• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Mindenmentes lencsesaláta beluga lencséből, kelbimbóval és gránátalmával

2018-02-07 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

A következő finomsággal most rendhagyó módon nem én készültem Nektek: Zita, a The Puur blog szerzője állította össze ezt a teljes értékű salátát. Zita sokáig szintén „mindenmentes” étrenden élt, amit a közelmúltban „csak” inzulinrezisztencia-étrendre cserélt. Érdemes körülnézetek a The Puur blogon, mert a sok ízletes recept mellett életmóddal kapcsolatos bejegyzéseket is találtok.

Egyszer hirtelen felindulásból vettem egy csomag beluga lencsét, amit aztán jó pár hónapig csak kerülgettem, nem tudtam, hogy mihez kezdjek vele. Ami a boltban annyira tetszett benne (félelmetesen fekete), az a konyhában már visszatartott a kísérletezéstől. Aztán egyszer erőt vettem magamon, elolvastam pár beluga lencsés receptet a neten és összedobtam ezeknek ötvözetét, az eredmény pedig minden várakozásomat felülmúlta. Ízre a beluga lencse is nagyon hasonlít a többi lencseféléhez, de az állaga már sokkal különlegesebb: kicsit roppanós, kellemesen “rágós”, élvezet enni.

Beluga lencse saláta - guténmentes, vegán |mindenmentes.hu

Fotó: Zirnstein Zita – The Puur blog

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Azóta ha lencséből nem főzeléket, hanem salátát ennék, mindig a beluga lencsét részesítem előnyben, ha van épp itthon. Remekül passzol a ropogós zöldségekhez, nem mállik szét, hidegen is finom és nem utolsósorban már a kinézete miatt egy élmény megfőzni és megenni is.​

Teljes értékű ebéd vagy vacsora

Ez a lencsesaláta mindent tartalmaz, ami egy főétkezést teljessé tesz: van benne egészséges zsiradék, fehérje (a lencsének hála), szénhidrát és rost is. Természetesen ki lehet egészíteni ízlés szerint valamilyen feltéttel – tehát köretként is fogyasztható – de szerintem önmagában is nagyon laktató saláta ez.

Beluga lencse saláta - guténmentes, vegán |mindenmentes.hu

Fotó: Zirnstein Zita – The Puur blog

Ízesítési variációk és egy tipp

Ez is egy olyan recept, ahol semmi sincs kőbe vésve: például ha nem szeretitek a kelbimbót, nincs otthon sárgarépa vagy zeller, akkor ezeket mind ki lehet cserélni bármilyen idényzöldségre, ami szimpatikusabb vagy elérhetőbb. Gránátalma helyett a narancsot ajánlom még, tudtommal az is jól megy a kelbimbóhoz.

Ha a gránátalma fogyasztásától csak az tart vissza, hogy macerás pucolni, akkor nézzétek meg ezt a videót. Lehet, hogy csak én vagyok lemaradva, de számomra korszakalkotó volt: amióta láttam, már nem nézek ki úgy gránátalma tisztítás után, mintha épp lemészároltam volna egy kisebb falut, ami – lássuk be – sokat segít abban, hogy az embernek legyen kedve nekiállni egy gránátalma kimagozásának.

Beluga lencse saláta - guténmentes, vegán |mindenmentes.hu

Fotó: Zirnstein Zita – The Puur blog

A teljes recept összesen 194,6 gramm inzulinrezisztencia diétában számolandó szénhidrátot tartalmaz. Négy adaggal számolva egy adag lencsesaláta így 48,7 gramm CH-t tesz ki.

A recept

Mindenmentes lencsesaláta beluga lencséből, kelbimbóval és gránátalmával
 
Nyomtat
Előkészület
10 perc
Főzési idő
20 perc
Össz. idő
30 perc
 
Egyszerű vegán, gluténmentes téli saláta sült zöldségekkel és beluga lencsével - teljes értékű főételként is megállja a helyét.
Szerző: Zirnstein Zita, The Puur blog
Étel típus: saláta
Konyha: gluténmentes, vegán
adag: 4 adag
Hozzávalók
  • 200 g beluga lencse
  • 250 g kelbimbó (megtisztítva ennyi)
  • 200 g répa (megtisztítva ennyi)
  • 50 g vöröshagyma (megtisztítva ennyi)
  • 2 db szárzeller szár
  • 150 g gránátalma mag
  • 1 db citrom leve
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 ek tamari szósz
  • 1 ek balzsamecet
  • só, bors, őrölt kömény ízlés szerint
  • szárított zöldfűszerek ízlés szerint: petrezselyem, snidling, oregano
Elkészítés
  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. Sós vízben elkezdjük forralni a lencsét, forrástól számítva nagyjából 20 percig főzzük.
  3. A répát és a hagymát megtisztítjuk és rusztikus darabokra vágjuk (1-1,5 cm x 1-1,5 cm), majd egy nagyobb tálba tesszük.
  4. A kelbimbókat megmossuk, leszedegetjük a felső leveleiket, félbe vágjuk, majd a hozzáadjuk a répás keverékhez.
  5. Két evőkanál olívaolajjal, a citromlé felével, sóval, borssal és a zöldfűszerekkel összekeverjük a zöldségeket.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a zöldséges keveréket, egyenletesen eloszlatjuk. A kelbimbókat úgy helyezzük el, hogy a vágott felük legyen a papíron. 180 fokon puhára sütjük.
  7. Ha a lencse kész, leöntjük a vizét és hozzákeverjük a maradék citromlevet, olajat és a köményt.
  8. Közben kimagozzuk a gránátalmát és felaprítjuk a zellert. Ha kész, ezek is mehetnek a lencséhez.
  9. Ha megsültek a zöldségek, pár perc hűtés után hozzákeverhetjük a lencséhez.
  10. Adjuk hozzá a balzsamecetet és a tamari szószt, keverjük el jól.
  11. Ízlés szerint fűszerezzük, melegen vagy hidegen tálaljuk.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 adag Szénhidrát: 48,7g
3.5.3229

Ha tetszik a recept, kövesd Zita blogját Facebookon és Instagramon!

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Reggeli granola tál (TÉNÉ)
Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, beluga lencse, ebéd, hidegen is, lencse, saláta, útravaló, vacsora

Előző bejegyzés « Mindenmentes karácsonyi menü (gluténmentes, vegán, IR-barát)
Következő bejegyzés Paradicsomos quinoa pirított padlizsánnal és tofuval (gluténmentes, vegán, IR-barát) »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum