• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Toszkán babos egytálétel (vegán, gluténmentes)

2016-02-21 Írta: Andrási Nóra 3 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Szeretem a babos egytálételeket, mert kis munkával jó nagy adag laktató, tartalmas ételt varázsolhatok az asztalra. Ahogy szeretem az olasz konyhát is, mert egyszerű alapanyagokból nagyszerű ételek készülnek. Ilyen ez a toszkán ízvilág ihlette babos egytálétel is. Gluténmentes, vegán recept.

Toszkán babos egytálétel (#gluténmentes, #vegán) | mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Mikor elkészítem, inkább leves, másnap inkább főzelék, de ahogy a babos dolgok általában: másnapra ízesebb.

Az összetétele nem szentírás, inkább a fűszerezés az, amitől nem javaslok eltérni, nehogy lemaradj az élményről… 😉 A szénhidrát-tartalmat persze ezekkel az alapanyagokkal számoltam.

Toszkán babos egytálétel (#gluténmentes, #vegán) | mindenmentes.hu

Igaz, hogy a kukoricából készült gluténmentes tészta valószínűleg inkább gyors szénhidrátnak minősül, de ne izgulj: ebben az ételben elég kevés van, ráadásul ebédre vagy vacsorára készül, amikor egy kevés gyorsaság amúgyis megengedett.

Kicsit tartottam tőle, hogy mi lesz a húsmentes vegán ételeimmel télen, amikor a szezonális választék nem valami hűha. Most már ezt is másképp látom. Sokféle hüvelyesből rengeteg féle étel készíthető, és igenis sok zöldség szezonális ilyenkor is: répa, cékla, káposztafélék, eltett paradicsom… 😉

Toszkán babos egytálétel (#gluténmentes, #vegán) | mindenmentes.hu

Ha szereted a tartalmas babos ételeket, vess egy pillantást a chilis bab, provence-i fűszeres bab, babcurry receptjeimre, és ha már toszkán, itt egy isteni leves is: ribollita.

Ezt most kivételesen 6 személyre számoltam, mert ahogy fent írtam: kevés munkával sok laktató finomság! 😉

Toszkán babos egytálétel (vegán, gluténmentes)
 
Nyomtat
Előkészület
1 óra
Főzési idő
1 óra
Össz. idő
2 óra
 
Toszkán ízvilágú, tartalmas babos egytálétel: vegán, gluténmentes recept.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: ebéd, vacsora
Konyha: olasz
adag: 6 tányér
Hozzávalók
  • 250g bab
  • 100g gluténmentes penne tészta
  • 1 hámozott paradicsomkonzerv (400g)
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 sárgarépa (kb. 200g)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 kk. szárított rozmaring
  • 1 kk. szárított kakukkfű
  • 1 nagy szárított babérlevél
  • 1,5 L zöldségalaplé, vagy víz és szárított zöldségkeverék
  • 2-3 ek. olívaolaj
Elkészítés
  1. A babot válogasd át, mosd meg és áztasd be előző éjszaka.
  2. Másnap szűrd és öblítsd le a babot, majd bő sós vízben forrald kb. 15 percig, végül lassú tűzön főzd puhára. Közben készítsd elő a zöldségeket.
  3. Forrósítsd fel az olívaolajat, majd tedd bele a felkockázott hagymát, és a félkörökre szeletelt sárgarépát. 5-6 percig kevergesd forró tűzhelyen., amíg a hagyma üveges lesz.
  4. Ekkor keverd bele a fokhagymát, a darabolt paradicsomokat (a levüket még ne!) és a fűszereket. (Érdemes fűszertojást használni.) Kevergesd 1-2 percig, amíg a paradicsomok leve elfő és picit összesül minden.
  5. Engedd fel a paradicsomok levével és a zöldség alaplével, majd forrald fel a levest.
  6. Mehet bele a leszűrt bab és a tészta is: főzd 6-8 percig, hogy a tészta ne főjön túl. (Ha fűszertojást használsz, most vedd ki a fűszereket.)
Megjegyzések
Frissen is finom, de másnapra még jobban összeérik.
Tápanyag információ
kalória: 200 kcal/tányér Szénhidrát: 41g/tányér
3.5.3208

Hasonló bejegyzések:

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)
Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, bab, ebéd, olasz, vacsora

Előző bejegyzés « Banán az inzulinrezisztencia diétában? Nem! Vagy mégis…?
Következő bejegyzés Mi az a BLW, avagy miért nincsenek “babás” receptjeim? »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. kovacs maria mondta

    2016-02-22, 8:24 du.

    Kedves Nóra!segítséget szeretnék kérni!Én egy bölcsiben dolgozom szakácskén és van egy kisfiú aki tojás,glutén,tej,rizs,mandula érzékeny neki szeretnék receptet kérni!Hol lehet alapanyagot is beszerezni?Nekem is segítség és a szülöknek is! Köszönöm szépen.Mary

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-02-22, 10:06 du.

      Kedves Mary,
      Sajnos sok receptben használok rizset és mandulát, a többivel nem lenne gond. Köretnek gondolnék neki pl. kölest, vagy quinoát, ezeket egyszerűen meg lehet párolni, kölesből kis citrommal “hamis túrót” készíteni, stb. Alapanyagokat webáruházból a legegyszerűbb beszerezni, mert így házhoz is viszik. Hozzám leggyakrabban a Bioszigettől jönnek, itt a link a jobb oldalon.

      Válasz
  2. Anita mondta

    2016-03-05, 3:49 du.

    Kedves Nóri! Ez valami elképesztő finom, köszönet a receptért! 🙂 Külföldön vagyok egy ösztöndíjjal, a német lakótársam is két tányérral evett egyszerre és nem győzte dicsérni. 🙂

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum