2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Ha felmerült már benned a gyanú, hogy egyes mindenmentes recepteket vajon szükségből, vagy a vicc kedvéért találok ki, akkor elárulom, hogy ezt itt határozottan a móka kedvéért hoztam össze. Egyébként a töltött tojás gyerekkori kedvenceim közé tartozik – szinte minden ünnepi alkalomkor előkerült, és mindig segítettem elkészíteni-, viszont a klasszikus receptek mindenmentesítése nem a kedvenc műfajom, általában nehezen szánom rá magam. Azért álltam neki mégis vegán töltött tojást készíteni, mert a kifejezetten tojásételek (rántotta, omlett, stb.) tojásmentesítése még mindig kihívást jelent, és bár omlettre már van jó receptem (ez itt), pár hónapja még nem gondoltam volna, hogy a töltött tojás is összejön… Így utólag persze ez is pofonegyszerűnek tűnik.
Tudom, hogy ez bejegyzés a múlt héten sokkal időszerűbb lett volna, de nem fért bele az időmbe két bejegyzés, és inkább a kuglófot választottam – reméltem, hogy annak jobban örültök. Ezt viszont nem szeretném jövő tavaszig tartogatni, így született ez a poszt-húsvéti tojás recept.
Vegán töltött tojás
Mióta én is felfedeztem a fekete sót (kala namak), már egészen könnyű tojásos ízt és illatot kölcsönöznöm a dolgoknak, bár annyira tojásosak nem lesznek, mint az igazi, de nem vagyok elégedetlen. (Jót mosolyogtam pár nappal ezelőtt, amikor Z igazi főtt tojás illatra jegyezte meg, hogy „nahát, milyen fekete só illat van”. 🙂 )
A tojásmentes töltött tojásba kerülő tojáskrém okozta a kisebb fejtörés: csicseriborsó vagy avokádó alapon viszonylag egyszerű valamilyen tojáskrémet készíteni. (A korábbi avokádós tojáskrém receptjét megtalálod itt.) A „tojásfehérjéhez” is a korábbi tojás salátám adta az ötletet: csak tojás alakú formát kellett hozzá szereznem (itt vettem) – sajnos sima tojás formát nem találtam, így töltött hímes tojásaim lettek. 🙂
Milyen a tojásmentes töltött tojás?
Látványra szerintem pont, mint az eredeti. Na jó, a fehérje lehetne egy fokkal fehérebb – én szezám tejjel készítettem a tojásfehérjéket, ezért kicsit szürkék, de választhatsz hozzá valamilyen fehér színű, semleges, édesítetlen növényi tejet (pl. szója, rizs, blansírozott mandula, kesu), és akkor fehérebb lesz. A tojáskrém állaga is stimmel. A növényi tojásfehérje nem annyira kemény, mint az eredeti, inkább kicsit kocsonya-állaga van. Na és az íze… 🙂 Tojásos. A krémen éreztem a csicseriborsót is, de nem tolakodó, kb. mintha tojásos hummusz lenne. A fehérje is tojás ízű, de nem annyira, mint az igazi főtt tojás. Nem pont ugyanolyan, de határozottan hasonlít.
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogy ízlik majd, úgyhogy kérlek, feltétlenül oszd meg velem, ha elkészíted! (Írj pár sort a kapcsolat menüpotban, vagy küldj egy fotót Facebookon vagy Instagramon – @mindenmentes, #norimindenmenteskonyhaja.)
Töltött tojás, tojás nélkül (vegán)
Hozzávalók
- a "tojásfehérjékhez":
- 250 ml semleges ízű édesítetlen növényi tej
- 1 kk. agar-agar por
- 1/2 kk. fekete só
- a "tojáskrémhez":
- 1/2 csicseriborsó konzerv*
- 1/2 kk. fekete só
- 1 kk. mustár
- csipet kurkuma
- 1/2 ek. citromlé
- 1/4 kk. szódabikarbóna
- 2 ek. olívaolaj
- pici bors
Elkészítés
- A növényi tejet főzd fel az agar-agar porral: közben néhányszor keverd át kézi habverővel, hogy csomómentes legyen. Tedd félre hűlni, majd amikor már majdnem kézmeleg, keverd bele a fekete sót és öntsd a tojásformákba, tedd a hűtőbe (3-4 órára legalább, én egy éjszakára hagytam).
- A tojáskrémhez valamennyi hozzávalót tedd aprítógépbe, és alaposa turmixold össze. (A szódabikarbónát és a citromlevet egymástól távol tedd az aprítóba, hogy turmixolás közben találkozzanak csak - kicsit habosítja a tojás krémet.)
- A krémet töltsd a tojásfehérjékbe: kiskanállal kis krátereket is készíthetsz, hogy olyanok legyenek, mint az igazi tojásfehérjék - én a krémet csak a fehérjék tetejére halmoztam.
- Kész! Díszítsd, tálald,és tréfáld meg a vendégeidet. 🙂
Megjegyzések
Ha konzervet használsz, a csicserilevet feltétlenül tedd el későbbre, akár fagyaszthatod is - itt találod a csicserileves receptjeimet.
Zita mondta
Klassz a recept, el lehet ezt követni az ünnepeken túl is, bármilyen hidegtálra. Egy ötlet: láttam valahol egy fotót, ahol egy ügyes vegán szakács mély evőkanalakat használt a tojásfehérjéhez. Így talán lemaradhat róla a hímesség két Húsvét-ünnep között.:))))
Mindenmentes Nóri mondta
Köszi :))
Juli mondta
Nóri, szerinted egy éves baba kaphat már agar-agar porral készült ételt?
Mindenmentes Nóri mondta
Nyugodtan. Képzeld, utána olvastam, és kiderült, hogy az agart próbálták használni koraszülöttek sárgaságának kezelésére. Nem használt, de sokat megettek belőle, és semmi bajuk nem lett. 🙂
Juli mondta
Köszönöm!
Klára mondta
Valószínű, hogy soha nem fogok tojás nélkül tojást készíteni, mert szerencsére nincs bajunk egymással, nekem meg a tojásnak, de végre megtudtam, hogy mire jó az a fekete só. Láttam a boltban, de fogalmam sem volt, hogy mire való már megint ez az úri huncutság. 🙂 Annyira kíváncsi lettem, hogy beruházok rá, és kipróbálom. 🙂 Sok érdekességet tanulok tőled, köszönöm a munkád!
Mindenmentes Nóri mondta
🙂
Kata mondta
Jó ötlet, könnyen kivitelezhető, köszönöm!
A tojás formára jutott eszembe, hogy kishugom szokta enni azt a kinder joy-t, ami ilyen műanyag tojás forma, talán azt is lehetne erre használni. 🙂
Évi mondta
Kedves Nóri,
Azt szeretném megkérdezni Tőled, miután a biosziget webáruházban már nem kapható a Rapunzel aga-agar por, azonban másik két gyártó cég agar-agar terméke igen, melyiket ajánlanád? Vagy maradjak hű a márkához, keressem máshol, mert itt fontos, hogy melyik cég termékebol készítem? Nagyon szépen köszönöm a segítséget, minden jót kívánok, Évi
Andrási Nóra mondta
Szia,
nem fontos, hogy Rapunzel legyen, más is jó. Akkor, amikor ezt írtam, az volt. 🙂