2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Kicsit meglepődtem, amikor visszalapoztam a blogomban, és azt találtam, hogy éppen egy éve írtam utoljára növényi tej receptet. Az oka egyébként egyszerű: miután a konyhám egy növényi tejfőző kütyüvel gazdagodott, belevetettem magam az új ízek kipróbálásába, és pár hónap alatt kialakultak a kedvenceim, amiket azóta is rendszeresen készítek. Nemrég egy barátnőm olyan kitartóan ajánlotta a zabtejet – mondván, neki az a kedvenc növényi teje -, hogy végül kipróbáltam, és annyira ízlett, hogy ezt ittuk két hétig egyhuzamban! 🙂 Így készül nálunk a kókuszos zabtej házilag.
Növényi tej
Itt találod a korábbi, itthon készíthető növényi tej receptjeimet: az elsők még tejkészítő nélkül készültek, a tejkészítővel vagy nélküle főzéssel kapcsolatban itt osztottam meg a tapasztalataimat. A sokféle tej közül egyébként ez a vaníliás, kesus változat a családi kedvencünk: ebből B is mindig kér egy-két kis csészényit, és még a férjem is szereti. Általában ezt váltogatom a szezám tejjel, és most már a kókuszos zabtejjel.
Zabtej házilag
Zabtejet készíteni otthon nem tűnik nagy kihívásnak, valószínűleg tejfőző nélkül sem lehet túl bonyolult: zabpelyhet kókusszal szanaszét főzni, turmixolni, szűrni, kész. Tejfőzővel azért egyszerűbb, mert nekem csak bele kell lapátolnom az alapanyagokat, feltölteni vízzel, és kész… Ráadásul azt tapasztaltam, hogy a tejfőző jobban szétturmixolja a magokat, mint akár egy jó minőségű turmixgép (gondolom, azért, mert főzés közben is turmixol), így kevesebb alapanyag kell ugyanannyi tejhez.
Ez a tej krémes, de könnyedebb, mint mondjuk a kesus változat, állagban azt hiszem, eddig ez áll a legközelebb a bolti rizstejhez azok közül, amit a tejkészítővel főztem. A kókusz íz nem vad, éppen egy kicsit lehet érezni, rendszeresen ezzel iszom a kávém (és én nem szeretem a kókuszos kávét).
Egyre nagyobb kihívást jelent a növényi tejeket fotóznom: már kifogytam a poharakból és üvegekből, amikben jól mutatnak… 🙂 Na de nem szaporítom… Következik a (rendkívül hosszas és bonyolult, sok hozzávalós 🙂 ) recept:
- 1 mérőpohár* (30g) zabpehely (gluténmentes)
- 1 mérőpohár* (25g) kókuszreszelék
- ½ kk. só
- Valamennyi hozzávalót tedd tejkészítő gépbe, majd töltsd fel vízzel a MAX jelzésig, és indítsd el a "növényi tej száraz magból/gabonából" programot.
- Ha végzett, szűrd le a szűrőkancsóval. Hűtőben 5 napig biztosan eláll.
Tehetsz a tejkészítőbe valamlyen édesítőszert is (pl. eritrit, stevia) - én a kávémat édesítem, ezért nem használtam.
Az előállítási költség a linkelt gluténmetes zabpehellyel és bio kókuszreszelékkel is kb. 110 Ft/liter.
Kedves Nori, Kiprobaltam ezt a zabtej receptet es nagyon finom, a gyerekeimnek is tetszik. Nalunk is a kesu es a szezam tej volt a kedvencek kozott,de szerintem ez is oda kerul.
Koszonjk a receptet!
🙂
Nóri, most készült el, ez álomfinom!!! A bolti mandulatej is elbújhat mögötte! Köszi a receptet!
Szia Nóri!
Hogyan tisztítottad anno a textílpelenkát szűrés után, hogy vegyszer mentes legyen a tej?
Bocs a bugyuta kérdésért 🙂 Üdv.: Barbi
Szia,
mosószóda + ecet/citromsav, esetleg mosódió. Amúgyis ezekkel mosok. 😉
Köszönöm 🙂
Kedves Nóri!
Ha lábosban készítem a fenti tejet, akkor a 30 gr zabpehely és 25 gr kókuszreszelékhez mennyi vizet tegyek?
Mi most jutottunk tejmentes sorsra 🙂 így most tanulom a tudnivalókat. Nagyon jó és hasznos az oldalad, gratulálok hozzá! K. Mária
Kedves Mária,
a recepthez kb. 1,2 liter vizet kell adni.
Szia Nori, el tudnad arulni a titkod, hogyan kell hazi tejbol tapanyag tartalmat -kcal es makrok- szamolni? Ezer hala! <3
Szia,
egyszerű: tápanyag táblázatban megnézed a hozzávalók adatait, összeadod ezeket, és visszaosztod a kész tej mennyiségével. Ezzel a szűrleménnyel kiszűrt anyagokat nem veszed figyelembe, de nem tudok jobbat.
Köszönöm! Kipróbáltam, és sajna ugyanolyan taknyos állagú lett ez is, mint minden más zabtej próbálkozásom. 🙁 Ez volt az utolsó reménységem. 🙁 Marad a drágább mandulatej. 🙂
Kedves Nóri!
Megkérdezhetem,hogy a mérőpohár hány mililiteres ?
Köszönöm a segítséget:)
90 ml-es. Megmértem. 🙂
Szia! Minden zabtej amit eddig készítettem nyúlós, tul sűrű állagú lett. A boltit nagyon szeretik a gyerekek, de amit én készítek, nem isszák a más állag miatt.
Van ötleted, miért lehet ez?
Köszi!
A.
Szia,
lehet, hogy csíráztatott zabból készítik a bolt tejeket. Legalábbis a rizsnél ez a válasz a hasonló jelenségre.
En is evek ota kiserletezem zabtejjel, eddig nem volt gepem hozza. Imadjuk a zabtejet (az Aldiban van 400 HUF / liter aron nagyon jo minosegu), de nem szeretunk szemetelni, szoval probalkozom tovabbra is a hazi megoldassal. A hazilag keszult zabtej viszont tenyleg nagyon „taknyos” allagu, kiveve ha olyan sokszor szurom le, hogy igazabol egyaltalan nem eri meg vele szenvedni. Erre megoldast nyujt valamilyen szinten a gep? Mert csak azert venni egy 40-60ezres gepet, hogy utana ugyanolyan taknyos legyen benne a zabtej, netto penzkidobas szamomra. Koszonom valaszod!
Csak zabpehelyből a gépben is nyálkás lesz, de ha teszel mellé kókuszreszeléket, az „leszedi” ezt a fura állagot. Annyira nem lesz sima, mint a bolti, de majdnem. (A bolti tejeket csíráztatott gabonákból készítik.)
Kedves Nóri. Vettem egy gépet azokból amiket ajánlottál.
Kicsit csalódtam mert igen -taknyos- a kész ital.
Írod, hogy csíráztatott gabonából készül a bolti.
Lehet nálunk kapni?
Köszi ha válaszolsz.
Üdv: Margo
Kedves Margó,
nem, házilag lehet csíráztatni, de enélkül is lehet élvezhető italt készíteni.
Kérlek írd meg pontosan emailben (a kapcsolat fülön), hogy mit, mennyit, mekkora készülékbe tettél, hátha tudok segíteni!
A házi növényi tej / joghurt / tejföl / krémsajt készítéssel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseiteket megválaszoltam a Növényi "tejtermékek" GY.I.K. bejegyzésben - mielőtt kérdezel, kérlek olvasd el!