• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Chilis bab

2013-01-25 Írta: Andrási Nóra 5 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ez a csípősen fűszeres mexikói étel kellemesen át tudja melegíteni az ember tagjait egy hosszú nap után, de téli ebédnek is nagyon finom. Az alábbi változat hús nélkül készül, vegán étrendhez is alkalmas, igazi mindenmentes recept.

Chilis bab

Hozzávalók 4 személyre:

150g vörös vesebab*

150g feketebab*

1 nagy vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 piros húsú kaliforniai vagy kápiapaprika

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

1 konzerv hámozott paradicsom (400g)

1/2 doboz passzírozott paradicsom (250g)

1/2 kk. őrölt rómaikömény

1 kk. őrölt koriander

1 kk. szárított oregano

1/2 kk. cayenne bors**

1 kk. chilipor**

2 ek. olívaolaj

pár csepp folyékony édesítő ízlés szerint

só

friss korianderlevél (elhagyható)

* Természetesen készíthetitek egyféle babból is, én most sok receptet szeretnék kipróbálni, ezért kicsit bekészleteztem a kamrámba mindenféle hüvelyeseket, és szerettem volna így feldobni ezt az ételt.

** A chili mennyiségét is az ízlésetekre bízom, ez így elég csípős lett, de most éppen erre vágytunk.

0. A babot előző este megmossuk, és fajtánként külön edényben hideg vízbe áztatjuk.

1. A babot leszűrjük, majd annyi vízzel, amennyi ellepi, külön lábasokban főni tesszük: 10-15 percig forraljuk, majd kb. 40 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük. (A külön főzésre az esetlegesen eltérő főzési idő miatt van szükség.)

2. Egy vastag aljú edényben az olívaolajon üvegesre pároljuk a felaprított hagymát, majd a felkockázott paprikát is átsütjük.

3. A fűszereket érdemes előre összekészíteni, hogy most egy pillanat alatt a hagymás keverékhez adhassuk az összetört fokhagymagerezdekkel együtt. Pár percig kevergetjük, amíg a fokhgyma pirulni kezd, majd mehet bele a darabolt konzervparadicsom, és a passzírozott paradicsom is. Édesítőt, sót adjunk hozzá ízlés szerint.

4. Ha a paradicsomos szósz felforrt, belekeverjük a főtt babot, szükség szerint kiegészítjük egy kevés vízzel (én a paradicsomkonzervet és a dobozt szoktam egy kis vízzel beleöblíteni), és 40 percig fedő alatt, időnként megkeverve, hogy ne égjen le, főzzük.

5. Mikor lekapcsoljuk a tűzhelyet, még adhatunk hozzá egy marék friss, aprított korianderlevelet, de enélkül is tartalamas, laktató étel.

Nagyon szerettük, ezen a télen még biztosan ismételni fogom. A leírt mennyiség összesen 196g szénhidrátot tartalmaz, ez 49g CH/adag, pont egy ebéd. Jó étvágyat!

Chilis bab

Hasonló bejegyzések:

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)
Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, bab, ebéd, főzelék, fűszeres, vacsora

Előző bejegyzés « Provence-i fűszeres bab
Következő bejegyzés Napfény turmix »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Zsuzska mondta

    2013-01-26, 4:51 du.

    Nagyon szeretem én is! Igaz én hússal készítem, de így is ki fogom próbálni!

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-01-27, 8:21 de.

    Szerintem majd mi is megkóstoljuk a húsos változatot is.

    Válasz
  3. Süni mondta

    2016-02-01, 8:08 de.

    Konzerv babból mennyi szükséges ehhez a mennyiséghez?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-02-05, 1:15 de.

      Szerintem 2 konzerv, de még nem láttam fekete bab konzervet errefelé, szóval szerintem csak vöröset fogsz kapni.

      Válasz
  4. Rákóczy Zsuzsa mondta

    2019-10-24, 3:07 du.

    Imádom a fűszerezését.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum