Az úgy volt, hogy a férjem már hetek óta nyúzott, hogy süssek már egy cukkinis brownie-t… Mutattam is instagramon, hogy milyen szépen alakult a cukkini termés a zsebkendőnyi konyhakertemben, szóval akár lett is volna miből, de annyira szeretem a cukkinit, hogy végül egy sem jutott sütibe… 😀 Megettük pirítva (paradicsommal-bazsalikommal vagy currysen), bundázva, stb. Szerettem volna kárpótolni a családot az elmaradt brownie-ért, és itt volt már az ideje is egy teljes értékű növényi desszertnek, így lett ez a brownie édesburgonyás.
Teljes értékű növényi desszert
Vicces dolog a teljes értékű növényi étrenddel kapcsolatban, hogy már 2,5+ éve eszem így, és csak most jutottam oda, hogy kedvem támadt készíteni valamilyen desszertet. Általában édesség és nassolás címszó alatt gyümölcsöt, esetleg magokat eszem (de főleg gyümölcsöt), és annyira hiányzott a korábbi szénhidrát-számolós IR étrendemből a korlátlan gyümölcs fogyasztás, hogy bizony, eddig tobzódtam. 😀 Most a hűvös idő beköszöntével viszont kedvem támadt bekapcsolni a sütőt.
Az a szuper ebben a „sütiben”, hogy csupa olyan dologból készül, ami nemhogy bűntudat-mentes, egyenesen ajánlott, annyira tápláló: a 5 hozzávalóból 4 szerepel a napi tucatban. 😉 És egyébként tudtad, hogy az édesburgonya majdnem annyira gazdag antioxidánsokban, mint az áfonya?
Mindig törekszem rá, hogy olyan alapanyagokat használjak, amik legalább elvi szinten megteremnek kis hazánkban, úgyhogy ha első blikkre az édesburgonya valami egzotikus dolognak tűnik, szólok: van már termelői magyar édesburgonya. (Ki tudja, talán a batátáté a jövő, ha már a sima krumplinak nem kedvez az éghajlat változás…)
Édesburgonyás brownie
Ne hagyd, hogy a fotók megtévesszenek: ez a süti mennyei! 😀 (Én pedig újra és újra felteszem magamnak a kérdést, hogy ha ekkora mumus sötét színű sütiket és fehér kencéket fotóznom, akkor miért mindig ilyesmit készítek?!?! Hát azért, mert finomak…)
Mennyei – pontosan ezt a szót használja a 2,5+ éves kisfiam, mert eltanulta egy meséből és biztosan látja, milyen hatást gyakorol rám, amikor azt mondja: „hmm, ez mennyei!!”, hozzá elégedetten mosolyog és huncutul néz: nyilván szedek neki még egy szeletet… 😀
Ez az édesburgonyás brownie lágy, krémes, szaftos, és szétolvad a szádban. Valós munka kb. 10 perc van vele, és igaz, hogy én robotgéppel készítem, de szerintem anélkül is menne (ha kicsit tovább is tartana).
Cukormentes opció
A TÉNÉ jegyében ez a brownie datolyával édesül, de nem feledkezem meg az IR-es olvasóimról sem: ha cukormentes, szénhidrátszegény cukorbeteg- vagy IR-étrendet követsz, akkor a datolya helyett használj nyírfacukrot (xilitet). Ez nem karamellizálódik úgy, mint a datolya cukortartalma, ezért én tettem pár csepp karamellás stevia cseppet is a nyírfacukros változathoz (könnyű nekem – mindig van itthon, mert ezzel iszom a kávémat).
Hosszabb távon pedig érdemes megfontolnod, hogy teljes értékű növényi étrenddel búcsút intesz az IR-ednek, ahogy nekem is sikerült (és ezzel nem vagyok egyedül…) 🙂
Édesburgonyás brownie (gluténmentes, TÉNÉ)
Hozzávalók
- egy nagy édesburgonya kb. 5-600g
- 100 g datolyaszirup vagy 100g datolya vízbe áztatva (amennyiben nem elég puha)
- cukormentes változathoz: 100g xilit/nyírfacukor pár evőkanál forró vízben feloldva
- 150 g kesuvaj más magvaj is jó
- 8 ek. 50g kakaópor
- 150 g gluténmentes zabpehelyliszt*
- 1 tk. vanília kivonat elhagyható
Elkészítés
- Az édesburgonyát vágd nagyobb darabokra (én negyedelni szoktam), és süsd 200 fokon 25-30 perig, amíg megpuhul. (Nyugodtan tehetsz mellé sütőtököt vagy más sütnivalót, hogy ne kelljen csak emiatt bekapcsolni a sütőt.)
- Amikor meg tudod fogni, húzd le a héját és tedd aprítógépbe, turmixold simára.
- Add hozzá a datolyaszirupot (vagy édesítőt), a kesuvajat és a kakaót (vaníliát). Zümmöld simára. (Ezen a ponton egyébként pudingnak, krémnek is simán elmenne.)
- Forgasd bele a zabpehelylisztet, és simíthatod is a sütőformába.
- (Ha bizonytalan vagy az édesítésben, kóstold meg nyugodtan és igazíts még rajta sütés előtt!)
- Süsd 200 fokon légkeveréssel 20 percig.
Zsoozsy mondta
Olyan déjà vu-érzésem volt a boldogság mellett, hogy új recepted, ráadásul recept, ráadásul egyszerűnek tűnő, ráadásul kakaós/csokis 😀 , hogy utána is néztem és rájöttem ám, hogy miért: a cukkinis brownie recepted miatt 🙂 , de azért a batátával valahogy nekem szorosabb a kapcsolatom és pont a napokban úgy megkívántam, ez nem lehet véletlen! 🙂
Szuper receptnek tűnik, már nagyon várom, hogy ki is próbáljam, ám valami nem egyértelmű számomra: a datolya/datolyaméz a más édesítő helyett vagy mellett van? Saját megérzésem szerint bőven elég a datolya vagy datolyaméz édesítésnek, nekem nehéz elképzelnem, hogy ne lenne elég édes, pláne édes batátával, de gondoltam, rákérdezek a biztonság kedvéért. Mondjuk nagyon egyéni ízlés kérdése, hogy kinek mi az elég édes, és egyénileg is megszokásfüggő, hogy kinek mi számít elég édesnek vagy túl édesnek, amit saját tapasztalatból is tudok: kiskoromban még a paradicsomos káposztára is raktam egy kanál kristálycukrot, ami fel sem tűnt volna, hogy fura, ha egyszer egy vendég nálunk nem csodálkozott volna rá annyira, hogy emiatt erre a mai napig is emlékezzek, pláne annyi teljesen cukormentes év után már. 🙂
Akárhogy is, éljen, éljen az új recept, nem is csak mindenmentesen, de még annál is jobban: kifejezetten egyszerűen és jótékonyan táplálóan, tényleg izgatottan várom, hogy meg is kóstolhassam, mert képről és leírásról simán elhiszem, hogy mennyei! 😀
Zsoozsy mondta
És kilogikázott válaszom a saját kérdésemre saját érzékem és ama kulcsmondat alapján is, hogy csak öt összetevőből: a datolya/-méz mellé nem kell más édesítő. 🙂 Közhírré eme örömhírem, gyorsan! 😀
Viszont felmerült közben egy másik kérdésem is: miért ne hámozzuk meg előbb a batátát sütés előtt? Nem egyszerűbb? Vagy azért, mert pont sütés után könnyebben lejön a héja? 🙂
Zsoozsy mondta
Ugyanitt kesuvaj helyett kókuszolaj pl. szóba jöhet? Ha igen, ugyanannyit belőle?
