• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Vegán omlett muffin

2017-04-04 Írta: Andrási Nóra 8 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Egy ideje ismerkedem a tojásmentes, vegán tojásételekkel, és így Húsvéthoz közeledve, mindenképpen szerettem volna megosztani Veletek a kedvencemet. Többféle tojásmentes rántottát is próbáltam már, és nekem ez a habos, könnyed vegán omlett ízlik a legjobban. Muffin formában sütöttem, mert így sokkal egyszerűbb tálalni, és még mutatós is. Ebben a receptben az a ráadás szuperség, hogy előző este is elkészítheted, nem szárad ki, így az ünnepi reggel telhet egy fokkal lassabb tempóban. 😉

Vegán omlett muffin #tojásmentes gluténmentes #vegán |mindenmentes.hu

Omlett tojás nélkül?

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Pár évvel ezelőtt egy olvasóm tojás- és szójamentes rántotta receptet kért tőlem. Akkor erre még nem tudtam gombot varrni, aztán jött a csicseriborsóliszt, és minden megváltozott. 🙂 Ma már több lehetőségünk is van ahhoz, hogy tojásmentes, vegán omlett készüljön a konyhánkban. Sült tojás állagot adhat neki tofu vagy csicseriborsó is: süthetünk összetört tofuból (“tofu scramble”), vagy csicseriborsóliszt és víz keverékéből (csicseriomlett). Tojásos ízt kölcsönözhet neki egy kis fekete só (kala namak): ebben a sóban szulfit-sók is vannak, és a felszabaduló kénes illat adja a tojás-íz-élményt. A sárgás színt egy csipet kurkumával lehet megoldani.

A legkönnyedebb vegán omlett

Csodálatom a csicserilé iránt továbbra is töretlen: ha valamilyen csicseriborsós receptet készítesz (mondjuk ezek közül), akkor a csicseriborsó konzerv levét, (vagy a főzőlevét, ha nem konzerv,) mindenképpen tedd el későbbre, akár jégkockatartóba fagyasztva is! Itt találod a recepteket, amikhez eddig használtam. Ez a tojásmentes omlett muffin is felvert csicserilével lesz igazán habos.

Vegán omlett muffin #tojásmentes gluténmentes #vegán |mindenmentes.hu

Vegán omlett muffin

Praktikus ötlet muffin formában sütni ezeket az omlett muffinokat: így könnyebb tálalni és csomagolni is – piknikre, kirándulásra is jó ötlet. Bármiféle zöldséggel süthetitek, sőt, akár mindegyik muffinba kerülhet valami más, ízlés szerint. 🙂 Bár tényleg csak pár perc összedobni ezt a finom reggelit, akár előző este is nyugodtan elkészítheted: nem szárad ki, így másnap kicsit újramelegítve már ehet is a család, indulhat egy kicsit lassabban a reggel. 🙂

A csicseriborsóliszt lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz (ráadásul liszthez képest elég keveset is), így ez az étel inzulinrezisztencia-diétához is megfelelő.

És akkor itt a (nem túl bonyolult) recept:

Vegán omlett muffin
 
Nyomtat
Előkészület
15 perc
Főzési idő
15 perc
Össz. idő
30 perc
 
Könnyed, szellős vegán omlett muffin fokhagymás spenóttal, aszalt paradicsommal: előre elkészíthető, nem csak Húsvét reggelire!
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: sós muffin
Konyha: tojásmentes, gluténmentes, vegán
adag: 12db
Hozzávalók
  • 100g csicseriborsóliszt
  • 100g víz
  • 80g csicserilé*
  • csipetnyi borkősav (elhagyható)
  • 1 kk. fekete só (kala namak)
  • ¼ kk. kurkuma
  • ½ kk. szódabikarbóna
  • 160g leveles spenót (mirelit)
  • 1 ek. kókuszzsír
  • 1 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 2-3 db olajban eltett, aszalt paradicsom
Elkészítés
  1. A spenótot tedd gyöngyözve forró vízbe pár percre, majd öblítsd le hideg vízzel. A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
  2. A kókuszzsíron futtasd meg az apóra vágott fokhagymát, majd dobd rá a spenótot, keverd jól át, és borsozd ízlés szerint.
  3. Vágd apró kockákra az aszalt paradicsomokat és keverd össze a spenóttal.
  4. Add a csicseriléhez a csipet borkősavat, majd robotgéppel verd kemény habbá.
  5. Egy tálban keverd össze a csicserilisztet, fekete sót, kurkumát, szódabikarbónát, majd mehet bele a víz is, végül forgasd bele a felvert csicserilevet. Ezt a masszát összedolgozhatod robotgéppel is.
  6. Keverd bele a "tésztába" a zöldségeket is, majd oszd szét a muffinformákban: 1 púpos evőkanálnyi jut mindegyik mélyedésbe.
  7. Süsd 180 fokon alul-felül sütéssel 15 percig.
Megjegyzések
* Csicseriborsó konzerv leve vagy beáztatott, leöblített csicseriborsó főzőleve. Ha marad feleslegben, érdemes jégkockatartóban lefagyasztani, így mindig annyit tudsz kivenni, amennyi éppen kell.
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 db kalória: 48 kcal zsír: 2g Szénhidrát: 5g fehérje: 2,6g
3.5.3226

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, csicserilé, húsvét, muffin, reggeli, sós, tízórai, tojás, útravaló

Előző bejegyzés « “Te tényleg így eszel?” – mókás kérdések és válaszok a blogomról és ami mögötte van
Következő bejegyzés Citromos gluténmentes kuglóf (cukormentes, vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Szabina mondta

    2017-04-06, 10:48 de.

    Szia Nóri!

    Már a köleses túrótortánál is kicsit elbizonytalanodtam a csicserilé miatt, végül emiatt nem kezdtem neki. Ha a száraz csicseriborsót beáztatom, kapok egy levet…nekem az is olyan tojásfehérjésnek tűnik. Mindenképpen a főzőlé kell? Vagy amibe ázik, az is felhasználhtaó?

    Előre is köszönöm,

    Szabina

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-06, 5:27 du.

      Szia,
      mindenképpen a főzőlé kell. Miért félsz tőle?

      Válasz
  2. Szabina mondta

    2017-04-07, 9:01 de.

    Nekem a csicseriborsó, amikor beáztattam nem főzve kellett, viszont a köleses torta receptjéből azt olvastam ki, hogy a főzőlé kell, ezért nem is kezdtem neki az áztatólé felverésének. Bevallom, eddig a főtt csicseriborsóval nincs sikerélményem, pedig annyiszor adtam már neki esélyt. Szerintem valamit rosszul csinálok. A szezámmagba forgatott brokkolis csicserifasírtomnak (könyvedből) is olyan íze lett, mintha nyers maradt volna (ízre, nem állagra), pedig puhára főztem. Szerinted mi lehet a baj?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-10, 2:19 du.

      Szia,
      esetleg egyszer kóstolj meg egy bolti főtt csicseriborsó konzervet (van üveges is) – ha az sem ízlik, akkor lehet, hogy csak nem szereted… A legtöbb receptben lehet helyettesíteni más hüvelyessel, de ha a leve kell, akkor a leve kell. Annak viszont a sütiben nem érzed az ízét. 🙂

      Válasz
  3. Adriane Gaspar mondta

    2018-07-16, 8:58 du.

    Kedves Nóri,
    szívesen ismerkednék tésztareceptekkel lencséböel, csicseriborsóból vagy hajdinából. Tudsz valami jót ajánlani esetleg?

    Köszönettel: Adri

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-07-20, 8:49 de.

      Szia,
      Mármint ezekből legyen a tészta, vagy ezek legyenek a tésztán? 😀

      Válasz
  4. Évi mondta

    2020-02-28, 4:42 du.

    Kedves Nóri, azt szeretném megkérdezni Tőled, hogy az olajban eltett aszalt paradicsomot hol vasarolod? Ha Te nem vasarolod, akkor van ötleted, hogy hol kaphatok? Nagyon szépen köszönöm!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-03-01, 10:03 de.

      Szia,
      Aldiban szokott lenni kis üvegben a konzerveknél.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum