• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Sült vegán töltött paprika

2014-11-05 Írta: Andrási Nóra 1 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Az utóbbi időben mintha kicsit túlsúlyba kerültek volna a nassolni sem utolsó finomságok a blogon: gondoltam, éppen itt az ideje, hogy főzzünk egy teljes értékű ebédet/vacsorát, most épp vegán módon. Tudom, hogy a kápia paprika már nem kifejezetten szezonális így november elején, de még lehet kapni a piacon: ott mosolygott rám a sok színes őszi termény között, mégsem hagyhattam ott…?! Ha már ősz, megtöltöttem egy finom gombás, köleses töltelékkel és irány a sütő!

Sült vegán töltött paprika

Korábban olvashattatok tőlem egy töltött paprika receptet: az még a hagyományos, húsos töltelékes, főzött változat volt. Ez persze mit sem von le az értékéből: többen írtátok, hogy eddig a töltött paprikáról csak az iskolai menzáról ismerős, híg paradicsomszószban úszó vigasztalan húsgombócokra tudtatok gondolni, és hogy ez szerencsésen megváltozott, miután elkészítettétek a töltött paprikámat. 🙂

Már akkor megígértem, hogy előbb-utóbb lesz itt görögös, sütőben sült változat is. Ők persze biztosan nem vegán töltelékkel készítenék, ezért nem is hívom görög töltött paprikának. 🙂

Sült vegán töltött paprika

Hozzávalók 4 személyre, vagy 10 db-hoz:

10 db szép, vastag húsú kápia paprika

500g barna csiperke gomba

150 g hántolt köles

2x500g passzírozott paradicsom

egy csokor friss petrezselyem

egy kis fej vöröshagyma

1-2 ek. kókuszzsír

1 kk. szárított bazsalikom

só, bors

  1. Bő vízzel jól mosd át a kölest, majd kb. 1,5x mennyiségű sós vízben tedd fel főni és kb. 15 perc alatt párold puhára, de ne főzd szét.
  2. Mosd meg és vágd kockára a csiperkét, aprítsd finomra a vöröshagymát. Egy jó nagy serpenyőben, kevés kókuszzsíron süsd üvegesre a hagymát, majd add hozzá részletekben a gombát is. Ne zsúfold tele a serpenyőt: a gombát inkább pirítani szeretnénk – ha az egészet egyszerre próbálod átsütni, vagy most megsózod, akkor levet ereszt és nem sülni, hanem főni fog.
  3. Tedd a hagymás gombát egy nagy tálba, majd keverd össze vele a párolt kölest, az apróra vágott petrezselymet, és sózd, borsozd. Csipetnyi szerecsendió is mehet bele.
  4. A passzírozott paradicsomot forrald össze kevés sóval és a bazsalikommal: pár percig forralva kicsit be is sűrűsödik.
  5. A paprikákat mosd meg és egy kis késsel ügyesen vágd ki a szárukat. Vigyázz a kezedre! 🙂
  6. Kiskanállal töltsd meg a paprikákat a töltelékkel: ne tömd meg őket, inkább csak rázogasd le a tölteléket a paprika csúcsáig. Ha túltömöd, kemény lehet, így viszont szépen átsül.
  7. A paprikákat sorakoztasd egy hőálló tálba, öntsd nyakon a paradicsomszósszal, és máris mehet az előmelegített, 180 fokos sütőbe. Légkeveréssel süsd kb. 30 percig, amíg a paprikák teteje szépen megsül.

Jó étvágyat! Ha szeretitek a kápia paprikát, érdemes vetni egy pillantást korábbi paprikás, vegán bejegyzéseimre is: sült paprika krémleves, sült paprikás csicseriborsókrém.

A teljes adag töltött paprika tokkal, vonóval kb. 210 g szénhidrátot tartalmaz, ami kb. 21g CH/paprika. Így két töltelék éppen megfelelő lenne vacsorára, vagy ebédre is.

Sült vegán töltött paprika

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, ebéd, gomba, köles, magyaros, sós, vacsora

Előző bejegyzés « Mindenmentes almás pite gyorsan és egyszerűen: gluténmentes, cukormentes, tejtermék- és tojásmentes, vegán recept teljes kiőrlésű lisztekből
Következő bejegyzés Vaníliapuding: vegán, cukormentes »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Peter mondta

    2019-01-17, 10:43 du.

    kedves gastro kiralyno! a hidegen sajtolt avocado oaljat vagy a hidegen sajtolt repce olajat jobban ajanlanam igen magas a fustpontjuk, viszont telitett zsir 6szor kevesebb van bennnuk. szep napot

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum