• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Finomfőzelék (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

2021-06-15 Írta: Andrási Nóra 12 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

Gyerekkoromban nem értettem ezt a finomfőzelék dolgot, mert hát hogy is lehetne finom egy főzelék?! Ha a „finom főzelék” szókapcsolat számodra is oximoronnak hat, akkor itt a remek lehetőség, hogy változtass(unk) ezen! 🙂

Finomfőzelék (gluténmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu
Finomfőzelék egyszerűen

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Részben azért is szeretek teljes értékű növényevő lenni, mert megtanultam értékelni a növényeket (zöldségeket, gyümölcsöket) olyannak, amilyenek. Ez lehet részben azért, mert jót tesz a tudat, hogy jót teszek magammal, valahányszor eszem, és lehet amiatt is, hogy idővel (hónapok, évek) megváltozik az ízérzékelésünk: „ráhangolódik” arra, amit gyakran fogyasztunk. Jó példa erre ez a főzelék: nincs benne semmi rendkívüli, tényleg csak attól lesz finom, amit a zöldségek magukkal hoznak, mégis, minden tavasszal/nyár elején igazi ízrobbanás az első zsenge karalábé, borsó, répa.

Gondolkodtam rajta, hogy egyáltalán megosszam-e egy ennyire egyszerű étel receptjét az oldalamon? Az utóbbi időben kicsit sok volt a „ténésített” étel, és bár ez sem történt ok nélkül – ezekkel szeretnék hidat építeni azoknak, akik nem tudják elképzelni az életüket pl. majonéz vagy halászlé nélkül, de szeretném azt is, ha látnátok, hogy a hétköznapjaink ennél egyszerűbbek, és lehet finomat főzni úgy is, hogy jó minőségű zöldségeket egymás után dobunk egy fazékba. 🙂

Finomfőzelék (gluténmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

A borsó miatt ebben a főzelékben hüvelyesből sincs hiány, így nem szoktam fasírtot sütni mellé, inkább gluténmentes kovászos kenyérrel esszük. Azt is szeretem benne, hogy minimális erőbedobással duplázható az adag, így azon kevés ételek közé tartozik, amiből tudok két napra főzni. 😉

Finomfőzelék (gluténmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Finomfőzelék (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Szerző: Andrási Nóra
Finomfőzelék - az egyik legfinomabb főzelék egyszerű hozzávalókból. Gluténmentes, vegán, teljes értékű növényi étrendbe illő recept.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 10 minutes mins
Főzési idő 40 minutes mins
Össz. idő 50 minutes mins
Étel típusa főzelék
Mentesség gluténmentes, TÉNÉ, vegán
Adagok száma 4 tányér
Energia tartalom 153 kcal

Hozzávalók
 

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 tk. füstölt paprika elhagyható, én nagyon szeretem
  • 2-3 répa 300 g
  • 1 nagy vagy 2 kicsi karalábé 300 g
  • 450 g zöldborsó lehet mirelit is
  • 1 közepes krumpli
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • só bors ízlés szerint
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • Vágd apróra a hagymákat, kockára a répát és a karalábét. A krumplit hámozd és negyedeld.
  • A hagymákat süsd aranyszínűre pár csepp olajon vagy 1-2 evőkanál vízen/zöldségalapleven.
  • Dobd a hagymákra a füstölt paprikát, és keverd pár másodperig, majd mehet a lábasba a répa, borsó, karalábé, és keverd össze őket.
  • Öntsd fel kb. félig vízzel, sózd, borsozd ízlés szerint. A krumplit nyomkodd a lábos oldalához, hogy majd könnyen megtaláld.
  • Fedd le és forrástól számított 25 percig főzd.
  • Amikor minden megpuhult, vegyél ki két merőkanálnyit a főzelékből, úgy, hogy a krumpli benne legyen, tedd hozzá a megmosott petrezselymet és turmixold össze alaposan. (Figyelj rá, hogy a turmixod bírja-e a forró dolgokat!)
  • Az összeturmixolt részt öntsd vissza a többihez, keverd össze alaposan, és kész.
  • (Ha túl híg lett, keverj bele 2 evőkanál darált lenmagot és hagyd állni egy kicsit.)

Tápérték információ

Adag: 1tányérKalória: 153kcalSzénhidrát: 31gFehérje: 8.2gZsír: 0.7gRost: 11g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Házi növényi "tejtermékek" GY.I.K.

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: borsó, ebéd, főzelék, karalábé, répa, TÉNÉ, vacsora

Előző bejegyzés « Mindenmentes epertorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Következő bejegyzés 8 év után újra ehetek glutént, és ez mégsem változtat szinte semmin »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Kamilla mondta

    2021-06-15, 2:43 du.

    5 stars
    Szia Nóri! A mirelit zöldségekről mit gondolsz? Az is valamennyire teljes értékű, ha ezt mirelit keverékből főzöm meg?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-06-16, 3:04 du.

      Persze! A fagyasztás a legkímélőbb tartósítás. Én sem tudok mindig a kertemből frissen szedett dolgokat enni. 🙂 (Hahaha…)

      Válasz
  2. Zsoozsy mondta

    2021-06-15, 2:59 du.

    5 stars
    Én mindig is imádtam a finomfőzeléket és sosem értettem, hogy mások miért fintorognak rá körülöttem! 🙂
    Ezen kívül én végtelenül hálás vagyok neked minden pofonegyszerű étel közzététele miatt is, mert könnyen zavarba tudok jönni bármilyen egyszerű kihívástól a konyhában, úgyhogy legalább miattam soha többé ne hezitálj ezen, hogy érdemes-e ilyeneket egyáltalán közzé tenned! 🙂
    Az meg, hogy olajos-gluténes habarásmentesen mindenmentesítetted és ennyire egyszerű is ez az általam mindig is imádott finomság, ez már tán elég motiváció ahhoz, hogy ki is próbáljam magam is elkészíteni! 🙂 😀 Alig várom, fú, de meghoztad hozzá a kedvem! 😀

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-06-16, 3:04 du.

      Juhú!

      Válasz
  3. Budai Emília mondta

    2021-06-15, 3:21 du.

    5 stars
    Kedves Nóra!
    Nagyon ötletesen receptjeid.
    A majonéz alapanyagai között különlegesség a fekete só, eddig számomra ismeretlen, fel -kutatom.
    Javaslatok a finom főzelékhez, keveset ki veszünk főzelékünkből, majd ezt botbixerrel pépesitve, vissza helyezzük ezzel sűrítjük, vagyis önmagával.

    Válasz
  4. Králik Józsefné Éva mondta

    2021-06-15, 8:11 du.

    5 stars
    Köszi, Nóri, megkívántam, holnap ez lesz az ebéd !

    Válasz
  5. Rózsa-Markó Viktória mondta

    2021-06-16, 11:31 de.

    Kedves Nóra! Kislányom tejmentes diétán van.Voltunk egy vizsgálaton ahol azt mondták ,hogy borsót ne adjak neki mert az úgy működik a szervezetben mint a tej. Neked erről mi a véleményed?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-06-16, 3:06 du.

      Ezt így most hallom először. Arra gondolhattak, hogy keresztallergén, de ebben a kérdésben nem vagyok otthon. Megkérdezném egy tejmentes csoportban, ahol hasonló anyukák cserélnek eszmét. 🙂

      Válasz
  6. Mikolai Erzsébet mondta

    2022-11-10, 11:38 de.

    5 stars
    Kedves Nóra ! Ez isteni lett, köszönöm !

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-11-12, 3:41 du.

      Boldogság! 🙂

      Válasz
  7. Rozi mondta

    2025-06-05, 6:35 du.

    5 stars
    Finom lett!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2025-06-24, 9:39 de.

      Nagyon örülök!

      Válasz
5 from 6 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.