2019. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Kicsit meglepődtem, amikor visszalapoztam a blogomban, és azt találtam, hogy éppen egy éve írtam utoljára növényi tej receptet. Az oka egyébként egyszerű: miután a konyhám egy növényi tejfőző kütyüvel gazdagodott, belevetettem magam az új ízek kipróbálásába, és pár hónap alatt kialakultak a kedvenceim, amiket azóta is rendszeresen készítek. Nemrég egy barátnőm olyan kitartóan ajánlotta a zabtejet – mondván, neki az a kedvenc növényi teje -, hogy végül kipróbáltam, és annyira ízlett, hogy ezt ittuk két hétig egyhuzamban! 🙂 Így készül nálunk a kókuszos zabtej házilag.
Növényi tej
Itt találod a korábbi, itthon készíthető növényi tej receptjeimet: az elsők még tejkészítő nélkül készültek, a tejkészítővel vagy nélküle főzéssel kapcsolatban itt osztottam meg a tapasztalataimat. A sokféle tej közül egyébként ez a vaníliás, kesus változat a családi kedvencünk: ebből B is mindig kér egy-két kis csészényit, és még a férjem is szereti. Általában ezt váltogatom a szezám tejjel, és most már a kókuszos zabtejjel.
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Zabtej házilag
Zabtejet készíteni otthon nem tűnik nagy kihívásnak, valószínűleg tejfőző nélkül sem lehet túl bonyolult: zabpelyhet kókusszal szanaszét főzni, turmixolni, szűrni, kész. Tejfőzővel azért egyszerűbb, mert nekem csak bele kell lapátolnom az alapanyagokat, feltölteni vízzel, és kész… Ráadásul azt tapasztaltam, hogy a tejfőző jobban szétturmixolja a magokat, mint akár egy jó minőségű turmixgép (gondolom, azért, mert főzés közben is turmixol), így kevesebb alapanyag kell ugyanannyi tejhez.
Ez a tej krémes, de könnyedebb, mint mondjuk a kesus változat, állagban azt hiszem, eddig ez áll a legközelebb a bolti rizstejhez azok közül, amit a tejkészítővel főztem. A kókusz íz nem vad, éppen egy kicsit lehet érezni, rendszeresen ezzel iszom a kávém (és én nem szeretem a kókuszos kávét).
Egyre nagyobb kihívást jelent a növényi tejeket fotóznom: már kifogytam a poharakból és üvegekből, amikben jól mutatnak… 🙂 Na de nem szaporítom… Következik a (rendkívül hosszas és bonyolult, sok hozzávalós 🙂 ) recept:
- 1 mérőpohár* (30g) zabpehely (gluténmentes)
- 1 mérőpohár* (25g) kókuszreszelék
- ½ kk. só
- Valamennyi hozzávalót tedd tejkészítő gépbe, majd töltsd fel vízzel a MAX jelzésig, és indítsd el a "növényi tej száraz magból/gabonából" programot.
- Ha végzett, szűrd le a szűrőkancsóval. Hűtőben 5 napig biztosan eláll.
Tehetsz a tejkészítőbe valamlyen édesítőszert is (pl. eritrit, stevia) - én a kávémat édesítem, ezért nem használtam.
Az előállítási költség a linkelt gluténmetes zabpehellyel és bio kókuszreszelékkel is kb. 110 Ft/liter.
Kedves Nori, Kiprobaltam ezt a zabtej receptet es nagyon finom, a gyerekeimnek is tetszik. Nalunk is a kesu es a szezam tej volt a kedvencek kozott,de szerintem ez is oda kerul.
Koszonjk a receptet!
🙂
Nóri, most készült el, ez álomfinom!!! A bolti mandulatej is elbújhat mögötte! Köszi a receptet!
Szia Nóri!
Hogyan tisztítottad anno a textílpelenkát szűrés után, hogy vegyszer mentes legyen a tej?
Bocs a bugyuta kérdésért 🙂 Üdv.: Barbi
Szia,
mosószóda + ecet/citromsav, esetleg mosódió. Amúgyis ezekkel mosok. 😉
Köszönöm 🙂
Kedves Nóri!
Ha lábosban készítem a fenti tejet, akkor a 30 gr zabpehely és 25 gr kókuszreszelékhez mennyi vizet tegyek?
Mi most jutottunk tejmentes sorsra 🙂 így most tanulom a tudnivalókat. Nagyon jó és hasznos az oldalad, gratulálok hozzá! K. Mária
Kedves Mária,
a recepthez kb. 1,2 liter vizet kell adni.
Szia Nori, el tudnad arulni a titkod, hogyan kell hazi tejbol tapanyag tartalmat -kcal es makrok- szamolni? Ezer hala! <3
Szia,
egyszerű: tápanyag táblázatban megnézed a hozzávalók adatait, összeadod ezeket, és visszaosztod a kész tej mennyiségével. Ezzel a szűrleménnyel kiszűrt anyagokat nem veszed figyelembe, de nem tudok jobbat.
Köszönöm! Kipróbáltam, és sajna ugyanolyan taknyos állagú lett ez is, mint minden más zabtej próbálkozásom. 🙁 Ez volt az utolsó reménységem. 🙁 Marad a drágább mandulatej. 🙂
Kedves Nóri!
Megkérdezhetem,hogy a mérőpohár hány mililiteres ?
Köszönöm a segítséget:)
90 ml-es. Megmértem. 🙂
Szia! Minden zabtej amit eddig készítettem nyúlós, tul sűrű állagú lett. A boltit nagyon szeretik a gyerekek, de amit én készítek, nem isszák a más állag miatt.
Van ötleted, miért lehet ez?
Köszi!
A.
Szia,
lehet, hogy csíráztatott zabból készítik a bolt tejeket. Legalábbis a rizsnél ez a válasz a hasonló jelenségre.
En is evek ota kiserletezem zabtejjel, eddig nem volt gepem hozza. Imadjuk a zabtejet (az Aldiban van 400 HUF / liter aron nagyon jo minosegu), de nem szeretunk szemetelni, szoval probalkozom tovabbra is a hazi megoldassal. A hazilag keszult zabtej viszont tenyleg nagyon “taknyos” allagu, kiveve ha olyan sokszor szurom le, hogy igazabol egyaltalan nem eri meg vele szenvedni. Erre megoldast nyujt valamilyen szinten a gep? Mert csak azert venni egy 40-60ezres gepet, hogy utana ugyanolyan taknyos legyen benne a zabtej, netto penzkidobas szamomra. Koszonom valaszod!
Csak zabpehelyből a gépben is nyálkás lesz, de ha teszel mellé kókuszreszeléket, az “leszedi” ezt a fura állagot. Annyira nem lesz sima, mint a bolti, de majdnem. (A bolti tejeket csíráztatott gabonákból készítik.)