Valamikor decemberben dobtam össze először ezt az egyszerű de nagyszerű csokikrémet, amikor a gyermekeim csokipudingért nyünnyögtek. 😀 Még mindig nem vagyok nagy desszert mágus, elég nehezen veszem rá magam, hogy süssek / főzzek valamit, ami bonyolultabb annál, mint hogy megmossak és felvágjak egy kis gyümölcsöt. Na de a gyerekek miatt összekaptam magam és lett ez a rendkívül bonyolult 😀 csokikrém, amit most itt is megosztok, mert ezen a héten ünnepelnivalóm is van ám: a napokban lesz 9 (!) éve, hogy megírtam az első blogbejegyzésem, bizony.
Az isteni édesburgonya
Az édesburgonyás brownie után ez is egy olyan recept, amit azért is szeretek, mert pár kanál sárga zöldséget is magukhoz vesznek vele a picik. Az édesburgonya egyébként zseniális találmány: az okinawaiak étrendje hagyományosan 60-70%-ban erre a sárga gumóra épül, és lakosság arányosan köztük él a legtöbb 100 év feletti (aktív!) ember. Ezzel együtt nem szeretnék egy-egy ételt, élelmiszert fontosabbnak feltüntetni, mint a többi, mert a helyzet az, hogy az „egészséges táplálkozással” kapcsolatban az összkép számít, nem pedig egy-egy kiragadott tápanyag vagy hozzávaló. 😉 Igyekszem minél inkább helyi alapanyagokra támaszkodva megvalósítani a teljes értékű növényi étrendet, ezért első blikkre lehet, hogy furcsa az édesburgonya a konyhámban, de a helyzet az, hogy már itthon is megterem: azt, amiből ez a krém készült, a bio nénink hozta egy magyar biogazdálkodásból. 🙂
A gyerekek és az édesburgonyás puding vonatkozásában még fontos elmondanom, hogy akármennyire is huncut ez a recept, nagyon fontos a nyílt kommunikáció az „elrejtett” hozzávalókkal kapcsolatban. Ha titokban próbálunk valamit a gyerekek ételébe csempészni, az bizalomvesztéshez vezethet, és még nagyobb slamasztikába kerülünk. A kisfiam mindig megkérdezi, hogy mi miből és hogyan készül (ha nem látta) – vajon honnan ez az érdeklődés? 😀 Inkább elviccelődjük, hogy mi miből készülhet.
És akkor itt is a recept. 🙂
Habkönnyű csokikrém (vegán, TÉNÉ)
Hozzávalók
- 1 nagyobb édesburgonya kb. 400-450g
- 1 púpos ek. kesuvaj 40g
- 2 ek. kakaópor 15g *
- 1 ek. datolyaszirup 30g vagy ugyanennyi puha datolya **
- 100 g csicserilé + csipetnyi borkősav opcionális
- nyers kakaóbab töret díszítésnek opcionális
Elkészítés
- Az édesburgonyát (héjastul, egészben) tedd be a sütőbe és 200 fokon süsd kb. 30 percet.
- Amikor kihűlt, húzd le a héját és tedd aprító gépbe a kesuvajjal, kakaóporral, datolyasziruppal együtt, majd turmixold krémesre. Igazából ez így már kész is, én még lazítottam egy kis csicserihabbal, de ez nem "kötelező" elem, ha nincs otthon csicserilé, vagy nincs kedved többet dolgozni vele, nem kell. 🙂
- A csicserilevet a borkősavval gépi habverővel verd kemény habbá, majd forgasd bele a csokikrémbe.
- Kész! Kanalazd poharakba, díszítheted kakaóbab darabokkal, vagy piros bogyós gyümölcsökkel is.
Ékes Orsolya mondta
Kedves Nóri, szeretem a receptjeidet.
Köszönöm, további szép napot Ékes Orsi
Böröcz Kata mondta
Kedves Nóri,
remélem, nem haragszol, ha leírok egy ennél sokkal puritánabb, de finom változatot, ami bevált. Nem méricskélek, csak kb. mennyiséget tudok, de talán így is hasznát veszed, amit remélek.
Nálunk a batáta mindig a sárga, amit vízben főzök, épp csak ami ellepi. Levével turmixolom, vagy villával töröm csak, ahogy épp kedvem van. Egy Általad írt 1/2 kg. körülihez – ízlés szerint – 1-2 evőkanál jó minőségű (20-22 %-os holland) kakaót keverek, lehűtöm, és bekanalazzuk. Esetleg gyümölccsel díszítem, de nem muszáj. Ennyi, nem több. Gyerekeknek lehet egy kicsit édesíteni, de szerintem szükségtelen, ha a főzővízbe kioldódó édességét visszaadom. Nekik inkább az 1, felnőtteknek a 2 kanál kakaót javaslom.
Szeretettel küldöm, és írjál még jókat, 🙂
Baráti üdvözlettel: Böröcz Kata
Andrási Nóra mondta
<3
Betti mondta
Szia Nóri! Nagyon tetszenek a receptjeid, most szeretnék 160 g CH diétáról TÉNÉ-re váltani. Az lenne a kérdésem, hogy a csicserilé a (sós)konzerv leve? Vagy csak beáztatott csicseriborsó leve? Köszönöm a segítséget! Szép napot, Betti
Andrási Nóra mondta
Szia Betti,
a csicserilé a csicseriborsó főzőleve, vagy a konzerv leve.
Akkor ezt a bejegyzésem láttad, ugye?
N.
Betti mondta
Szia! Köszönöm a gyors választ!
Igen, láttam teljesen véletlenül a csíráztatással kapcsolatban kerültem az oldaladra, ahol észrevettem a főoldalon a címet, h te is inzulinrezisztens voltál, azóta bújom a blogodat, és pont ezek vannak a fejemben a 160 g diétával kapcsolatban, amiket te is írsz.
Rengeteg kérdés van a fejemben, úgyhogy nagyon sajnálom, h lecsúsztam a mostani kurzusról
Andrási Nóra mondta
Iratkozz fel a várólistára ennek az oldalnak az alján! Dolgozom rajta, hogy folyamatosan elérhető legyen, de még odébb van a megvalósítás. (A járvány sem segít sajnos.)
Antonia mondta
oszonom Nora mindkettot megfogom probalni, a kremsajtodat mar regota eszem. nagyon szeretem. Nekem dioval kell elkesziteni, mert kesut sem ehetek. Nagyon finom. Koszonom a recepteket, Antonia. Nem ttudom hogy kell elkuldeni a levelem,remelem meegkapod
Dorka mondta
Kedves Nóra, a kesuvaj mivel helyettesíthető? köszönöm a választ.
Andrási Nóra mondta
Kedves Dorka,
bármilyen magvajjal (mogyoróvaj, mandulavaj, napraforgóvaj).
Remélem, ízleni fog!