• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Babtej (szójamentes, dióféléktől mentes növényi tej)

2019-01-22 Írta: Andrási Nóra 34 hozzászólás

Újra és újra meglepődöm, hogy még mindig van új a nap alatt növényi ital dolgában, még az én konyhámban is… Sokszor lezártnak hittem már az említésre (és blogbejegyzésre) érdemes növényi tejek sorát, de mindig felmerült az igény valami olyanra, ami még nem volt. Most éppen a saját részemről! 🙂 Vicces, ugye? Mint kiderült, az egy éves kisfiam pofija a dióféléktől pirosodik ki (főleg, ha ő eszi, de ha én, akkor is), így aztán szükségem lett egy újabb, dió- és mogyoróféléktől mentes növényi ital receptre. Bevezetőnek annyit, hogy ennél egyszerűbb nem lesz – a babtej egyetlen hozzávalóval készül! 😉

Babtej (dióféléktől mentes, szójamentes, vegán) |mindenmentes.hu

Babtej?!

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Miután egy időre el kellett búcsúznom a legeslegfinomabb vaníliás kesutejemtől, rájöttem, hogy még a tartaléknak használt kókuszos zabtej és szezámtej receptjeim sem jönnek szóba sajnos. Persze sokan kerestek meg korábban hasonló kérdéssel, és sokszor a földi mandulát ajánlottam – régen ittam ilyet. Nos, elővettem újra, és tényleg a köleses földimandula ital volt a legjobb az összes olajos mag mentes próbálkozásom közül, de most mégsem éreztem elég jónak! 🙁

Mi maradt? A szójatej még mindig szóba jött, és szoktam is ilyet főzni, de nem akartam kizárólag erre támaszkodni, ill. a szójatejjel sok diófélékre érzékeny olvasóm sincs kint a vízből, ha a szója sem mehet, ugye? Hát valami más kellett. Szója. Hüvelyes. Más hüvelyes? Á, „bab-ízűek”… Fehér bab? Fehér bab! 🙂 Az ötlet első blikkre még nekem is nagyon meredeknek tűnt…

Milyen a babtej? Az állaga szuper! Pont olyan tejszínesen krémes, mint a korábbi kesutejem, de – mivel nincs benne semmilyen mag – nincs „zacc” az alján. Hogy babízű-e? Igen, icipici bab mellékíze van. Próbáltam, hogy ha citromlével áztatom vagy főzöm, az csökkenti-e, de nem. Szóval ez van, viszont egyáltalán nem tolakodó: ha nem vagy megszállva azzal, hogy ez most mennyire babízű (mint én… 😀 ) akkor alig fogod észrevenni. A férj- és a válogatós nagylány-teszten simán átment, magában is. 😉

És a legszuperebb dolog: olyan habot lehet rá varázsolni, hogy csak na, ide süss! Kávékölteményekhez ideális: ráadásul kávé, kakaó mellett már tuti nem érzel majd mellékízt.

Babtej (dióféléktől mentes, szójamentes, vegán) |mindenmentes.hu

Masinával vagy anélkül

Én már évek óta növényi ital főző automatával rittyentem a növényi tejeket, mert így egyszerűbb. A receptben is így írom le. Persze lehet nélküle is, évekig nekem sem volt. (Ha visszalapozol a növényi tej receptjeim között, láthatod.) Ha nincs villanykancsód, akkor áztasd be éjszakára a babot, másnap főzd puhára. (Ha beválik, érdemes egyszerre több adagnyit megfőznöd, és adagonként lefagyasztanod.) A főtt babot alaposan turmixold össze a vízzel, majd lassú tűzön forrald fel. Ne rotyogtasd, csak éppen gyöngyözzön! (Ettől fog besűrűsödni jó krémesre, de ha ott felejted, „összesül”.) A végén szűrd le, ehhez nekem anno textil (tetra) pelenka vált be a legjobban.

Babtej (dióféléktől mentes, szójamentes, vegán) |mindenmentes.hu

Egyébként, még bio fehér babbal számolva is kb. 130 Ft/liter körül van az ára… 😉 (Ezt felkerekítettem pár forinttal az energiafelhasználás miatt.)

5.0 from 4 reviews
Babtej (dióféléktől mentes növényi tej)
 
Nyomtat
Előkészület
5 perc
Főzési idő
40 perc
Össz. idő
45 perc
 
Babtej: gabonától és dióféléktől mentes, szójamentes növényi tej. Egyetlen hozzávalóval - a legegyszerűbb tejmentes ital, amit ismerek.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: növényi tej
Konyha: dióféléktől mentes, vegán
adag: 1,3 l
Hozzávalók
  • 1 ap. (65g) fehér bab (gyöngybab, 1,3 liter tejhez)
  • ½ kk. só
Elkészítés
  1. A babot áztasd be egy éjszakára.
  2. Másnap tedd bele a növényi tejfőző automatába a sóval együtt, töltsd fel vízzel a MAX jelzésig, és indítsd el a "mag tejszáraz magokból" programot. (Igen, ez áztatott, de csak pár perc a különbség, és ezzel szerintem krémesebb lesz.)
  3. Szűrd le. Kész!
Tápanyag információ
tálalási adag: 100 ml kalória: 17 kcal zsír: 0 g Szénhidrát: 3,0 g rost: 0,8 g fehérje: 1,2 g
3.5.3251

Hasonló bejegyzések:

Tárkonyos csicseri-raguleves (TÉNÉ)
Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: bab, hüvelyes, növényi tej, TÉNÉ, Vegital

Előző bejegyzés « Hajdinás lepény káposztával (gluténmentes, vegán)
Következő bejegyzés „Tucatjó” tápláló téli leves »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Viola mondta

    2019-01-22, 1:59 du.

    Én szójatejet szoktam szoktam készíteni a ketyerémmel, és szerintem hüvelyes lévén annak is van egy kis „bab íze”, csak szerintem a szójababból készült tej ötletéhez már hozzá vagyunk szokva, így a babos ízt a szójatej kontextusában el tudjuk fogadni.:)
    Olyan szójásan babos az íze, vagy olyan jókai bablevesesen? 😀 Végül is mindenképpen ki fogom próbálni, legfeljebb főzésre használom majd el. Amúgy csicseriborsótejen gondolkodtál már? Nem mellesleg megkérdezhetem, hogy te milyen szójababot használsz?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-01-23, 9:53 de.

      Igen, a szója olyan szójásan babos, ez meg olyan bablevesesen babos, de annyira azért nem. 😀 A csicserit nem tudom elképzelni, de lehet, hogy egyszr kipróbálom,viszont most ajánlottak nekem vöröslencse tejet… Biorganik bio szójabab volt.

      Válasz
  2. Viki mondta

    2019-01-22, 2:47 du.

    Szia Nóri! Ez remek ötlet s szuperül néz ki! Mivel most elég szigorú diétán vagyok és a növényi tej alapanyagok közül is majdnem mind kiesik, ezért kérdezem, hogy mit gondolsz, konzerv babból sikerülhet? Valamiért a szárazbab tiltólistás, de a konzerv nem (dietetikus mondta). Köszönöm, ha van tipped erre!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-01-23, 9:54 de.

      Hű. Persze, biztosan. De hogy a konzerv miért jobb…??

      Válasz
      • Viki mondta

        2019-01-25, 6:18 du.

        Fruktóz-fruktán diéta kapcsán mondta dietetikus. Ha jól emlékszem abban kevesebb vmi van és ezért nem okoz gondot. Talán kiázik a lében? Nem emlékszem sajnos, de tény, hogy sajnos csak a konzervet bírom.
        Köszönöm válaszod!

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2019-01-25, 8:31 du.

          Köszi az infót! Ezt még nem hallottam. 🙂

          Válasz
  3. Vio mondta

    2019-01-22, 4:59 du.

    Szia, én hallottam már sárgaborsótejről is. Állítólag amerikában készítenek már ilyet. Te próbálkoztál már hasonlóval? Érdekel a véleményed.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-01-23, 9:55 de.

      Még nem, de épp tegnap ajánlották ezt is, és a vöröslencse alapút is, úgyhogy valószínűleg még fogok ezekkel is foglalkozni. 🙂

      Válasz
  4. Papp Kristina mondta

    2019-01-23, 9:48 de.

    Nóri!
    Ez egyszerűen fantasztikus, zseniális. Ma reggel el is készült. Kislányomnak már ez a kedvence, a kölestej már nem is kell. 🙂
    Kristi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-01-23, 9:55 de.

      Szuper! 🙂

      Válasz
  5. M. Nógrád Megyéből mondta

    2019-01-25, 1:20 du.

    Szép Napot Kívánok!

    Kedves Nóri mennyi ideig főzi a villanykancsód a babtejet? Nekem most fő fazékban az első próbálkozás. Kissé beszürkült, valószínűleg a lencsényi fahéj és lencsényi őrölt szegfűszeg miatt, amit beletettem. De így eltűnt a bab illata.
    Már látom, hogy jó habos és finom krémes lesz. Azonnal dobok bele egy darab csokit! :)))

    Kinyílt a kapu az egészséges és finom krémek, pudingok végtelen világára!

    Legyen szép napod és még szebb hétvégéd a gyönyörű hóesésben!

    M.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-01-25, 8:31 du.

      ;*

      Válasz
  6. Kis Bea mondta

    2019-03-27, 8:32 de.

    Kedves Nóri!
    Nekem is van Vegital gépem, ki fogom próbálni a babtejet. Nekem a földimogyoróból készített tej a kedvencem. Tudnál-e segíteni abban, hogy melyik növényi tejet lehet cappuccinóhoz használni, ami habosítható? Kávéfőzővel,cappuccino funkcióval, amibe van tejtartó rész. Földimogyoró tejet próbáltam, de nem habosítja.
    Előre is köszönöm!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-03-27, 9:13 de.

      Szia Bea,
      nekem nem ilyen gépem van, úgyhogy nem tudom biztosra mondani, de a hüvelyesekből (szója, bab) készült tejjel indulsz a legjobb eséllyel. Még a vaníliás kesutej is jó lehet.

      Válasz
      • Kis Bea mondta

        2019-03-27, 9:18 de.

        Köszönöm, ki fogom próbálni.

        Válasz
    • Kis Bea mondta

      2019-03-27, 9:16 de.

      Látom a fotón a kávé tetején lévő (babtej)habot, Te is kávéfőzővel készíted?

      Válasz
      • Mindenmentes Nóri mondta

        2019-03-27, 9:20 de.

        Igen, géppel, de azzal a kis gőzölő résszel, amit bele kell mártani a tejbe, nincs külön tejtartály a kávéfőzőnkön.

        Válasz
        • Kis Bea mondta

          2019-03-27, 9:46 de.

          Köszönöm!

          Válasz
  7. Kriszti mondta

    2019-05-04, 7:58 du.

    A babtejjel tudom csak meginni a kávét, a többivel fura íze lesz. De nem tudtam habosítani a gőzölőmmel. Mit ronthattam el?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-05-05, 1:34 du.

      Milyen gőzölőd van? Egyébként így első blikkre nem tudom…

      Válasz
  8. Kriszti mondta

    2019-05-05, 4:33 du.

    Darálós kávéfőzőm van, felszívj a a tejet és gőzöli.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-05-05, 5:59 du.

      Nem ismerem sajnos. Az enyémnek gőzkarja van, ezzel és a kis belemerülős habosítóval próbáltam. Ami a képen van, azt gőzkarral készítettem.

      Válasz
  9. Pachné Zsófi mondta

    2021-08-04, 8:59 de.

    Kedves Nóri!
    Elkészítettem a babtejet – turmixolóval, mert nincs tejfőzőm – és nagyon híg lett, inkább vízszerű. Mit ronthattam el? Túl sok volt a víz a babhoz, vagy tovább kellett volna főzni? Épphogy gyöngyözni kezdett, mikor lezártam, nem mertem tovább forralni. Tetra pelenkán szűrtem le. Habosodni habosodik (az kezdetnek már jó 😀 ), de vízállagú inkább.
    Köszönöm, ha tudsz tanácsot adni. 🙂
    Zsófi

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-08-12, 10:23 de.

      Szia Zsófi,
      folyamatos keverés mellett alacsony hőfokon főzheted pár percig is, amíg érzed, hogy sűrűsödik. Vagy használj több babot, ahogy szimpatikusabb.

      Válasz
  10. Rudó-Tóth Tünde mondta

    2021-08-23, 1:45 du.

    Kedves Nóri!
    Nagyon hálás vagyok azért a rengeteg jó tanácsért és leírásért, amelyből mi már könnyedén tudhatunk csuda dolgokat alkotni.
    Óriási lelkesedéssel próbáltam tejet készíteni a TEFAL my daily soup készülékével. Ezen azt a programot használtam, amely főz és turmixol, kb. 25 perc időtartamban. Az én tejem rettentően híg, inkább vízhez közelített, mint tejhez.
    Mi lehetett a probléma?
    Nagyon köszönöm
    Tünde

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-08-24, 10:08 de.

      Szia Tünde,
      lehet több oka is. Ugye beáztatott babbal álltál neki? (Volt, aki konzervvel próbálta, az nem fog menni.) Próbáld azt, hogy kétszer indítod el azt a programot – olvasó beszámolókból az jön át nekem, hogy ez a Tefal kütyü nem turmixol olyan finomra, mint az én villanykancsóm. Ha így sem jó, akkor duplázd meg a bab mennyiségét. Ha ez sem használ, akkor az is lehet, hogy a babbal van a baj – vegyél másik boltban, másik zöldségesnél, de ugyanúgy gyöngybabot. Évekig a Rapunzel bio babját használtam, és egyszer csak olyan lett, amivel nem tudok krémsajtot készíteni…
      Ha semmi nem megy, próbáld meg a sárgaborsó tejet.
      Hát ezek az ötleteim. Sok sikert!

      Válasz
  11. Emese mondta

    2022-05-30, 7:12 du.

    Kedves Nóra!
    Megkérdezhetem, hogy miért kellett egy időre nélkülöznöd az olajos magvakból készült tejet?
    Fiam,arca,nyaka,háta nagyon pattanásos és arra gondoltam , lehet a magtejektől…

    Válasz
    • Emese mondta

      2022-05-30, 8:56 du.

      Közben megtaláltam, mégegyszer elolvastam a bejegyzést!
      A kisfiad arca miatt…

      Válasz
      • Andrási Nóra mondta

        2022-05-31, 8:56 de.

        Igen, emiatt. Akkor még kicsi volt (egyéves körül), azóta már nem lesz piros a arca a magoktól, de továbbra se nagyon szereti őket.

        Válasz
  12. Virag mondta

    2022-09-29, 7:33 du.

    Szia Nóri! A villanykancsód szűr is valahogy, mint a tetrapelusos àtnyomkoràszàs, vagy „csak” nagyon nagyon nagyon finomra szetturmixolja a cuccot? Most találtam az oldaladra, kávéfőző belogatos habositos mókàra kellene, melyik receptek lehetnek jók ezen kívül?Hogy tudok rakeresni az oldaladon? Koszi

    Válasz
    • Virag mondta

      2022-09-29, 7:45 du.

      Közben rátaláltam a válaszra, kell szűrni, új kérdés, hogy ténylegesen mennyire pancsos a szűrés, mondjuk egy nutmilk Bag vagy tetra nyomkodashoz képest? Simán atfolyik a cucc, vagy piszkalgatni kell? Továbbra is érdekel a cappuccino habos vonal. A már sehol sem kapható alpro barista oat (a nem glutén mentes új, hanem a sima régi) állaga kb a cél. Annyira fehéritse, kremesitse a kávét, annyira (vagy jobban) habosodjon. A barista mandula pl nekem nem volt eléggé sűrű,túl vizes az íze.

      Válasz
      • Andrási Nóra mondta

        2022-09-30, 6:55 de.

        Szia Virág,
        a különböző textilekhez képest egyáltalán nem macerás. Kicsit meg szoktam kapirgálni egy kanállal hogy hamarabb átfolyjon, de így is egy perc alatt van a szintidőm. 🙂 Szerintem nálam jobban otthon vagy a kávéhab minőségének kérdésében, de az biztos, hogy a bab és zab tartalmú tejek jól habosodnak. Mostanában kesu-bab-rizs tejet főzök (még nincs fent az oldalon), az is jól habosodik. Viszont az is biztos, hogy a házi tejek sosem lesznek pont ugyanolyanok, mint a boltiak. A habot a babtejes fotókon a kávéfőző habosítójával készítettem (gőzölős), de szerintem működne a belemerülőssel is.
        Írj, ha van még kérdés.

        Válasz
        • Virag mondta

          2022-09-30, 8:07 de.

          Köszi! A kávéfőző habositojara gondolok én is 🙂 van olyan házi zabtej, amiből az, hogy fél van gőzölve a kávéfőző habositojaval, trutyit csinál belőle. De ha jól értem, a kancsó eleve hőkezeli, így nem tud hőre taknyosodni gőzöléskor. Ilyen kancsót esetleg bérelni lehet? Az 50km-es kihívás farvizen kerültem ide, elég ciki lenne megvenni a kancsót, majd rájönni, hogy esetleg nekünk nem válik be… Szóval kipróbálnám előbb.

          Válasz
          • Virag mondta

            2022-09-30, 8:08 de.

            Huh, bocsanat, eleg kaotikus a megfogalmazasom, de nem tudom korrigálni.

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum