• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Banán az inzulinrezisztencia diétában? Nem! Vagy mégis…?

2016-02-09 Írta: Andrási Nóra 11 hozzászólás

Inzulinrezisztencia diétával kapcsolatos fórumokon egyre gyakrabban találkozom a banán körül pillanatok alatt kipattanó parázs vitával: alacsony vagy magas a glikémiás indexe? Ehető vagy sem inzulinrezisztencia étrendben?

A beszélgetésnek legtöbbször az a vége, hogy előkerül a „tiltólista” kifejezés: valaki kijelenti, hogy IR diétában nincs banán és pont. Szerintem az élet dolgai általában nem feketék és fehérek: összeszedtem egy csokorra való tudományosan megalapozott tényt a banánról és annak hatásáról a szénhidrát anyagcserénkre.

Banán inzulinrezisztencia diétában? | mindenmentes.hu

Miért „tiltólistás” a banán?

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

A köztudatban az él, hogy a banán szénhidrát tartalma és glikémiás indexe is túl magas, így szóba sem jöhet inzulinrezisztencia étrendben.

A banán szénhidrát-tartalma valóban igen magas a gyümölcsök között: 23g CH/100g (egész, hámozatlan) gyümölcs. (forrás) Ez önmagában még csak annyit jelentene, hogy alig ehetünk belőle: egy szép nagy banán kb. a teljes ebédünk szénhidrát-tartalmát képviseli.

Jó, hogy van „tiltólistánk”, mert az ilyen egyértelmű információ nagy segítség kezdő diétázóknak, de amikor már rutinosan diétázunk, próbáljunk meg tájékozódni és a tiltások, javaslatok mögött meglátni az összefüggéseket is.

Mi a helyzet a glikémiás indexszel?

Nem mindegy, hogy az a banán sárga, vagy zöld. A banán glikémiás indexe, ami azt mutatja meg, hogy milyen gyorsan szívódnak fel belőle a szénhidrátok, nagyban függ az érettségi fokától: a banán GI-je érettségtől függően kb. 30-70 közé esik. Ez ugye legrosszabb esetben is közepes GI. (forrás)

Mi történik a banánnal érés közben?

A zöld banán szénhidrát-tartalma rezisztens, ‘ellenálló’ keményítőként van jelen. Minek áll ellen? Az emésztésnek. Ebben a formában nehezen emészthető, inkább élelmi rostként funkcionál a belekben: fokozza a teltség érzetet, segíti az emésztést, de nem hasznosul tápanyagként. Az érési folyamat során enzimek cukrokra bontják, így minél érettebb a banán, annál több benne a cukor (főleg fruktóz és glukóz) és annál gyorsabb lesz a felszívódásuk is. (forrás)

A rezisztens zöld banán keményítő és az IR

A banán nem csak hogy nem az ördögtől való, de egyesek szerint a rezisztens keményítő fogyasztása (zöld banán) javíthatja az inzulin érzékenységet: egy vizsgálatban túlsúlyos, 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét és testsúlyát is pozitív irányba befolyásolta a zöld banán keményítő rendszeres fogyasztása. (forrás)

Mégis ehetek banánt inzulinrezisztencia diétában?

A válasz az igen és a nem között van: banántól és helyzettől függ. A zöld, éretlen banán glikémiás indexe alacsony, szénhidráttartalma magas.

Önmagában valóban nehezen iktatható be az étrendbe, mert pl. a délutáni uzsonnai 20g CH, ami egyébként akár teljes mértékben lehetne gyors szénhidrát, egy igen aprócska banánnak felel meg. Viszont olyan receptekben, ahol több hozzávaló között a banán is szerepel (pl. ez a palacsinta, vagy ez a muffin), igenis van helye még az IR étrendben is.

„De ha pürésítik, feldolgozzák, akkor az már turmix, és magas GI, nem?” A zöld banán lisztje bizonyítottan csökkenti az ételek glikémiás indexét. (forrás) A lisztnél jobban otthon, a konyhádban sem tudod feldolgozni, ezért szerintem pl. egy-két zöldebb banán egy egész tálca muffinban, a szénhidráttartalom figyelembe vételével teljesen rendben van.

Banán inzulinrezisztencia diétában? | mindenmentes.hu

Hasonló bejegyzések:

Miért nem bízom a kókuszvirág cukorban?
Hogyan ehetünk elég kalciumot tejtermékek nélkül?
Hurrá, nyaralunk! - utazási tippek mindenmentes ét...
Édeskék: cukorpótlók, édesítőszerek

Kategória: Egyéb Címkék: diéta, táplálkozástudomány

Előző bejegyzés « Vaníliás, krémes növényi tej – kesudióval
Következő bejegyzés Toszkán babos egytálétel (vegán, gluténmentes) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Zita mondta

    2016-02-09, 1:10 du.

    Szia,

    Szuper a cikk, mint mindig 😉 Az a kérdés vetődött fel bennem, hogy akkor miért javasolják megbízható forrásokból, hogy mindenképpen, a megbarnult, nagyon érett banánt szabad csak megvenni?

    Ha érdekel a forrás tudom részletezni, de hátha csípőből tudod a választ.

    Rengeteg szeretettel,
    Zita

    Válasz
    • Bogi mondta

      2016-02-09, 8:15 du.

      Szerintem azért, mert az éretlen banán hasfájást okozhat és lássuk be nem is olyan finom, mint az érett változat. 🙂 Meg hát a szilvát sem zölden esszük.

      Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-02-09, 9:43 du.

      Szia,
      nem vagyok képben… A múltkor pont egy olyan kép jött szembe velem, hogy csak a túlérettet ne… 😀 Elsőre pl. vegyszerekre gondolnék, amikkel kezelik a növényt, és mire megérik, lebomlik? Csak tipp…

      Válasz
  2. Klára mondta

    2016-02-09, 4:08 du.

    Szia Nóri!

    Nagyon jól elmagyaráztad! Érdekes ez a zöldbanán liszt, lehet mégiscsak kipróbálom majd. Férjem a zöld bananra esküszik, én pedig eddig mindig túl éretten raktam a sütikbe cukor helyettesítőnek de akkor ezek szerint érdemes a liszt felé is kacsingatni.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-02-09, 9:40 du.

      Szia,
      Én is most gondolkodtam el a zöld banán liszt kipróbálásán… Annyiféle új liszt van, mióta belekényelmesedtem abba a néhányba, amit használok, hogy csak kapkodom a fejem. 🙂

      Válasz
  3. Júlia mondta

    2016-02-10, 2:48 du.

    Szia Nóri!

    ugye a zöldbanán és a zöld banán nem ugyanaz?
    És van még a főzőbanán. Az is zöld.
    Nagyon ellentmondó információk olvashatók a zöldbanán lisztről is. Miből is készül?
    Egy laikus, aki csak szeretné a diétáját változatossá tenni, nem tudja, hogy éppen árt vagy használ az egészségének.
    Tudsz segíteni megfejteni az igazságot?

    üdv,
    Júlia

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-02-10, 9:45 du.

      Szia,
      a liszt az éretlen – zöld banánból készül. Van másik banán fajta, amit főzésre használnak (plantain), és van még ezen kívül is pár féle… Egy kubai szakács biztosan vágja a különbséget. 🙂 A liszt mindenesetre az éretlen banánból készül.

      Válasz
  4. Chalupa Andrea Hanna mondta

    2016-10-13, 1:47 du.

    Ketogén diétában használható a zöldbanán-liszt?
    Köszönettel: Hanna

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-10-13, 10:53 du.

      Szerintem nem, mert a ketogén diéta nagyon alacsony CH-bevitelről szól, a zöld banán lisztnek pedig viszonylag magas a CH tartalma.

      Válasz
  5. Velez Gábor mondta

    2018-07-09, 10:05 de.

    Sziasztok cukrosokkal mi a helyzett?Ők is alkalmazhatják a banán diétat?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-07-09, 1:13 du.

      Alkalmanként ehetnek banánt, ha a vércukor szintjük bírja (mérés szerint).

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum