• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Citromos gluténmentes kuglóf (cukormentes, vegán)

2017-04-11 Írta: Andrási Nóra 18 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

A Húsvét közeledte valahogy mindig a kuglófhoz hozza meg a kedvem… Süthetnék ilyesmit egész évben, és mégis ritkán jut eszembe, kivéve ilyenkor, tavasszal. A gluténmentes kuglóf recepteknek kisebb evolúciója is megfigyelhető már a blogon: először jött a répás kuglóf (növényi tej készítésből maradt mandulával), aztán ez a kakaós kuglóf, és most itt van ez a citromos: nagyon büszke vagyok magamra, hogy sikerült nem dupla csokisat, hanem valami frissebbet, tavasziasabbat összehoznom, ami ráadásul pimaszul szellős lett (gluténmentes mivoltához képest) egy meglepő hozzávalónak köszönhetően! 😉

Citromos gluténmentes kuglóf (cukormentes, vegán) |mindenmentes.hu

Mióta megírtam Nektek, hogy hogyan is telnek a mindennapjaim, és hogy eldöntöttem: komoly lépéseket teszek az alvásidőm és – minőségem helyreállításáért, azóta tényleg sikerült komoly változásokat foganatosítani. Egyrészt több segítséget kérek, másrészt a kislányom is felnőtt a feladathoz. 😉 A sors iróniája, hogy mióta éjjel alszom, azóta folyamatosan meg vagyok fázva. Egyikből a másikba esem, miközben körülöttem mindenki egészséges, vagy alig beteg. Gyanítom, így kezdtem el kipihenni a 2,5 év nem alvást…

Hogy jön ez a kuglófhoz? Nos, egy ideje nem érzem az ízeket, úgyhogy ezt a süteményt csakis a kis családom értékítélete alapján tudom minősíteni. 🙂 Mindketten azt bólogatták, hogy „jó, finom”. Mielőtt arra gyanakodnál, hogy elfogultak, elárulom, hogy mindketten rezzenéstelen arccal képesek a tudtomra adni azt, ha „ez nem jó”. Úgyhogy bízom bennük. 🙂

Ha már ízlelgetni nem tudom, legalább lőttem néhány fotót…

Citromos gluténmentes kuglóf (cukormentes, vegán) |mindenmentes.hu

Szellős gluténmentes kuglóf?

Igen, már megint a csicserilé a csodaszer. 🙂 Ettől ilyen szép buborékos ez a kuglóf, és bár a fotón nem látszik, de bizony van rugalmas tartása is: na nem olyan, mint egy „igazi” fehér lisztből készült süteménynek, de egy inzulinrezisztencia-barát hozzávalókból készült gluténmentes kuglófhoz képest hűha. 🙂

Citromos gluténmentes kuglóf (cukormentes, vegán) |mindenmentes.hu

És akkor jöjjön a recept is.

Citromos gluténmentes kuglóf (cukormentes, vegán) |mindenmentes.hu

Citromos gluténmentes kuglóf (cukormentes, vegán)

Szerző: Mindenmentes Nóri
Meglepően szellős cukormentes, gluténmentes kuglóf egy meglepő hozzávalóval! Inzulinrezisztencia-barát, vegán recept - nem csak Húsvétra.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 20 minutes mins
Főzési idő 1 hour hr
Össz. idő 1 hour hr 20 minutes mins
Étel típusa desszert, kuglóf, sütemény
Mentesség gluténmentes, IR-barát, vegán
Adagok száma 400 g, kb. 10 szelet
Energia tartalom 84 kcal

Hozzávalók
 

  • egy feles méretű kuglóf formához:
  • 60 g barna rizsliszt
  • 60 g hajdinaliszt
  • 30 g csicseriborsóliszt
  • 15 g tápióka keményítő
  • 3 g konjac liszt
  • 1 ek. útifűmaghéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb. 3/4 kk. stevia por
  • 1/2 kk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 225 g víz benne egy citrom leve (összesen 225g folyadék)
  • 10 g élesztő
  • 2 ek. olívaolaj
  • 50 g csicserilé*
  • csipet borkősav**
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • Tegyél a sütőbe egy vízzel teli, kisebb hőálló tálat, és kapcsold be légkeveréssel 100 fokra.
  • A kicsi, feles méretű kuglóf formát kend ki olívaolajjal és lisztezd ki pl. barna rizsliszttel.
  • A citrom levét egészítsd ki vízzel 225-ra, majd keverd el benne az élesztőt és az olívaolajat.
  • A száraz hozzávalókat mérd össze egy tálban: barna rizslisz, hajdinaiszt csicseriborsóliszt, tápiókakeményítő, konjac liszt, útifűmaghéj, citromhéj, stevia por, szódabikarbóna, só.
  • A csicserilevet a borkősav hozzáadásával verd kemény habbá robotgéppel.
  • Az élesztős keveréket dogozd össze a lisztekkel, majd óvatosan, kézi habverővel forgasd bele a csicserihabot.
  • A tésztát öntsd a kuglóf formába, majd tedd be a sütőbe: 15 percig hagyd 100 fokon, majd kapcsold át 180 fokra, és miután elérte ezt a hőfokot, süsd még 40 percig.

Megjegyzések

*Csicseriborsó konzerv leve vagy beáztatott és leöblített csicseriborsó főzőleve. (A felesleget fagyaszd le, úgy is működik.)
**Elhagyható - segít keményebb habbá verni a csicserilevet.

Tápérték információ

Adag: 1 szeletKalória: 84kcalSzénhidrát: 12gFehérje: 2gZsír: 3.5g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Tárkonyos csicseri-raguleves (TÉNÉ)

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, csicserilé, desszert, húsvét, kuglóf, reggeli, tízórai

Előző bejegyzés « Vegán omlett muffin
Következő bejegyzés Töltött tojás, tojás nélkül (vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Máté-Moos Veronika mondta

    2017-04-12, 5:15 de.

    5 stars
    Szia Nóri!
    Teljes kiőrlésű barna rizslisztem van itthon, az is jó, vagy csak a sima?
    Köszi 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-12, 10:41 de.

      Jó, persze, én csak ilyenről tudok. 🙂

      Válasz
  2. kiskata@hotmail.com mondta

    2017-04-12, 8:48 du.

    5 stars
    Szia Nóri!

    A konjak liszt helyettesíthető valamivel? Vagy esetleg el is hagyható? Működni fog vajon nélküle is?

    Köszönöm!

    Kata

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-13, 9:41 de.

      Szia Kata,
      jó kis szaftos, nedves állagot adna a tésztának. Tegyél egy fél kanállal több útifűmaghéjat, ha konjac liszted nincsen.

      Válasz
      • Szabó Gabi mondta

        2017-04-13, 5:10 du.

        Szia, ugyanezt szerettem volna kérdezni 🙂 Nyilgyokerliszt sem az igazi helyette?
        Illetve xilit porból vajon mennyi kellene stevia helyett?
        Nagyon köszönöm!

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2017-04-18, 8:13 de.

          Szia,
          tápióka helyett nyílgyökér is jó.
          A xilithez nem tudok pontosat mondani.

          Válasz
  3. Ági mondta

    2017-04-15, 9:51 de.

    Kedves Nóri!

    Holnap szeretném megsütni az ünnepre, de egy dolgot nem értek. Élesztős recept, de kelesztés nélkül sütöd? Az működhet, hogy megduplázom a szódabikarbónát és nem teszek bele élesztőt?

    Köszi!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-18, 8:15 de.

      Szia,
      az élesztő a 100 fokos sütőben is dolgozik. Sütöttem úgy is, hogy előtte még kelesztettem, de nem lett tőle magasabb.
      Azóta már kipróbáltam, hogy több szódabikarbónával is működik.
      Elutaztunk az ünnepre, így nem tudtam korábban válaszolni.

      Válasz
  4. Júlia mondta

    2017-04-17, 8:21 du.

    Szia Nóri!
    Az élesztőt ki lehet váltani valamivel?
    Köszi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-18, 8:16 de.

      Még több szódabikarbóna, citromlé.

      Válasz
  5. Benke Kriszta mondta

    2017-05-03, 2:45 du.

    5 stars
    Kedves Nori!

    Szeretnem megkerdezni, hogy a hajdina elhagyhato-e vagy ha nem, mivel tudom helyettesiteni.

    Koszonom

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-05-03, 9:51 du.

      Kedves Kriszta,
      helyettesítheted még több barna rizsliszttel és csicseriliszttel, esetleg gesztenyeliszttel is. Nem lesz ugyanolyan, de működhet.

      Válasz
  6. Lili mondta

    2018-05-05, 8:49 de.

    Kedves Nóri!
    Szuperül hangzik a recept, biztosan kipróbálom. Azon gondolkodtam, vajon zsiradék (olívaolaj) nélkül is működik?
    Köszönöm

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-05-05, 9:37 du.

      Valószínűleg igen, elég kevés van benne. 🙂

      Válasz
  7. Marianna Szücs-Szabó mondta

    2024-10-13, 3:38 du.

    Kedves Nóra!

    Köszönöm a receptet, elkészítettem élesztő nélkül kicsit több szódabikarbónával.
    Nagyon finom lett!

    Üdvözlettel: Marianna

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-10-22, 4:17 du.

      Köszönöm a visszajelzést! 🙂

      Válasz
  8. Polgár Jánosné mondta

    2025-04-21, 3:20 du.

    Kedves Nóra!
    Szuperül sikerült! Köszönöm a receptet!
    Még egy kérdés, a 10 g élesztő porélesztő vagy hagyományos?
    Üdv: Zsuzs

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2025-04-21, 9:29 du.

      Boldogság! 🙂 Hagyományos, friss.

      Válasz
5 from 3 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.