Harmadik kérdésem 🙂 meg a tepsi méretedre vonatkozik, ugyanis nekem kicsi sütőm van kicsi tepsivel 😉 és bár a kakaós batátakrémet ismerem és biztos úgy is elfogyna 😉 , de azért mégis érdekelne, hogy te mekkora tepsibe simítottad bele a kapott masszádat? 🙂
Ha nekifogok, tutira megírom! 😀
Eszti mondta
Zsoozsy: felejtsd el a kokuszolajat, tele van telitettzsirral, folyekony mereg, ahogy az allati eredetu telitettzsir is. Merget nem eszunk!
Zsoozsy mondta
Oké, erről már én is hallottam, ám amíg van itthon, kidobni nem fogom…
Amúgy méz kell akkor? Vagy elég édes a datolya/-méztől és a batáta amúgy is édes ízétől…?
Andrási Nóra mondta
Datolyaszirup VAGY nyírfacukor kell.
Ildikó mondta
A kesuvajat arany árban mérik…ha esetleg készítene az ember hozzá, akkor rendben, de ez a myprotein…iszonyat!!!
Andrási Nóra mondta
Ez azért nem olyan egyszerű történet… Most 9.000 Ft/kg a kesuvaj a Myroteinnél (itt). Én 2-t fizet 3-at kap akcióban szoktam venni, úgy 6000 Ft/kg. Ha egészben veszek kesut, az is kb.6-7000 Ft között mozog (5000 ha nagyon mázlim van), és akkor még dolgozik vele a robotgépem 30+ percet, rendesen felforrósodik, stb. Ha nagyon, nagyon mázlim van, akkor kapok kesutöretet 5000 Ft/kg alatt. Ezek alapján én inkább megveszem készen, bár sokáig én is itthon készítettem. Szóval kinek, hogy.
Ildikó mondta
A kesuvajat arany árban mérik…ha esetleg készítene az ember hozzá, akkor rendben, de ez a myprotein…iszonyat!!!
Varga Ildikó mondta
Kedves Eszti, felemás az ismereted. Igaz, hogy a kókuszzsírban sok telített zsír van, viszont ez a fajta pont hogy csodálatosan egészséges, szemben az állati telített zsírokkal. Sok mindent nem lehet egy kalap alá venni, mégha hasonlónak látszik is. Alaposabb, jobb forrásból ezt az infót -amit leírtam- is meg lehet találni, csak kicsit „ásni“ kell hozzá. Sajnos a neten sok marhaságot találni.
Eszti mondta
https://www.theguardian.com/food/2018/aug/22/coconut-oil-is-pure-poison-says-harvard-professor
Andrási Nóra mondta
Kókuszzsír/olajból feleannyit tennék és igen, majd h elfogy, vegyél inkább kesuvajat. Finomabb is. Ez egy kisebb jénaiban sült, kb. akkora az alapja mint egy A/4-es lap.
Reinics Rita mondta
Ti ilyenekkel nem foglalkoztok??
Kesudió – véres verejték
Bevágni egy kis zacskó (vagy nagy zacskó) kesudiót délután, ideális, és viszonylag egészséges történetnek tűnik – és mégsem csokiról meg kekszről van szó, ám azt érdemes megfontolni, hogy biztosan az arcodba akarsz-e tolni olyan élelmiszert, amit jogvédő szervezetek csak „véres kesu” néven emlegetnek. Nem véletlenül. A vietnami feldolgozóipar évente 261 ezer tonna kesut dolgoz fel, 1,7 milliárd dollár értékben. Ennek 35 százaléka az USA-ba vándorol. A nagy baj nem is a termelés nagysága ebben az esetben, hanem az, hogy a feldolgozás kényszermunka-táborokban zajlik, amelyet eufemisztikusan csak „rehabilitációs központ”-oknak neveznek. A kábítószer-használók rehabilitációjáért felelős kormányzati központok gyakran arra kötelezik a fogvatartottakat, hogy vegyenek részt a feldolgozásban. Hogy értsük, mekkora mennyiségről van szó: Vietnamban 123 tábor működik jelenleg 40000 fogvatartottal, bár a táborok egy része nem foglalkozik a kesudió feldolgozásával, akik viszont igen, ott heti hat napon át, napi nyolc órában kell pucolni a diót. Egy dió feltörésére mintegy hat másodperc jut. Az érintettek a minimálbér alatt keresnek, és számos egészségügyi veszélynek vannak kitéve. A kézzel történő pucolás során ugyanis mérgező anyagok szabadulnak fel, melyek allergiát, bőrkiütéseket és légzési nehézségeket okozhatnak. Cua Lo, a Human Rights Watchnak mesélt a megpróbáltatásairól. A belélegzett por köhögésre késztette, és a külső héjon található folyadék égette a bőrét. Ez viszont nem érdekli az embereket, mert a feldolgozás olcsóbb így, mintha drága gépeket vásárolnának.
