• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Mindenmentes epertorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

2021-05-25 Írta: Andrási Nóra 8 hozzászólás

Régóta szerettem volna egy mindenmentes epertorta recepttel frissíteni az oldalam, ami már a teljes értékű növényi étrenddel is összhangban van. Ez a feladat meglepően nehéznek bizonyult, mivel a torta nálunk szinte mindig csokis, az epret pedig leginkább megesszük úgy, ahogy van… Ha pedig véletlenül mégis sikerült eljutni a tortáig, bizony többször köddé vált mielőtt lefotózhattam volna. Még ilyet… 😀 De végül, kb. egy hónapnyi küzdelem árán sikerült! Így legalább már azt is elmondhatom, hogy ez egy alaposan kipróbált recept. 😉

Mindenmentes epertorta (vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.huMindenmentes epertorta a TÉNÉ jegyében

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Ez a torta hozzáadott cukor-, glutén-, tej-, tojás-, szójamentes, vegán, teljes értékű növényi étrendbe illeszthető, és szerintem végtelenül egyszerű. Kicsit rá kell készülni, ez ne ijesszen el, összességében a befektetett munka minimális. Tudom, hogy sok kérdés jön majd a “mivel helyettesíthetem?” témakörből, ezért előre összegyűjtöttem pár tudnivalót, kérlek, olvasd el, mielőtt nekilátsz az elkészítésének!

Mindenmentes epertorta (vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Néhány tipp az elkészítéssel kapcsolatban:

  • az alapban (gluténmentes) zabpehely van. Ha nem ehetsz ilyet, akkor helyettesítheted darált mandulával vagy dióval is – ebben az esetben nem kell hozzá vizet adnod.
  • A krémben minimális édesítés van: agávé szirupot használtam. Datolya sziruppal vagy puha datolyával lenne 100%-ban TÉNÉ, de nem akartam vele megszínezni a krémet. Ha nem tetszik az agávé, gyakorlatilag bármilyen édesítőt használhatsz! Igazán érett (saját kertben termett) eper mellé lehet, hogy nem is kell.
  • A krém nem nagyon édes – kóstold meg, mielőtt belesimítod az alapba! (Mindenevő vendégeknek és kezdő hozzáadott cukor mentesen étkezőknek valószínűleg több édesítő kell majd.)
  • A krém sült eperrel készül – a balzsamecet így emeli ki a legjobban az eper ízét. Ha nem tudsz/akarsz sütőt bekapcsolni, össze is forralhatod a tűzhelyen: akkor jó, amikor az eper összeesik és kezd lekvárba fordulni a helyzet.
  • Javaslom, hogy a sült eperből dupla adagot készíts: amikor az illata betölti a házat, érteni fogod, miért! 😉
  • A krémben a kesudió mellett csíráztatott csicseriborsó is van. Szeretem, mert így krémesebb a végeredmény, és táplálóbb a desszert. (Mióta TÉNÉ szerint eszünk, szinte mindenben elrejtek egy kis hüvelyest.) A csíráztatott csicseriborsó veszít az erős csicseriborsó ízéből, nem fog “kilógni” a tortából, picit mogyorós jellegű íze lesz és jobban krémesedik.
  • Ha nem akarsz datolyát használni, rövid időre vízbe áztatott mazsola is jó lesz.
  • A recept egy 8 szeletes, 20 cm átmérőjű formában készült. Készítheted ugyanezt a mennyiséget 12 szeletes, 26 cm-es formában is úgy, hogy nem lesz pereme, csak egymásra rétegezed az alapot és a krémet, vagy dolgozhatsz 1,5-2x ennyi hozzávalóval.

Mindenmentes epertorta (vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Íme a recept:

4.7 from 3 reviews
Mindenmentes epertorta (vegán, TÉNÉ)
 
Nyomtat
Előkészület
36 óra
Főzési idő
30 perc
Össz. idő
36 óra 30 perc
 
Mindenmentes epertorta egyszerű, teljes értékű hozzávalókból.
Szerző: Andrási Nóra
Étel típus: torta, desszert
Konyha: gluténmentes, vegán, TÉNÉ
adag: 8
Hozzávalók
  • az alaphoz:
  • 150g (gluténmentes) zabpehely
  • 100g datolya
  • 1 ek. kesuvaj
  • kb. 50 ml víz

  • a krémhez:
  • 500g eper
  • 3 ek. balzsamecet
  • 100g csicseriborsó (szárazon ennyi)
  • 100g kesudió
  • ½ citrom leve
  • körömnyi (bio!) citromhéj
  • 30g agávé szirup
  • 1 ek. darált lenmag*
Elkészítés
  1. A csicseriborsót áztasd be 3-12 órára, majd öblítsd le és hagyd fedetlenül (nedvesen, de nem víz alatt!) 12-36 óráig. (12 óránként öblítsd át.) Látni fogod, hogy a magocskák megduzzadnak és elkezd pici, hegyes csúcsuk nőni.
  2. A csíráztatott csicseriborsót főzd puhára 25 perc alatt. A kesudiót is beáztathatod előre, én össze szoktam főzni a csicseriborsóval, mert így egyszerűbb.
  3. Az epret tisztítsd meg, tedd hőálló tálba, és keverd össze a balzsamecettel. 180 fokon süsd 25 percet. (Pár szemet tegyél félre díszítésnek!)
  4. Az alaphoz tedd aprítógépbe a datolyát és a zabpelyhet. Alaposan aprítsd össze őket, majd add hozzá a vizet, zümmöld össze, és a kissé ragacsos masszát nyomkodd szét egy sütőpapírral bélelt 20 cm-es torta formában.
  5. A krémhez tedd valamennyi hozzávalót egy turmixgépbe: sült eper, csicseriborsó, kesudió, citromlé, agávé szirup, citromhéj, darált lenmag, és dolgozd össze amíg krémes lesz. (Még langyos hozzávalókkal könnyebb dolgod lesz.)
  6. A krémet simítsd a torta alapba, és tedd hűtőbe 4-12 órára.
Megjegyzések
* A lenmag egy kicsit szilárdítja a krémet, hogy szebben szeletelhető legyen. Ha problémád van vele vagy nincs otthon, el s hagyhatod.

További tippeket találsz feljebb, a blog bejegyzésben!
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 kalória: 269 kcal zsír: 9,6 g Szénhidrát: 41 g cukor: 15 g rost: 7,0 g fehérje: 9,3 g
3.5.3251

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: desszert, eper, TÉNÉ, torta, ünnepelünk

Előző bejegyzés « Egy nap teljes értékű növényi étrend – tavasz
Következő bejegyzés Finomfőzelék (gluténmentes, vegán, TÉNÉ) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Bihari Kata mondta

    2021-11-19, 11:22 de.

    Kedves Nóri! Sajnos én kesudiót törók mogyorót,sörélesztöpejhet sem ehetek..a receptekben elég sokszor olvasom hogy konzerv össuetevöket is lehet használni ami megint csak nem élő ..még annyit hogy a fermentàlóba honnan lehet kultúrát rendelni mert bió boltban nincsen itt a környékünkön…illetve hol tudnék koriender magot venni mert azt se kapok sehol ..A multikban nem találtam eddig de ha vettem más fajtát pl petrezselyem ,bazsalikom ,kakukkfü …stb mindog tónkte ment…a receptjeid nagyon tetszenek ,használnám is ,többet kipróbáltam..finomak és táplálók…ezt a tortát biztosan megsütóm

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-11-19, 8:38 du.

      Kedves Kata,
      minden receptben linkelem a használt kultúrákat, csak kattints rá, postázzák belföldön bárhová.
      Koriander magot kertészeti boltban vettem, de van olyan ismerősöm, aki a fűszerként árultat ültette el, és kikelt az is. 🙂

      Válasz
  2. Karacs Ágnes mondta

    2021-12-18, 4:41 du.

    Kedves Nóra!
    Nagyon köszi ezt a receptet (is). Sajnos nálunk a hüvelyesek is tiltólistán vannak. Kell valamivel helyettesíteni a krémben a csicseriborsót vagy simán elhagyható? Köszönöm szépen,
    Ági

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-12-21, 7:43 de.

      Szia Ági,
      használj helyette is kesudiót. Meg lehet csinálni csak kesuval vagy csak csicserivel is, pontos arányokat nem tudok mondani sajnos, de működni fog.

      Válasz
  3. Ordódy Klára mondta

    2022-01-16, 10:10 du.

    Kedves Nóra! Szülinapi tortaként debütált nálunk a tortád, és elképesztően finom volt, fantasztikus recept. Köszönöm! Klára

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-01-17, 9:52 de.

      Nagyon örülök! 🙂

      Válasz
  4. Mariann mondta

    2022-05-25, 6:21 de.

    Kedves Nóri!
    Sokat jelent az ízén, ha nem sütjük meg az epret? Szeretnék minél többet nyersen enni. A csicseriborsó elrejtésnek nagyon örülök.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-05-25, 10:37 de.

      Intenzívebb lesz az íze, ha megsütöd, plusz veszít a levéből – félek, hogy nyers eperrel folyna a krém. De vannak nyers vegán epertorta receptek, szerintem Zizi oldalán is találsz, azokban csak kesu+gyümölcs szokott lenni. Esetleg próbáld ötvözni a kettőt! 🙂

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum