• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Haltalanlé (vegán halászlé, TÉNÉ)

2020-11-25 Írta: Andrási Nóra 2 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

Talán két kezemen meg tudom számolni, hányszor ettem „igazi” halászlevet „azelőtt”, és a különféle hagyományos ételek lefordítására is ritkán szánom el magam. Most miért van itt mégis ez a vegán halászlé, avagy haltalanlé? Nos, úgy néz ki, véletlenül növényevőt faragtam a nagyinkból, 😀 így nekiláttam „ténésíteni” a hagyományos karácsonyi menüjét, hogy idén is ugyanaz gőzölöghessen az asztalon, mint minden évben… Ezzel megvan az első fogás – kíváncsi vagyok, meddig jutok. 🙂

Haltalanlé (vegán halászlé, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Hogy lesz valaki véletlenül növényevő? Úgy, hogy „beírattam” az életmód változtató programom első csoportjába, tényleg minden hátsó szándék nélkül, csak azért, hogy legyen alkalma tájékozódni kis családunk étrendjéről, és jó helyen tudhassa a fiát és az unokáit. A kurzus végén megkérdeztem, hogy egyébként mi újság, mire kiderült, hogy hetek óta mindössze egy tejfölt vett, ami nem növény.  Adtam neki egy üveggel a házi tejfölömből. 😀 Nem gondolom, hogy a nagyink 100% TÉNÉ enne, de törekszik rá, és azért ez óóóriási lépés! #büszkeség Gondolhatnátok, hogy valami nagyon ravasz reklámfogás részemről ez a kis szösszenet, de ráadásul még igaz is. 😉

Vegán „halászlé”

Ma sem a spanyol viaszt tálalom Nektek, ugyanis a vegán halászlé ötlete már jó ideje közkézen kering – nálam most jött el az ideje. Konkrétan az a recept, ami alapján dolgoztam, Jenei Szilvia konyhájából származik (itt van), és a hozzájárulásával osztom meg. Érdemes egyébként követni az oldalát (Nyuszikaják 😀 ), szuper ötleteket oszt meg.

Az alaplé itt is paprikából, paradicsomból, hagymából készül, hal íze pedig a nori alga laptól lesz. Emlékszem, amikor (10 éve!) Japánban jártunk a férjem munkája miatt, csak a Fővám téren, az Ázsia Bt. boltjában volt esélyem nori lapot venni a házi sushihoz. Azóta rendeltem már a Bioszigettől és a Bulkshoptól is. A házi sushi mellett mindenféle halízű dolgokhoz jól jön.

Haltalanlé (vegán halászlé, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Nyáron próbáltam ki először ezt a receptet, és törtem is a fejem, hogy szép-szép, de honnan szerzek majd friss hozzávalókat télen? Nos, igaz, hogy még van egy hónap karácsonyig, de a padlizsánon kívül minden friss zöldséget helyi termelőtől vettem a szokásos heti termelői piacon, szóval annyira mégsem elérhetetlen a friss paprika és paradicsom. Bár a szezonban nem kellett mellé sűrített paradicsom és paprika krém, az is igaz…

A vegán halászlé / haltalanlé további előnyei – azon túl, hogy a szívünk és a halak is boldogabbak tőle-, hogy sokkal egyszerűbb elkészíteni, és még akkor sem kell izgulni, ha a gyerekek először kóstolnak halászlevet! 😉

Szilvia ötlete nyomán én is villanykancsóban készítettem, „ha már van” alapon. Ebben a receptben nyilván nem nélkülözhetetlen, de jó ha van – ha szeretnél egyet, és lemaradtál a múlt heti Black Friday akcióról, akkor szólok, hogy most hétvégén adventi akció lesz a Vegitalnál.

Haltalanlé (vegán halászlé, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Haltalanlé (vegán halászlé, TÉNÉ)

Szerző: Andrási Nóra
Haltalanlé, avagy vegán halászlé - az ünnepi klasszikus teljes értékű, növényi alapú változata.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 10 minutes mins
Főzési idő 40 minutes mins
Össz. idő 50 minutes mins
Étel típusa leves
Mentesség gluténmentes, TÉNÉ, vegán
Adagok száma 6 tányér
Energia tartalom 40 kcal

Hozzávalók
 

  • 1 nagyobb padlizsán kb. 450g
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 2 ek. sűrített paradicsom aldis tubusos
  • 1 ek. darált paprikakrém
  • 1/2 tk. füstölt paprika
  • 1 tk. só
  • frissen őrölt bors
  • 1 nori alga lap
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A padlizsánt vágd kb. egy centi vastag szeletekre. A szeletek közepét vágd ki, így lesz halszelet alakjuk.
  • A kivágott padlizsán darabokat, és az összes többi hozzávalót (hagymák, paprika, paradicsom nagyobb darabokra vágva), tedd növényi tejfőző automatába, töltsd fel a MAX jelzésig (1,3 liter - hozzávalókkal együtt!) és indítsd el. Villanykancsó híján csak főzz mindent kb. 30-40 percig, és turmixold simára.
  • A padlizsán szeleteket süsd meg: serpenyőben vagy sütőben is lehet - sütőben egyszerűbb. Jó étvágyat! 🙂

Tápérték információ

Adag: 1tányérKalória: 40kcalSzénhidrát: 9.1gFehérje: 1.4gZsír: 0.34gRost: 3.9g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

 

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Házi növényi "tejtermékek" GY.I.K.

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: ebéd, karácsony, krémleves, leves, TÉNÉ, ünnepelünk, vacsora, Vegital

Előző bejegyzés « Egy nap teljes értékű növényi étrend – ősz
Következő bejegyzés Vegán rántott hal (TÉNÉ, gluténmentes) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. @drik@ mondta

    2021-01-12, 1:49 du.

    5 stars
    Szia Nóri! Az algalapot csak a végén turmixolod hozzá? Köszi a választ!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-01-12, 3:58 du.

      Belefőztem/turmixoltam, de a végén is lehetne.

      Válasz
5 from 1 vote

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.