• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Tengeri hal mexikói bundában zöldfűszeres kölessel

2015-03-11 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Régen ettünk tengeri halat itt a blogon, pedig bizony szükségünk van azokra az omega-3 zsírsavakra. 🙂 Ez egy gyorsan elkészülő, egyszerű ebéd/vacsora lesz, ami hétköznap este is jól jöhet. Írtam nem is olyan régen egy hasonló csirkés receptről: sietős hétköznapokon gyakran készültek nálunk ezek az egyszerű és finom falatok.

Tengeri hal mexikói bundában zöldfűszeres kölessel

Egy mexikói, vagy legalábbis a mexikói konyhában jártas valaki valószínűleg vitatkozna velem a bejegyzésem címét illetően. Ha röviden próbálom meg összefoglalni a bundázáshoz használt kukoricalisztet, chiliport és őrölt koriandert, és persze a hal előkészítéséhez használt lime levet, akkor valamiért a mexikói ízek jutnak eszembe. Hát így. 🙂

Tengeri hal mexikói bundában zöldfűszeres kölessel

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Hozzávalók 4 személyre:

1kg tengeri halfilé

2 lime leve

kb. 70g kukoricaliszt*

1 tojás vagy 1 ek. tápiókakeményítő+2-3 ek. víz

1/2 kk. őrölt chili

1/2 kk. őrölt koriander

olívaolaj a sütéshez

220g köles

1 csokor újhagyma

zöldfűszerek ízlés szerint (petrezselyem, korinader, stb.)

*Ezt a mennyiséget visszamértem, hogy tudjam, mivel számoljak: panírozáshoz ennél több fog kelleni, mert nem tudod az utolsó lisztszemet is kitörölni a hallal a tálból. 🙂

  1. A tengeri hal szeleteket locsold meg az egyik lime levével, és hagyd állni kb. 30 percig.
  2. A kölest jól mosd át és párold meg kb. 1,5x mennyiségű sós vízben.
  3. A halhoz kezdd el melegíteni az olajat. Verd fel a tojást vagy keverd össze a tápiókakeményítőt vízzel. Egy laposabb tálban keverd össze a kukoricalisztet egy kevés sóval és a fűszerekkel.
  4. Előbb tojásba/tápiókakeményítős keverékbe, majd a kukoricalisztbe forgatva süsd ki a halszeleteket.
  5. Vágd apróra az újhagymát és a zöldfűszereket, majd keverd össze a párolt kölessel. Ízesítsd még kevés olívaolajjal, és a másik lime levével, amolyan kölestabbouleh-szerűen. 🙂
Sajnos nem egyszerű feladvány jó minőségű tengeri halat kapni. Értem én, hogy nincs tengerpartunk, de omega-3 zsírsavat enni kell. Tőlünk elég messze esik a budaörsi halpiac, ezért marad a mirelit. Az Intersparban szoktam egy dán cég termékeit venni (talán Royal Greenland?), mert azt tapasztaltam, hogy az ő halukban tényleg annyi a hal, amennyit ráírnak a zacskóra, kiolvadás után is… 🙂 Ha már nem éppen a közelben terem, igyekszem legalább fenntartható módon halászott, vad, nem tenyésztett halat választani. Halvásárlás témában egyébként itt olvashattok egy érdekes bejegyzést. Ha ismertek még jó tengeri hal lelőhelyet, esetleg megsúghatjátok nekem is…

Számoljunk. Lime lével, zöldfűszerekkel, tokkal, vonóval ez kb. 215g szénhidrát lesz, ami kb. 54g CH/adag. Jó étvágyat!

Ha tetszett ez a bejegyzés, vess egy pillantást erre a receptre is: Tengeri hal diós, gluténmentes bundában paradicsomos rizottóval.

Tengeri hal mexikói bundában zöldfűszeres kölessel

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)
Finomfőzelék (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Olajmentes majonéz (tojásmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes Címkék: archiv, bundázott, ebéd, fűszeres, hal, köles, mexikói

Előző bejegyzés « Színes téli krémleves sült zöldségekből
Következő bejegyzés Quinoa pirított zöldségekkel »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum