• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Sütőtökös hajdina “rizottó”

2016-10-24 Írta: Andrási Nóra 11 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Egy igazi őszies főételre vágytam: valami laktatóra, ami átmelegít, amit belső elégedettséggel kanalazhatok… 🙂 Nagyra becsülöm a hajdinát az értékes beltartalma miatt, mégis egy ideje valahogy alig kap szerepet a főétkezéseinkben. Szerettem volna kicsit újra előtérbe helyezni, így született meg a sütőtökös hajdina rizottó ötlete.

Sütőtökös hajdina rizottó: laktató mégis frissítő őszi egytálétel. #Gluténmentes, IR-barát, tejmentes, tojásmentes, #vegán #recept. |mindenmentes.hu

Rizottó hajdinából?

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Egy igazi rizottó csak nagyon jó minőségű arborio rizsből készülhet. Ezt a fajta rizst a magas amilopektin tartalma emeli ki a többi közül: ettől lesz igazán krémes a rizottó. A rizsben lévő keményítő amilopektinből és amilózból áll. A két típusú keményítő között a szerkezetükben van különbség: az amilopektin gazdagon elágazik, míg az amilóz nem, emiatt az amilopektin sokkal gyorsabban emészthető (több ponton tudják “támadni” az emésztőenzimek), tehát gyorsabban felszívódó szénhidrát. Ezért nem ajánlott az arborio rizs, és az igazi rizottó IR diétában, és ezért cseréltem le az első pillantásra talán meglepő hajdinára.

Sütőtökös hajdina rizottó: laktató mégis frissítő őszi egytálétel. #Gluténmentes, IR-barát, tejmentes, tojásmentes, #vegán #recept. |mindenmentes.hu

Hajdina – egyik kedvenc gluténmentes gabonám

Azért tetszenek nekem annyira ezek a kis háromszög alakú magocskák, mert azon túl, hogy magas a rost tartalmuk és emiatt a hajdina kellemesen alacsony GI-jű alapanyagnak minősül, nem is kevés teljes értékű fehérjét is tartalmaz, és a szénhidrát tartalma egy hajszálnyival alacsonyabb (71g CH/100g) a többi gabonához képest. Plusz ráadás a magas vérnyomásban, érproblémákban szenvedőknek, hogy rutint is tartalmaz, ami erősíti az érfalat.

Sütőtökös hajdina rizottó: laktató mégis frissítő őszi egytálétel. #Gluténmentes, IR-barát, tejmentes, tojásmentes, #vegán #recept. |mindenmentes.hu

Ez a sütőtökös hajdina rizottó kicsit édeskés a sült töktől, ezt ellensúlyozandó került bele egy kis citrom, a hajdina kicsit diós ízt ad az egésznek. Z nem volt teljesen kibékülve az ebédjével, nekem nagyon ízlett, viszont annyira laktatott, hogy nem tudtam egyszerre megenni. 🙂

Elkészíted? Nagyon örülnék neki, ha értékelnéd a receptet itt egy hozzászólásban, és/vagy megosztanál velem egy képet az ételről Facebookon vagy Instagramon (@mindenmentes)!

5.0 from 6 reviews
Sütőtökös hajdina "rizottó"
 
Nyomtat
Előkészület
20 perc
Főzési idő
90 perc
Össz. idő
1 óra 50 perc
 
Sütőtökös hajdina rizottó: laktató mégis frissítő őszi egytálétel. Gluténmentes, IR-barát, tejmentes, tojásmentes, vegán recept.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: egytálétel
Konyha: gluténmentes, vegán, IR-barát
adag: 4 tányér
Hozzávalók
  • a sütőtökhöz:
  • 700g sütőtök (mag nélkül, héjastul ennyi)
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • 1 fej fokhagyma
  • só
  • bors
  • ½ citrom leve
  • provence-i fűszerkeverék (más zöldfűszer is lehet, amit szeretsz)
  • a rizottóhoz:
  • 190g hajdina
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 gerezd a sült fokhagymából
  • 1-2 kanál fehér bor (elhagyható)
  • 1 l zöldséglapalé (én ilyen kockát használok, ha nincs itthon...)
  • 1 kis csokor friss petrezselyem
  • néhány zsályalevél (szárítottat használtam)
  • ½ citrom leve
  • ¼ citrom héja
  • tálaláskor tejmentes parmezán ízlés szerint
Elkészítés
  1. A sütőtököt héjastul vágd 1-2 centis szeletekre (nekem 14 szelet lett). Keverd össze az olívaolajat a fél citrom levével, sóval, borssal, fűszerekkel, és forgasd meg benne a sütőtököt. Tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe. A fokhagymát akár egészben is mellé teheted. Süsd 200 fokon, kb. 45-50 percig, amíg megpuhul és elkezd megpirulni a széle.
  2. A rizottóhoz aprítsd fel a hagymát és a két gerezd friss fokhagymát, futtasd meg kevés olívaolajon. Amikor arany színű, dobd rá a leöblített hajdinát, és kevergesd, hogy a szemeket kicsit megkapja az olaj.
  3. Öntsd rá a bort és hagyd elforrni, ha szeretnél bele tenni, majd több részletben mehet a zöldségalaplé is. Sózd, borsozd. Keverj bele néhány gerezd sült fokhagymát, 6 szelet felkockázott sütőtököt, az apróra vágott petrezselymet, zsályát, a citrom másik felének levét és a citromhéjat.
  4. Addig főzd, amíg a hajdina megpuhul és kezd kásás lenni.
  5. Tálaláskor illik hozzá egy kis tejmentes parmezán.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 tányér kalória: 320 kcal Szénhidrát: 55 g
3.5.3251

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)
Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)
Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, ebéd, hajdina, rizottó, sütőtök, vacsora

Előző bejegyzés « Cukormentes karamella lucuma porral
Következő bejegyzés Gluténmentes tészta körkép IR-es szemmel, 2. rész »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Réka mondta

    2016-10-29, 10:24 du.

    Szia! Én elkészítettem a fent leírtak szerint! Nagyot csalódtam a hajdinában, végre valahára számomra is ehető volt! ☺Kicsit kevesebb citromlevet teszek bele legközelebb, de nagyon jó és tényleg laktató, különleges, őszies étel!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-10-31, 10:10 du.

      😀 Köszi!

      Válasz
  2. Lipscher Nóra mondta

    2017-01-18, 11:30 de.

    Nagyon klassz lett, isteni finom volt még a skeptikus férjemnek is ízlett!Nagyon jó a recept is mindent szuperül le van írva! Köszönöm!

    Válasz
  3. Ildikó mondta

    2017-03-01, 5:48 du.

    Kedves Nóra!
    Áztatod a gabonát főzés előtt? Azt olvastam máshol, hogy érdemes akár egy napot is áztatni.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-03-06, 10:34 du.

      Kedves Ildikó,
      nem szoktam – ezt a gabonák emésztést gátló anyaginak lebontása miatt írják: ha a mag csírázni készül, lebontja ezeket. Én nem izgulok miattuk, ezért nem áztatok.

      Válasz
  4. Zsófi mondta

    2017-10-18, 2:18 du.

    Kedves Nóri!
    Szuper a recept, valami isteni finom lett ez a rizottó! 🙂 Biztos gyakran fogom készíteni, hogy itt a tök szezon. Köszönöm! 🙂

    Válasz
  5. Lilla mondta

    2017-12-07, 10:10 de.

    Kedves Nóri!

    Köszönöm, remek recept. Korábban el nem tudtam képzelni az édes sütőtököt fokhagyma mellett. Még úgy is szépen illeszkednek az ízek, hogy nem volt alaplém, helyette előre pörkölt hajdinával készült.

    Válasz
  6. Nemes Iringó mondta

    2018-08-23, 9:02 de.

    Kedves Nóri! Nem nagyon kedvelem a hajdinát. Viszont szoktam árpából rizottót, pontosabban orzottot készíteni. Az mennyire változtatna a szénhidrát mennyiségen? Köszönöm előre is!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-08-23, 8:23 du.

      Szia! Gyakorlatilag semennyit nem változtat, mert a két gabonának hasonló a szénhidrát tartalma.

      Válasz
  7. Márti mondta

    2018-11-29, 12:39 du.

    Kedves Nóri! Én is kipróbáltam a receptedet és isteni finom. Édeskés és savanykás, plusz a fokhagyma is nagyon jól illik hozzá. Biztos, hogy többször elkészítem majd!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-11-29, 4:08 du.

      Szuper! 🙂

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum