• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Házi majonéz tojás nélkül – quinoából!

2016-03-09 Írta: Andrási Nóra 30 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

Majonéz: tojás nélkül? Régóta foglalkoztat a kérdés, hogy hogyan lehetne „mindenmentes” majonézt készíteni. A házi majonéz két fő összetevője a tojássárgája és az olaj (olíva, napraforgó, kinek hogy). Én -sok olvasóm kívánságára- a tojást szerettem volna mellőzni az összetételből. A tojásmentes majonézhez vezető út meglepően tekervényesre sikeredett, a végső recept mégis pofonegyszerű: 3 hozzávalóból kb. 1 perc alatt elkészül!

Házi majonéz tojás nélkül #gluténmentes #vegán |mindenmentes.hu

A majonéz számomra gyermekkori emlék. Ahogy már írtam róla, ez volt az egyik első dolog, amit megtanultam elkészíteni. Anyukámtól, aki szintén gyógyszerész volt: emulziókészítés 1.0 gyerekeknek. 🙂 Nélkülözhetetlen hozzávalója a hagyományos ünnepi hidegtálaknak, lágyítja a szendvicseket… Igazából nem nagyon tudok olyan dolgot kitalálni, amihez számomra nem illik. Na jó, levesekhez nem illik… 😛 A férjem gyakran meg is jegyzi, hogy botrányos, mennyire szeretem a zsíros dolgokat. Valami családi dolog lehet az anyagcserénkkel, mert apukám is ilyen, és mindketten „egyszálbél”, alkatúak vagyunk.

Házi majonéz tojás nélkül #gluténmentes #vegán |mindenmentes.hu

Majonéz tojás nélkül?

Ismerek többféle vegán majonéz (veganéz) alternatívát is: ezek többnyire olaj nélkül, pl. avokádóból vagy babból készülnek, és valóban roppant egészségesek, de én a hagyományos házi majonézt szerettem volna újra feltalálni. Korábban olvastam a fehér, katalán majonézről, ami tejjel készül: ez egy lépés előre és kettő hátra, mivel tejet már régóta nem eszem. Mindenesetre az ötlet megtetszett, eltettem későbbre. Ennek nyomán (egy spanyol vegán pár blogján…) találtam a katalán majonéz tejmentes, vegán változatára: szójatejjel is működik! Ez már majdnem jó volt, de tudtam, hogy ha megosztom Veletek, az első hozzászólásban megkérdezi majd valaki, hogy „Nem ehetek szóját! Más tejjel is működik?” Úgyhogy tovább nyomoztam… Nem gondoltam volna, hogy a megoldás a növényi tejkészítő kütyüvel jön el. (Adok ötletet a készülék nélküli elkészítéshez is.)

Házi majonéz tojás nélkül #gluténmentes #vegán |mindenmentes.hu

Szójatej helyett?

Miért pont szójatejjel működik? Ezen sokat töprengtem… Arra jutottam, valószínűleg a benne lévő fehérje minőségén és mennyiségén múlhat a dolog: a tojássárgájában a koleszterin emulgeál, de a tejben, ill. szójatejben lévő fehérje is hasonló szerepet tud betölteni. Olyan növényi tej kellett, amiben sok fehérje van és nem szója.

100g szójababban 36g fehérje van, ez elég sok. Először a mandulára gondoltam, abban 21g van/100g, de nem működött. Talán mégsem az olajos magvak háza táján kellene nézelődnöm… Próbáltam rizstejjel is, hátha a benne lévő keményítő is elég jó stabilizátor lesz, de nem: a rizstejjel készült majonéz perceken belül szétvált. Sok fehérje… növény… quinoa! 14g fehérje/100g quinoa. Nem sok reményt fűztem hozzá. Kerestem csak quinoából készült bolti tejet: nincs. Vettem quinoás rizstejet: nem működött. Ekkor megérkezett a villanykancsóm. Készítettem vele egy sima quinoa tejet: elsőre siker!

Nagyon megörültem a quinoa majonézem sikerének, de izgultam, nehogy idővel szétváljon, mint a rizstejes változat… Egy csészényit eltettem a hűtőbe, és … egy hét múlva is ugyanolyan volt! Tovább már nem vizsgáltam a kérdést… 🙂

Házi majonéz tojás nélkül #gluténmentes #vegán |mindenmentes.hu

A quinoa tejről…

…még nem született önálló bejegyzés, mert azon túl, hogy főzésre remek alternatíva szójatej helyett, egyelőre mást nem tudok mondani. „Tejnek” nem ajánlanám, mert magában fogyasztva elég quinoa ízű (nyilván), szerintem furcsa lenne pl. kakaót készíteni vele. Besamelben viszont simán el tudom képzelni.

A quinoa tej növényi tejfőző automatával készült. Ha nincs ilyen készüléked, próbálj 50g quinoát a főzőlevével jó sűrűre turmixolni : először kevesebb, majd több lével. Hígítsd 1,3 literre, majd szűrd egy sima sűrű konyhai szűrőn. Ha azon gondolkozol, hogy jól jönne egy ilyen csoda a Te konyhádba is, katt erre a képre:

Sokan kérdezitek, hogy hol lehet gluténmentes quinoát kapni? Jelentem, ez itt „csak” olajos magvas üzemű. 🙂

A hozzávalókat a Biosziget webáruház biztosította.

Házi majonéz tojás nélkül #gluténmentes #vegán |mindenmentes.hu

Házi majonéz tojás nélkül - quinoából!

Szerző: Mindenmentes Nóri
Házi majonéz tojás nélkül, quinoával: 3 hozzávalóból, 1 perc alatt kész!
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 40 minutes mins
Főzési idő 1 minute min
Össz. idő 41 minutes mins
Étel típusa mártás
Mentesség szójamentes, vegán
Adagok száma 1 pohár
Energia tartalom 900 kcal

Hozzávalók
 

  • 50 g házi quinoa tej vagy bolti szójatej
  • 100 g olaj olívaolajat használtam
  • 1/2 kk. almaecet vagy citromlé
  • csipet só
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A quinoa tejet készítsd el előre, hogy legyen ideje kihűlni: 1 mérőpohár (50g) quinoát öblíts át alaposan, tedd növényi tejkészítő automatába, töltsd fel a MAX jelzésig és indítsd el a száraz gabonatej programot. Amikor végzett, szűrd le.
  • Öntsd egy magas falú keverőpohárba a (kihűlt!) quinoa (vagy szója) tejet, keverd bele a sót és az almaecetet. Mérd hozzá az olajat.
  • Meríts bele egy botmixert és max. fordulatszámon mixeld kb. fél percig. Kész!

Megjegyzések

Ehhez a recepthez mindenképpen botmixert javaslok.
Hűtőben akár egy hétig is eláll.

Tápérték információ

Kalória: 900kcalSzénhidrát: 2.5g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, majonéz, quinoa, Vegital

Előző bejegyzés « Mi az a BLW, avagy miért nincsenek „babás” receptjeim?
Következő bejegyzés Sült zeller, cékla & quinoa tál narancsos tahini öntettel »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Dia mondta

    2016-03-10, 4:04 du.

    Ès az íze? Mehet a szendvicisbe? Lágy selymes és nagyon fincsi, mint az igazi? Annyira szerettem a majonézet, hiányzik 🙁 Kölesből már készítettem majonézet, de az nekem pocsék volt! Fújj! Puszi

    Válasz
  2. Rita mondta

    2016-03-11, 7:51 de.

    Próbáld meg csicsriborsó konzerv levébőllevéből is. Működik. 😉

    Válasz
  3. iamdori mondta

    2016-03-11, 4:41 du.

    Ez amaranttal is működhet? Annak is magas a fehérjetartalma …

    Válasz
  4. Német Szilvia mondta

    2016-03-17, 10:43 du.

    Nekem nem sűrűsödött be, folyékony maradt akármeddig turmixoltam. Mit ronthattam el?
    Egyébként hány dl quinoa tej kell hozzá? 6dl-el probáltam.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-03-18, 12:46 de.

      Szia,
      a receptben, ami külön keretes részben van a bejegyzés végén, 50ml quinoa tejet és 100ml olajat írtam. 🙂

      Válasz
      • Német Szilvia mondta

        2016-03-23, 11:21 de.

        Azt hiszem nem voltam elég figyelmes, összekevertem a tej készítéshez szükséges 50g quinoát és a majonézhez írt 50g quinoa tejet. 🙂
        Meg fogom próbálni újra. 🙂
        Köszönöm!

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2016-03-24, 12:47 de.

          Remélem, most jobban sikerül! 🙂

          Válasz
  5. Boros Ildikó mondta

    2016-03-18, 1:44 du.

    Szia Nóri!
    Én is szívesen kipróbálnám a receptedet, anno imádtam a majonézet, most a laktózmentes étrendben csak kölesből készítek. Viszont nincs gépem, csak a Chufamix, amivel készítek tejeket, de ahhoz nem tudom, mennyi vizet kell majd tenni a Quionához? Még mindig imádom a receptjeidet, ma lencse curry lesz a vacsi, friss koriandert is vettem már:-))

    Válasz
  6. Judit mondta

    2016-05-05, 10:07 de.

    Szia Nóri! Nem konkrétan ehhez a cikkhez fogok hozzászólni, de érdekelne, hogy a Vegitál géped többi funkcióját is kipróbáltad e már. Konkrétan a sűrítő program ill. a kásaprogram érdekel.

    Ha nem haragszol javasolnék a keresőben egy Vegital fülecskét:)

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-05-07, 8:34 du.

      Szia,
      Nem próbáltam a többit, mivel min. 1,2L valamit lehet vele készíŧeni, és nekem ez rengeteg sűrítőből meg kásából is. Egyik olvasóm írta, hogy ő minden reggel ezzel főzi a zabkását a családnak, és imádja, de neki 3 gyereke van… 😉
      Fülecske technikai okokból nem lesz (hosszú), de címke van: a vegitalos receptek alján mindig megtalálod, hogy milyen címkét kaptak, ott kattintható, de egyébként itt a link.

      Válasz
  7. Reni mondta

    2016-10-10, 11:25 du.

    Kedves Nóri!
    Mennyi ch, zsír, fehérje és kalória van a majonézben?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-10-11, 1:47 du.

      Szia,
      sajnálom, de nincs kapacitásom ezt mind kiszámolni minden receptre. Csak a CH, újabban a kcal értékeket szoktam feltüntetni. Biztos vagyok benne, hogy saját erőből is ki tudod számolni. A nutritiondata.self.com-on megtalálod szinte mindenhez a szükséges adatokat.

      Válasz
  8. Olàh Tímea mondta

    2017-05-06, 10:12 du.

    Szia! Rizstejjel műkódik a recept?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-05-07, 2:44 du.

      Szia,
      szerintem nem. De ha mindenképpen alternatívát keresel, csicserilével működik, pár csepp almaecetet hozzádva, az olajat vékony sugárban folyatva!

      Válasz
  9. bub1hu mondta

    2018-01-04, 11:32 de.

    Sziasztok!
    Kedves Nori

    tegnap este vhogy idekavarodtam és meglestem a tejkészítő gépeket amit ajánlottál..

    1x én próbálkoztam már tej készítésével ill. szerettem volna venni egy ilyen gépet, de akkor azt az információt kaptam, hogy például rizsből ne várjak bolti minőséget, mert az a tej csírából készül ennek okán finom, édes.
    Szóval cukortartalomban sose fogja elérni a boltit. Mi ebből az igazság?
    Köszi a választ

    üdv sanyí

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-01-05, 12:08 du.

      Kedves Sanyi,
      így van, a bolti rizstej csíráztatott rizsből készül – én még sosem szántam el magam, hogy kipróbáljam… 🙂 Emiatt a cukortartalma is magasabb a boltinak, ami nekem mondjuk pont jobb így.

      Válasz
  10. Anikó mondta

    2018-04-28, 12:22 du.

    Milyen gépre van írva a quinoa tej recept? Nekem Rainbow-m van.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-05-02, 8:29 de.

      Szia,
      Cherry-re, az 1,3 literes.

      Válasz
  11. Aranka mondta

    2018-09-22, 7:39 du.

    Kedves Nóri! Már kb 10 perce mixelem a majonézet, de nekem ez nem sűrű. Mit rontottam el? A mennyiségek stimmelnek, a tej is… Üdv:

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-09-24, 1:14 du.

      Szia,
      ennyire nem vagyok gyors sajnos… Ha így nem működött, próbáld úgy, hogy kevesebb olajjal kezded, és lassan adod hozzá. Még nem volt ilyen tapasztalatom, talán ez segít.

      Válasz
  12. Pulai-Morvai Anett mondta

    2019-12-14, 2:12 du.

    Mit lehet még készíteni a maradék quinoa tejből?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-12-15, 5:00 du.

      Őszintén szólva, én csak erre használtam… 😀 „Tejszínt” tudnék még elképzelni belőle, kevesebb olajjal.

      Válasz
  13. Dr. Vas Csilla Éva mondta

    2020-12-26, 2:57 du.

    Kedves Nóra,
    A recept szuper!! Nekem is egy kicsit hígabb lett, de… kiváló szószok , öntetek születtek. Az egyik adagba fokhagymát reszeltem, só, bors és párolt alma is került bele. Gyermekeim imádták. A másik öntetbe házilag készített zöld pesztót raktam. Ez felnőttes lett. Valószínű legközelebb egy kicsit sűrűbbre főzőm majd a quinoa tejet. Hátha így sűrűbb majonézt kapok.

    Csilla

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-01-04, 8:24 de.

      Köszönöm, hogy megírtad! 🙂

      Válasz
  14. Piri mondta

    2021-04-23, 12:57 du.

    Kedves Nóri!

    Kipróbáltam a majonéz receptedet quinoából. Az állaga és a külleme fantasztikus. Viszont nekem az íze nagyon olivaolaj ízű maradt, így nem emlékeztet a majonézre. Próbáltam még egy pici citromlevet beletenni, de nem segített. Van esetleg valami ötleted, hogy mivel lehetne segíteni rajta?

    Előre is köszönöm!
    Piri

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-04-23, 1:35 du.

      Szia Piri,
      extra szűz olívaolaj volt? Ha igen, próbáld finomítottal, ha az sem jó, akkor pl. napraforgóval.
      Láttad az új majonéz receptem?

      Válasz
      • Piri mondta

        2021-04-23, 6:48 du.

        Igen, láttam. Köszönöm az ötleteket is.
        Mindig nagyon tetszenek az írásaid! Sok erőt és kitartást hozzá, mert nagy segítség 🙂

        Piri

        Válasz
  15. Monika mondta

    2021-09-14, 3:46 du.

    5 stars
    éppen most falatozom r´ntott gomba mellé tartár mártásként tovább gondolva … szója tejből készítettem kézi mixer segítségével … állaga puha levegős, ízre nagyon közelíti az eredetit … legközelebb sűrűbbre készítem a majonézt … köszönöm a receptet

    Válasz
  16. Éva mondta

    2021-12-03, 9:32 de.

    Én is nagyon szeretem a majonézt és nagyon hiányzik, köszönöm Nóri a hasznos instrukcót! Minden elismerésem a kitartó kísérletező kedvednek és türelmednek!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-12-06, 9:54 de.

      Köszönöm! Nézd meg ezt is, újabb és szerintem jobban sikerült. 🙂

      Válasz
5 from 1 vote

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.