• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Vaníliás, krémes növényi tej – kesudióval

2016-02-03 Írta: Andrási Nóra 34 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

Mióta megérkezett a növényi tejkészítő automatám, sorozatban gyártom a különböző növényi tejeket. Nagyon élvezem, hogy minden különösebb fejfájás nélkül kísérletezhetek: csak behajítom a „villanykancsómba” (egyik olvasóm találta ki ezt a frappáns elnevezést, köszönet!) a belevalókat, B megnyomja a gombot, és már készül is az újabb adag.

Az első receptem egy rizses-mandulás, mindennapokra szánt tej volt. Akkor írtam, hogy az állagán még szeretnék dolgozni egy kicsit, és majd jelentkezem egy újabb változattal. Nos, időközben bölcsebb lettem a növényi tejek krémességének dolgában, így itt az igazán tejszínesen krémes, vaníliás változat! 🙂

Vaníliás növényi tej kesuval - Vegital #tejmentes #vegán |mindenmentes.hu

Az előző mandulás növényi tej is nagyon finom volt, de szerettem volna, ha sűrűbb, tejszínesebb lesz. Első körben több rizzsel próbálkoztam, de ettől rizsnyákos lett. Ezután tudtam meg, hogy a rizsnyákon kókuszreszelék hozzáadásával lehet segíteni, de persze mértékkel, hogy ne kókusztejünk legyen. 🙂 A mostani receptet próbáltam mandulával és kesuval is, mindkettő finom, de kesuval lesz igazán sűrűn folyó, tejszínes ez az ital.

Vaníliás növényi tej kesuval - Vegital #tejmentes #vegán |mindenmentes.hu

Ezúttal jázmin rizst használtam a szokásos barna rizs helyett, hogy szép hófehér italt kapjak.

Ilyen habos forrón, frissen szűrve.

Vaníliás növényi tej kesuval - Vegital #tejmentes #vegán |mindenmentes.hu

kesu-vanilia-tej-1A stevia és vanília por hozzáadásával egy már édesített, vaníliás italt kapok, amihez már csak a reggeli eszpresszóm hiányzik, nincs szükség ízesítő/édesítő szirupra, cseppre: így egyszerűbb és olcsóbb is.

Kérdeztétek, hogy habosítható-e? Mi az hogy, ide süss:

Ezt a változatot elég sokan kóstolták már, köztük több „rendes” tejivó is. Azt az ítéletet kapta, hogy „nem olyan, mint a tehéntej, de mint ital, nagyon finom”. Szóljatok hozzá, egyáltalán sehogysem diétázók is szeretik… 😉

Vaníliás növényi tej kesuval - Vegital #tejmentes #vegán |mindenmentes.hu

A vanília porban pedig az tetszik, hogy nem kell a vaníliarúd kapirgálásával bajlódnom ahhoz, hogy azt a bizonyos diszkrét, de igazi vanília ízt kapjam, és… akár a stevia por, kifogyhatatlan: egy-egy késhegynyit használok, és nem látom, hogy fogyna. 🙂

Vaníliás növényi tej kesuval

Szerző: Mindenmentes Nóri
Tejszínesen krémes, vaníliás növényi tej ital kesudióval.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 5 minutes mins
Főzési idő 40 minutes mins
Össz. idő 45 minutes mins
Étel típusa növényi tej
Adagok száma 12 1,3 liter
Energia tartalom 40 kcal

Hozzávalók
 

  • 1 mérőpohár 50g kesudió
  • 1/2 mérőpohár 25g fehér jázmin rizs
  • 1 mérőpohár 20g kókuszreszelék
  • késhegynyi vanília por
  • 1/4 kk. stevia por
  • 1/2 kk. himalájai só
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • Tedd valamennyi hozzávalót a növényi tejkészítő automatába, töltsd fel vízzel a MAX jelzésig, majd indítsd el a "Gabonatej száraz" programot.
  • Szűrés után tartsd hűtőben, 3 napig áll el.

Megjegyzések

Az én növényi tejkészítőm 1,3 L-es. Ha ettől eltérő térfogatú készüléket használsz, használj arányosan több vagy kevesebb hozzávalót!
Kesudió helyett használhatsz blansírozott mandulát is.

Tápérték információ

Adag: 100gKalória: 40kcalSzénhidrát: 3g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, kesudió, növényi tej, növényi tejtermék, Vegital

Előző bejegyzés « Mandulavaj fahéjjal, steviával
Következő bejegyzés Banán az inzulinrezisztencia diétában? Nem! Vagy mégis…? »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Évi mondta

    2016-02-03, 10:02 de.

