• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Hajdinás lepény káposztával (gluténmentes, vegán)

2019-01-16 Írta: Andrási Nóra 10 hozzászólás

Gyerekoromban imádtam a káposztás dolgokat. Mióta csak növényeket eszünk, a szerelem visszatért. 🙂 A nagymamám sokszor sütött nekem káposztás lepényt vagy palacsintát (kinek hogy). Szerettem volna egy nagyon egyszerű recepttel visszaadni azt az ízvilágot: ehhez mindössze 3 hozzávalóra, egy turmixgépre és 5 perc előkészületre lesz szükséged. 😉

Hajdinás lepény egyszerűen

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Amikor elkezdtem gluténmentesen sütni, bonyolultnak tűnt a dolog: ilyen liszt, olyan keményítő, egyéb mágikus szerek. Idővel minden egyre letisztultabb lett. Ez a lepény az egyik legminimálabb receptem: egész hajdinát és lencsét áztatok, másnap összeturmixolom egy kis vízzel, és már süthetem is. Szoktam tenni bele egy kis darált lenmagot is, de ennek nincs szerepe az összetartásban, csak a plusz tápanyagok miatt csempészem be ahová csak tudom, szóval nyugodtan hagyd ki, ha nem ehetsz lenmagot. A kurkuma is hasonló okból kerül bele (így esszük meg a napi tucatot). 🙂

A felhasználói élményt tovább fokozza, hogy az összeturmixolt tésztát elteheted 1-2 napra a hűtőbe, és sütheted frissen, sőt, a kész lepényt is elteheted két tányér között a hűtőbe: másnap is finom, de mint minden káposztás cucc, frissen az igazi. Ha vékonyabbra sütöd, a lepények tekerhetőek is, így pl. wrapnak is használhatod. Sütheted kicsire, nagyra, babakézbe való vagy tekerhető méretre is.

Hajdina, de finom!

Nem szereted a hajdina jellegzetes ízét? Ne aggódj! Igazából rájöttem, hogy magában én sem szeretem annyira. Kivétel ez a sütőtökös “hajdinarizottó”, ami tényleg ízlett, egyébként nálunk ilyen lepényekbe, kenyérbe, palacsintába fogy el a hajdina. Így viszont jó sok fogy! Ami azért szuper, mert a hajdina igen tápláló gabonaféle: teljes értékű fehérjét (!) és sok káliumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz. És még a gyerekek is megeszik… 😉

Káposztás lepény

Ez a hajdinás lepény működik káposzta nélkül, és nyilván sima fejes káposztával is, de mennyivel viccesebb így lilán… 😉 Egyébként a Greger könyvben (How not to die) olvastam, hogy a lila káposzta a legolcsóbb antioxidáns forrásunk (a színanyagok általában antioxidánsok), úgyhogy egyetek belőle minél többet! 🙂 Nyilván az a pár levél, ami a lepényekbe kell, nem valami hűha mennyiség, a “maradékot” lereszeltem a robotgéppel és vörösborral megpároltam. Mindig túl kevésnek bizonyul…

A lényegre térek. 🙂 Itt a rettentően egyszerű lila hajdinás lepény recept:

5.0 from 3 reviews
Hajdinás lepény káposztával (gluténmentes, vegán)
 
Nyomtat
Előkészület
5 perc
Főzési idő
30 perc
Össz. idő
35 perc
 
Mindössze 3 hozzávaló és 5 perc előkészület után sülhetnek is ezek a gluténmentes és vegán káposztás lepények! Magukban vagy kiadós leves mellé is isteniek.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: lepény, palacsinta
Konyha: gluténmentes, vegán
adag: 10 db
Hozzávalók
  • 280 g hajdina (egész, nem pirított)
  • 65 g lencse (bármilyen, itt sima zöld volt, de vörös is jó)
  • 4-5 levél lilakáposzta
  • 3 ek. darált lenmag
  • ½ kk. őrölt kurkuma
  • ½ kk. só
  • olívaolaj vagy kókuszzsír a sütéshez
Elkészítés
  1. Előző este (de legalább 2 órára) áztasd be a hajdinát és a lencsét. (Lehet egy edényben.)
  2. Másnap szűrd le, és tedd turmixgépbe a darált lenmaggal, kurkumával, sóval együtt. Önts rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi, és turmixold simára.
  3. A káposzta leveleket vág csíkokra,és turmixold bele a tésztába.
  4. Én 22 cm-es serpenyőben, 3 evőkanálnyi adagokból sütöm a lepényeket: a kanállal terítem szét a tésztát. Minden lepény előtt átkenem egy ecsettel egy kis olajjal a serpenyőt, de sütőben is süthetőek, ha olajmentesen eszel.
Megjegyzések
Az összeturmixolt tésztát elteheted 1-2 napra a hűtőbe, és sütheted frissen, sőt, a kész lepényt is elteheted két tányér között a hűtőbe: másnap is finom, de frissen az igazi. Ha vékonyabbra sütöd, a lepények tekerhetőek is, így pl. wrapnak is használhatod. Sütheted kicsire, nagyra, babakézbe való vagy tekerhető méretre is.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 lepény kalória: 126 kcal zsír: 1,6 g Szénhidrát: 24 g rost: 5,1 g fehérje: 5,6 g
3.5.3251

Ha elkészíted, kérlek, oszd meg velem is Instagramon:@mindenmentes. Köszi!

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: hajdina, hidegen is, káposzta, kirándulás, lencse, lepény, palacsinta, TÉNÉ, wrap

Előző bejegyzés « 3+1 lépés a klímaszorongás ellen
Következő bejegyzés Babtej (szójamentes, dióféléktől mentes növényi tej) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Boros Ildikó mondta

    2019-01-16, 12:03 du.

    Szia Nóri! BÚÉK!
    A káposzta nagyon csábító, de hajdinát nme hetek sajnos…
    Ha kölest beáztatok, akkor szerinted jó lesz? Azaz, próbáljam ki?

    Üdv: Ildikó

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-01-16, 10:43 du.

      Szia,
      A köles nem annyira tartja össze a dolgokat… inkább zabot próbálnék, ha azt lehet.

      Válasz
  2. Edit mondta

    2019-01-18, 2:36 du.

    Szia Nóri!
    Megcsináltam, de sajnos egyszerre ronda és ízetlen. A barna lencse lehet a ludas? Mert csak az volt itthon. A lepény nem sül át mindkét oldalán, ha nem fordítom meg, ezért én forgattam is, mint a palacsintát. ..hacsak nem akarom bő olajban sütögetni, de akkor meg túl olajos. Szóval nagyon vonzott az egyszerűsége és szépsége, de nekem nem sikerült…:(
    Üdv:
    Edit

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-01-19, 5:08 du.

      Szia,
      Első blikkre nem tudom, mi lehetett a baj! Barna lencsével még pont nem próbáltam ezt a lepényt, de máskor helyettesítettem egymással a lencséket gond nélkül, szóval erre nem gyanakszom. Fordítani kell, ezt lehet, hogy nem írtam bele a receptbe, de akkor most pótolom. Lehet, hogy a hőfokkal volt a baj? Ha túl forró volt, akkor a széle megsül, de a közepe nyers marad. Esetleg próbálj csak egy-egy evőkanálnyi cuccból kisebbeket sütni, hogy jobban átsüljön és könnyebb legyen forgatni. Sajnálom a rossz élményt, remélem, nekifutsz még és legközelebb sikerülni fog!

      Válasz
  3. Kalina Judit mondta

    2019-01-18, 6:31 du.

    Szia Nóri, kipróbáltam a receptet. Nagyon finom lett. Nekem ugyan nem lett ilyen szép lila, mint a tiéd, de ez nem is számít. Én teljesen olajmentesen készítettem, és öröm volt a számomra, hogy nem ragadt le. Szóval ismétlés lesz, azt hiszem, jó sokszor. Köszi!!!!!!!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-01-19, 5:02 du.

      Szuper!

      Válasz
  4. Judit mondta

    2020-03-17, 2:51 de.

    Szia Nori, Ha csak pirított hakdina van itthon abbol is jo lehet?
    Koszi

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-03-17, 11:48 de.

      Szia,
      ez sajnos passz… Ne biztos, hogy a pirított is ugyanígy működik.

      Válasz
  5. Nori mondta

    2020-04-30, 2:48 du.

    Kedves Nori, az lenne a kerdesem mi a titka hogy osszealljon es megfordithato legyen a teszta? sajnos ezzel is es a palacsintatsztaval is kuzdok,tobbszor probaltam de szetszakad. nagyon elszomorodtam.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-05-04, 1:52 du.

      Szia,
      nem lehet, hogy túl hamar próbáltad megfordítani? Akkor kell, amikor a teteje már majdnem megszilárdult.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum