk. őrölt római kömény
2 ek. olaj
só, bors
Így készül a falafel:
1. A csicseriborsót mossuk meg és áztassuk be legalább 12 órára.
2. A csicseriborsót, az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymagerezdeket, a sütőport, fűszereket, olajat összeturmixoljuk. (Az én kancsós turmixgépemnek ez túl sűrű volt, botmixerrel viszont sikerült.) Egy kissé darabos, nedves tapintású, laza masszát kell kapnunk. Hígíthatunk vagy sűríthetünk rajta 1-1 ek. vízzel vagy liszttel. Általában 1 csapott ek. rizslisztet szoktam tenni bele.
3. Kézzel golyókat formáltam sütőpapírral kibélelt tepsire, és 180 fokon légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütöttem őket, amíg elkezdtek megpirulni.
A massza össz CH-tartalma 150g, így 6g CH/falafel, ha Ti is 25 falafelt süttök.
![Falafel](https://www.mindenmentes.hu/wp-content/uploads/2015/12/falafel-2.jpg)
Nóri! 🙂
Ma elkészítettem, római köménnyel, de koriandert nem sikerült beszerezni, így annyit változtattam rajta, hogy 2 tk.őrölt koriander magot tettem bele.
Még a mindenkárosat imádó férjem is dicsérte az illatát!
Nagyon laktató, nagyon finom, nagyon köszi ezt is! 🙂
Örülök a sikerünknek! 🙂
Kedves Nóri! Jól értem, hogya csicseriborsót nem kell megfőzni, csak beáztatni?
Szia Judit!
Jól bizony, mivel nem főzni, hanem sütni fogjuk. 🙂 Első alkalommal nem gondoltam át elég jól: megfőztem, majd megsütöttem. Nem ajánlom… 😉
Nóri
Szia Nóri!Sütőpor helyett használhatok szódabikarbónát?
Szia Judit!
Persze, a lényeg ugyanaz. 🙂
N.
Köszi! Candida diétára készülök, és gyűjtöm a recepteket, és nem utolsó sorban az erőt is hozzá :)Sok jó receptet találok itt!
Szia Nóri. Kerestem tortilla vagy pita receptet a blogodon, amiben tálalhatnám ezt a finomságot, de nem találtam. Segítenél nekem ,hogy készíthetnék szénhidrát csökkentetten ilyesmit? Az eredeti gondolom sima búzalisztből van. A teljes kiőrlésű rozsliszt széttörik,letapad, a kukoricaliszt úgy tudom hizlal, zablisztből nem tudom ,hogy lehetne készíteni. Segítséged előre is köszönöm. 🙂
Szia Nóri! Vehetek ehhez az ételhez konzerv babot, hogy ne kelljen áztatnom? Olvastam, hogy ha nem pihentetem hűtőben a masszát ,akkor az szét fog esni, de te nem írtad, hogy pihentetni kéne. Ha jól értem se nem kell zsemlemorzsába forgatni, se meglocsolni olajjal a sütés előtt? A választ előre is köszönöm. Üdv: Riri
Szia Riri,
konzerv csicseriborsóval még nem próbáltam: nem tudom, egyenértékű-e a beáztatottal. Ha kipróbálod, írd meg, mire jutottál!
A szétesés inkább akkor gond, ha hagyományosan, olajban sütik a falafelt: így a sütőben nem esik szét, és van egy kis olaj a masszában, nem szoktam külön megkenni.
Üdv.
Szia,
Igen, a pita búzalisztből, a tortilla kukoricalisztből van. Én a hajdinapalacsintámat tudnám elképzelni ilyen szerepben: már régóta tervezem valami salátás tekercsnek is kipróbálni, de még nem került sorra. A hajdinapalacsintát megtalálod a receptmutatóban "galette" címszó alatt.
Üdv.
Kedves Nóri!
Számomra olyan receptekre volna szükségem, ami nem tartalmaz, hagymaféléket, gombát, tojást, húst és halat. Szeretném megkérdezni, hogy tudnál e ebben segíteni!
Köszönettel Vigh Zoltánné Icus
Kedves Icus,
az oldalamon a jobb oldalsávban és a receptek menüpont alatt található keresőt bepipálva leválogathatod a vegán recepteket, ezekben nincs tojás, hús és hal. A többire nem tudsz ilyen egyszerűen keresni, böngészni kell tovább… A hagyma nehéz ügy, mert minden főételemben van, de megteheted, hogy kihagyod.
Üdv,
Nóri
Kedves Nóri!
Régóta olvasgatom az oldaladat, és szemezek a receptekkel. Az életmódomon szeretnék változtatni, és egészségesebben élni. Nem vagyok gyakorlott szakács, így egy könnyebb étellel akartam kezdeni. A választásom a falafelre esett. Nem bántam meg! Már a sütőben illatozik!
Köszönöm!
Szia, próbáld ki a lencse falafelt is, az is nagyon finom! 🙂
konzerv csicserivel is nagyszerűen működik!
én szójajoghurtos tzatzikivel tálaltam, ez lehet, hogy már fúziós konyha kategória? 🙂
Nagyon finom ez a fasírt!!! Köszönöm Nóri a receptet.
Szia Nóri!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha konzerv csicseriborsóval csinálom akkor az áztatás kihagyhatom és egyből apríthatom, igaz?
Eddig csak egyszer csináltam falafelt, akkor pedig babbal de valamiből túl kevés/sok volt és szétesett az olajban de remélem sütőben sikerülni fog.
A válaszodat előre is köszönöm!
Igen, kihagyhatod.