    Kedves Nóri!

    Azt szeretném kérdezni, hogy ezt a tejet is lehet-e habosítani kávéhoz? A dobozosat sajnos egyáltalán nem, de a múltkori mandulatejes posztodnál írtad, hogy a frisset inkább.

    Köszi! Évi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-02-05, 1:12 de.

      Szia,
      Képzeld, épp az utolsó csésze kesus tejből készültem kávét főzni, amikor megérkezett a kommented, így habosítottam egyet. Fotó is készült, kiegészítettem a bejegyzést. 🙂

      Válasz
      • Évi mondta

        2016-02-09, 10:15 de.

        De szuper! Köszönöm, már alig várom hogy megérkezzen a növényi tej készítőm! 🙂

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2016-02-09, 9:42 du.

          Zavarban vagyok… Tőlem rendelted? Mert nem emlékszem erre a névre…

          Válasz
          • Miri mondta

            2021-02-13, 11:34 du.

            Kedves Nóri!

            Szeretném megkérdezni,hogy a vegitallal készült növényi tej kalória tartalmát hogyan számolod ki?

            Köszönöm!:)

          • Andrási Nóra mondta

            2021-02-15, 3:58 du.

            Összeadom a beleadott hozzávalók kalóriatartalmát, és visszaosztom a kész tej térfogatával. 🙂

  2. Ildi mondta

    2016-02-03, 3:34 du.

    Szia! Nekem sajnos nincs növényi tej készítőm, csak a „kőkorszaki” módon szoktam próbálkozni. Az lenne a kérdésem, hogy mit javasolsz? Én nem szeretem az édes kávét, ezért sem veszek boltban növényi tejet, na meg mert nem is olcsó. Amelyiket meg nem édesítik azzal is nagyon más a kávé íze. Melyik tej az, amivel édesítés nélkül is a leginkább hasonlít a tehéntejes kávéra az íze? Köszönöm!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-02-05, 12:56 de.

      Szia,
      Húúú… a tehéntej nekem már nagyon messzi emlék. 🙂 Szerintem készíts otthon kesuból tejet úgy, ahogy a mandulatejnél írtam (pirítás nélkül). A sűrűségét tudod szabályozni a hozzáadott víz mennyiségével, ha tejszín-szerűt szeretnél.

      Válasz
  3. Erika mondta

    2016-02-05, 9:24 du.

    Szia Nóri! Pont így készítem a legjobban bevált tejemet, csak több kókusszal, mert a kókuszíz nekem nagyon kell a kávéba :)))
    Erika

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-02-07, 12:12 de.

      Szia,
      A következő talán nálam is egy egyszerű, kókuszos változat lesz… 🙂

      Válasz
  4. viomol23 mondta

    2016-02-08, 8:44 de.

    Szia Nóri, kakaós italt is készítettél már? Mi nem fogyasztunk tejet és a bolti növényi rizskakaó (bio) hatalmas pénzeket visz el. Nem beszélve arról, hogy a kávéba is szeretjük…
    Jól néz ki ez a vaníliás is, lehet lenyúlom anyám „villamykancsóját”!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-02-08, 10:44 du.

      Szia,
      magam is meglepődtem a kérdésed után, de nem, még nem készítettem kakaós italt. Persze ez csak idő kérdése. 😉

      Válasz
  5. Tide mondta

    2016-02-09, 12:13 du.

    Ezt most én is elkészítettem a kávémhoz és tényleg nagyon finom lett és tökéletes állagú 🙂

    Válasz
  6. Juli mondta

    2016-02-12, 1:58 du.

    Szia
    A zsírtartalmát és kalória értékét lehet tudni??

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-02-12, 10:53 du.

      Szia,
      a hozzávalók alapján ki tudod számolni. Sajnálom, de az időmből csak a szénhidrát-értékekre futja.

      Válasz
  7. Kinga mondta

    2016-02-12, 3:26 du.

    Szia Nora.
    Ebben a masinaban van valamilyen szuro is? Mi lesz a sorsa a „szarazanyagnak”? Vagy le kell szurni utolag az egeszet? Koszonom elore is a valaszodat.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-02-12, 10:57 du.

      Szia,
      a masináHOZ tartozik egy szűrő+kancsó, azzal kell leszűrni a tejet, amikor elkészült a gép. Itt láthatsz fotót is az összes alkatrészről, tisztító kefét is adnak hozzá. A „szárazanyag” fent marad a szűrőn, kása-szerű dolog. Régen felhasználtam sütéshez, kencékhez, (pl. répás kuglóf, tavaszi és olasz szendvicskrém), ma már ehhez túl sokat termelek, így jelenleg kidobom… Van, aki picit ízesítve megeszi reggelire. 🙂

      Válasz
      • Kinga mondta

        2016-02-16, 9:21 de.

        Koszonom a valaszod! Es pl a fennmarado kokusznak/kesunak/mandulanak stb mennyi lesz a ch-ja? Vagy az mar kioldodott az italba?

        Válasz
      • Nóra mondta

        2021-02-27, 3:21 du.

        5 stars
        Szia!
        Ez engem is érdekel, hogy az összetevők energia/szénhidráttartalmának mekkora része marad vajon a szűrleményben.
        A másik dolog az, hogy a FB-os „Teljes értékű növényi étrend” csoportban azt olvastam többször is, hogy a növényi tejek nem illenek bele a TÉNÉ-be, csak akkor, ha a szűrleményt is megesszük. Kíváncsi vagyok a véleményedre.
        Nóra

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2021-03-01, 9:59 du.

          Szia Nóra,
          hogy pontosan mi marad a szűrleményben, az élelmiszer-analitikai feladat, itthon nem vállalkoznék rá, és szerintem ez a kérdés nem is indokol ekkora erőfeszítést.
          Szigorúan véve tényleg nem TÉNÉ-k a „tejek”, mivel kiveszünk belőle valamit, de… Én erre úgy gondolok, hogy nagy a baj az étrendünkkel, ha azon múlik a teljes értékűsége, hogy megesszük-e a szűrleményt vagy sem. 😉 Ez nem egy fekete-fehér történet.
          Személy szerint én úgy gondolom, hogy kb. semmi nem múlik azon a két pohár tejen, amit megiszom egy nap, mert így is eszem rengeteg rostot és olajos magokat is külön, szóval nem maradok le semmiről. De, ha téged ez komolyan foglalkoztat, akkor
          A. főzz olyan tejet, amit nem muszáj szűrni (kesu, rizs, sárgaborsó, csicseriborsó alapon össze lehet hozni), vagy
          B. tedd bele a szűrleményt a következő kenyérbe/kencébe/főzelékbe, stb. amit főzöl.
          Remélem, ez segít!

          Válasz
  8. Anikó mondta

    2016-02-15, 4:01 du.

    Kedves Nóri!

    Nagyon tetszenek a receptjeid, a házi nutella nagy sikert aratott itthon ☺
    Itt arról érdeklődnék, hogy ez a program pontosan mit csinál? Nekem más típusú növényi tej készítő gépem van, biztos találnék olyan programot ami hasonlót csinál, csak ez így nem mind semmit.
    Előre is köszönöm

    Anikó

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-02-16, 12:15 de.

      Szia,
      nem mértem és jegyzeteltem le pontosan, de kb.: összeturmixolja hidegen, felforralja, turmixolja forrón is, többször, aztán lassan lehűl, és közben még talán kétszer turmixol. Ez kb. 45 perc. A végén szűröm egy szűrős kancsóval.

      Válasz
      • Anikó mondta

        2016-02-16, 2:27 du.

        Köszönöm a választ! Végül csak annyit csináltam, hogy felmelegíttettem vele, aztán bekapcsoltam a keverőt és így is olyan tej lett belőle, hogy a gyerekeim azt mondták : anya, ilyennek kellene mindig lennie ☺ küzdünk egy ideje a házi verziókkal, sajnos az olcsóbb zab, vagy rizs alapanyagúból nem sikerült olyat csinálni ami közelíti a dobozos zab vagy rizs tej ízélményét. De még ezzel a kesudióssal is jobban kijövünk anyagilag mint a dobozossal.

        Válasz
  9. krisztanem mondta

    2016-03-23, 2:18 du.

    Kedves Nóri!
    Már éppen fel akartam tenni a növényi tejkészítőnket egy használtcikkes oldalra, de szerencsére ez a recept megmentette. Nagyon ízlik a kislányomnak is, nekem is. 🙂 Mostanában újra sokat főzök az oldaladról, köszönjük a szuper recepteket. Az nagyon érdekelne, hogy a különlegesebb hozzávalóknál találtál-e valami megbízható forrást, hogy kisgyermek mennyi idő kortól kaphatja. Mi most egy egyévessel kóstolgatunk, és érdekelne, hogy pl. chiát, vagy psyllium tartalmú kenyeret mikortól kaphat. Köszönöm, gyönyörű tavaszi napokat! Kriszta

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-03-24, 12:51 de.

      Szia Kriszta,
      Örülök, hogy még időben olvastad a bejegyzésem. 🙂
      Itt írtam egy bejegyzést a hozzátáplálásról, ahogy nálunk ment. Egyéves kor felett én már csak az aprómagvas gyümölcsökkel óvatoskodtam… Egyébként a világ nagy részén nincsenek hozzátáplálási táblázatok: szerintem egyen a pici, ami jólesik neki. A méz az egyetlen értelmes kivétel.
      Egyik barátnőm mesélte, hogy a kislánya kb. 9 hós kora óta rágcsálja a kenyerüket (az én receptem alapján), és néha a pelusban látta, hogy sok az útifűmaghéj, olyankor picit kevesebbet kapott. Hát így. 🙂

      Válasz
  10. Judit mondta

    2016-07-08, 2:11 du.

    En rizs nélkül csinálom. ,1,5 adagolópohár kesudió,2 a.pohár kókuszreszelék pici só, 2 kk. eritrit,1 ek. Kókuszzsír.Nem a szárazmag programon,hanem a kásák, sürítők programon készítem. Igazán selymes, tejszínszerű lesz. ( nincs kókusz íze). Érdemes kipróbálni.

    Válasz
  11. Csanády Elena mondta

    2017-08-16, 2:04 du.

    Szia(sztok)!
    Nekem az a kérdésem, hogy a magtejektől is kipattog-e az ember bőre, mint a magoktól -kesudió, mandula, stb- általában, a magas olajtartalom miatt?
    Üdv,
    Elena

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-08-17, 10:54 de.

      Szia,
      szerintem ha a szóban forgó maggal nem vagy jóban, akkor várhatóan igen.

      Válasz
  12. Viki mondta

    2018-11-27, 1:18 du.

    5 stars
    Nóri! Tejkészítő nélkül van tipped hogy tudnám megcsinálni ezt a tejet?
    Köszönöm ha segítesz!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-11-28, 10:24 de.

      Szia,
      a kölest főzd meg, a kesut áztasd, aztán turmixold össze alaposan vízzel, és szűrd. Itt mutattam, hogyan. Először próbáld ezekkel a mennyiségekkel, de ha túl híg, akkor használj több kölest és kesut.

      Válasz
      • Viki mondta

        2018-12-01, 8:03 de.

        Köszönöm szépen!

        Válasz
  13. Réka mondta

    2020-01-30, 3:14 du.

    5 stars
    Szia Nóri!
    Alig vártam, hogy megcsináljam ezt a receptedet, tényleg nagyon finom, viszont a habosítás dolog nekem nem sikerült 🙁 Nespresso tejhabosítóval csináltam, de úgy látszik, ez nem szereti a növényi tejeket. Te mivel habosítasz ilyen csodálatosakat? 🙂

    Köszönöm!
    Réka

    Válasz
  14. Fekete Gabriella mondta

    2024-08-28, 11:15 de.

    Kedves Nóri!
    A kókuszreszelék mit okoz a tejjel, az ízén kívül? Lehet hogy ettől nyákos a tej?
    Most vettem a gépet, még csak kétszer főztem benne.
    Engem nagyon zavar a nyákos állag. Valahol pedig azt írták, hogy pont ettől nem lesz.
    Akkor mitől? Én csak a zabtej ízét bírom, de abban is van írva kókusz hozzávalóként.
    Ha elhagyom a kókuszt, akkor a helyére is zabot tegyek, hogy meglegyen a kellő sűrűsége?
    Köszönöm!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-08-30, 4:48 du.

      Kedves Gabriella,
      pont a kókusz segít kiszűrni a nyákos állagát a tejnek, ami a magas keményítő tartalmú gabonák miatt keletkezik. Ha elhagyod a kókuszt, csak még nyákosabb lesz. Ha nyák- és kókuszmentes receptet keresel, próbáld ki ezt itt.

      Válasz
  15. A házi növényi tej / joghurt / tejföl / krémsajt készítéssel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseiteket megválaszoltam a Növényi "tejtermékek" GY.I.K. bejegyzésben - mielőtt kérdezel, kérlek olvasd el!

5 from 3 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.