• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Répakrémleves gyógyító fűszerekkel

2021-04-01 Írta: Andrási Nóra 22 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

Azt hiszem, ez a krémleves csak mint „terápiás répakrémleves” fog bevonulni a családi recept gyűjteményünkbe. Csupa olyan dologból készül, ami bármikor van itthon (répa, fűszerek), a befektetett munka minimális, az eredmény pedig orvosság testnek és léleknek egyaránt. Természetesen története is van!

Répakrémleves gyógyító fűszerekkel (vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Sh*tstorm

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Pár hete az egész kis családunk lebetegedett az aktuális világhódító vírusos fertőzéssel. A sztori, ahogyan elkaptuk, kész kabaré, és a folytatás is, ugyanis a cukorbeteg nagymama gyógyult meg a leggyorsabban, és a férjemet viselte meg a legjobban, aki minden nap megeszi a zöld leveleit és heti átlag ötször astanga jógázik másfél órát… Minden kritikán aluli napom volt aznap, amikor kiderült, hogy ezért lázasodtunk be (ráadásul a születésnapomon): a pozitív teszt miatt nem tudtam elvinni a kislányom az iskolai felvételijére, és ha ez még mind nem lenne elég, az autómból is elfolyt a fékolaj… Nem tűnt semmi rendkívülinek ez a láz-dolog, aztán pár nap múlva vacakabbul lettünk, és egy pillanatra felmerült bennem, hogy mi lesz, ha tovább gurul ez a hógolyó a lejtőn… De szerencsére itt vége lett a peches szériánknak: lassan de biztosan felépültünk, a felvételit átszervezték, sőt, azóta már azt is tudjuk, hogy a leányzó az óhajtott iskolában kezdi a tanévet! (Tejóég, iskolás lesz!) Minden jó, ha vége jó.

Répakrémleves

Na, kis kitérő után a répakrémleves felé kanyarodok. Szóval a fertőzés miatt mindannyian emelt dózisú D3 vitamint és cinket szedtünk, és kedves orvos barátnőm felhívta a figyelmem, hogy együnk sok A vitamint is, mert az emelt dózisú D3 mellé az is kell. Nem volt itthon étrend kiegészítő A vitamin, úgyhogy a sárga zöldségekhez nyúltam, mert ők gazdagok az A vitamin előanyagában, béta-karotinban. Ezen a télen rengeteg currys sütőtök krémlevest ettünk, mindig volt itthon sütőtök, de most hamar elfogyott, így a jó öreg sárgarépához fordultam.

Répakrémleves gyógyító fűszerekkel (vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

A sárgarépa mellé beledobáltam minden olyan fűszert, amely jót tesz az immunrendszernek, fertőzéseknek, és/vagy gyulladáscsökkentő. A végeredmény olyan sikert aratott, hogy a férjem állítja, ettől indult el a gyógyulás útján. 😀 Ez mondjuk talán erős túlzás, de a leves tényleg isteni, már a színétől is jobb kedvem van, ezért úgy döntöttem, megörökítem itt is!

És még mindig lenyűgöz, hogy milyen sokféle módon lehet felhasználni ugyanazokat a szezonális, egyszerű hozzávalókat – már évek óta így (TÉNÉ szerint) eszünk, és még mindig újra és újra vannak új felfedezéseink… Most például megismertük a sárgarépa milliomodik arcát. 🙂 A leves erősen fűszeres, ezúttal nem a gyerekek a célközönség. Hozzám sok nap után először csak ennek a levesnek az illata és íze jutott el… 😀

Egészségetekre!

Répakrémleves gyógyító fűszerekkel (vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Répakrémleves gyógyító fűszerekkel

Szerző: Andrási Nóra
Mi csak "terápiás répakrémlevesnek" hívjuk ezt az egyszerű hozzávalókból, pillanatok alatt összedobható, a lelket is tápláló levest.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 5 minutes mins
Főzési idő 25 minutes mins
Össz. idő 30 minutes mins
Étel típusa leves
Mentesség gluténmentes, TÉNÉ, vegán
Adagok száma 5 tányér
Energia tartalom 70 kcal

Hozzávalók
 

  • kb. 500g sárgarépa lehet közte egy petrezselyemgyökér is
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • egy szelet friss gyömbér kb. 2-3 mm vastag
  • egy kis marék kesudió kb. 30g
  • 1 ek. rizs barna basmatit használok, de bármilyen jó
  • 1/2 tk. curry por
  • 1/4 tk. kurkuma
  • só bors ízlés szerint (én 1 tk. sót tettem)
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • Tedd valamennyi hozzávalót villanykancsóba (növényi tejfőző automata, levesfőző, kinek mi van), töltsd fel a MAX jelzésig és indítsd el a krémleves programot. (A receptet 1,3 literes automatához méreteztem.)
  • Villanykancsó híján az összes hozzávalót tedd fel főni annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, főzd 25 percig, és turmixold simára. Kész!

Tápérték információ

Adag: 1 tányérKalória: 70kcalSzénhidrát: 11gFehérje: 2.4gZsír: 2.6gRost: 2.8g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

 

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, ebéd, krémleves, leves, répa, TÉNÉ, vacsora, Vegital

Előző bejegyzés « Habkönnyű csokikrém (vegán, TÉNÉ)
Következő bejegyzés Olajmentes majonéz (tojásmentes, vegán, TÉNÉ) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Csalló Edina mondta

    2021-04-01, 4:28 du.

    A leves hátteréül szolgáló mintás japán anyag egy kimonó/jukata vagy pedig furosiki része? Gyönyörű szép! (+Hol lehet kapni?)

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-04-01, 7:32 du.

      Hű de jó szemed van! A férjemnek hozta ajándékba az egyik japán kollégája (Japánból), szóval rossz hír, ott lehet kapni… Egyébként furosiki. Gondoltam, milyen jól megy a nyuszikkal meg ezzel a répa színű holddal a leveshez. 🙂

      Válasz
  2. szilvi mondta

    2021-04-01, 4:31 du.

    hello! azt a szivecskés répát hogy csináltad? (és mennyi idő alatt…? :-D)

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-04-01, 7:30 du.

      Haha! 😀 Aliexpressről rendeltem kiszúró formát (veggie cutter) párszáz forintért. Hamar megy, de egyébként kontraproduktív, mert a zöldséget nem nagyon evő gyerekem így se eszi, az evő meg ezentúl így kéri = plusz meló! Szóval csak óvatosan! 😉

      Válasz
      • szilvi mondta

        2021-04-01, 8:52 du.

        megnézem, köszi! 🙂

        Válasz
  3. Andrea mondta

    2021-04-01, 5:57 du.

    5 stars
    Köszi Nóri!
    Annyira jól néz ki, és mivel imádjuk a krémleveseket, ezt most rögtön el kell készítenem 🙂

    Válasz
    • Márti Nógrád Megyéből mondta

      2021-04-01, 6:36 du.

      5 stars
      Köszönjük Nóri!

      Úgyis gondban voltam, hogy mire használjam fel a préselés után megmaradó répa darálékot, csak gyűlik-gyűlik a fagyóban, mert ennyi répát nem lehet kidobni!!!

      Fele-fele arány jó? Vagy így még íztelen lesz, mit gondolsz?

      Azonnal készítem is!

      M.

      Válasz
      • Andrási Nóra mondta

        2021-04-01, 7:28 du.

        A répa préseléshez nem értek, de a fele-fele ésszerű próbálkozásnak tűnik… Lilla barátnőm fasírtokba szokta tenni egyébként.

        Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-04-01, 7:28 du.

      <3

      Válasz
  4. Márti Nógrád Megyéből mondta

    2021-04-03, 4:12 du.

    5 stars
    Nóri nagyon finom lett a leves! Fele-fele arányban készítettem friss répából és a répalé préselés után megmaradó darálékból. Külön örülök, hogy végre normálisan fel lehet használni a répa cefrét, amúgy csak hónapokig figyelt a fagyóban.

    Nagyon kifinomult a fűszerezés, pont jó így, ahogy van!!! Valóban igazi terápiás leves, még egyszer köszönjük!!!!!!

    M.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-04-06, 9:14 de.

      Örülök, hogy ízlett! Kicsit izgultam, mert nem igazán éreztem az ízeket, amikor készült…:D

      Válasz
  5. Svehlik Erika mondta

    2021-04-05, 12:03 du.

    5 stars
    Fantasztikusan jó recept,köszönjük! A rizs helyett bulgurt használtam.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-04-06, 9:16 de.

      <3

      Válasz
      • Borbély Mariann mondta

        2021-08-16, 9:47 de.

        5 stars
        Kedves Nóra!
        Most készítettem el ezt a levest először, de nem utoljára. Nagyon- nagyon finom.
        Készült már a recepted alapján manulatej is, az már többször, sőt a visszamaradt mandulából nagyon finom süteményt sütöttem csak növényekből nyírfacukorral.
        Köszönöm szépen

        Válasz
  6. Baga mondta

    2021-04-07, 7:37 du.

    5 stars
    Kedves Nóri !

    tavaly januárban kezdtem próbálkozni a teljes értékű növényi táplálkozással, a 140-es vérnyomásomst szerettem volna lejjebb vinni. Nem jött össze, de talán most megvan a magyarázat.
    Érdekes, valószínűleg nem mindenkire igaz, de engem megnyugtat, hogy ilyen oka is lehet a sikertelenségemnek.
    A linken olvasható egy jól dokumentált kutatás, ami szerint a vegán táplálkozásnál jobb a mediterrán diéta a vérnyomás csökkentésre. Csak azért hívom rá fel a figyelmet, hogy ne járjon esetleg úgy más, mint én.Eléggé letört, hogy nem tudtam eredményt elérni a vérnyomás csökkentés terén.
    A sárgarépa krémleves azért a mediterránba is szuperül belefér ! 🙂

    https://www.balazsvegansport.hu/mediterran-dieta-es-a-vegan-etrend-melyik-jobb-fogyasra/

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-04-08, 8:59 de.

      Kedves Baga,
      ez nagyon érdekes, köszi, hogy elküldted. Nekem személy szerint mindig az a nehézségem az ilyen tanulmányokkal, hogy nem tudjuk, hogy akik az alacsony zsírtartalmú vegán étrendet ették, azok mit ettek pontosan. Mert itt a mediterrán étrend esetében az vérnyomáscsökkentő hatás lehetséges okaként a magas E-vitamin bevitel és az egyszeresen telítetlen zsírsavak antioxidáns kapacitása áll. Ezeket lehet magas szinten tartani TÉNÉ étrendben is, olajos magvakkal és pl. sok leveles zölddel.
      Örülök, hogy találtál megoldást a problémádra és remélem, hogy jobban vagy!
      Én szeretnék olvasni majd Caldwell B Esselstyntől és Joel Fuhrmantól arról, hogy ők hogyan kezelik a szív- és érrendszeri problémákat. Ajánlom őket Neked is! 🙂

      Válasz
  7. Enikő mondta

    2021-10-08, 8:52 de.

    Kedves Nóri!
    A rizst nyersen és rögtön az elején kell belerakni? Megfog puhulni a levesfőző program végére? Köszi!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-10-08, 9:04 de.

      Igen, nyugodtan. Teljesen szétfő, sűríti a levest.

      Válasz
  8. Klaudia mondta

    2023-02-10, 3:15 du.

    5 stars
    Kedves Nóra!
    Köszönöm szépen a receptet, nagyon finom lett! 🙂 Picit fűszeresebben készítettem, illetve a végén tettem hozzá egy kis kókusztejszínt. Jól áll neki. 🙂
    Üdv: Klaudia

    Válasz
  9. Gabi mondta

    2024-01-19, 6:12 de.

    Szia Nóra, a kesudió helyett használhatok más magvat? Vagy mi történhet, ha kihagyom? Kiderült, hogy a párom érzékeny a kesudióra, nem is kicsit (még ilyet…?). A mandulára is, de a többi mag rendben van. Eddig ez volt a jolly joker receptem, mert nagyon válogatós, most tanácstalan lettem. Előre is köszönöm a választ!

    Válasz
  10. Baumgartnerné Sulák Ágnes mondta

    2024-05-04, 10:48 de.

    5 stars
    Nagyon szeretem ezt a levest. Minden családi megfázás esetén elkészítem.

    Válasz
  11. Suhajda Zsófia mondta

    2024-08-04, 10:46 de.

    5 stars
    Ebédre készült, mindenki tetszését elnyerte!
    Köszönjük a receptet!

    Válasz
5 from 9 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.