2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Ha felmerült már benned a gyanú, hogy egyes mindenmentes recepteket vajon szükségből, vagy a vicc kedvéért találok ki, akkor elárulom, hogy ezt itt határozottan a móka kedvéért hoztam össze. Egyébként a töltött tojás gyerekkori kedvenceim közé tartozik – szinte minden ünnepi alkalomkor előkerült, és mindig segítettem elkészíteni-, viszont a klasszikus receptek mindenmentesítése nem a kedvenc műfajom, általában nehezen szánom rá magam. Azért álltam neki mégis vegán töltött tojást készíteni, mert a kifejezetten tojásételek (rántotta, omlett, stb.) tojásmentesítése még mindig kihívást jelent, és bár omlettre már van jó receptem (ez itt), pár hónapja még nem gondoltam volna, hogy a töltött tojás is összejön… Így utólag persze ez is pofonegyszerűnek tűnik.
Tudom, hogy ez bejegyzés a múlt héten sokkal időszerűbb lett volna, de nem fért bele az időmbe két bejegyzés, és inkább a kuglófot választottam – reméltem, hogy annak jobban örültök. Ezt viszont nem szeretném jövő tavaszig tartogatni, így született ez a poszt-húsvéti tojás recept.
Vegán töltött tojás
Mióta én is felfedeztem a fekete sót (kala namak), már egészen könnyű tojásos ízt és illatot kölcsönöznöm a dolgoknak, bár annyira tojásosak nem lesznek, mint az igazi, de nem vagyok elégedetlen. (Jót mosolyogtam pár nappal ezelőtt, amikor Z igazi főtt tojás illatra jegyezte meg, hogy “nahát, milyen fekete só illat van”. 🙂 )
A tojásmentes töltött tojásba kerülő tojáskrém okozta a kisebb fejtörés: csicseriborsó vagy avokádó alapon viszonylag egyszerű valamilyen tojáskrémet készíteni. (A korábbi avokádós tojáskrém receptjét megtalálod itt.) A “tojásfehérjéhez” is a korábbi tojás salátám adta az ötletet: csak tojás alakú formát kellett hozzá szereznem (itt vettem) – sajnos sima tojás formát nem találtam, így töltött hímes tojásaim lettek. 🙂
Milyen a tojásmentes töltött tojás?
Látványra szerintem pont, mint az eredeti. Na jó, a fehérje lehetne egy fokkal fehérebb – én szezám tejjel készítettem a tojásfehérjéket, ezért kicsit szürkék, de választhatsz hozzá valamilyen fehér színű, semleges, édesítetlen növényi tejet (pl. szója, rizs, blansírozott mandula, kesu), és akkor fehérebb lesz. A tojáskrém állaga is stimmel. A növényi tojásfehérje nem annyira kemény, mint az eredeti, inkább kicsit kocsonya-állaga van. Na és az íze… 🙂 Tojásos. A krémen éreztem a csicseriborsót is, de nem tolakodó, kb. mintha tojásos hummusz lenne. A fehérje is tojás ízű, de nem annyira, mint az igazi főtt tojás. Nem pont ugyanolyan, de határozottan hasonlít.
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogy ízlik majd, úgyhogy kérlek, feltétlenül oszd meg velem, ha elkészíted! (Írj pár sort a kapcsolat menüpotban, vagy küldj egy fotót Facebookon vagy Instagramon – @mindenmentes, #norimindenmenteskonyhaja.)
- a "tojásfehérjékhez":
- 250 ml semleges ízű, édesítetlen növényi tej
- 1 kk. agar-agar por
- ½ kk. fekete só
- a "tojáskrémhez":
- ½ csicseriborsó konzerv*
- ½ kk. fekete só
- 1 kk. mustár
- csipet kurkuma
- ½ ek. citromlé
- ¼ kk. szódabikarbóna
- 2 ek. olívaolaj
- pici bors
- A növényi tejet főzd fel az agar-agar porral: közben néhányszor keverd át kézi habverővel, hogy csomómentes legyen. Tedd félre hűlni, majd amikor már majdnem kézmeleg, keverd bele a fekete sót és öntsd a tojásformákba, tedd a hűtőbe (3-4 órára legalább, én egy éjszakára hagytam).
- A tojáskrémhez valamennyi hozzávalót tedd aprítógépbe, és alaposa turmixold össze. (A szódabikarbónát és a citromlevet egymástól távol tedd az aprítóba, hogy turmixolás közben találkozzanak csak - kicsit habosítja a tojás krémet.)
- A krémet töltsd a tojásfehérjékbe: kiskanállal kis krátereket is készíthetsz, hogy olyanok legyenek, mint az igazi tojásfehérjék - én a krémet csak a fehérjék tetejére halmoztam.
- Kész! Díszítsd, tálald,és tréfáld meg a vendégeidet. 🙂
Ha konzervet használsz, a csicserilevet feltétlenül tedd el későbbre, akár fagyaszthatod is - itt találod a csicserileves receptjeimet.
Klassz a recept, el lehet ezt követni az ünnepeken túl is, bármilyen hidegtálra. Egy ötlet: láttam valahol egy fotót, ahol egy ügyes vegán szakács mély evőkanalakat használt a tojásfehérjéhez. Így talán lemaradhat róla a hímesség két Húsvét-ünnep között.:))))
Köszi :))
Nóri, szerinted egy éves baba kaphat már agar-agar porral készült ételt?
Nyugodtan. Képzeld, utána olvastam, és kiderült, hogy az agart próbálták használni koraszülöttek sárgaságának kezelésére. Nem használt, de sokat megettek belőle, és semmi bajuk nem lett. 🙂
Köszönöm!
Valószínű, hogy soha nem fogok tojás nélkül tojást készíteni, mert szerencsére nincs bajunk egymással, nekem meg a tojásnak, de végre megtudtam, hogy mire jó az a fekete só. Láttam a boltban, de fogalmam sem volt, hogy mire való már megint ez az úri huncutság. 🙂 Annyira kíváncsi lettem, hogy beruházok rá, és kipróbálom. 🙂 Sok érdekességet tanulok tőled, köszönöm a munkád!
🙂
Jó ötlet, könnyen kivitelezhető, köszönöm!
A tojás formára jutott eszembe, hogy kishugom szokta enni azt a kinder joy-t, ami ilyen műanyag tojás forma, talán azt is lehetne erre használni. 🙂
Kedves Nóri,
Azt szeretném megkérdezni Tőled, miután a biosziget webáruházban már nem kapható a Rapunzel aga-agar por, azonban másik két gyártó cég agar-agar terméke igen, melyiket ajánlanád? Vagy maradjak hű a márkához, keressem máshol, mert itt fontos, hogy melyik cég termékebol készítem? Nagyon szépen köszönöm a segítséget, minden jót kívánok, Évi
Szia,
nem fontos, hogy Rapunzel legyen, más is jó. Akkor, amikor ezt írtam, az volt. 🙂