• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Szupercsoki – nyers, vegán csokoládé inkabogyóval és puffasztott vadrizzsel

2016-12-15 Írta: Andrási Nóra 9 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Először 2012 augusztusában kóstoltam nyers csokoládét, és elsőre feltűnt, hogy ez teljesen más műfaj, mint amit korábban csokoládé címszó alatt ismertem. Az emlékeim már kissé megfakultak, amikor Z idén nyáron hazahozott egy kis madárlátta nyers, vegán csokoládés fehérjeszeletet ami tele volt superfoodokkal, és valami hihetetlenül finom volt… Na ekkor jutott újra eszembe ez a projekt.

Szupercsoki - nyers vegán csokoládé inkabogyóval és puffasztott vadrizzsel

Nyers csokoládé

Igazából nem vártam túl sokat a nyers csokoládétól. Azt gondoltam, hogy biztosan okkal dolgozzák fel jó alaposan a kakaót a holland kakaóhoz, majd a megszokott csokoládéimhoz. Minek fáradnának vele annyit, ha nyersen is finom, nem igaz? 🙂

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

A Planetbio ellátott a nyers csokoládéhoz szükséges minden alapanyaggal szuper minőségben. Gondolkodtam, hogy mi kerüljön még bele a nyilvánvaló kakaóporon és kakaóvajon kívül. A kislányommal végigkóstolgattuk a Planetbio bogyó és magválasztékának jó részét egy szép, napos délelőttön, és végül úgy döntöttem, hogy a kissé savanykás nyers criollo kakaóporhoz a szintén kicsit savanykás inka bogyót párosítjuk majd. 🙂

Ma B-vel #superfood kóstolást tartottunk. 😊 Az inkabogyó is nagyon nyamm de a yaconsziruppal éppenhogy édesített nyers kakaódarabkák nagyon-nagyon 💚 Ezek is 5% kedvezménnyel kaphatóak a @planetbiohungary-nál a ‘mindenmentes’ kuponkóddal 😉 #mutimiteszel_mentes #mutimiteszel_vegan #mutimiteszel #mik #instahun #norimindenmenteskonyhaja

Nóri mindenmentes konyhája (@mindenmentes) által közzétett fénykép, 2016. Nov 26., 04:26 PST

Egyébként B a napokban megtalálta a konyhaszekrényben a lucumás karamellekhez használt öntőformákat, és mindenképpen szerette volna megkóstolni a szilikont, ezért a csokoládéval egy füst alatt a azokból is készítettem még egy adaggal… 🙂 Édesítéshez a korábban már bevált lucuma port használtam.

Szupercsoki - nyers vegán csokoládé inkabogyóval és puffasztott vadrizzsel

Szupercsoki

Az a legszuperebb ezekben a superfoodokból készült édességekben (mint a korábbi karamell és ez a csoki), hogy nemcsak finomak, de tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal: pl. a kakaó és a lucuma is vasban gazdag (kalciumban, magnéziumban is), míg az inka bogyó többek között C-vitaminban, ami segíti a vas felszívódását. Ezért ez a csoki remek ötlet, ha kicsit turbózni szeretném kis családom vasbevitelét (és a sajátom).

Ha már kissé nem konvencionális csokoládé, nem tudtam kihagyni belőle a sós beütést… Életem legjobb csokoládé élménye egy sós étcsokoládéhoz köthető, és imádom, ha ropog valami a csokiban, ezért éppen picit megsózott puffasztott vadrizsszemeket is csempésztem bele. 😉 Hogy miért pont vadrizs? Mert fekete, így nagyon jól mutat a kipattogó fehér belsejével (bár ez a csokoládéba öntve kevésbé érvényesül), és mert jó hosszúak a szemek, így jó eséllyel ropogni fog pár szem minden harapásnál. 🙂 (Persze kerülhetne bele más ropogós dolog is, ez nem egy kötött műfaj.)

Szupercsoki - nyers vegán csokoládé inkabogyóval és puffasztott vadrizzsel

Az eredmény? Nos, mint mondtam, nem vártam tőle sokat, erre valami észbontóan finom lett… A nyers kakaó a savanykás gyümölccsel és a sós, ropogós rizsszemekkel nálam nagyon jó helyen végzett, és a család is pusztítja elég rendesen… 🙂 Szerintem hamarosan lesz még folytatása a történetnek: nagyon szeretném a kissé fanyar goji bogyót is “beleszelidíteni” valami nasiba…

5.0 from 3 reviews
Szupercsoki - nyers, vegán csokoládé inkabogyóval és puffasztott vadrizzsel
 