Andrási Nóra mondta
De. Egyre kevesebb receptemben használok kesudiót (itthon és a blogon is), és mindig ajánlok alternatívát, mint pl. itt a mandulavajat.
Horváthné Sylvia mondta
Isteninek tűnik. Datolyaszirup helyett lehet juharszirup? Mit ajánlanál a kesuvaj helyett, valami mag és laktózmentes margarin keveréke is megfelel azonos arányban? Engem is érdekel, ez mekkora tepsi? Esetleg más tojásmentes sütireceptet hol találok nálad? Előre is köszi Syssy
Andrási Nóra mondta
Persze, más szirup is jó. Feleannyi margarin, és ha elfogy, vegyél inkább kesuvajat. 🙂 Írd be a keresőbe, hogy desszert, és pipáld be, hogy tojásmentes. Vagy kattints ide. 😉
szilvi mondta
szia!
jelentem, lehet édesburgonyát termeszteni itthon, tavaly nekem is sikerült (idén nem kerteltem).
nem is túl bonyolult, ha tudsz keríteni/nevelni palántákat, érdemes belevágni!
Andrási Nóra mondta
Fontolgatom… 🙂 Még nagyon kezdő kertész vagyok.
Marcsi mondta
Heló!
Én egy kis csücsök édesburit vízbe raktam, és nagyon hamar kigyökeresedik és kihajt! Elültettem előbb egy kicsi cserépbe pár hét alatt rengeteg gyökere lett és már ott is voltak a mini burik!
Átültettem, nagy cserépbe, most fogjuk felszedni 🙂
Andrási Nóra mondta
Menő! 🙂
Katóka mondta
Szia Nóri! Nagyon kedvelem a receptjeidet, több is már repertoáromba került. Mert TÉNÉ étrendet követem már több éve. Viszont most 1 hónapja szigorúsodott a diétám, ami azt jelenti, hogy nem minden gluténmentes apapanyagot szabad ennem. Pl. rizst és lisztjét, zab és liszjét még akkor sem, ha gluténmentes.
Ezért szeretnem kérdezni, hogy ezek helyett mit tudnal ajánlani? Mert többször próbaltam helyettesíteni más receptnél banánliszttel, vagy teffliszttel, de annyira nem lett jó, hogy ehetetlen. Azt gondolom, ezeket a liszteket nagy luxusnak tartom kísérletezgetésre használni, ha ki kell dobni a végeredményt. Meg egyébként is azt vallom, hogy ne dobjunk ki ételt.
Köszönöm, ha segítesz!
Üdvözlettel, Katóka
Andrási Nóra mondta
Szia Katóka,
egy ideje nem használok rizslisztet, úgyhogy azzal nem lesz gondod. Zab helyett hajdinát próbálnék, kevesebb vízzel. Nézd meg az utóbbi receptjeimet, mióta TÉNÉ eszünk, nem használok rizslisztet (véletlen egybeesés).
Zsoozsy mondta
Mi az, hogy kevesebb vízzel? Nincs is a receptben víz. Vagy úgy értetted, hogy a hajdinát az átlagosnál kevesebb vízzel főzni? De a hajdinából nem liszt kell, ami a hajdina darálását jelenti? Abban sincs víz. Akkor milyen vízre írtad? Bocsi, hogy ennyit értetlenkedem… 🙂
Andrási Nóra mondta
Könnyebben lejön a héja, ha már megsült. A vizes rész nem erre a receptre vonatkozott.
Edit mondta
De szuper ez a recept, hétvégén meg is csinálom. Idén ültettem először édes krumplit és szépen terem, mostanában pont az ilyen recepteket vadászom.
Köszönöm Nóri
Andrási Nóra mondta
Na, jövőre lehet hogy én is ültetek. 🙂 Mennyire munkás?
Edit mondta
Nem vészes a termesztése, bár a palántákat is én neveltem. Bakhátra kell ültetni. Bírja a szárazságot is.
Zsoozsy mondta
És most jött el a neki is fogásom ideje végre, batáta a sütőben puhul, zabpehely ledarálva 😀 , de nincs kakaó, van viszont kakaómassza és kakaóvaj mindenmetes csoki készítéséhez – miből mennyit vajon (és vajon kapok-e választ addig, amíg oda nem jutok a készítéssel… 😀 )? 🙂
Andrási Nóra mondta
Szia,
hát sajnos… miniszabin voltam. Ráadásul nem is tudom, mi az a kakaómassza? Végül milyen lett?
Zsoozsy mondta
Szia!
Semmi baj, nem is számítottam rá igazán, pontosabban nem feltételeztem, hogy tényleg azonnali gyors választ kapok és nahát, most jól megleptél a kérdéseddel, hogy mi az a kakaómassza…! :O Ezek szerint te nem vagy akkora csokirajongó, mint én vagyok! 😀 A kakaó maga és minden csokoládé alapból kakaómasszából és kakaóvajból áll. Ahol én élek, ott lehet külön ezeket akár egy csomagban is kapni a házi mindenmentes csokoládékészítéshez, ami gyerekekkel is kiváló foglalkozás az ízlés szerinti ízesítéssel, édesítéssel, már ha szükséges egyáltalán.
Tényleg kérdés volt, hogy mennyivel helyettesítsem a kakaót, pláne, hogy lényeges különbség amúgy a kakaómassza és -vaj és a kakaópor között az, hogy míg az előbbiek nyers részei a kakaóbabnak, az utóbbi már feldolgozott, összedolgozott és melegítés után nem is fogyasztja az, aki csak nyers ételeket fogyasztana netán.
Mi végül 35g kakaómasszát és 15 g kakaóvajat tettünk bele, és az igazat megvallva nekem nem igazán ízlett így, mármint nem nem ízlett, hanem nem ízlett úgy, ahogy készítés közben tökéletesnek láttam és gondoltam, hogy lesz, inkább csak mintha unalmas, semmilyen íze lett számomra, ám akivel ettem, neki igen, akivel más is az ízlésünk kicsit, de az is lehet, hogy csak kedvességből mondta, hogy neki nagyon ízlik. Lehet, hogy azért sem sikerült olyan jól, mert nem légkeveréses sütőben sült, csak simán, én legközelebb zabliszt nélkül készíteném, mert szerintem mintha az vette volna el az igazán csokis ízét, vagy csak sokkal kakaósabban-csokisabban és még édesebben készíteném, mert annak ellenére, hogy a 100g datolyaméz nekem iszonyat soknak tűnt készítéskor és maga a batáta is elég édes alapból, csodálkoztam, hogy semmiféle édességet nem éreztem rajta és a csokisságát sem túlzottan…
Akkora lelkesedéssel olvastam a receptedet, ugrottam neki végül és készítettem, és lehet, hogy emiatt az elvárásaim is olyan magasak lettek, hogy biztos csupa csoki, jó édes, egészséges brownie lesz, és ehhez képest nem volt rossz, de közel sem tudtam tartani az olvasás és készítés közben repkedő lelkesedésem a kóstolás után, de szerintem tényleg csak a légkeverés és a kakaó hiánya miatt talán, úgyhogy mindenképp szándékozom még máskor is elkészíteni, megpróbálni máshogy, mert nem tudom elképzelni, hogy amilyen jól néz ki a képen, meg finomnak tűnt keverés közben, annyira „unalmas” íze lett izgalmas helyett… 🙂 De nem adom fel! 🙂 Köszönöm a receptet és a válaszodat is! 🙂
Rév Szilvia mondta
Szia Nóri, köszi a receptet! Sütőpor/szódabikarbóna biztos nem kell bele?
Zsófi mondta
Megsütöttem, nekem valamiért brutálisan sűrű lett a massza (keverhetetlen), úgyhogy lazítottam némi zabtejjel. Remek lett a végeredmény, egyáltalán nem mentesízű, hanem tényleg szuper. Köszönöm!
Andrási Nóra mondta
Nem tudom, miért tapasztaltad ezt, de örülök, hogy végül jól sikerült! „Mentesízű” – szakadok! 😀
Tüske Kriszti mondta
Szia! Én most készítem el előszőr, de az én masszám is nagyon sűrű lett, pedig mindent úgy tettem bele ahogy Nóri írta. Most ment a sütőbe, nagyon uzgulok 🙂
Andrási Nóra mondta
Szia Zsófi,
majd írd meg, hogy hogy ízlett – kíváncsi vagyok, hogy ez a tömörség rontja-e számodra az élvezeti értékét.
Nóra mondta
Én is a növényi tej hozzáadásán gondolkodtam, mert nekem is sűrű lett (puha, nem áztatott datolyával csináltam), de végül nem tettem bele. A „keverhetetlen” jól leírja, hogy milyen volt, a kézzel gyúrást választottam a keverés helyett. Eddig öntöttem, átkanalaztam a brownie tésztákat a tepsibe (pl. céklás), és szétterültek, de ezt mini sodrófával egyengettem el. Holnap reggel kiderül, milyen, most vettem ki a sütőből. 🙂
Andrási Nóra mondta
Én nem szoktam… Ez olyan ragacsos, tömör gyönyör. Hanem szereted ilyennek, tehetsz bele.
Wertheimer Kinga mondta
Szia Nóri!
Mi a a véleményed az eritritről? Xilit helyett azzal is működhet a recept? Abból több kell mint a xilitből?
Köszönöm szépen!
Andrási Nóra mondta
Működhet, de tegyél mellé egy kis steviát, mert nem olyan édes. Jobb a stevia, minta csak simán többet teszel.
Anna mondta
Kedves Nóri!
A kislányom minden olajos magra allergiás. Kesuvaj helyett van jó ötleted?
Imádom az edeskrumplit, alig várom, hogy elkeszitsem 🙂
(Tipp a mikrot használóknak: az edeskrumplit késsel bevagom, merettol függően 6-12 percre a mikroba rakom és kész is a sült burgonya, az ilyesmi recepteknel gyakran szoktam ezt a módszert alkalmazni 🙂 )
Andrási Nóra mondta
Szia Anna,
feleannyi kókuszzsír is működhet, ha az mehet. Ha az sem, akkor olívaolaj vagy valami vegán margarin, amit ehettek.
Anna mondta
Köszönöm!
ZsuGa mondta
Köszönöm a receptet! Nagyon finom! Nekem is kellett hozzá tennem kókusztejet, hogy megbirkózzon vele a késes aprítóm. Igencsak zihált a végére szegény. XD Nagyon sűrű lett volna a tej nélkül, konkrétan kekszet süthettem volna belőle. Pedig egy pár percig elgondolkodtam még azon is, hogy a beáztatott datolyát a vízzel, vagy a víz nélkül tegyem-e bele. Végül is vízzel együtt ment. Legközelebb már előre készülök a (házi) datolyasziruppal. Gondolom az sem mindegy milyen az édesburgonya víztartalma. Legközelebb nem sütni, hanem párolni fogom és meglátjuk kell-e bele még plusz folyadék. Nekem a sütéstől eléggé kiszáradt és meg sem sült 100%-ban. Szóval legközelebb párolok, lesz datolyaszirupom előre és szerintem akkor már a késes aprítómat sem kell nyaggatnom, egy villával megoldható lesz.:)
Madle mondta
Szia:)
Ha a kesuvajat olíva olajjal helyettesítem, mennyi kell belőle?
Andrási Nóra mondta
Legfeljebb a fele, de lehet, hogy a harmada is elég…
Madle mondta
Köszönöm a gyors választ:)
Petra mondta
Nekem is nagyon sűrű lett valamiért. Ezért nem sütöttem ki. Azóta ez a kedvenc kókusz golyónk! 😀
Andrási Nóra mondta
😀
Petra mondta
Szia! A datolyat vízzel együtt kell hozzátenni? Nekem nagyon tömény tészta lett. Nem tudom, hogy állásra hogy kellene kinéznie…mekkora formában szoktad sütni? Köszi:
Petra
Andrási Nóra mondta
Szia Petra,
én datolyasziruppal szoktam sütni. Ha egész datolyát használsz, akkor áztasd be, szűrd le, és úgy tedd bele. Így egy kicsit több lesz, mert megszívja magát… 27×18 cm-es tálban szoktam sütni.
Szluka Orsi mondta
üSzia! Isteni a recept, én tahinit és mandulavajat raktam bele és sütőtököt használtam, így is szuper volt. A gyerekeknek is ízlett. Mehet bele őrölt lenmag is, ugyeM
Andrási Nóra mondta
Szuper ötlet a sütőtök! Lenmag is mehet, persze, miért ne… 🙂
Marika Pintér mondta
Kedves Nóri.
Most készítem, de ez olyan ” száraz” valami folyadék nem kell bele?
Andrási Nóra mondta
Kedves Marika,
remélem, megsütötted és jól sikerült!
Erika Nagy mondta
Kedves Nóra! Hálásan köszönöm a recepteket! Az édesburgonyás brownie annyira felkeltette a figyelmemet, hogy máris szeretném elkészíteni:-) Most nem tudok beszerezni magvajat, véleményed szerint kivételesen jó lehet rendes vajból is? Előre is kösönöm a válaszodat!
Üdvözlettel: Erika
Andrási Nóra mondta
Kedves Erika,
ha már, akkor inkább kókuszzsír, de ilyesmiből feleannyi is bőven sok…
Andrea mondta
Kedves Nori!
Most talaltam ezt a receptet es maris kedvem van megsütni, viszont en sem rizslisztet sem zablisztet nem ehetek. Köles liszt vajon jo lehet bele? Illetve se kesudiot, se mandulat nem fogyaszthatok, pl Violive növenyi vajbol mehet esetleg ugyanez a mennyiseg vagy ezt is javaslod csökkenteni?
En imadom a ragacsos tömör gyönyör brownie-kat, de mar evek ota nem ettem es most nagyon nagyon szeretnek ujra
Andrási Nóra mondta
Szia,
én sem tudom előre megmondani, hogy mi történik, ha az 5 fő hozzávalóból 3-at kicserélsz… 🙂 Lisztekre szerintem nem érzékeny a recept, de ha növényi margarint használsz, a max fele legyen a magvajnak.
Luyza mondta
Kedves Nóri!
Nagyon köszönöm ezt a receptedet (is), óriási siker ez a brownie! Mióta „sokmindenmentesen” étkezem, ez az első igazán kirobbanó élményem (és a családnak is, akik alig hitték el, hogy búzaliszt-tojás-vaj mentes). Én alapból kísérletezős kedvű vagyok, édesburgonyával és sütőtökkel sütöm, amit megpucolva, nagyobb darabokra vágva sütök meg. Próbáltam már agavésziruppal, áztatott-darált datolyával, vagy 1 banánnal is, minden változat fantasztikus. Ha épp kicsit sűrű, teszek bele házi növényi tejet, akkor még nedvesebb, közepén puha lesz. Készítettem már muffinnak is, úgy még hamarabb elkészül, krémes belül, mennyei!
Andrási Nóra mondta
Nagyon örülök, hogy bevált! Igen, elég strapabíró recept. 🙂