• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Vegán parmezán mindenmentesen: tej-, dióféle-, gluténmentes, nem számolós

2016-09-19 Írta: Andrási Nóra 15 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

A vegán parmezán nem nagy újdonság a Nap alatt, és elárulom, hogy nem is erről akartam írni ezen a héten. Amiért meggondoltam magam, az volt, hogy végre én is el tudtam készíteni, és annyira örülök neki, hogy nem bírom magamban tartani a jó hírt! 🙂 Hiszitek vagy sem, ebben a pár összetevős, ötperces „receptben” a gluténmentes alapanyag beszerzése jelentette a legnagyobb akadályt…

Vegán parmezán mindenmentesen: tej-, dióféle-, gluténmentes, nem számolós

Gluténmentes élesztőpehely?

Anno én is imádtam a sajtokat, így amikor tejmentes diétába kezdtem, áhítattal figyeltem a mindenféle vegán blogok „sajtos” receptjeit. Így ismerkedtem meg az sörélesztőpehellyel, ami sok fehérjét és rengeteg B-vitamint tartalmaz, és érlelt sajt ízt kölcsönöz a vele ízesített ételeknek. Indultam is, hogy beszerzek egy csomaggal, és sajt gyártásba kezdek. Itt jött a bökkenő: a hazai kínálatban szereplő valamennyi (sör)élesztőpehely gluténtartalmú táptalajon éldegélő élesztőből készült… Pff. 🙁 Értem én, hogy a malátakivonat kézenfekvő válasz, ha az a kérdés, hogy hol érzi jól magát a sörélesztő, de hogy senki, senki ne csinálja másképp… Még Zizi is kérdezősködött nekem, hátha, de hiába.

Vegán parmezán mindenmentesen: tej-, dióféle-, gluténmentes, nem számolós

Vegán parmezán mindenmentesítve

És akkor megtudtam, hogy végre kapható kis hazánkban gluténmentes sörélesztő pehely… Boldogság! Rögtön meg is rendeltem, jött a csomag, bontottam, és azzal a lendülettel össze is dobtam ezt a kis parmezánt. Ha már végre gluténmentes lett, gondoltam, legyen dióféléktől mentes is, ráadásul, az alapanyagok összetételének szerencsés alakulása folytán nem számolós IR diétában. Ugye, mennyi szuper hír? Fel nem tett kérdéseitekre válaszolva: nem, egyelőre nem tudom élesztőmentessé tenni. 🙂

Frissen készült vegán parmezánom rögtön mélyvízbe került, amikor Z nekem szegezte a kérdést, hogy „Nincs itthon egy kis parmezán?” „De van, ma délután készítettem.” „Igazi nincs?” Cöcö. „Nincs hát.” „Na jó, hadd nézzem. … Hű, ez nagyon jó!” Hát így. 🙂

Ráadásul, ez a mindenmentes, vegán parmezán egyike azon (kevés) recepteknek, amiből a mindenmentes olcsóbb az „igazinál”: amikor utoljára parmezánt vettem (nem ma volt), 10.000 Ft/kg-nál kezdődtek azok a dolgok, amit már annak mertek nevezni. Ennél mondjuk nem nagy kihívás olcsóbbnak lenni. 🙂

Hab a tortán, hogy épp a napokban olvastam Iza blogján, hogy az olajos magvakat nem kell számolni IR-diétában (anno nekem csak a zöldségeket mondták), így ebben a receptben semmi sem számolós, ezért rendhagyó módon nem mérlegeltem, csak kanalaztam.

Vegán parmezán mindenmentesen: tej-, dióféle-, gluténmentes, nem számolós

És kanalazom azóta is. Került belőle az eheti spenótos tésztánkra is, de még a hummuszos kenyeremet is megszórtam vele… 😀

Vegán parmezán mindenmentesen: tej-, dióféle-, gluténmentes, nem számolós

Vegán parmezán: tej-, dióféle-, gluténmentes, nem számolós

Szerző: Mindenmentes Nóri
Hamisítatlan parmezán íz tejtermékek, glutén- és diófélék nélkül. IR diétában nem számolós, vegán recept.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Főzési idő 5 minutes mins
Össz. idő 5 minutes mins
Étel típusa vegán sajt
Mentesség dióféléktől mentes, gluténmentes, vegán
Adagok száma 50 g
Energia tartalom 250 kcal

Hozzávalók
 

  • 3 ek. pirított sózott napraforgómag
  • 7 ek. élesztőpehely
  • 1,5 kk. fokhagymagranulátum
  • 1/2 kk. só
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • Valamennyi hozzávalót tedd kávé/fűszerdarálóba, és alaposan daráld össze.
  • Kávédaráló híján diódarálóval vagy aprítógéppel aprítsd a napraforgómagot, és keverd össze a többi hozzávalóval.

Megjegyzések

Csak a hozzávalóknál linkelt sörélesztőpehellyel lesz gluténmentes!
Napraforgómag helyett használhatsz pirított, sós kesudiót is.

Tápérték információ

Adag: 50gKalória: 250kcalSzénhidrát: 3g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Habos-babos kakaó (vegán, TÉNÉ)

Kategória: gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, növényi tejtermék, sajt, vegán sajt

Előző bejegyzés « Gluténmentes tészta körkép IR-es szemmel, 1. rész
Következő bejegyzés Szilva csatni (chutney) – fűszeres szilvaszósz »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Zita mondta

    2016-09-19, 11:10 du.

    Igen, amióta beszéltünk erről, azóta a Biorganiknál lehet kapni gluténmentes sörélesztőpelyhet (mert amikor beszéltünk, akkor még nem volt gluténmentes nekik)!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-09-20, 9:33 du.

      Igen, rögtön lecsaptam rá, amikor megtudtam, hogy végre van ilyen is! 🙂

      Válasz
  2. Iamdori mondta

    2016-09-20, 8:26 de.

    Zseni recept !! A gm sörélesztő pedig felkerült a következő bevásárlós kívánságlistámra 🙂
    Egy kérdőjel viszont van bennem. Az olajos magokról én is mindent úgy tanultam a dietetikusomtól, mint Iza, egy kivételével. Mi a napraforgómagot is számolósak közé vettük …

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-09-20, 9:32 du.

      Hát, ezt tőle (a dietetikustól) kellene megkérdezned, és engem is érdekel a válasz, mert tápanyagösszetétel szempontjából olajos mag, olajos mag, én nem látok különbséget.

      Válasz
  3. Móni mondta

    2016-09-20, 8:26 de.

    5 stars
    Ez is gluténmentes: http://www.bioabc.hu/index.php?main_page=product_info&products_id=1956&language=hu&zenid=bsbo5rrag2mfua3629ukhcj0v1
    Bár a leírásban ez nem szerepel, de a dobozán írja, nekem ilyen van.

    Válasz
  4. Éva mondta

    2016-09-20, 8:48 de.

    Dejó! kipróbálom! Itt lapul a polcomon a sörélesztőpehely (nekem a sima is jó), épp a napokban néztem, hogy ez is egy lesz azok közül amit megvettem de nem tudok belőle készíteni semmit… 🙁 És erre itt a recept! Köszönöm!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-09-20, 9:29 du.

      Ha számolod a CH-t, akkor figyelj a csomagolásra, mert ebben csak 9g CH/100g volt, a korábbiakban pedig sokkal több!

      Válasz
  5. Ildikó Boros mondta

    2016-09-20, 12:18 du.

    Nekem csak az a bajom, h pont a napraforgó és az élesztő tilos:_(((
    Amúgy, anno imádtam a parmezánt!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-09-20, 9:28 du.

      Ebből az élesztőn sajnos még nem tudok segíteni. :\

      Válasz
  6. Évi mondta

    2016-09-22, 4:44 du.

    Nagyon szupernek néz ki! Laktózérzékenység ellenére bevállalnám a parmezánt, de az ára miatt nem. 🙁 Viszont ez nagyon tetszetős! 🙂 Bár múltkor kérdeztelek a gluténról, egyelőre nem tettem le róla. Egy nem mentes pehely biztos olcsóbb, így én is kipróbálom. 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-09-25, 10:27 du.

      Nem sokkal. Aztán ha mégis gm eszel, akkor ott lesz egy nagy zacsi nem gm pehely… 😉

      Válasz
  7. Zeliz mondta

    2016-09-28, 11:28 de.

    Boros Ildikónak mondom, hogy ez az élesztőpehely inaktív, vagyis nem funkcionál élesztőként már, candidások is ehetik. Ugyanez van ráírva a Móni által belinkelt dobozosra is. Szóval lehet, hogy mégis lehet!

    Válasz
  8. Évi mondta

    2017-03-29, 1:17 du.

    Most ilyen hozzászólós kedvemben vagyok. 🙂 Már írtam ide korábban is, azóta se vagyok gm… Van sörélesztőpelyhem viszont, és ma vettem napraforgót. De most esik le, hogy csak natúrt. 🙁 Azzal vajon működik?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-03-30, 10:36 de.

      Pirítsd meg sütőben, 180 fokon, amíg aranyszínű lesz, és használj több sót.

      Válasz
  9. Boros Idlikó mondta

    2017-09-27, 10:35 de.

    Zeliznek üzenem, köszönöm a tippet, de a napraforgó miatt amúgy sem tudom elkészíteni…sajnos….
    Azt nem tudom, mivel lehetne kiváltani…
    Már vettem inaktiv élesztőpelyhet, amit tudok máshoz használni, de itt nem is a GM-ről van szó, nem szabad…Foodteszt szerint tiltott!

    Válasz
  10. A házi növényi tej / joghurt / tejföl / krémsajt készítéssel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseiteket megválaszoltam a Növényi "tejtermékek" GY.I.K. bejegyzésben - mielőtt kérdezel, kérlek olvasd el!

5 from 1 vote

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.