• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Szilva csatni (chutney) – fűszeres szilvaszósz

2016-09-27 Írta: Andrási Nóra 19 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

Az idei lekvár eltevős szezon eléggé elsuhant mellettem, mire beláttam, hogy nem futhatunk neki a télnek egy isteni szilva csatni nélkül: a rendszeresen elfogyasztott zöldségfasírt hegyek fűszeres mártogatós után kiáltanak. A szilva az egyik kedvenc lekvár gyümölcsöm is, most sűrű, fűszeres szósz készült belőle.

Szilva csatni (chutney) - fűszeres szilva szósz |mindenmentes.hu

Volt már korábban szilva chutney recept az oldalamon (ebben a bejegyzésen), de ahogy volt alkalmam jobban elmélyülni  az indiai ízekben, rájöttem, hogy van még tér a fejlődésre csatni fronton. 🙂 Ebbe a változatba került egy jó adag vöröshagyma, amit balzsamecettel karamellizáltam, és igazítottam a fűszerezésen is. Így már sokkal jobban egyensúlyba kerültek az édes és sós, fűszeres ízek.

Szilva csatni (chutney) - fűszeres szilva szósz |mindenmentes.hu

Mire jó a szilva csatni?

Mártogatni, főleg zöldség fasírtokat, lepényeket, pl. lencsefalafellel leírhatatlanul finom… Bár a recept alapján elég fűszeresnek tűnhet, nem csípős. Jól mutatja ezt, hogy a 21 hós kislányom még főzés közben kért kóstolót és csak annyit fűzött hozzá a 3. kanálhoz is, hogy „kérsz még!”.

Ha szívesen ajándékozol saját készítésű finomságokat (akár) karácsonyra, ez a szilva chutney jó választás lehet: kellemesen átmelegíti az embert egy fárasztó nap végén.

Szilva csatni (chutney) - fűszeres szilva szósz |mindenmentes.hu

A receptben leírt adagból 11 db 370 ml-es üveg lett tele, ez kb. 11x400g csatni. Ekkora mennyiséget két külön 5 literes edényben tudtam megfőzni, szóval a recept könnyen felezhető, de ha már az ember nekiáll… inkább legyen több. 🙂 A hagyma szeleteléshez, szilva aprításhoz robotgépet használtam, így gyors és szinte könnymentes művelet volt. 🙂

A gyümölcs, az aprítás, és a szétfőzés miatt ez a recept természetesen gyors szénhidrátnak minősül.

Szilva csatni (chutney) - fűszeres szilva szósz |mindenmentes.hu

Szilva csatni (chutney) - fűszeres szilvaszósz

Szerző: Mindenmentes Nóri
Indiai hagymás szilvalekvár hozzáadott cukor nélkül. Fűszeres mártogatós, szósz, gasztroajándéknak is jó választás!
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 1 hour hr
Főzési idő 4 hours hrs
Össz. idő 5 hours hrs
Étel típusa lekvár, mártogatós, szósz
Mentesség gluténmentes, indiai, vegán
Adagok száma 11 üveg (370ml)
Energia tartalom 65 kcal

Hozzávalók
 

  • 1 kg vöröshagyma
  • 5 kg szilva
  • 100 ml balzsamecet
  • 100 g friss gyömbér
  • 1 ek. mustármag
  • 1 ek. őrölt fahéj
  • 2 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1 ek. rózsabors
  • 1/2 kk. fekete bors
  • 2 kk. só
  • 4-5 ek. kókuszzsír
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A vöröshagymákat tisztítd meg és vágd vékony szeletekre. A szilvákat mosd meg, felezd és magozd ki. Hámozd meg és reszeld apróra a gyömbért.
  • A kókuszzsíron kezdd el sütni a hagymát. Amikor üveges, add hozzá a balzsamecetet és lassú tűzön keverd meg néha, amíg karamellizálódik.
  • Közben aprítógépben aprítsd darabosra a szilvát.
  • Szórd az összes fűszert a hagymára és kevergesd 1-2 percig, amíg illatozni kezdenek.
  • Most tedd az aprított szilvát a hagymára, és lassú tűzön, rendszeresen kevergetve, nehogy lesüljön főzd addig, amíg sűrű lesz és kb. a 60%-ra fő.
  • Oszd szét steril befőttes üvegekbe és mehet éjszakára a dunsztba.

Tápérték információ

Adag: 100gKalória: 65kcalSzénhidrát: 15g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Egyszerű dahl

18+1 ötlet a mindenmentes karácsonyhoz

Céklás-savanyúkáposztás kence pirított dióval (glu...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: ajándék, archiv, fűszeres, indiai, mártogatós, szilva

Előző bejegyzés « Vegán parmezán mindenmentesen: tej-, dióféle-, gluténmentes, nem számolós
Következő bejegyzés Kapros túrós lepény mindenmentesen (tej-, tojás-, gluténmentes, vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Kovács Judit mondta

    2016-09-28, 5:51 du.

    5 stars
    Kedves Nóri! Remek ez a recept. Voltam egy ajurvédikus főzőtanfolyamon, amit egy indiai srác tartott. Minden ételt úgy kezdenek, hogy először a fűszereket pattogtatják ki olajon, gheen stb,, utána teszik rá a hagymát. Mindig a chilivel kezdte s utána a többi fűszerrel. Ez csak egy tipp. Próbáld ki. Jobban kijön a fűszerek aromája, mintha már a hagymára tennéd.
    Köszönöm a receptjeidet:)

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-10-03, 9:02 du.

      Köszi! Nem mertem rögtön az olajra tenni, nehogy megégjen, de akkor legközelebb megpróbálom. 🙂

      Válasz
  2. Németh Csilla mondta

    2016-10-04, 5:04 du.

    Kedves Nóri!
    Azt szeretném kérdezni,hogy tapasztalatod szerint,meddig áll el a chutney?
    Köszönöm.
    Csilla

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-10-05, 8:07 du.

      Szia,
      én befőztem, mint a lekvárt, szerintem el is áll annyira.

      Válasz
  3. Heim Ildikó mondta

    2016-10-16, 9:41 du.

    4 stars
    Szia Nóri !

    Azt jól látom, hogy kb. 4 órát kell főzni, amíg sűrű lesz és kb. a 60%-ra fő?
    Köszönöm, Ildikó

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-10-16, 10:52 du.

      Szia,
      igen, szerintem kb. 4 órát főztem összesen.

      Válasz
  4. Kiss Éva mondta

    2017-11-09, 8:07 du.

    5 stars
    Szia!
    Nagyon jól hangzik, szívesrn adnám ajándékba. Viszont már csak fagyasztott szilvám van…
    Van esély arra, hogy abból is elkészíthető?
    Köszi, Évi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-11-09, 8:58 du.

      Szia,
      persze, ugyanúgy készítheted fagyasztott szilvából is. 🙂

      Válasz
  5. Eszter mondta

    2019-07-30, 6:40 de.

    Kedves Nóri, a borsok egészben mennek bele? Nem kellemetlen ha ráharap az ember? Köszi 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-07-30, 8:07 de.

      Szia Eszter, én szeretem 😀 de ha Te nem, hát legyen őrölt… 🙂

      Válasz
  6. Kárász Csilla mondta

    2019-09-25, 4:30 du.

    Szia. Most találtam Rád,a receptjeidre. Isteni ez a chutny, köszi, hogy kitaláltad!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-09-27, 11:08 de.

      <3

      Válasz
  7. Tina mondta

    2020-08-22, 6:44 du.

    5 stars
    Kedves Nóri, azt szeretném kérdezni, hogy mivel tudnám helyettesíteni a kókuszzsírt?

    Előre is köszi a választ!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-08-22, 8:16 du.

      Most már így TÉNÉ-s fejjel azt mondanám, hogy vízzel. 🙂

      Válasz
  8. Andi mondta

    2020-08-30, 8:52 de.

    Gratulálok az oldaladhoz, informatív és igényes! Megpróbálom ezt a receptet a sütős verzióval, azaz elkészítem a recept végéig a teljes hadműveletet, de a besűrítést sütőben. Ez már bevált nekem a sima szilvalekvárnál, remélem, hogy ezzel is fog működni.

    Válasz
  9. Lidi mondta

    2023-09-12, 1:59 du.

    Hány üveg lesz ebből a mennyiségből?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2023-09-13, 1:44 du.

      Hű, egy ideje nem tettem el ilyet, de 10 kicsi üvegre tippelek.

      Válasz
  10. Jánosné Molnár mondta

    2024-07-29, 1:25 du.

    Szia Nóri! Azt olvastam a rózsaborsról,hogy nem szabad melegíteni,mert nem érvényesül az íze.
    Akkor mikor tegyem bele?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-07-29, 3:36 du.

      Szia, én ezt nem olvastam, de ha olvastam volna, akkor a végén tenném bele. 🙂

      Válasz
4.75 from 4 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.