• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Cukormentes karamella lucuma porral

2016-10-20 Írta: Andrási Nóra 8 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

Vajon miért van az, hogy minél messzebb áll valami az étrendemtől, annál izgalmasabbnak tűnik…? Az első dolog, amitől megváltam anno, a cukor és a gyors felszívódású szénhidrátok voltak. Természetes, hogy azóta is sóvárgok a karamell után. 🙂 Mindenre van megoldás, így már évek óta van cukormentes karamellszósz recept a blogomon: éppen ezen a héten írta az egyik olvasóm, hogy ez a legjobb karamellszósz, amit valaha kóstolt (köszi!) – kicsit talán túlzott, de tényleg isteni. 🙂 A reggeli kávémhoz találtam karamell ízű stevia cseppet (!), így kerek volt a világ, de… eszembe jutott a vajkaramella. Ha érdekel, hogy a cukormentes karamella felé vezető utam miért pont egy szuperélelmiszeren keresztül vezetett, olvass tovább!

Cukormentes karamella lucuma porral |mindenmentes.hu

Cukormentes karamella?

A karamell bizonyos cukrok (redukáló cukrok) hőbomlása során keletkezik, hogy pontosan mi is, az még nem tisztázott. Emiatt pontosan ugyanolyan ízt, állagot nem lehet elérni cukor nélkül, így ez a lucuma karamell is csak erősen hasonlít a karamellre: az illata édeskés, az állaga is nagyon hasonló, csak egy hajszálnyit keményebb gyerekkorom vajkaramellájánál. Az íze? Édes, de nem túl édes, van benne valami virágos beütés (nem vagyok borszakértő… 🙂 ) és egy kicsit gyümölcsös, mivel a lucuma egy gyümölcs. 🙂

Mi az a lucuma?

A lucuma (lúcuma) egy Dél-Amerikában őshonos fa gyümölcse. Hagyományosan az Andokban (Peru, Ecuador) termesztik: természetes édesítőszerként használják, és pl. Peru legnépszerűbb fagylaltja is lucuma ízű. 🙂 Magas vas- és foszfor tartalma miatt az utóbbi években szuperélelmiszerként világkarriert futott be.

Az íze elég nehezen leírható: hasonlították már a juharszirup és az édesburgonya mellett a tejkaramellához is. Innen jött a gondolat, hogy vajon lehetne ebből valahogy vajkaramella ízű dolgot készíteni? Kiderült, hogy az ötletem nem is olyan vad: rábukkantam erre a receptre, majd apró változtatással (a két hozzávalóból lecseréltem az egyiket… 🙂 ) el is készült a saját házi „cukormentes karamellám”, ami ráadásul szuperélelmiszer is!

Cukormentes karamella lucuma porral |mindenmentes.hu

Szükségünk van-e szuperélelmiszerekre?

Mielőtt megosztom a (rendkívül bonyolult 😉 ) receptet, tennék egy kis kitérőt a superfoodok témájában. Évek óta figyelem, hogy a különböző tápanyagokban kiemelkedően gazdag élelmiszerek hogyan lesznek egyre népszerűbbek. Az érzéseim vegyesek ezzel kapcsolatban.

Felmerül a kérdés, hogy vajon szükségünk van-e a tápanyagok pótlására, ha egyébként egészséges, változatos étrenden élünk? A válasz az, hogy könnyen elképzelhető: a nem fenntartható módon végzett földművelés tönkreteszi a termőföldet, ezért az ott termelt zöldségek, gyümölcsök tápanyagtartalma sem lesz az igazi. Szerencsésnek tartom a szemléletet, hogy a vitaminokat, ásványi anyagokat természetes formában vigyük be a szervezetbe, és erre jó megoldás lehet a szuperélelmiszerek fogyasztása. Az érem másik oldala, hogy a világ másik végéből beszerzett élelmiszerek sem fenntarthatóak a költséges és energiaigényes szállítás miatt. Mi lenne a valódi megoldás? Ha mindannyian fenntartható módon megtermelnénk a saját zöldségünket, de legalábbis olyan helybeli kistermelőktől vásárolnánk, akik odafigyelnek a talajok egészségére. Amíg ez nem megy, addig segíthetnek a szuperélelmiszerek.

Cukormentes karamella lucuma porral |mindenmentes.hu

Ha superfood vásárlásra adjuk a fejünket, meg kell győződni a termékek minőségéről. Ez a másik szempont, ami eddig visszatartott a superfoodok fogyasztásától: ahhoz, hogy valóban „szuperek” legyenek, nagy odafigyelésre van szükség már a termeléstől kezdve. Pl. a híres goji bogyó csak akkor lesz jó minőségű, ha többezer méter magasan termesztik, vagy a maca por csak akkor lesz fogyasztásra érdemes, ha a termőtalajnak több évet adnak a regenerálódásra két maca termés között. Amikor leültem beszélgetni Gáborral, a PlanetBio ügyvezetőjével, meggyőzött arról, hogy kínosan ügyelnek a termékeik minőségére: pl. rendszeresen ellenőrzik a tápanyagtartalmukat, és a cégalapító hölgy annak idején személyesen felkereste a legtöbb termelőt, akiktől a termékeik származnak. Minden kérdésemre korrekt választ kaptam, felüdítő volt. 🙂 Így történt, hogy én is elkezdtem a superfoodokkal ismerkedni…

A recept után megosztok egy akciós kuponkódot, amivel az olvasóim 5% kedvezménnyel vásárolhatnak a PlanetBio webáruházában! 🙂

Cukormentes karamella lucuma porral |mindenmentes.hu

Cukormentes karamella lucuma porral

Szerző: Mindenmentes Nóri
Cukormentes "karamella" bonbonok lucuma porral: mindössze két hozzávalóval - kényeztet és még egészséges is.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 10 minutes mins
Össz. idő 10 minutes mins
Étel típusa ajándék, bonbon, desszert
Mentesség cukormentes, vegán
Adagok száma 15 db
Energia tartalom 50 kcal

Hozzávalók
 

  • 60 g lucuma por
  • 60 g kakaóvaj*
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • Gőz felett olvaszd meg a kakaóvajat. Vigyázz, hogy ne melegítsd túl: amikor már csak kb. a harmada szilárd, vedd le a gőzről és kevergesd, amíg teljesen megolvad.
  • Add hozzá a lucuma port és keverd csomómentesre.
  • Öntsd szilikon bonbon formába és szobahőmérsékleten hagyd megszilárdulni.

Megjegyzések

* Azért választottam kakaóvajat, mert az íze jobban ment ehhez a recepthez és magasabb az olvadáspontja: 32 fokon olvad. Használhatsz kókuszzsírt is, ami 24 fokon olvad, de emiatt érdemes hűtőben tartani a kókuszos bonbonokat. Kevés kókuszzsír hozzáadásával lágyabbá is teheted a bonbonjaidat.

Tápérték információ

Adag: 1gKalória: 50kcalSzénhidrát: 3gZsír: 4g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

A PlanetBio webáruházban az olvasóim most 5% kedvezménnyel vásárolhatnak a „mindenmentes” kuponkód érvényesítésével. A kedvezmény nem csak a recept hozzávalóira, hanem a teljes kínálatra érvényes. 🙂 Kellemes böngészést kívánok!

Hasonló bejegyzések:

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: ajándék, archiv, bonbon, lucuma, nyers, planetbio, superfood, szuperélelmiszer, tízórai, uzsonna

Előző bejegyzés « Zellerkrémleves almával, dióval (tejmentes, gluténmentes, vegán)
Következő bejegyzés Sütőtökös hajdina „rizottó” »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Boros Ildikó mondta

    2016-11-02, 3:07 du.

    5 stars
    Igazán annyira várom az új receptjeidet, ez most valami szuper lett! Senki sem hitte el a családból, hogy nincs cukor benne ás csak 2 összetevőből készült! Sajnos, nem készíthetek minden nap, a lucuma kicsit húzós, de mindenképpen már az ünnepi repertoárba is beillesztem!

    Válasz
  2. BéZsé mondta

    2016-11-21, 7:08 du.

    5 stars
    Kedves Nóri!
    Én bonbon tölteléket készítettem belőle. Kicsit változtattam a recepten, 40g kakaóvajat, 20g kókuszzsírt használtam, csokihüvelyekbe töltöttem, isteni lett! A maradék tölteléket szilikon formába kanalaztam, így lett 4 darab „vajkaramellám” is, de egyértelműen a bonbonok nyertek az ízcsatában.

    Válasz
  3. Csernik Marcsi mondta

    2017-01-31, 7:48 du.

    5 stars
    Nagyon finom és különleges, köszi a receptet 🙂

    Válasz
  4. Molnár Emese mondta

    2017-03-03, 6:05 du.

    Annyi kérdésem lenne, hogy ez a lucuma por adható kicsiknek is? 2 évesnek! Köszönöm!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-03-06, 10:37 du.

      Az enyém befalta, nem panaszkodott. 🙂 Ez is csak egy gyümölcs…

      Válasz
  5. Sz.A.Hermina mondta

    2019-05-13, 4:35 du.

    5 stars
    Kedves Nóri,

    Vajon más márkájú lucuma porral is működik?
    Mit gondolsz?

    Köszi,
    Hermi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-05-13, 7:28 du.

      Persze!

      Válasz
      • Sz.A.Hermina mondta

        2019-05-14, 4:33 du.

        Szuper, köszi!
        Gondoltam lehet eltérés az ízében.
        Hamarosan kipróbálom.
        Nagyon szuperek a receptjeid! <3

        Hermi

        Válasz
5 from 4 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.