• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Hajdinás lepény káposztával (gluténmentes, vegán)

2019-01-16 Írta: Andrási Nóra 12 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

Gyerekoromban imádtam a káposztás dolgokat. Mióta csak növényeket eszünk, a szerelem visszatért. 🙂 A nagymamám sokszor sütött nekem káposztás lepényt vagy palacsintát (kinek hogy). Szerettem volna egy nagyon egyszerű recepttel visszaadni azt az ízvilágot: ehhez mindössze 3 hozzávalóra, egy turmixgépre és 5 perc előkészületre lesz szükséged. 😉

Hajdinás lepény egyszerűen

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Amikor elkezdtem gluténmentesen sütni, bonyolultnak tűnt a dolog: ilyen liszt, olyan keményítő, egyéb mágikus szerek. Idővel minden egyre letisztultabb lett. Ez a lepény az egyik legminimálabb receptem: egész hajdinát és lencsét áztatok, másnap összeturmixolom egy kis vízzel, és már süthetem is. Szoktam tenni bele egy kis darált lenmagot is, de ennek nincs szerepe az összetartásban, csak a plusz tápanyagok miatt csempészem be ahová csak tudom, szóval nyugodtan hagyd ki, ha nem ehetsz lenmagot. A kurkuma is hasonló okból kerül bele (így esszük meg a napi tucatot). 🙂

A felhasználói élményt tovább fokozza, hogy az összeturmixolt tésztát elteheted 1-2 napra a hűtőbe, és sütheted frissen, sőt, a kész lepényt is elteheted két tányér között a hűtőbe: másnap is finom, de mint minden káposztás cucc, frissen az igazi. Ha vékonyabbra sütöd, a lepények tekerhetőek is, így pl. wrapnak is használhatod. Sütheted kicsire, nagyra, babakézbe való vagy tekerhető méretre is.

Hajdina, de finom!

Nem szereted a hajdina jellegzetes ízét? Ne aggódj! Igazából rájöttem, hogy magában én sem szeretem annyira. Kivétel ez a sütőtökös „hajdinarizottó”, ami tényleg ízlett, egyébként nálunk ilyen lepényekbe, kenyérbe, palacsintába fogy el a hajdina. Így viszont jó sok fogy! Ami azért szuper, mert a hajdina igen tápláló gabonaféle: teljes értékű fehérjét (!) és sok káliumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz. És még a gyerekek is megeszik… 😉

Káposztás lepény

Ez a hajdinás lepény működik káposzta nélkül, és nyilván sima fejes káposztával is, de mennyivel viccesebb így lilán… 😉 Egyébként a Greger könyvben (How not to die) olvastam, hogy a lila káposzta a legolcsóbb antioxidáns forrásunk (a színanyagok általában antioxidánsok), úgyhogy egyetek belőle minél többet! 🙂 Nyilván az a pár levél, ami a lepényekbe kell, nem valami hűha mennyiség, a „maradékot” lereszeltem a robotgéppel és vörösborral megpároltam. Mindig túl kevésnek bizonyul…

A lényegre térek. 🙂 Itt a rettentően egyszerű lila hajdinás lepény recept:

Hajdinás lepény káposztával (gluténmentes, vegán)

Szerző: Mindenmentes Nóri
Mindössze 3 hozzávaló és 5 perc előkészület után sülhetnek is ezek a gluténmentes és vegán káposztás lepények! Magukban vagy kiadós leves mellé is isteniek.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 5 minutes mins
Főzési idő 30 minutes mins
Össz. idő 35 minutes mins
Étel típusa lepény, palacsinta
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 10 db
Energia tartalom 126 kcal

Hozzávalók
 

  • 280 g hajdina egész, nem pirított
  • 65 g lencse bármilyen, itt sima zöld volt, de vörös is jó
  • 4-5 levél lilakáposzta
  • 3 ek. darált lenmag
  • 1/2 kk. őrölt kurkuma
  • 1/2 kk. só
  • olívaolaj vagy kókuszzsír a sütéshez
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • Előző este (de legalább 2 órára) áztasd be a hajdinát és a lencsét. (Lehet egy edényben.)
  • Másnap szűrd le, és tedd turmixgépbe a darált lenmaggal, kurkumával, sóval együtt. Önts rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi, és turmixold simára.
  • A káposzta leveleket vág csíkokra,és turmixold bele a tésztába.
  • Én 22 cm-es serpenyőben, 3 evőkanálnyi adagokból sütöm a lepényeket: a kanállal terítem szét a tésztát. Minden lepény előtt átkenem egy ecsettel egy kis olajjal a serpenyőt, de sütőben is süthetőek, ha olajmentesen eszel.

Megjegyzések

Az összeturmixolt tésztát elteheted 1-2 napra a hűtőbe, és sütheted frissen, sőt, a kész lepényt is elteheted két tányér között a hűtőbe: másnap is finom, de frissen az igazi. Ha vékonyabbra sütöd, a lepények tekerhetőek is, így pl. wrapnak is használhatod. Sütheted kicsire, nagyra, babakézbe való vagy tekerhető méretre is.

Tápérték információ

Adag: 1 dbKalória: 126kcalSzénhidrát: 24gFehérje: 5.6gZsír: 1.6gRost: 5.1g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Ha elkészíted, kérlek, oszd meg velem is Instagramon:@mindenmentes. Köszi!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Házi növényi "tejtermékek" GY.I.K.

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: hajdina, hidegen is, káposzta, kirándulás, lencse, lepény, palacsinta, TÉNÉ, wrap

Előző bejegyzés « 3+1 lépés a klímaszorongás ellen
Következő bejegyzés Babtej (szójamentes, dióféléktől mentes növényi tej) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Boros Ildikó mondta

    2019-01-16, 12:03 du.

    5 stars
    Szia Nóri! BÚÉK!
    A káposzta nagyon csábító, de hajdinát nme hetek sajnos…
    Ha kölest beáztatok, akkor szerinted jó lesz? Azaz, próbáljam ki?

    Üdv: Ildikó

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-01-16, 10:43 du.

      Szia,
      A köles nem annyira tartja össze a dolgokat… inkább zabot próbálnék, ha azt lehet.

      Válasz
  2. Edit mondta

    2019-01-18, 2:36 du.

    Szia Nóri!
    Megcsináltam, de sajnos egyszerre ronda és ízetlen. A barna lencse lehet a ludas? Mert csak az volt itthon. A lepény nem sül át mindkét oldalán, ha nem fordítom meg, ezért én forgattam is, mint a palacsintát. ..hacsak nem akarom bő olajban sütögetni, de akkor meg túl olajos. Szóval nagyon vonzott az egyszerűsége és szépsége, de nekem nem sikerült…:(
    Üdv:
    Edit

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-01-19, 5:08 du.

      Szia,
      Első blikkre nem tudom, mi lehetett a baj! Barna lencsével még pont nem próbáltam ezt a lepényt, de máskor helyettesítettem egymással a lencséket gond nélkül, szóval erre nem gyanakszom. Fordítani kell, ezt lehet, hogy nem írtam bele a receptbe, de akkor most pótolom. Lehet, hogy a hőfokkal volt a baj? Ha túl forró volt, akkor a széle megsül, de a közepe nyers marad. Esetleg próbálj csak egy-egy evőkanálnyi cuccból kisebbeket sütni, hogy jobban átsüljön és könnyebb legyen forgatni. Sajnálom a rossz élményt, remélem, nekifutsz még és legközelebb sikerülni fog!

      Válasz
  3. Kalina Judit mondta

    2019-01-18, 6:31 du.

    5 stars
    Szia Nóri, kipróbáltam a receptet. Nagyon finom lett. Nekem ugyan nem lett ilyen szép lila, mint a tiéd, de ez nem is számít. Én teljesen olajmentesen készítettem, és öröm volt a számomra, hogy nem ragadt le. Szóval ismétlés lesz, azt hiszem, jó sokszor. Köszi!!!!!!!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-01-19, 5:02 du.

      Szuper!

      Válasz
  4. Judit mondta

    2020-03-17, 2:51 de.

    5 stars
    Szia Nori, Ha csak pirított hakdina van itthon abbol is jo lehet?
    Koszi

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-03-17, 11:48 de.

      Szia,
      ez sajnos passz… Ne biztos, hogy a pirított is ugyanígy működik.

      Válasz
  5. Nori mondta

    2020-04-30, 2:48 du.

    Kedves Nori, az lenne a kerdesem mi a titka hogy osszealljon es megfordithato legyen a teszta? sajnos ezzel is es a palacsintatsztaval is kuzdok,tobbszor probaltam de szetszakad. nagyon elszomorodtam.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-05-04, 1:52 du.

      Szia,
      nem lehet, hogy túl hamar próbáltad megfordítani? Akkor kell, amikor a teteje már majdnem megszilárdult.

      Válasz
  6. Ági mondta

    2023-05-16, 3:32 du.

    5 stars
    Szia Nóri!
    Fermentált lilakáposztával is működhet?..

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2023-05-17, 3:00 du.

      Persze! Kb. bármivel, mivel ez a lepény magában is megsüthető… Innentől olyan zöldséget teszel bele, amihez kedved támad. 🙂

      Válasz
5 from 4 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.