• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Töltött paprika

2012-07-25 Írta: Andrási Nóra 7 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Mindenféle egzotikumok után valami hagyományos következik. A töltött paprika az egyik legfinomabb nyári ételünk, legalábbis szerintem. Meglátjátok, nem olyan nagy kaland megtölteni a paprikákat, nem érdemes lecserélni a helyes kis csomagokat paprikás paradicsomszószban úszó húsgombócokra. Mértem az időt, kb. 30 perc volt előkészíteni, és még 30 percet főtt, akkor már nem kellett őrködnöm felette.
Később majd szeretném kipróbálni a görögös, sütőben sült változatot is, biztosan nem lehet rossz.

Töltött paprika

Hozzávalók 4 adag ebédhez:

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

1kg TV paprika
500g darált hús
150g előgőzölt barna rizs
1 fej vöröshagyma
1 tojás
só, bors, paprika
1 ek. kókuszzsír
500g passzírozott paradicsom
oregano, bazsalikom (vagy hagyományosan zellerlevél)
tejföl vagy kesutejföl a tetejére

Paprikából nem érdemes túl nagyokat venni, mert túl sok töltelék fér bele és nem lesz elég paprikás. A lényeg, hogy szép, vastag húsúak legyenek, se túl kicsik, se túl nagyok. Én hálós lecsópaprikából készítettem, mert találtam szépet.

Töltsünk paprikát:
1. Tisztítsuk meg és aprítsuk fel a vöröshagymát, pároljuk meg kevés kókuszzsíron.
2. Mossuk meg a paprikákat és a csumájuk körül körbevágva vegyük ki a magházukat.
3. Készítsük el a tölteléket: a darált húst dolgozzuk össze a hagymával, rizzsel, sóval, borssal, paprikával és a tojással.
4. Egy hosszú nyelű kávéskanállal töltsük meg a paprikákat úgy, hogy a tölteléket majdnem a csúcsáig toljuk, de azért nem kell nagyon szorosra tömni, mert főzés közben a rizs miatt úgyis megduzzad. Én az első 1-2 kanállal szoktam egy kicsit bejjebb nyomni, a tetején már csak lejjebb ütögetem a tölteléket.
5. Egy nagy edény alját kenjük ki kókuszzsírral, majd fektessük bele a paprikákat, lehet több sorba is. A hagyományos változatot zellerrel fűszerezik, de mi azt nem szeretjük, így kb. 1/2 kk. oregánót és bazsalikomot szórtam a paprikákra, ízlés szerint édesíthetjük is pár csepp édesítővel. Ezután öntsük rá a paradicsompürét és annyi vizet, hogy a kb. 3/4-éig érjen a paprika-halomnak.
6. Fedő alatt főzzük 30 percig.

Sokan be szokták rántani a paradicsomszószt, én ezt már a diéta előtt is feleslegesnek tartottam. Ami ezzel az étellel kapcsolatban kicsit trükkösnek szoktam találni, az a helyes töltelék-paprika arány megtalálása: rendszeresen marad vagy egy paprika töltelék nélkül, akkor azt beleaprítom a szószba, vagy egy kevés gazdátlan töltelék. Ha elég nagy mennyiség, le szoktam fagyasztani, jó lehet levesbe húsgombócnak, vagy más töltött dologba.
Nekem most 11 paprikám lett, a szósszal együtt átlagosan 16g CH/db. Remélem, Ti is elkészítitek és ízleni fog!

Töltött paprika

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)
Finomfőzelék (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Olajmentes majonéz (tojásmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes Címkék: archiv, ebéd, főzelék, húsétel, magyaros

Előző bejegyzés « Megéri diétázni?
Következő bejegyzés Spenótos, fetás rizsfelfújt »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. mclahlan mondta

    2013-08-20, 8:12 de.

    Fantasztikus recept! Sosem ettem meg a töltött paprikát, de eszerint elkészítve kb. havonta asztalra kerül. 🙂

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-08-20, 8:13 de.

    😉

    Válasz
  3. Zsuzsa Molnár mondta

    2015-08-04, 9:50 du.

    Nóri, totál kezdő kérdésem: a rizst nyersen töltöd a paprikába? (Látszik, hogy még sose készìtettem töltött paprikát – a paradicsomos húsgombóc receptemhez főtt rizs kell és nem dagad tovább)

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-08-04, 9:55 du.

    Előgőzölt barna rizst használok, mert az megfő 20 perc alatt, így igen, főzés nélkül teszem a töltelékbe. Ez még dagad, ezért fontos, hogy ne tömd meg nagyon. 🙂

    Válasz
  5. Reiter Anikó mondta

    2017-07-21, 3:54 du.

    Kedves Nóri! A tojást mivel lehet helyettesíteni? Üdvözlettel,Anikó

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-07-21, 4:54 du.

      Szia,
      szerintem ebből ki is hagyhatod, nem esik szét úgy sem. 🙂

      Válasz
      • Reiter Anikó mondta

        2017-07-24, 1:25 du.

        Köszönöm szépen!

        Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum