• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Mandulavaj fahéjjal, steviával

2016-01-20 Írta: Andrási Nóra 12 hozzászólás

2019. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Mmmm…. mandulavaj. 🙂 Pörkölt mandula illat. Fahéj. Kenhető formában, steviával édesítve. Isteni finom, egészséges reggeli pirítóson a gluténmentes házi kenyeremmel, kávé mellé, de vacsorának is megfontolandó egy fárasztó nap után, kis esti kényeztetésnek.

A házi mandulavaj készítése nagyon egyszerű. Egyetlen hátránya, hogy elég nehéz letenni a kanalat… 🙂

Fahéjas pörkölt mandulavaj steviával #cukormentes #gluténmentes mindenmentes.hu

Mindenmentes könyvek 20% kedveménnyel!

Úgy érzem, a magvajakkal új fejezet nyílik a konyhámban. Az egész tavaly kezdődött, amikor Zizi megfertőzött a magvaj imádattal. Nyáron próbálgattam ezt-azt, de hamar rá kellett jönnöm, hogy ehhez a műfajhoz egy erősebb robotgép kell. Megfogadtam Zizi tanácsát, hogy legalább 1000 W teljesítményűt robotgépet vegyek, ha igazán krémes magvajat szeretnék készíteni, így átalakítottam a konyhai robogtép parkot. Az új szerzeményről itt írok bővebben.

Nagyon elégedett vagyok a döntésemmel, pedig kompromisszumokat is kellett kötnöm, de annyival könnyebben jutok így a legújabb kedvenc csemegéimhez, és az erősebb motor máskor is jól jön. Összehasonlításként: pörkölt mandulavajat készítettem kis különálló aprítógéppel is, egész könnyen ment: sok kapirgálással, kb.  20-25 perc alatt. Az új masinával (nem viccelek) 3 perc alatt végzek, és csak megszokásból kapirgálok. És az előző változat azért ennyire nem volt krémes:

HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:

E-mail *

Adatkezelési tájékoztató

Az adatkezelési tájékoztatót *
megismertem és elfogadom.

Fahéjas pörkölt mandulavaj steviával #cukormentes #gluténmentes mindenmentes.hu

 A másik fordulópont az életemben a magvajakkal kapcsolatban, az édesítés. Mindig szerettem volna az édes kencéimet steviával édesíteni, de nem nagyon bíztam a sikerben, mert a stevia glikozidok vízben oldódnak: nem tudtam elképzelni, hogyan fogja édesíteni az olajos magos kencéimet. Korábban mindig dióval és mogyoróval próbálkoztam, és azok kesernyések lettek, de már tudom, hogy ez nem a stevia hibája volt. Így tudok dekadens, édes szendvicskrémeket készíteni úgy, hogy csak a magokban jelen lévő szénhidrátokkal kell számolnom a végén. Boldogság!

Fahéjas pörkölt mandulavaj steviával #cukormentes #gluténmentes mindenmentes.hu

Mindenmentes hozzávalók akár 5-10% kedvezménnyel

Ezt a magvajat még kisebb teljesítményű (550W) robotgéppel is elkészíthetőnek tartom, de készülj fel rá, hogy eltarthat akár 25-30 percig is. Amikor úgy érzed, hogy már végtelenszer lekapartad a kitapadt magdarabokat az oldaláról, akkor se jusson eszedbe bármiféle zsiradék hozzáadásával “segíteni” a dolgon: legfőbb erény a türelem, ami garantáltan meghozza gyümölcsét, azaz magvaját! 🙂

5.0 from 1 reviews
Mandulavaj fahéjjal, steviával
 
Nyomtat
Előkészület
20 perc
Főzési idő
5 perc
Össz. idő
25 perc
 
Percek alatt elkészíthető cukormentes, csökkentett szénhidrát tartalmú finomság mandulából: isteni napindító reggelire pirítóssal, kávé mellé, desszertekhez, vagy csak úgy.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: szendvicskrém
adag: kb. fél csésze
Hozzávalók
  • 100g egész mandula
  • bő késhegynyi őrölt fahéj
  • csipet só
  • késhegynyi stevia por
Elkészítés
  1. Az egész mandulát pörköld 150 fokos, légkeveréses sütőben kb. 15-20 percig: közben párszor rázogasd meg. Akkor jó, amikor kezd aranybarna színt ölteni és finom pörkölt mandula illatot áraszt.
  2. Tedd aprítógépbe, daráld darabosra, majd add hozzá a fahéjat, sót, stevia port is. Aprítsd addig, szükség szerint lekaparva az aprítógép oldalát, amíg krémes, sűrűn folyó mandulavajat kapsz, a tetején vékony olajréteggel.
Megjegyzések
Vigyázat! Az aprítógép nagyon felforrósodhat, mire elkészül a mandulavaj. Légy óvatos!
A leírt mennyiség elég kevés, én egy kávédaráló méretű aprítóval dolgozom. Nagyobb aprítóhoz duplázd, vagy háromszorozd a mennyiséget.
A hozzávalókat a Biosziget webáruház biztosította.
Tápanyag információ
kalória: 575kcal Szénhidrát: 22g
3.5.3208

Hasonló bejegyzések:

Vegán lazac répából
Teljesértékűföl (teljes értékű növényi tejföl)
Növényi krémsajt házilag (vegán, TÉNÉ)
Gluténmentes kovászos kenyér (teljes kiőrlésű)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: ajándék, archiv, kence, magvaj, mandula, reggeli, tízórai

Előző bejegyzés « Thai csirkeleves
Következő bejegyzés Vaníliás, krémes növényi tej – kesudióval »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Szarka Imréné mondta

    2016-01-20, 6:41 de.

    Szia Nóri!

    Nekem nem egyértelmű a recept. A leírásban csak pirítást és aprítást írsz. A táblázatnál viszont szerepel főzési idő (5 perc) is. Akkor mi a helyes sorrend?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-01-21, 2:55 de.

      Szia,
      A táblázat fejléce adott. Előkészítés alatt a pirítást, főzés alatt az aprítást értettem ebben az esetben. Remélem, így már jó. 🙂

      Válasz
  2. Andi mondta

    2016-01-20, 3:02 du.

    Kedves Nóri!

    Említed a leírásban, hogy a dió és mogyoróvaj kesernyéssé vált neked, de rájöttél, hogy nem a stevia a hibás. Talán a vékony barnás hártya okozta a problémát? Csak azért kérdem, mert én mogyoróból próbálnám ki a receptedet, és akkor pörkölés után leszedném róla.

    Köszönöm.

    Andi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-01-21, 11:41 du.

      Szia,
      Így van, a héj volt a hibás. Azért lepődtem meg, mert mindig ledörzsölöm, csak nem jön le 100%-ban, és úgy tűnik, kifogtam egy kesernyésebb mogyoró adagot… Hajrá!

      Válasz
  3. Moni mondta

    2016-01-24, 11:10 du.

    Szia Nori!

    Parszor elolvastam, de nem talalok ra utalast, hogy mi lett a mandula hejjal? Bedaralod vagy leszeded? Esetleg eleve blansirozott mandulaval inditasz?

    Mellesleg koszi a tippet. Hasonlo robotgepem van, bar kicsit kisebb, es nem jutott eszembe, hogy a daralo reszt probaljam ki magvaj keszitesre. Az apritoban probalkoztam, de az nem lett vaj szeru. Hatha ebben a kis daralo feltetben jobban sikerul.

    Illetve emlitetted, hogy nem biztal benne, hogy a stevia mukodik majd a magvajban. Vegul akkor semmi kristalyosodast es kivalast nem tapasztalsz? Meg csak nagyon probalkozos fazisban vagyok az edesito szerekkel ..

    Elores is koszi.

    Moni

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-01-25, 12:14 de.

      Szia,
      Összedaráltam a héjjal együtt. A mandula héja nem keserű, mint a dióé vagy a mogyoróé, nem kell ledörzsölni.
      Az aprítóban szerintem sokkal nagyobb mennyiséggel kellene dolgozni, de hát ki győzi azt erőforrással… 🙂
      A stavia nem vált ki, de olyan pici kell bele, észre se lehetne venni. Abban nem bíztam, hogy édesít majd, mert elvileg vízben oldódik, és így az olajos vajból nem gondoltam, hogy édes lesz. De az lett. A xilit szokott kiválni, pl. a mokka dióvajból, ha kihűlt.

      Válasz
  4. Zsuzsi mondta

    2016-01-28, 1:20 du.

    Szia Nóri!
    Köszi a receptet! Nekem tök jól sikerült, igazi vajszerű lett, annak ellenére, hogy a gépem “csak” 900w-os. Én az aprító részében készítettem dupla adaggal.
    Egy gond van csak: dugdosni kell a család elől, hogy egyszerre egyék meg 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-01-29, 12:31 de.

      Köszi a visszajelzést! És hát igen, így van ez… 😀

      Válasz
  5. Nóri mondta

    2017-05-02, 12:48 du.

    Szia! Ma kipróbálom a receptet. Egx olyan kérdès merült fel bennem,hogy meddig áll el? 🙂
    Köszi,Nóri

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-05-02, 1:19 du.

      Szia,
      hónapokig is elállna, a bolti magvajakra egy évet írnak, de úgysem bírjátok ki addig… 🙂

      Válasz
  6. kis joe mondta

    2020-04-02, 6:00 du.

    hello lyányok asszonyok
    aszt tugyáték é ,h az olajos magokat meg a gabona cs szigorú áztatás igényelnek h a fránya fitinsav ne tugyon bezavarni ?
    de knbn grattula a jo pofa nagyon élvezetes uakkor informáló blogodhoz kedves Nóri !☝

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-04-03, 10:51 de.

      Köszi! Az év hozzászólása.:D
      Nem szigorúan áztatom, a pirítás is jó valamire, nem félek a fitátoktól, a barátaim. 😉

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recepteket kreáló gasztroblog-, szakácskönyv szerző és kétgyermekes anya. Hosszú utat jártam be a 160g CH IR diétától a teljes értékű növényi étrendig. Többet rólam és az oldalról.

Friss hajtás életmód változtató program
Mindenmentes könyvek 20% kedveménnyel!

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recepteket kreáló gasztroblog-, szakácskönyv szerző és édesanya: hosszú utat jártam be a 160g CH IR étrendtől a teljes értékű növényi táplálkozásig. Többet rólam.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2021 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum