• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Citromos gluténmentes kuglóf (cukormentes, vegán)

2017-04-11 Írta: Andrási Nóra 14 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

A Húsvét közeledte valahogy mindig a kuglófhoz hozza meg a kedvem… Süthetnék ilyesmit egész évben, és mégis ritkán jut eszembe, kivéve ilyenkor, tavasszal. A gluténmentes kuglóf recepteknek kisebb evolúciója is megfigyelhető már a blogon: először jött a répás kuglóf (növényi tej készítésből maradt mandulával), aztán ez a kakaós kuglóf, és most itt van ez a citromos: nagyon büszke vagyok magamra, hogy sikerült nem dupla csokisat, hanem valami frissebbet, tavasziasabbat összehoznom, ami ráadásul pimaszul szellős lett (gluténmentes mivoltához képest) egy meglepő hozzávalónak köszönhetően! 😉

Citromos gluténmentes kuglóf (cukormentes, vegán) |mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Mióta megírtam Nektek, hogy hogyan is telnek a mindennapjaim, és hogy eldöntöttem: komoly lépéseket teszek az alvásidőm és – minőségem helyreállításáért, azóta tényleg sikerült komoly változásokat foganatosítani. Egyrészt több segítséget kérek, másrészt a kislányom is felnőtt a feladathoz. 😉 A sors iróniája, hogy mióta éjjel alszom, azóta folyamatosan meg vagyok fázva. Egyikből a másikba esem, miközben körülöttem mindenki egészséges, vagy alig beteg. Gyanítom, így kezdtem el kipihenni a 2,5 év nem alvást…

Hogy jön ez a kuglófhoz? Nos, egy ideje nem érzem az ízeket, úgyhogy ezt a süteményt csakis a kis családom értékítélete alapján tudom minősíteni. 🙂 Mindketten azt bólogatták, hogy “jó, finom”. Mielőtt arra gyanakodnál, hogy elfogultak, elárulom, hogy mindketten rezzenéstelen arccal képesek a tudtomra adni azt, ha “ez nem jó”. Úgyhogy bízom bennük. 🙂

Ha már ízlelgetni nem tudom, legalább lőttem néhány fotót…

Citromos gluténmentes kuglóf (cukormentes, vegán) |mindenmentes.hu

Szellős gluténmentes kuglóf?

Igen, már megint a csicserilé a csodaszer. 🙂 Ettől ilyen szép buborékos ez a kuglóf, és bár a fotón nem látszik, de bizony van rugalmas tartása is: na nem olyan, mint egy “igazi” fehér lisztből készült süteménynek, de egy inzulinrezisztencia-barát hozzávalókból készült gluténmentes kuglófhoz képest hűha. 🙂

Citromos gluténmentes kuglóf (cukormentes, vegán) |mindenmentes.hu

És akkor jöjjön a recept is.

5.0 from 3 reviews
Citromos gluténmentes kuglóf (cukormentes, vegán)
 
Nyomtat
Előkészület
20 perc
Főzési idő
60 perc
Össz. idő
1 óra 20 perc
 
Meglepően szellős cukormentes, gluténmentes kuglóf egy meglepő hozzávalóval! Inzulinrezisztencia-barát, vegán recept - nem csak Húsvétra.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: kuglóf,desszert, sütemény
Konyha: gluténmentes, IR-barát, vegán
adag: 400 g, kb. 10 szelet
Hozzávalók
  • egy feles méretű kuglóf formához:
  • 60g barna rizsliszt
  • 60g hajdinaliszt
  • 30g csicseriborsóliszt
  • 15g tápióka keményítő
  • 3g konjac liszt
  • 1 ek. útifűmaghéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb. ¾ kk. stevia por
  • ½ kk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 225g víz, benne egy citrom leve (összesen 225g folyadék)
  • 10g élesztő
  • 2 ek. olívaolaj
  • 50g csicserilé*
  • csipet borkősav**
Elkészítés
  1. Tegyél a sütőbe egy vízzel teli, kisebb hőálló tálat, és kapcsold be légkeveréssel 100 fokra.
  2. A kicsi, feles méretű kuglóf formát kend ki olívaolajjal és lisztezd ki pl. barna rizsliszttel.
  3. A citrom levét egészítsd ki vízzel 225-ra, majd keverd el benne az élesztőt és az olívaolajat.
  4. A száraz hozzávalókat mérd össze egy tálban: barna rizslisz, hajdinaiszt csicseriborsóliszt, tápiókakeményítő, konjac liszt, útifűmaghéj, citromhéj, stevia por, szódabikarbóna, só.
  5. A csicserilevet a borkősav hozzáadásával verd kemény habbá robotgéppel.
  6. Az élesztős keveréket dogozd össze a lisztekkel, majd óvatosan, kézi habverővel forgasd bele a csicserihabot.
  7. A tésztát öntsd a kuglóf formába, majd tedd be a sütőbe: 15 percig hagyd 100 fokon, majd kapcsold át 180 fokra, és miután elérte ezt a hőfokot, süsd még 40 percig.
Megjegyzések
*Csicseriborsó konzerv leve vagy beáztatott és leöblített csicseriborsó főzőleve. (A felesleget fagyaszd le, úgy is működik.)
**Elhagyható - segít keményebb habbá verni a csicserilevet.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 szelet kalória: 84 kcal zsír: 3,5 g Szénhidrát: 12 g fehérje: 2 g
3.5.3226

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Reggeli granola tál (TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, csicserilé, desszert, húsvét, kuglóf, reggeli, tízórai

Előző bejegyzés « Vegán omlett muffin
Következő bejegyzés Töltött tojás, tojás nélkül (vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Máté-Moos Veronika mondta

    2017-04-12, 5:15 de.

    Szia Nóri!
    Teljes kiőrlésű barna rizslisztem van itthon, az is jó, vagy csak a sima?
    Köszi 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-12, 10:41 de.

      Jó, persze, én csak ilyenről tudok. 🙂

      Válasz
  2. kiskata@hotmail.com mondta

    2017-04-12, 8:48 du.

    Szia Nóri!

    A konjak liszt helyettesíthető valamivel? Vagy esetleg el is hagyható? Működni fog vajon nélküle is?

    Köszönöm!

    Kata

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-13, 9:41 de.

      Szia Kata,
      jó kis szaftos, nedves állagot adna a tésztának. Tegyél egy fél kanállal több útifűmaghéjat, ha konjac liszted nincsen.

      Válasz
      • Szabó Gabi mondta

        2017-04-13, 5:10 du.

        Szia, ugyanezt szerettem volna kérdezni 🙂 Nyilgyokerliszt sem az igazi helyette?
        Illetve xilit porból vajon mennyi kellene stevia helyett?
        Nagyon köszönöm!

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2017-04-18, 8:13 de.

          Szia,
          tápióka helyett nyílgyökér is jó.
          A xilithez nem tudok pontosat mondani.

          Válasz
  3. Ági mondta

    2017-04-15, 9:51 de.

    Kedves Nóri!

    Holnap szeretném megsütni az ünnepre, de egy dolgot nem értek. Élesztős recept, de kelesztés nélkül sütöd? Az működhet, hogy megduplázom a szódabikarbónát és nem teszek bele élesztőt?

    Köszi!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-18, 8:15 de.

      Szia,
      az élesztő a 100 fokos sütőben is dolgozik. Sütöttem úgy is, hogy előtte még kelesztettem, de nem lett tőle magasabb.
      Azóta már kipróbáltam, hogy több szódabikarbónával is működik.
      Elutaztunk az ünnepre, így nem tudtam korábban válaszolni.

      Válasz
  4. Júlia mondta

    2017-04-17, 8:21 du.

    Szia Nóri!
    Az élesztőt ki lehet váltani valamivel?
    Köszi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-18, 8:16 de.

      Még több szódabikarbóna, citromlé.

      Válasz
  5. Benke Kriszta mondta

    2017-05-03, 2:45 du.

    Kedves Nori!

    Szeretnem megkerdezni, hogy a hajdina elhagyhato-e vagy ha nem, mivel tudom helyettesiteni.

    Koszonom

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-05-03, 9:51 du.

      Kedves Kriszta,
      helyettesítheted még több barna rizsliszttel és csicseriliszttel, esetleg gesztenyeliszttel is. Nem lesz ugyanolyan, de működhet.

      Válasz
  6. Lili mondta

    2018-05-05, 8:49 de.

    Kedves Nóri!
    Szuperül hangzik a recept, biztosan kipróbálom. Azon gondolkodtam, vajon zsiradék (olívaolaj) nélkül is működik?
    Köszönöm

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-05-05, 9:37 du.

      Valószínűleg igen, elég kevés van benne. 🙂

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum