• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Sült zeller, cékla & quinoa tál narancsos tahini öntettel

2016-03-17 Írta: Andrási Nóra 12 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Legaktuálisabb kattanásom és egyben új felfedezettem a sült zeller. Egyszerűen nem tudok leállni a szerről, mostanában minden héten készítek, legalább egyszer, de inkább kétszer… 😉 Fantasztikus találmány a sült zöldség: alig van vele munka, szinte bármihez jó kiegészítés és önmagában is megállja a helyét. Ez a tál egy nagyon gazdag változat a témára, balzsamos sült céklával, fehér és vörös quinoával, pirított dióval, narancsos tahinis dresszinggel… Annyi íz és egészség van benne, hogy komolyan meg kellett dolgoznom egy elfogadhatóan rövid címért. 🙂

Sült zeller, cékla & quinoa tál narancsos tahini öntettel #vegán #gluténmentes |mindenmentes.hu

Sült zeller?

Évek óta nem ettem zellert. Képzeljétek, a férjem allergiás rá… Igen, van valami, amit nem miattam nem eszünk ebben a háztartásban. Úgy emlékeztem gyerekkoromból, hogy nem is szeretem, ezért nem különösebben hiányzott. Aztán egyik barátnőm cselesen balzsamos sült zellerrel és céklával várt a legutóbbi látogatásunkkor… Azóta nem bírom letenni.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

A balzsamos sült cékla sikeréről pedig csak annyit, hogy a férjem, aki elvileg nem szereti a céklát, a sült húst viszont nagyon, azzal kommentálta a sült csirkemellel kiegészített ebédjét, hogy a cékla volt a legjobb része…! 😉

Sült zeller, cékla & quinoa tál narancsos tahini öntettel #vegán #gluténmentes |mindenmentes.hu

A vörös quinoa az utolsó adag volt abból, amit a férjem még tavaly az USA-ból hozott. Utánanéztem, és kiderült, hogy már itthon is kapható, itt. Egyébként ízre nem találtam másnak, mint a fehéret, csak gondoltam, hogy ebben a színes tálban jól mutat majd. 🙂

Sült zeller, cékla & quinoa tál narancsos tahini öntettel #vegán #gluténmentes |mindenmentes.hu

Elkészíteni gyorsabb lesz, mint idáig legörgetni! 😉

Azon túl, hogy ez a balzsamos sült zeller, cékla és quinoa tál pirított dióval és narancsos tahini öntettel elég hosszú cím, a fotózással is megszenvedtem egy keveset. Kétszer is nekiveselkedtem, de úgy érzem, nem sikerült visszaadnom a menü gazdagságát, úgyhogy muszáj lesz elkészítened hogy értsd, miről beszélek! 😉

Sült zeller, cékla & quinoa tál narancsos tahini öntettel
 
Nyomtat
Előkészület
20 perc
Főzési idő
60 perc
Össz. idő
1 óra 20 perc
 
Könnyen elkészíthető, gazdag sült zöldséges tál: balzsamos sült zeller, cékla, pirított dió, narancsos tahini öntet, quinoa.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: ebéd, vacsora
Konyha: vegán, gluténmentes
adag: 4 főre
Hozzávalók
  • 1 nagy cékla (kb. 400g)
  • 1 nagy zellergumó (kb. 400g)
  • 5-6 gerezd fokhagyma (sosem lehet túl sok)
  • 3 ek. olívaolaj
  • 50 ml balzsamecet
  • ½ kk. provence-i fűszerkeverék
  • 160g quinoa
  • egy marék (kb. 50g) pirított dió
  • 1 dl friss narancslé
  • 3 ek. tahini
  • 2 ek. citromlé*
  • csipet stevia por*
Elkészítés
  1. Alaposan mosd meg a quinoát (ne habozzon rajta a víz) és párold meg kb. 1,5x-es mennyiségű sós vízben.
  2. A sült zöldségekhez mosd és hámozd meg a gyökérzöldségeket, majd vágd hasábokra.
  3. Öntsd rá az olívaolajat, balzsamecetet, szórd meg a fűszerrel és alaposan forgasd össze.
  4. Terítsd szét egy tepsiben (minél vékonyabb rétegben), héjastól szórd bele a fokhagymagerezdeket (így nem égnek meg), takard le fóliával és süsd 200 fokon légkeveréssel egy óráig.
  5. Az öntethez kézi habverővel keverd össze a narancslevet a tahinivel, és ízlés szerint (lásd a megjegyzéseknél!) a citrom levével, csipetnyi stevia porral.
  6. Tálaláskor szórd meg a tálat pirított dióval.
Megjegyzések
* Kóstold meg, hogy milyen az öntet csak a narancs levével: az én narancsom picit túl édes volt, ezért játszottam még egy sort a citromlével és a stevia porral.
Tápanyag információ
kalória: 510 kcal/adag Szénhidrát: 54g/adag
3.5.3208

Sült zeller, cékla & quinoa tál narancsos tahini öntettel #vegán #gluténmentes |mindenmentes.hu

Ha tetszik a sült zöldségek ötlete, vess egy pillantást erre a sült zöldségekből készült színes krémlevesre, a sült zöldséges házi tésztámra, és itt egy egyszerűbb változat a sült zöldséges quinoa tálra.

Hasonló bejegyzések:

"Tucatjó" tápláló téli leves
Diótej kölessel
Céklás-savanyúkáposztás kence pirított dióval (glu...
Tavaszváró marinált sütőtökös saláta

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, cékla, dió, narancs, quinoa, tahini, zeller

Előző bejegyzés « Házi majonéz tojás nélkül – quinoából!
Következő bejegyzés Pörkölt kesudió vaj vaníliával, házilag »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. drEszter mondta

    2016-03-17, 2:57 du.

    Bocsi, de a 4. mondatban nincs allitmany… vagy csak en nem.ittam eleg kavet. 😛 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-03-17, 5:32 du.

      Alvás helyett írtam a bejegyzést, bármi előfordulhat. 😀
      Erre gondolsz? „Ez a tál egy nagyon gazdag változat a témára, balzsamos sült céklával, fehér és vörös quinoával, pirított dióval, narancsos tahinis dresszinggel…” Mert ebben szerintem van (az első tagmondat), de lehet, hogy másikra gondoltál…

      Válasz
      • Zita mondta

        2016-03-17, 10:35 du.

        Ebből a mondatból hiányzik valami: „Aztán egyik barátnőm cselesen balzsamos sült zellerrel és céklával a legutóbbi látogatásunkkor…”

        Szuper recept, ki fogom próbálni!

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2016-03-18, 12:45 de.

          Köszi, javítom!

          Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-03-18, 12:46 de.

      Köszi, megvan!

      Válasz
  2. Zsuzsu mondta

    2016-03-17, 9:12 du.

    Pazarul hangzik. De a balzsamecetben nincs nagyon sok cukor? Tudom, tudom, kevés kell belőle – de masszív IR-esként nagyon óvatos lettem 🙁

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-03-18, 12:45 de.

      Szia,
      utánanéztem, beleszámoltam azt is a CH tartalomba. A balzsamecetben (itt van az asztalomon) 18g CH/100 ml van, nagyrészt cukor. 50 ml-t használtam a 4 adag ételhez, ez 2,25g cukor/adag. Ebédre akár 20g gyors CH-t is megehetnél, de megértelek, én is csak a lassúban bíztam anno. (Már jól vagyok, de voltam majdnem cukorbeteg rosszul is.) Szóval ez a 2,25g/ebéd szerintem nem a világ… az íze viszont pótolhatatlan. 🙂

      Válasz
  3. Zita mondta

    2016-03-18, 10:49 du.

    Szia Nóri! Istenien néz ki ez az új recepted is, ki fogom próbálni. Mostanában én is nagyon sok sült zöldséget ettem, de ezzel a narancsos tahinivel teljesen megfogtál, zseniális párosítás!
    Egyébként évek óta olvasom a blogodat és szerettem volna megköszönni, hogy vagy és ilyen minőségi munkát végzel. Rengeteget segítettél már nemcsak nekem, de egy csomó ismerősömnek is, akiknek ajánlani tudtalak. Köszönöm tehát mindezt. 🙂 Csak így tovább, szuper vagy!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-03-19, 12:07 de.

      Köszönöm! <3 🙂

      Válasz
  4. Szabóildi mondta

    2016-04-09, 3:04 du.

    Szia!Nagyon tetszik,holnap meg is csinálom,de nem világos teljesen hogy inkább édesség ként képzeljem el?vagy köretként?Nincs dióm,de jó lesz nélküle is.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-04-09, 3:17 du.

      Szia Ildi,
      Ez így egy teljes értékű főétel. 🙂 Kicsit édeskés a balzsamos zöldségek és a narancsos tahini miatt, de ettől még nem mondanám édességnek.

      Válasz
  5. Zsu mondta

    2017-02-12, 2:04 du.

    Szia! Pont volt itthon egy cékla és egy fél fej zeller, amivel nem tudtam mit kezdeni, jól jött nagyon a recept. Kölessel csináltam, mert a quinoát még sosem próbáltam, és mivel dióm sem volt, egy kis napraforgómagot szórtam rá a végén. A tahinihez meg volt épp egy kis maradék szezámmagom, az is házilag készült. Szokni kell az ízvilágot, de ízlett nagyon 🙂

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum