Go Back
+ servings
Mindenmentes zsemle - #gluténmentes #inzulinrezisztencia barát #gabonamentes #élesztőmentes #CHcsökkentett \mindenmentes.hu

Mindenmentes zsemle - gluténmentes, élesztőmentes, IR-barát

Szerző: Mindenmentes Nóri
Mindenmentes zsemle: gluténmentes, gabonamentes, csökkentett szénhidrát tartalmú, élesztőmentes, mégis puha, szaftos zsemlék kb. 20 perc alatt a sütőben.
Előkészítés 20 minutes
Főzési idő 25 minutes
Össz. idő 45 minutes
Étel típusa zsemle
Mentesség élesztőmentes, gluténmentes, szénhidrát csökkentett
Adagok száma 6 db
Energia tartalom 160 kcal

Hozzávalók
 

  • 70 g földimandula liszt őrlemény
  • 70 g csicseriborsó liszt
  • 40 g kókuszliszt
  • 30 g nyílgyökérliszt
  • 2 ek. szezám- vagy lenmagpehely*
  • ½ kk. szódabikarbóna
  • 290 g víz
  • 2 ek. útifűmaghéj
  • 1 kk. almaecet
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 kk.

Elkészítés
 

  • A bolhafűmaghéjat áztasd be a vízbe. Csak 1-2 percet kell álljon, hogy megduzzadjon, de ne legyen az egész pohár vízből zselé. Ha mégis így lett, kevés vízzel lazítsd majd a tésztát.
  • Először a földimandula lisztet mérd egy keverőtálba és alaposan nyomkodd szét benne a csomókat. Mindig nagy gubancok vannak benne, és ezek a zsemlében is így maradhatnak.
  • Mérd a tálba a többi szilárd hozzávalót is lisztek, szódabikarbóna.
  • Tedd a bolhafűmaghéjas vízbe a sót, almaecetet, olívaolajat is.
  • A folyékony hozzávalókat alaposan keverd össze a szilárdakkal. Ha már összeállt, akkor bánj vele óvatosan: a buborékok most keletkeztek a szódabikarbóna és almaecet nyomán, a túl sok gyúrástól megszökhetnek.
  • Sütőpapírral kibélelt tepsire formázz a tésztából hat helyes gombócot, és süsd 180 fokon, alul-felül sütéssel 25 percig.

Megjegyzések

* 1ek. szezám- vagy lenmag kávédarálóban picit megdarálva.
A kókuszliszten nem szerepeltek pontos tápérték adatok, így azt nem tudtam beleszámolni az értékekbe.

Tápérték információ

Adag: 1dbKalória: 160kcalSzénhidrát: 17gFehérje: 3gZsír: 8.5g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!