Nyomtat
Előkészület
5 perc
Főzési idő
10 perc
Össz. idő
15 perc
 
Nyers, vegán csokoládé házilag - egészen más, mint a hagyományos csokoládé. Gyümölcsösen savanykás, egészséges nasi, házilag, akár ajándékba is!
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: nyers édesség, desszert
Konyha: nyers, vegán, cukormentes, gluténmentes
adag: 180g
Hozzávalók
  • 60g kakaóvaj
  • 40g nyers kakaópor
  • 20g lucuma por
  • 2 ek. agávé szirup
  • 20g inka bogyó
  • 20g vadrizs
  • pici csipet só
  • olajspray
Elkészítés
  1. A puffasztott vadrizshez fújj egy kis olajsprayt egy tapadásmentes serpenyőbe, és pattogtasd ki a vadrizs szemeket. Miközben kevergeted, szórj rá egy pici csipet sót. (Onnan tudod, hogy kész van, hogy egyre ritkábban pattognak már a szemek.)
  2. Az inka bogyókat én 2-3 kisebb darabra vágtam, hogy jobban el tudjam oszlatni a csokoládéban.
  3. Gőz felett olvaszd meg a kakaóvajat: vigyázz, hogy ne hevítsd túl - amikor már kb. ¾ része megolvadt, leveheted a gőzről, és kevergetés közben az egész meg fog olvadni.
  4. A kakaó és lucuma port kézi habverővel keverd bele a kakaóvajba, majd mehet bele az agávé szirup is.
  5. Forgasd bele a bogyók és a vadrizs ⅔ részét, majd öntsd a masszát sütőpapírral kibélelt formába (én egy feles méretű püspökkenyér formát használtam), és szórd meg a maradék bogyóval és rizzsel.
  6. Hagyd pár órát, hogy teljesen megszilárduljon és szeletelheted is!
Tápanyag információ
tálalási adag: 100g kalória: 560 kcal zsír: 37g Szénhidrát: 31g fehérje: 9g
3.5.3226

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)
Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: ajándék, archiv, csokoládé, inka bogyó, kakaó, karácsony, lucuma, nyers, planetbio, superfood, tízórai, uzsonna

Előző bejegyzés « Vegán székelykáposzta
Következő bejegyzés Mindenmentes cirokos cipó (gluténmentes, élesztőmentes házi kenyér) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Kata mondta

    2017-01-24, 4:03 du.

    Nóri, isteni ez a csokirecept! Amióta megkaptam tőled hírlevélben, már többször megcsináltam, és nem tudunk vele betelni! Az inka bogyó helyett én szárított áfonyát használtam, amúgy minden a te recepted szerint készült, könnyű volt elkészíteni. Nagyon szeretjük! Köszönjük! 🙂

    Válasz
  2. Hajni mondta

    2017-11-23, 12:00 du.

    Szia Nóri! A lucumas por helyett más édesítő is használható? pl eritrit, 4:1 illetve étkezésre szánt kakaóvajat te merre tudtál beszerezni?

    Köszönöm

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-11-23, 5:13 du.

      Szia,
      nem, ehhez csak a lucuma jó, mert annak van “karamelles” íze. Kakaóvaj anno a PlanetBiotól jött, de van pl. itt is.

      Válasz
  3. Ancsa mondta

    2018-10-03, 2:37 du.

    Szia Nori,korabban tobbszor wlkeszitettem ezt a csokit,tokeletre es imadtuk!Most pedig mar a napokban masodszor ugrott ossze,es darabos,matt izè lett belole.Mi tortenhetett,kerlek segits,mert nagyon szeretnem ujra elkesziteni ajandekkent!Koszonom:Ancsa

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-10-03, 9:05 du.

      Szia,
      nem lehet, hogy túlmelegítetted a kakaóvajat? 32 fok fölött kristálymódosulatot vált “összeugrik”. Legközelebb tegyél félre 1/5 rész szilárd kakaóvajat, és a 35-36 fokra melegített kakaóvajat a hőforrásról levéve ezzel “oltsd be”, közben kevergesd. Jó lesz! 🙂

      Válasz
  4. Ildi mondta

    2019-01-24, 10:25 du.

    Kézmelegben ugye a tied is olvad? Ezen a kepen nem úgy néz ki… Vagy? KÖSZI!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-01-24, 10:27 du.

      Persze, hogy olvad! A képen nincs kézben. 😀

      Válasz
    • Gábor mondta

      2019-08-19, 3:38 du.

      Én már az első lépésnél elbuktam, a vadrizs nem pattogott, hanem megégett. Bár rá is van írva a csomagolására, hogy “olajban nem pirítsuk”

      Válasz
      • Mindenmentes Nóri mondta

        2019-08-20, 4:57 du.

        Sajnálom… legközelebb talán egy picit több érzéssel. 🙂 Azért remélem, a csokit elkészítetted, mert ropogós rizs nélkül is finom…

        Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum