Néhányszor kértetek már tőlem olajmentes majonéz receptet, ami beilleszthető a teljes értékű növényi étrendbe is, de elsőre bevallom, oximoronnak tűnt. Készítettem már tojásmentes majonézt, na de olajmenteset!? 😀 Eleinte úgy voltam vele, hogy széllel szemben nem… Aztán egy reggel ez hirtelen megváltozott és néhány egyszerű hozzávalóból el is készült az első olajmentes majonéz, ami TÉNÉ-kompatibilis és ízben, állagban pont olyan, mint az anyukám házi majonéze volt! Ez most engem is meglepett.
Majonéz szerelem
Az anyukám kivételesen finom házi majonézt tudott készíteni. Az egyik első dolog volt, amit megtanultam a konyhában, és nagyon szerettem. Gyerekkoromban a sült krumplit is majonézzel ettem… (Nem csoda, hogy IR-es lettem, na.) Aztán jött a teljes értékű növényi étrend, amiben ugye nem igazán használunk/eszünk finomított olajokat és érzékeny búcsút vettünk egymástól. Sokáig egyáltalán nem ettem, majd amikor már teljesen jól éreztem magam IR-ügyileg, alkalmanként ettem egy pici bolti vegán majonézt az élmény kedvéért (pl. kiránduláskor szendvicsben).
Majd egy reggel azzal ébredtem, hogy majonézes krumplisalátát AKAROK enni! Nem egy falatot, hanem egy nagy tállal, MOST! És igen, hallottam korábban a babonézről, avokádó majonézről és társaikról, de én olyat akartam, ami PONT OLYAN mint amire emlékszem… Azzal a lendülettel a homlokomra is csaptam, hogy hát persze, mi sem egyszerűbb az olajmentes majonéznél… Megfelelő motiváció kérdése az egész. 😉
Olajmentes majonéz – tippek, trükkök
A majonézben finomított olaj nem, de kesudió van. Aki nagyon, nagyon szigorúan veszi az olajmentességet, annak sem kel aggódnia miatta, mert az egész adagban van 100g, amiből mi négyszer eszünk ketten a férjemmel egy nagy adag majonézes salátát, ami 12,5g kesu/adagot jelent.
Én villanykancsóban készítem (növényi tejfőző), mert ezzel lesz a legkrémesebb – ha nincs ilyened, egy jó erős turmixgéppel vagy botmixerrel is működni fog (az enyém ehhez kevés). Az ízesítést úgy állítottam be, hogy pont az anyukám majonézét hozza. Ahány ház, annyi majonéz, úgyhogy ízlésed szerint alakíthatod még pici mustárral vagy édesítővel.
További tippeket olvashatsz még a recept után!
A boldogság: héjában főtt krumpli, újhagyma zöldje (sok), bors, majonéz. 🙂
És akkor térjünk a lényegre.
Olajmentes majonéz (tojásmentes, vegán, TÉNÉ)
Elkészítés
- A babot áztasd be éjszakára, vagy legalább egy pár órára.
- A babot és a kesudiót tedd a növényi tejfőző automatába, töltsd fel a MAX jelzésig (1,3 liter) és indíts el egy tejfőző programot.
- Amikor lejárt, várj, amíg kicsit kihűl, majd add hozzá az ecetet, csipet kurkumát és a fekete sót, alaposan turmixold össze és még melegen töltsd szét befőttes üvegekbe és zárd le.
- VAGY Ha nincs tejfőződ, akkor érdemes a kesut is áztatni.
- Főzd meg a babot, és még forrón turmixgéppel vagy botmixerrel dolgozd krémesre a kesudióval úgy, hogy a bab főzőlevével öntöd fel, amennyire kell a kívánt állag eléréséhez. (Számíts rá, hogy kihűlve kicsit sűrűbb lesz.)
- Várd meg, amíg már nem tűzforró, és akkor keverd bele az ecetet, csipet kurkumát és a fekete sót: javaslom, hogy a receptben szereplő mennyiség felével kezdd, és kóstold meg! (Így kevesebb vizet vesz fel, és várhatóan kevesebb is elég lesz.)
- Még melegen töltsd szét befőttes üvegekbe és zárd le.
Megjegyzések
Tápérték információ
Kata mondta
Oh te egy kincs vagy! Nagy majonéz függő vagyok, és már egy ideje kerestem valami altert rá, úgyhogy pont, pont jókor csapott homlokon a múzsa! Köszi, köszi referalni fogok a mixeres változatról!
