• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Spenótos, fetás rizsfelfújt

2012-07-28 Írta: Andrási Nóra 6 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Az eredeti receptet egy barátnőm ajánlotta a neten, innen származik. Jól hangzott, gondoltam, számolt mennyiségű barna rizzsel biztosan jó lesz nekünk is. Amúgyis gondolkodtam már rajta, hogy hogyan lenne érdemes a spenótot felturbózni egy kicsit szénhidrát-tartalommal. A hölgy a videón pitének nevezi az övét, de engem a végeredmény állagra az oviból ismert rizsfelfújtra emlékeztetett, így átkereszteltem. Valószínűleg azért más egy kicsit, mert arányaiban több spenót és tojás került bele, mint az eredetibe.

Spenótos, fetás rizsfelfújt

Hozzávalók 4 ebéd adaghoz:

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

450g mirelit spenót, felengedve
100ml főzőtejszín
4 tojás
225g előgőzölt barnarizs
250g fetasajt
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek. kókuszzsír

Spenótból olyat érdemes venni, ami csak aprított, nem pürésített. Én egyszer láttam olyat talán a  Bonduelle-től, amiben csak nagyobb darabokra vágták a leveleket.
A feta eredeti kecskefeta volt, mert az sokkal finomabb (szerintünk).

Így készült:
1. A rizst megmostam és kevés sóval feltettem főni.
2. A hagymákat megtisztítottam és felaprítottam, ill. átnyomtam fokhagymanyomón.
3. Egy nagyobb serpenyőben felmelegítettem a kókuszzsírt, megpároltam benne a hagymát és a fokhagymát. Közben kézzel kinyomtam a vizet a spenótból, majd hozzákevertem a serpenyő tartalmához és összemelegítettem egy kicsit. Addig felvertem a 4 tojást, és hozzákevertem a főzőtejszínt egy kis tálkában.
4. Ekkor érdemes előmelegíteni a sütőt 180 fokra.
5. Egy nagyobb keverőtálban összekevertem a spenótot a rizzsel és a rámorzsolt fetával. (Sózni csak finoman, mert a feta amúgyis sós.) Ráöntöttem a tojásos keveréket és azzal is összedolgoztam.
6. Kókuszzsírral kikent tűzálló tálba simítottam a masszát és 180 fokon légkeveréssel sütöttem kb. 25 percig. (Akkor kész, ha a közepe is megszilárdult, a széle pedig kezd megpirulni.)

Önálló fogásnak is finom volt, szerintem köretnek is jó lenne sült húsok mellé. Én négyfelé csomagoltam, így éppen 50g CH/adag, ha vacsorára készítitek, akkor csak 210g rizst főzzetek hozzá vagy vágjátok öt kisebb darabra.

Spenótos, fetás rizsfelfújt

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)
Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)
Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, vegetáriánus Címkék: archiv, ebéd, főzelék, rakott, vacsora

Előző bejegyzés « Töltött paprika
Következő bejegyzés Gyümölcsös túrós zablepénykék »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Névtelen mondta

    2013-05-22, 5:09 de.

    Szia!
    Mikor adod hozzá a főzőtejszínt?

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-05-22, 5:11 de.

    Szia! A tojással együtt szerintem, javítom is.

    Válasz
  3. Éva mondta

    2013-05-23, 4:52 de.

    Szia!
    Köszi a választ. Közben megcsináltam, és ráérzésre a tojással együtt adtam hozzá. Nagyon jó lett. Nem légkeveréses gázsütőben 200 fokon kb. 30-35 perc a sütési idő.

    Válasz
  4. Erika mondta

    2015-06-28, 11:21 du.

    ÁLLATI GUSZTUSTALAN

    Válasz
  5. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-06-28, 11:29 du.

    Így néz ki bármilyen étel, ha egy szappandobozzal, vakuval fotózzuk. 🙂 Fontolgattam, hogy kiválogatom a régi, nem szépen fotózott receptjeimet, de az egyrészt álságos dolog lenne, másrészt így legalább látható a fejlődés, ami a fotókat illeti.
    Amúgy az étel tényleg nagyon finom – egyik barátnőmék hetekig ették.

    Válasz
  6. Névtelen mondta

    2015-08-21, 9:49 du.

    Köszi, a gyerekeink egyik kedvence!!!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum