2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Az ünnepek közeledtével minden évben többen kérdezitek, hogy milyen mindenmentes karácsonyi menü kerül nálunk az asztalra? Nos, az a helyzet, hogy az ilyen sátoros ünnepek pont azok a napok az életemben, amikor szeretem évről évre szinte ugyanazokat a hagyományos ízeket elővenni. De, igazából egy ideje foglalkoztatott a gondolat, hogy ha nem így lenne, akkor mit is főznék… 🙂 A gondolatot tett követte, és készítettem Nektek egy gluténmentes, vegán ünnep menüt, ami inzulinrezisztencia étrendbe is beilleszthető.
Végre kipróbáltam az egyben sült karfiolt, amihez tepsis balzsamos zöldségeket és zelleres krumplipürét készítettem, és egy isteni vargányás szószt kísérőnek. A legjobb az egészben, hogy ez az első blikkre talán hosszasnak tűnő menüsor szinte megfőzi magát: a legtöbb idő azzal telik, hogy a zöldségek szülői felügyelet nélkül sülnek vagy főnek. 🙂
Minden hozzávaló a legközelebbi Lidlből
Sokszor kapok olyan észrevételt az ettől-attól mentes étrenddel kapcsolatban, hogy biztosan csupa spéci hozzávalóval lehet csak megoldani így a főzést. És persze, sok olyan alapanyagot használok rendszeresen, ami nem biztos, hogy elérhető a sarki kisboltban, de időről időre szeretem megmutatni, hogy nem kell a világ végére menni a bevásárlással ahhoz, hogy elkészítsünk pl. egy gluténmentes, vegán karácsonyi menüt. Ehhez a bejegyzéshez minden hozzávalót a legközelebbi Lidl áruházban szereztem be, így biztos, hogy Te is bármikor elkészítheted. 🙂 A karácsonyi választékot böngészve találtam pár izgalmas dolgot: a Barolo borral készült paradicsomszósznak már az illata is fenséges volt, megörültem a garam masala keverékes fűszermalomnak, a borókabogyóval és babérlevéllel ízesített olívaolaj pedig igazán karácsonyi, fenyős illatot adott a zöldségeknek. A (mirelit és sós lében eltett) vargányából is bepájzoltam nehezebb időkre. 🙂
(A bejegyzést a Lidl Magyarország szponzorálta.)
Mindenmentes karácsonyi menü
A fő fogás ezen az asztalon az egészben sült karfiol: sokféle receptet olvastam már, és régóta terveztem kipróbálni. Egyrészt nagyon mutatós, másrészt pofon egyszerűen elkészül: miután bedörzsölted a fűszeres mázzal, csak be kell tenni a jó forró sütőbe, és várni, hogy belül megpuhuljon, kívül pedig kérgesre piruljon. Köretnek a balzsamos zöldségek akár serpenyőben is elkészíthetőek, én most sütőben sütöttem az egyszerűség kedvéért. A krumplipüré tipikusan nem IR-barát fogás (nem is ettem már évek óta), és mindig is szerettem volna megszelídíteni… Ezért került bele a krumpli mellé egy jó adag zeller is, ami nem számolós zöldség, és számítottam rá, hogy a jó sok élelmi rosttal talán sikerül lelassítani még a krumplipürét is. Nem utolsó sorban nekem nagyon ízlett is ez a zelleres változat. 🙂 A vargányás gombaszósz amolyan vegán barna mártásként összeköt mindent a tányéron.
Változatok egy témára
A krumplipüré ügyet egyébkét annyira komolyan vettem, hogy ebéd után egy órával megmértem a vércukor szintemet, és gyönyörűen átment. Persze mindenkinek számolni kell az egyéni érzékenységével (az enyém egyébként így várandósan éppen nincs a topon). Ha semmiképpen nem szeretnél pürésített dolgot enni, akkor úgy is elkészítheted a krumplit és a zellert, hogy nagyobb gerezdekre vágva összeforgatod egy kevés olívaolajjal és citromlével, majd sütőben sütöd.
A karfiol paradicsomos mázába ízlés szerint mehet egy kevés csípős is, pl. Deluxe olajban eltett darált csilipaprika – én a kislányom miatt most kihagytam. Ha sietsz, a karfiolt is sütheted szeletekre vágva, így hamarabb elkészül és arányaiban több máz fér rá, csak kevésbé lesz mutatós.
A sült zöldségkeverék tepsi helyett serpenyőben is elkészíthető – így gyorsabb, de több figyelmet igényel.
A gombaszószt készítheted a recept szerint, átszűrve, így klasszikusan selymes mártást kapsz, és egy csomó gombát, amit külön megehetsz pl. a sült zöldségekhez, vagy más fogáshoz. Ha nincs kedved külön tenni-venni a gombadarabokat, akkor össze is turmixolhatod a szósszal: így sokkal több, kicsit darabos szószod lesz.
Mindenmentes karácsonyi menü (gluténmentes, vegán, IR-barát)
Hozzávalók
- az egészben sült karfiolhoz:
- 1 fej karfiol
- 6 ek. Deluxe Barolo borral készült paradicsomszósz
- 2 ek. Deluxe extra szűz olívaolaj borókabogyóval és babérlevéllel
- 1/2 kk. Deluxe garam masala fűszerkeverék
- 1/2 kk. himalájai só
- 1 gerezd fokhagyma átpréselve
- 1 kk. Deluxe olajban eltett darált csilipaprika
a zelleres krumplipüréhez:- 750 g krumpli 3 jó nagy szem
- 500 g zeller 1 közepes gumó
- kb. 100 ml növényi tej Joya rizsital
- 1 kk. frissen reszelt kezeletlen citromhéj
- 2 kk. himalájai só
- késhegynyi őrölt kurkuma a szín kedvéért
a balzsamos sült zöldségekhez:- 750 g Deluxe ünnepi zöldségkeverék
- 2 ek. Deluxe extra szűz olívaolaj borókabogyóval és babérlevéllel
- 1 ek. Deluxe modenai balzsamecet
- 1 fej fokhagyma ízlés szerint
a vargányás szószhoz:- 75 g Deluxe sós lében eltett vargánya
- 200 g bio barna csiperke kockákra vágva
- 2 ek. olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma átpréselve
- 1 kis rozmaring ág levelei
- 450 +50 ml zöldségalaplé
- 1 ek. Haas gluténmentes kukoricakeményítő
- 1 kk. himalájai só
- frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
- Melegíts elő a sütőt 200 fokra.
- A karfiolt tisztítsd meg a leveleitől, és vágd vissza a szárát annyira, hogy lefektetve ne billegjen. Keverd össze a máz hozzávalóit: paradicsomszósz, olívaolaj, átpréselt fokhagyma, fűszerek, és alaposan dörzsöld be vele a karfiolt. (Használhatsz szilikon ecsetet is.) Tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, és addig, amíg a belseje megpuhul, kívül pedig kérgesre sül. Ez mérettől függően kb. 1-1,5 óra.
- A zelleres krumplipüréhez tisztítsd meg a krumplit és a zellert, vágd nagyobb kockákra, majd tedd fel főni annyi sós vízben, hogy ellepje. Kb. 20 perc alatt főzd puhára, majd szűrd le, és aprítógépben turmixold össze a növényi tejjel, sóval, citromhéjjal.
- A zöldségkeveréket alaposan forgasd össze a balzsamecettel és az olívaolajjal, tedd egy tepsibe és süsd addig, amíg pirulni kezd. (Pár percre rákapcsolhatod a grillt is.)
- A gombaszószhoz forrósíts olívaolajat egy serpenyőben, majd süsd rajt üvegesre / arany színűre a vöröshagymát és a fokhagymát. Dobd rá a gombákat és kevergesd, amíg kicsit megpirulnak.
- Add hozzá a rozmaring leveleket és engedd fel 450 ml zöldség alaplével. Sózd, borsozd. Félrebillentett fedő alatt hagyd rotyogni kb. 15-20 percig. Szűrd le (vagy turmixol össze, lásd feljebb!), a gombás levet öntsd vissza a serpenyőbe, és sűrítsd be az 50 ml zöldségalaplével elkevert keményítővel.
Megjegyzések
Tápérték információ
Nagy Julianna mondta
Nagyon sok jó ötletet kaptam egész évben, nem bonyolult ételek elkészítéséhez, nagyon szépen köszönöm! Áldott békés, örömteli ünnepeket kívánok!
Mindenmentes Nóri mondta
Köszönjük. Kellemes Ünnepeket kívánok! 🙂