Andrási Nóra mondta
Szuper, várom! 🙂
Ildik mondta
Ez szuper, köszönöm szépen
Johannka mondta
Köszönöm szépen! Ki fogom próbálni a mixeres változatot.
Panka mondta
Szuper ötlet, ki is próbáltam, Silver 1.3literes tejfőzővel, de fehér babot használtam és konzerveset. Az állaga nagyon folyékony lett. Ez még fog sűrűsödni? Vagy vajon mit tudok vele tenni? A konzervbab miatt van?
Andrási Nóra mondta
A hűtőben még fog sűrűsödni, de igen, a konzerv bab miatt van. Fontos lenne, hogy a bab is belefőjön, vagy legalább a levét is beleöntsd.
Fischer Timea mondta
Kedves Nóra!
Elkészitettem a majonézt, Smoothie készitövel, tökéletes lett!
Én még egy evókanál mustárt is tettem bele, de az nélkül is remek volt.
Hálás köszönet érte! Timi
Zsófi mondta
Én is megcsináltam, konzerv babból, tejfőző nélkül. A kesut kb 4 órát áztattam, a konzervet lével együtt felmelegítettem, így ment a turmixba, a végén tettem hozzá még plusz vizet, mert nekem kicsit sűrű lett. Szerintem finom, a férjemnek is ízlett, de azt mondta, ne nevezzük majonéznek, mert ez nem az. Végülis mindegy, minek nevezzük, a fiúk ették, a làny meg rá sem nézett, de ő a majonézt sem szereti. Én meg hálás vagyok a receptért! 🙂
Panyik-Tóth Istvánné mondta
Úgy tudom, hogy a fehérbab még a cukrot is csökkenti a szervezetben!
Andrási Nóra mondta
A hüvelyesek jó hatással vannak a vércukorszintünkre, igen. 🙂
Éva mondta
Szia Nóri! Most készül, de figyelmetlen voltam és beletettem a tejfőzőbe az ecetet, sót, kurkumát. Remélem így is jó lesz!
Andrási Nóra mondta
Az ecet és a fekete só kénes sói is szeretek elillanni a melegben, azért írtam, hogy ezeket utólag tedd bele. Úgyhogy ha így íztelen lett, akkor ezeket pótold. Remélem, jól sikerült!
Horváth Kriszta mondta
Szia Nóri, megcsináltam és nagyon szuper lett. Én sűrűbbre főztem, mert még utólag az ízesítésnél tettem bele 3 jégkockányi lefagyasztott kovászos uborkalevet és egy pici datolyacukrot és borsot. Ettől kicsit tartárosabb lett, de így is nagyon finom 🙂 Ha ninc kovászos uborkalé, akkor a savanyúkáposztalé is jó lehet vagy ha nagyon nincs más a csemege uborka vagy kapribogyó leve is.
Köszi a receptet!
Kriszti mondta
Szia Nori,
Kesu helyett mit ajanlassz vagy kihagyhato? Koszonom a valasod 🙂
Andrási Nóra mondta
Kölessel vagy rizzsel próbálnám, de hogy pontosan mennyivel, azt csak tippelni tudom. Mondjuk 1 adagolópohár bab és 1/3 vagy 1/2 adagolópohár rizs 1,3 literhez, aztán majd meglátod…
Kloosterman-Polyák Mariann mondta
Kedves Nóri!
Meg kell mondjam, kicsit szkeptikusan álltam neki egy újabb növényi majonézrecept kipróbálásának. Sok csalódás ért eddig, de aztán mindig kipróbálok egy újat és még egyet. A majonézeknél itt megálltam, mert ez elnyerte mindannyiunk tetszését, ami nagy szó ám. Egyszóval nagyon örülök, hogy ez a recept kiváltja nálunk a bolti tojásos majonézt. Nincs tejfőzőnk, csak simán főzve és turmixolva készítettem. Nagyon szépen köszönöm, nagyon hálás vagyok neked ezért. További sok sikert kívánok munkádhoz. Mariann
Andrási Nóra mondta
Nagyon örülök, hogy bevált!
És külön köszi, amiért megírtad, hogy tejfőző nélkül is működik… 🙂
Adrienn mondta
Kedves Nóri,
1,8 literes tejfőzőhöz milyen arányokat ajánlasz?
Andrási Nóra mondta
Arányban ugyanezt, szóval kb. 140g-140g bab és kesu, 2,5 evő/teáskanál ecet és só.
Adrienn mondta
Köszönöm a válaszod!
Györgyi Punczés mondta
Köszi a recepteket, nagyon jól jött mind! Biztosan használom őket.
Andrási Nóra mondta
<3