• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Cukormentes karamella lucuma porral

2016-10-20 Írta: Andrási Nóra 8 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Vajon miért van az, hogy minél messzebb áll valami az étrendemtől, annál izgalmasabbnak tűnik…? Az első dolog, amitől megváltam anno, a cukor és a gyors felszívódású szénhidrátok voltak. Természetes, hogy azóta is sóvárgok a karamell után. 🙂 Mindenre van megoldás, így már évek óta van cukormentes karamellszósz recept a blogomon: éppen ezen a héten írta az egyik olvasóm, hogy ez a legjobb karamellszósz, amit valaha kóstolt (köszi!) – kicsit talán túlzott, de tényleg isteni. 🙂 A reggeli kávémhoz találtam karamell ízű stevia cseppet (!), így kerek volt a világ, de… eszembe jutott a vajkaramella. Ha érdekel, hogy a cukormentes karamella felé vezető utam miért pont egy szuperélelmiszeren keresztül vezetett, olvass tovább!

Cukormentes karamella lucuma porral |mindenmentes.hu

Cukormentes karamella?

A karamell bizonyos cukrok (redukáló cukrok) hőbomlása során keletkezik, hogy pontosan mi is, az még nem tisztázott. Emiatt pontosan ugyanolyan ízt, állagot nem lehet elérni cukor nélkül, így ez a lucuma karamell is csak erősen hasonlít a karamellre: az illata édeskés, az állaga is nagyon hasonló, csak egy hajszálnyit keményebb gyerekkorom vajkaramellájánál. Az íze? Édes, de nem túl édes, van benne valami virágos beütés (nem vagyok borszakértő… 🙂 ) és egy kicsit gyümölcsös, mivel a lucuma egy gyümölcs. 🙂

Mi az a lucuma?

A lucuma (lúcuma) egy Dél-Amerikában őshonos fa gyümölcse. Hagyományosan az Andokban (Peru, Ecuador) termesztik: természetes édesítőszerként használják, és pl. Peru legnépszerűbb fagylaltja is lucuma ízű. 🙂 Magas vas- és foszfor tartalma miatt az utóbbi években szuperélelmiszerként világkarriert futott be.

Az íze elég nehezen leírható: hasonlították már a juharszirup és az édesburgonya mellett a tejkaramellához is. Innen jött a gondolat, hogy vajon lehetne ebből valahogy vajkaramella ízű dolgot készíteni? Kiderült, hogy az ötletem nem is olyan vad: rábukkantam erre a receptre, majd apró változtatással (a két hozzávalóból lecseréltem az egyiket… 🙂 ) el is készült a saját házi “cukormentes karamellám”, ami ráadásul szuperélelmiszer is!

Friss hajtás életmód változtató program

Cukormentes karamella lucuma porral |mindenmentes.hu

Szükségünk van-e szuperélelmiszerekre?

Mielőtt megosztom a (rendkívül bonyolult 😉 ) receptet, tennék egy kis kitérőt a superfoodok témájában. Évek óta figyelem, hogy a különböző tápanyagokban kiemelkedően gazdag élelmiszerek hogyan lesznek egyre népszerűbbek. Az érzéseim vegyesek ezzel kapcsolatban.

Felmerül a kérdés, hogy vajon szükségünk van-e a tápanyagok pótlására, ha egyébként egészséges, változatos étrenden élünk? A válasz az, hogy könnyen elképzelhető: a nem fenntartható módon végzett földművelés tönkreteszi a termőföldet, ezért az ott termelt zöldségek, gyümölcsök tápanyagtartalma sem lesz az igazi. Szerencsésnek tartom a szemléletet, hogy a vitaminokat, ásványi anyagokat természetes formában vigyük be a szervezetbe, és erre jó megoldás lehet a szuperélelmiszerek fogyasztása. Az érem másik oldala, hogy a világ másik végéből beszerzett élelmiszerek sem fenntarthatóak a költséges és energiaigényes szállítás miatt. Mi lenne a valódi megoldás? Ha mindannyian fenntartható módon megtermelnénk a saját zöldségünket, de legalábbis olyan helybeli kistermelőktől vásárolnánk, akik odafigyelnek a talajok egészségére. Amíg ez nem megy, addig segíthetnek a szuperélelmiszerek.

Cukormentes karamella lucuma porral |mindenmentes.hu

Ha superfood vásárlásra adjuk a fejünket, meg kell győződni a termékek minőségéről. Ez a másik szempont, ami eddig visszatartott a superfoodok fogyasztásától: ahhoz, hogy valóban “szuperek” legyenek, nagy odafigyelésre van szükség már a termeléstől kezdve. Pl. a híres goji bogyó csak akkor lesz jó minőségű, ha többezer méter magasan termesztik, vagy a maca por csak akkor lesz fogyasztásra érdemes, ha a termőtalajnak több évet adnak a regenerálódásra két maca termés között. Amikor leültem beszélgetni Gáborral, a PlanetBio ügyvezetőjével, meggyőzött arról, hogy kínosan ügyelnek a termékeik minőségére: pl. rendszeresen ellenőrzik a tápanyagtartalmukat, és a cégalapító hölgy annak idején személyesen felkereste a legtöbb termelőt, akiktől a termékeik származnak. Minden kérdésemre korrekt választ kaptam, felüdítő volt. 🙂 Így történt, hogy én is elkezdtem a superfoodokkal ismerkedni…

HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:

E-mail *

Adatkezelési tájékoztató

Az adatkezelési tájékoztatót *
megismertem és elfogadom.

A recept után megosztok egy akciós kuponkódot, amivel az olvasóim 5% kedvezménnyel vásárolhatnak a PlanetBio webáruházában! 🙂

5.0 from 4 reviews
Cukormentes karamella lucuma porral
 
Nyomtat
Előkészület
10 perc
Főzési idő
Össz. idő
10 perc
 
Cukormentes "karamella" bonbonok lucuma porral: mindössze két hozzávalóval - kényeztet és még egészséges is.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: bonbon, desszert, ajándék
Konyha: cukormentes, vegán
adag: 15db
Hozzávalók
  • 60g lucuma por
  • 60g kakaóvaj*
Elkészítés
  1. Gőz felett olvaszd meg a kakaóvajat. Vigyázz, hogy ne melegítsd túl: amikor már csak kb. a harmada szilárd, vedd le a gőzről és kevergesd, amíg teljesen megolvad.
  2. Add hozzá a lucuma port és keverd csomómentesre.
  3. Öntsd szilikon bonbon formába és szobahőmérsékleten hagyd megszilárdulni.
Megjegyzések
* Azért választottam kakaóvajat, mert az íze jobban ment ehhez a recepthez és magasabb az olvadáspontja: 32 fokon olvad. Használhatsz kókuszzsírt is, ami 24 fokon olvad, de emiatt érdemes hűtőben tartani a kókuszos bonbonokat. Kevés kókuszzsír hozzáadásával lágyabbá is teheted a bonbonjaidat.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1db kalória: 50 kcal zsír: 4g Szénhidrát: 3g
3.5.3217

A PlanetBio webáruházban az olvasóim most 5% kedvezménnyel vásárolhatnak a “mindenmentes” kuponkód érvényesítésével. A kedvezmény nem csak a recept hozzávalóira, hanem a teljes kínálatra érvényes. 🙂 Kellemes böngészést kívánok!

Hasonló bejegyzések:

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)
Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)
Mindenmentes répatorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Habos-babos kakaó (vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: ajándék, archiv, bonbon, lucuma, nyers, planetbio, superfood, szuperélelmiszer, tízórai, uzsonna

Előző bejegyzés « Zellerkrémleves almával, dióval (tejmentes, gluténmentes, vegán)
Következő bejegyzés Sütőtökös hajdina “rizottó” »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Boros Ildikó mondta

    2016-11-02, 3:07 du.

    Igazán annyira várom az új receptjeidet, ez most valami szuper lett! Senki sem hitte el a családból, hogy nincs cukor benne ás csak 2 összetevőből készült! Sajnos, nem készíthetek minden nap, a lucuma kicsit húzós, de mindenképpen már az ünnepi repertoárba is beillesztem!

    Válasz
  2. BéZsé mondta

    2016-11-21, 7:08 du.

    Kedves Nóri!
    Én bonbon tölteléket készítettem belőle. Kicsit változtattam a recepten, 40g kakaóvajat, 20g kókuszzsírt használtam, csokihüvelyekbe töltöttem, isteni lett! A maradék tölteléket szilikon formába kanalaztam, így lett 4 darab “vajkaramellám” is, de egyértelműen a bonbonok nyertek az ízcsatában.

    Válasz
  3. Csernik Marcsi mondta

    2017-01-31, 7:48 du.

    Nagyon finom és különleges, köszi a receptet 🙂

    Válasz
  4. Molnár Emese mondta

    2017-03-03, 6:05 du.

    Annyi kérdésem lenne, hogy ez a lucuma por adható kicsiknek is? 2 évesnek! Köszönöm!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-03-06, 10:37 du.

      Az enyém befalta, nem panaszkodott. 🙂 Ez is csak egy gyümölcs…

      Válasz
  5. Sz.A.Hermina mondta

    2019-05-13, 4:35 du.

    Kedves Nóri,

    Vajon más márkájú lucuma porral is működik?
    Mit gondolsz?

    Köszi,
    Hermi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-05-13, 7:28 du.

      Persze!

      Válasz
      • Sz.A.Hermina mondta

        2019-05-14, 4:33 du.

        Szuper, köszi!
        Gondoltam lehet eltérés az ízében.
        Hamarosan kipróbálom.
        Nagyon szuperek a receptjeid! <3

        Hermi

        Válasz

Vélemény, hozzászólás? Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Friss hajtás életmód változtató program

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Barion-small

Minden jog fenntartva© 2022 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum