• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Gombás ragu csicseriborsóval

2012-06-29 Írta: Andrási Nóra 3 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Mostanában egyre jobban érdekelnek a közel-keletei ízek. Ennek megfelelően a csicseriborsó-fogyasztásunk is jelentősen megugrott az elmúlt hetekben. Hogy ne unjunk rá, a falafel és a hummusz után itt már inkább csak háttértáncos lett. Ezt a ragut is egy keleties recept ihlette, de egy kicsit megszelidítettem, így akkor is ízleni fog, ha amúgy nem kedveled az ismeretlen vagy fűszeres ízeket.

Gombás ragu csicseriborsóval


Hozzávalók 4 személyre:

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

500g barna csiperke
1 kis salátacukkini (150g)
1 kis padlizsán (300g)
100g csicseriborsó
90g előgőzölt barna rizs
1 hámozott paradicsomkonzerv (400g)
2 gerezd fokhagyma
1 ek. kókuszzsír
1/2 kk. őrölt kömény
1 csokor friss petrezselyem
só, bors

Így főztem:
1. Előző este megmostam és beáztattam a csicseriborsót.
2. Meghámoztam, majd 1×1 centis kockákra vágtam a padlizsánt, besózva félretettem. Megmostam és nagyobb kockákra vágtam a csiperkét. A rizst feltettem főni.
3. A fokhagymát megfuttattam a kókuszzsíron, hozzákevertem a köményt, egyszer megkevertem, majd rádobtam a gombát. Amíg az pirult, meghámoztam és felszeleteltem a cukkinit, feldaraboltam a hámozott paradicsomokat.
4. Mikor a gomba elkezdett levet ereszteni, Felengedtem a paradicsommal és a levével. Sóztam, borsoztam.
5. A padlizsánkockákat leöblítettem, a csicseriborsóról leengedtem a vizet, és a cukkinivel a már rotyogó raguhoz adtam. Megmostam és felaprítottam a petrezselymet.
6. Miután felfőtt, kb. 10 percig hagytam főni fedő alatt, majd lekapcsoltam a tűzhelyet és belekevertem a petrezselymet, a főtt rizst. A fedő alatt hagytam összeérni.

Nem voltam benne biztos, hogy a kömény jól illik-e majd a gombához és ehhez a paradicsomos-zöldséges raguhoz, de remek volt, ezt még ismételni fogom. Szerintem friss petrezselyem helyett még korianderrel lehetne bolondítani. Ebédre készült, így éppen 50g CH/adag, de 40g rizzsel vacsira is éppen megfelel.

Ugyan nem kapott 30 perc címkét, de az elkészítése nem tart sokáig: a zöldségek felkockázása az, ami miatt nem fér bele 30 percbe.

Gombás ragu csicseriborsóval

Hasonló bejegyzések:

Tárkonyos csicseri-raguleves (TÉNÉ)
Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)
Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, csicseriborsó, ebéd, főzelék, gomba, keleties, vacsora

Előző bejegyzés « Falafel
Következő bejegyzés Gyümölcsjoghurt házilag »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Hoppál Orsolya mondta

    2016-10-18, 4:23 du.

    Nagyon tetszik ez a recept 🙂 A csicseriborsónak mennyit kell állnia? Meleg vagy hideg vízbe kell tenni?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-10-20, 10:00 du.

      Hideg vízben egy éjszakát, de használhatsz konzervet is, ha sietsz és megengeded magadnak. 🙂

      Válasz
  2. Bori mondta

    2019-07-20, 11:25 de.

    Nagyon király!! Komolyan kezdem megszeretni a gombát!!
    Zseniálisan finom lett pont mint a tegnapi csilis bab

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum