2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Ezen a héten egy másik Nóri tollából (fakanalából 🙂 ) érkezik egy új kence recept: Lipták Nóri, a Diéták & Álmok blog szerzője készítette ezt a színes finomságot. A beluga lencsés saláta, a pirított tofus paradicsomos quinoa és a tavaszváró marinált sütőtökös saláta után ez a negyedik, egyben utolsó babaköszöntő bejegyzés a oldalamon. A következőt már én írom (csak győzzétek kivárni… 🙂 ).
Ha IR-es vagy, pláne ha nem fogyasztasz állati eredetű termékeket, a kezdetekben kihívás lehet, hogy mit kenj a szendvicsedbe, lévén a klasszikus vaj – sajtkrém – vajkrém – májkrém nem opciók az étrended kialakításakor. A jó hír, hogy cserébe viszont remek jó zöldségkrémeket, pástétomokat lehet készíteni, amelyek abszolút egészséges alternatívát jelentenek a fentiekre, és még finomak is.
Ma egy olyan kencét mutatok Nektek, ami elsőre talán szokatlanul hangozhat, viszont nagyon finom, tele van ásványi anyaggal, vitaminnal, és már a színe miatt is energetizáló.
Céklás-savanyúkáposztás kence pirított dióval
Hozzávalók
- 5 dkg kisebb fej lilahagyma félbevágva, vékonyra karikázva
- 1 csapott tk. só
- 1 ek. almaecet
- 25 dkg savanyú káposzta összevágva
- 25 dkg sült vagy főtt cékla kockára vágva
- 3 ek. olívaolaj
- 5 dkg pirított dió durvára vágva
Elkészítés
- Besózzuk és ecetezzük a hagymát, és állni hagyjuk 10-15 percet (ettől szelídebb lesz a hagyma íze).
- Összekeverjük - a diót leszámítva - a többi hozzávalóval, és botmixerrel olyan krémesre/darabosra mixeljük, amilyenre szeretnénk.
- Belekeverjük a pirított, durvára vágott diót, és már ehetjük is.
Megjegyzések
Dió helyett használhatunk más pirított magot pl. tökmagot, olívaolaj helyett pedig akár tökmagolajat is.
Tápérték információ
Ha inzulinrezisztenciával élsz, már biztosan hallottál Lipták Nóri online diétás tanfolyamairól, április 9-én indul a következő, itt tudsz róla bővebben olvasni (nem gluténmentes, nem vegán, „csak” IR-es!). Ha tetszett a recept, érdemes szétnézned Nóri blogján is!
Marcsi mondta
Kedves Nóri,
Egy hete pont ezt a receptet készítettem el kútfőből, csak salátának, és én reszelt almát is tettem hozzá 🙂
Örülök neki, hogy másnak is eszébe jut ez a cékla-savanyúkáposzta vitamin-kombó! (És nem csak nekem jön be 😀 )