• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Quinoa pirított zöldségekkel

2015-03-16 Írta: Andrási Nóra 3 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ez is egy olyan étel, ami miatt kedvem lenne vegán étrendre térni. Gyakran előfordul ez velem, különösen ilyenkor, az első tavaszi napsugarak láttán, amikor másra sem tud az ember gondolni, csak a friss zöldre… Persze Z minden évben szépen lebeszél erről a dologról, pedig vegánnak lenni rettentően környezettudatos dolog lenne. Szerencsére tudunk kompromisszumot kötni, így hetente egyszer-kétszer főzök valami húsosat is.

Ez a quinoa tál szerintem vele is feledtette, hogy éppen vegán ételt eszik. Pillanatok alatt elkészül akár egy mozgalmas nap estéjén is, kis színfoltot is hozhat a hétköznapokba. 🙂

Quinoa pirított zöldségekkel

A quinoa a kedvenc gluténmentes „gabonám”: élelmi rostokban és teljes értékű fehérjében is gazdag, a szénhidrátok felszívódása kellemesen lassú belőle (GI=53, forrás glycemicindex.com). Persze az sem mindegy, hogy szerintem nagyon finom, és ráadásul mutatós is: párolva kis áttetsző gömböcskék egy-egy fehér csíkkal. Hátránya, hogy nem a szomszédban őshonos (hanem Dél-Amerikában), így nem igazán mondható környezettudatos választásnak, ráadásul nem is olcsó mulatság. Nem eszünk ilyet minden nap… Általában kölessel szoktam összepárolni fele-fele arányban, ezzel kompromisszumot kötve a quinoa felhasználás és a glikémiás index között, de most egy kis kényeztetésre vágytam. 🙂

Ez a pirított zöldséges quinoa tál pillanatok alatt elkészül és még szép is:

Quinoa pirított zöldségekkel

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Ha többet szeretnél tudni a quinoáról és a többi gluténmentes, alacsony glikémiás indexű álgabonáról, itt olvashatsz még róluk.

Hozzávalók 4 személyre:

250g quinoa

1 nagy vagy 2 kisebb padlizsán (kb. 5-600g)

2 db szárított paradicsom

1 kaliforniai paprika

1 kisebb fej lilahagyma

1 ek. limelé

1-2 ek. aprított petrezselyem

1 kk. cajun fűszerkeverék (lehet más is, ízlés szerint, pl. curryvel is kipróbálnám)

1-2 ek. olívaolaj

só

Quinoa pirított zöldségekkel

  1. A quinoát sokszor mosd át – én áztatni is szoktam fél óráig, ha éppen ráérek, hogy a maghéjon lévő szaponinok leoldódjanak. Akkor jó, ha már nem habzik rajta a víz. Kb. 1,5x mennyiségű sós vízben, lassú tűzön párold éppen puhára (ne főzd túl).
  2. Kockázd fel a padlizsánt (nem kell meghámozni) és áztasd sós vízbe kb. 10 percre, majd öblítsd le. Addig készítsd elő a többi zöldséget: a paprikát kockázd fel, a paradicsomokat, lila hagymát, petrezselymet vágd jó apróra.
  3. Egy jó nagy serpenyőben forrósíts 1-2 ek. olívaolajat, és kezdd el pirítani a paprikát. Ha már szépen átsült, kezd sötét színű lenni a széle, akkor mehet bele a padlizsán. Én két részletben tettem a serpenyőbe, hogy piruljon, ne párolódjon a saját levében. Talán jobb is lenne ehhez egy wok.
  4. Végül mehet a serpenyőbe a cajun fűszer és az aszalt paradicsomok. Forgasd össze az egészet, jól piruljon át minden.
  5. Egy nagyobb tálban keverd össze a sült zöldségeket a quinoával, ízesítsd limelével, petrezselyemmel, az apróra vágott lila hagymával. Jól forgasd össze és ízlés szerint még sózd, fűszerezd. Kész!

Mivel ez egy meleg salátának is felfogható, szerintem nyáron hidegen is remek fogás pl. kirándulásokon. Ha szereted a quinoát, itt találsz még néhány receptet.

A quinoa nem csak hogy finom, és lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, ráadásul nem is túl sokat: 61g CH/100g. Így a zöldségekkel együtt egy tál sült zöldséges quinoa éppen 50g CH-t tartalmaz. Jó étvágyat!

Quinoa pirított zöldségekkel

Hasonló bejegyzések:

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...
Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ)
Reggeli granola tál (TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, ebéd, hidegen is, quinoa, vacsora

Előző bejegyzés « Tengeri hal mexikói bundában zöldfűszeres kölessel
Következő bejegyzés Köményes, sós ropogós »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. ladybird mondta

    2015-10-25, 9:59 du.

    Hat ez valami isteni, pedig en nem vagyok vegan! 🙂 itthon csak zoldsegkeverek volt, igy azzal keszitettem el, de a cajun fuszerrel egyutt nagyon jol kijottek az izek.

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-10-25, 9:59 du.

    Örülök, hogy ízlett. 🙂

    Válasz
  3. Emőke mondta

    2016-03-18, 1:01 du.

    Szia! Megcsináltam Tandoori Curryvel. Naaaagyoooon finom lett. 🙂

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum