• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Tárkonyos csicseri-raguleves (TÉNÉ)

2023-03-21 Írta: Andrási Nóra 4 hozzászólás

Úgy érzem, ezen a télen minden eddiginél több krémlevest, zöldséges ragut és egytálételeket ettünk, mint korábban bármikor. Ehhez az is hozzájárult, hogy a gyerekeknél bármi könnyebben fogy, amit lehet kenyérrel mártogatni, vagy pirított kenyérkockával enni… 😀 Hát mit mondjak, igazuk van. Ahogy a fiúk (Sándor, József és Benedek) meghozzák a meleget, és lassan lekanyarodunk erről a menüsorról (bár még mindig nem sürgős), meg akartam mutatni nektek a legújabb slágerlevesünket, a tárkonyos csicseri-ragulevest. A citromos-tárkonyos, friss ízvilág miatt tavasszal is remekül fog mutatni az asztalodon.

Tárkonyos csicseriraguleves (TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Tárkonyos csicseri-raguleves egyszerűen

Ma azzal indítottam a napot, hogy kinyomoztam, hogyan is kellene írni azt, hogy „csicseri-raguleves”, mert egybe írva túl hosszú lenne (több, mint hat szótag), de akkor teljesen külön vagy kötőjellel? Végül erre jutottam, remélem, helyes. 🙂 Vissza a leveshez.

Ez egy végtelenül egyszerű, télen is állandóan a kamrában lapuló dolgokból összedobható sűrű leves/egytálétel, ami egy kis kovászos teljes kiőrlésű gluténmentes kenyérrel lazán megállja a helyét önállóan is ebédre. Pont így született egyébként: a „basszus, nincs ebéd mára!” incidenst sikerült feloldani a hummusz céljából megfőzött csicseriborsó, némi répa és krumpli beáldozásával. Pici teljesértékűföl, pici citrom, pici tárkony, és már kész is. (Tudom, hogy nem mindenki tart otthon házilag fermentált növényi tejfölt, segítek helyettesíteni.)

Lehetne ez a leves sokkal gazdagabb is zöldség ügyileg – azért álltam meg ennél az egyszerű változatnál, mert azt vettem észre, hogy a gyerekeim jobban elfogadják azokat az ételeket, amelyek nem túl „bonyolultak”: ha látszik rajta, hogy mi van benne és az nem túl sokféle dolog, nem túl összetettek az ízek, akkor jobb eséllyel kóstolják és eszik meg… (A jegyzeteknél adok még ötleteket, hogy mivel tudjátok gazdagabbá tenni.)

Tárkonyos csicseriraguleves (TÉNÉ) |mindenmentes.hu

HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Már kanalaznád is, ugye? A jó hírem, hogy ezt a bejegyzést is tovább tartott megírni, mint megfőzni ezt a levest… Szóval, áztasd be gyorsan azt a csicseriborsót!

5.0 from 1 reviews
Tárkonyos csicseri-raguleves (TÉNÉ)
 
