Go Back
+ servings

Édesburgonyás brownie (gluténmentes, TÉNÉ)

Szerző: Andrási Nóra
Gluténmentes, vegán brownie 5 hozzávalóból a teljes értékű növényi étrend jegyében, cukormentes opcióval.
Előkészítés 10 minutes
Főzési idő 50 minutes
Össz. idő 1 hour
Étel típusa desszert
Mentesség gluténmentes, teljes értékű növényi étrend, vegán
Adagok száma 8 szelet
Energia tartalom 302 kcal

Hozzávalók
 

  • 550 g édesburgonya
  • 100 g datolyaszirup vagy 100g datolya vízbe áztatva (amennyiben nem elég puha)
  • cukormentes változathoz: 100g xilit/nyírfacukor pár evőkanál forró vízben feloldva
  • 150 g kesuvaj más magvaj is jó
  • 8 ek. kakaópor
  • 150 g gluténmentes zabpehelyliszt*
  • 1 tk. vanília kivonat elhagyható

Elkészítés
 

  • Az édesburgonyát vágd nagyobb darabokra (én negyedelni szoktam), és süsd 200 fokon 25-30 perig, amíg megpuhul. (Nyugodtan tehetsz mellé sütőtököt vagy más sütnivalót, hogy ne kelljen csak emiatt bekapcsolni a sütőt.)
  • Amikor meg tudod fogni, húzd le a héját és tedd aprítógépbe, turmixold simára.
  • Add hozzá a datolyaszirupot (vagy édesítőt), a kesuvajat és a kakaót (vaníliát). Zümmöld simára. (Ezen a ponton egyébként pudingnak, krémnek is simán elmenne.)
  • Forgasd bele a zabpehelylisztet, és simíthatod is a sütőformába.
  • (Ha bizonytalan vagy az édesítésben, kóstold meg nyugodtan és igazíts még rajta sütés előtt!)
  • Süsd 200 fokon légkeveréssel 20 percig.

Megjegyzések

* A zabpehelylisztet gluténmentes zabpehelyből, kávédarálóval darálom. Ha zabot sem ehetsz, használj helyette barna rizslisztet.
A tápanyag tartalmat datolya sziruppal számoltam, így a cukortartalom mind természetesen előforduló cukor.

Tápérték információ

Adag: 1 szeletKalória: 302kcalSzénhidrát: 42gFehérje: 9.2gZsír: 11gRost: 7.3gCukor: 12g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!