Nyomtat
Előkészület
20 perc
Főzési idő
40 perc
Össz. idő
1 óra
 
Laktató raguleves frissítő citromos-tárkonyos ízvilággal bármikor elérhető kamrai alapanyagokból. Gluténmentes, vegán, TÉNÉ recept.
Szerző: Andrási Nóra
Étel típus: leves
Konyha: gluténmentes, vegán, TÉNÉ
adag: 6
Hozzávalók
  • 200g csicseriborsó (szárazon ennyi, vagy 2 kis konzerv)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 0,4 kg sárgarépa
  • 1,2 kg krumpli
  • 1 tk só (elhagyható, ha sómentesen főzöl)
  • 2 tk sómentes levesfűszer
  • 1 ek citromlé
  • pici (bio!) citromhéj
  • 2 dl teljesértékűföl (helyettesítésről írtam a jegyzetekben!)
  • 1 tk szárított tárkony (vagy egy ágacska friss)
Elkészítés
  1. A csicseriborsót áztasd be egy éjszakára, és másnap főzd puhára 90 perc alatt.
  2. A répát, krumplit és a hagymát vád apró kockákra.
  3. Egy nagyobb leveses fazékban pár evőkanál vizen párold puhára a hagymát. Ha letapadna, tegyél még alá kevés vizet.
  4. Amikor a hagyma áttetsző, dobd rá a répát és krumplit, keverd át, majd öntsd fel a csicseriborsóval (főzőlével együtt).
  5. Engedd fel még annyi vízzel, hogy a zöldségek éppen csak kikukucskáljanak belőle. (Igen, ez így nagyon sűrűnek tűnik, bízz bennem...)
  6. Mehet bele a só és a levesfűszer, majd forrald fel, fedd le és alacsony fokozaton főzd 40 percig.
  7. Az utolsó pár percben vegyél ki két merőkanállal a levesből, add hozzá a teljesértékfölt, citromlevet, citromhéjat. Ezt turmixold simára, majd öntsd vissza a leveshez és forrald össze.
  8. Szórd a tetejére a tárkonyt, fedd le és kapcsold le a tűzhelyet. Kész!
Megjegyzések
A házi teljesértékűfölt helyettesítheted:
- fél bögre beáztatott kesudióval és egy pohár növényi tejjel, ha olyan erős turmixod van, ami krémesre viszi a kesut
- fél bögre hosszan áztatott dióval és egy pohár növényi tejjel,
- választhatsz bolti fermentált növényi "tejfölt" - ez így nem lesz 100% TÉNÉ, de a tökéletes most sem állhat a jobb útjába - válaszd a legkisebb zsírtartalmú terméket.

Ha a levest szeretnéd gazdagabbá tenni, tehetsz bele még:
- gyökérzöldséget: zellert, petrezselyemgyökeret a répával egyszerre,
- borsót az utolsó 20 percre,
- gombát az utolsó 5 percre,
- főzhetsz bele tésztát vagy hajdinát is levesbetétnek: a hajdinát 5 percig főzd.

Ebből az adagból kb. 3 liter leves lesz, ami 6 nagy tányérnak felel meg (5 dl). A tápérték adatok egy ilyen nagy tányérra vonatkoznak.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 kalória: 350 kcal zsír: 4,1 g Szénhidrát: 66 g rost: 11 g fehérje: 13 g
3.5.3251

Hasonló bejegyzések:

Házi növényi "tejtermékek" GY.I.K.
Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Kategória: Egyéb, élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: csicseriborsó, egytálétel, húsvét, leves, TÉNÉ

Előző bejegyzés « Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Következő bejegyzés Házi növényi „tejtermékek” GY.I.K. »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Judit mondta

    2023-07-03, 1:37 du.

    Kedves Nóri, szerinted a tejföl helyett lehet beletenni az ALDI-ban kapható vegán-kókuszkrémet is? még sosem használtam, de gondolom olyan lehet az állaga(íze), mint a sima tejfölnek. (sajnos nincs fermentálóm, így nem tudok otthon készíteni)
    :)Köszi

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2023-07-08, 10:01 de.

      Szia,
      persze, de ha már Aldi, van ott mandula/zab alapú fermentált cucc is, az jobban hajaz a tejfölre… 😉

      Válasz
  2. Melinda mondta

    2023-07-27, 8:13 du.

    Igaz, hogy nyár van, de elég sok csicseriborsót főztem meg és eszembe jutott, hogy olvastam ezt a receptet nálad nemrég.
    Ma elkészítettem és szuperfinom lett! Nem használtam semmiféle tejfölt, csak egy kis rizsliszttel sürítettem, de így is tökéletes lett az állaga és az íze nagyon gazdag.
    Hálás vagyok az ötletért, Nóri!
    Melinda

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2023-07-28, 4:10 du.

      Örülök, hogy ízlett! <3

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend mentor és coach. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás életmód változtató program
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend mentor és coach. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum